Постоянно недоволно дете?

• 26 526
  • 473
  •   1
Отговори
# 105
Частично може, давам му гъбата и го оставям да действа сам, ако го оставя за 5 минути, от тях ще ползва 30 секунди по предназначение, останалото време се ползва за измисляне на всякакви игри и бели. Защо? Защото е дете, защото е на 5, защото е нормално да бъде дете, когато е на 5.

# 106
Да, прави бели, но това е шанс да го научиш все пак да уважава собствеността и да не съсипва банята. Възможно е.

А, има и система от награди и наказания, разбира се.

# 107
Аз възпитавам човек, а не робот. Както има граници на поведение при детето, така има и граници на възпитание. Когато имаме достатъчно време, когато не вреди на себе си и на плочките в банята (например), защо да не го оставя да се забавлява? Сама каза - момче, трябва да тича, да лудува да изразходва енергия. Смея да кажа, че моето дете е изключително възпитано, смея да твърдя и, че достатъчно ясно сме поставили границите, но и не го лишаваме от лично мнение и свобода в рамките на разумното. Това също е важно, иначе ще се превърне в притеснен и нерешителен възрастен, който да е неспособен да вземе и най-простото решение. Както е важно и да не се сравнява с други, особено пред него. Пак да кажа - ЛЮБОВ е ключовата дума.
Да добавя - колкото и да е възпитан, не ни се разминават моменти, в които мрънка и опитва да надделее. Възрастните го правят, какво остава за дете. Човещинка.

# 108
Аз не говоря за типичното за соц-а хиперсоциализиране. То наистина създава една специфична порода притеснителни хора. Говоря за днешната идея, че за дете на 5 на практика не може да има очаквания.

Да лудува, ама навън. Защо у дома? все пак е хубаво да научи кое къде може.

# 109

А това, че детето трябва да е все хепи...е не, това не е щастие, това е някакво повърхностно доволство. Детето трябва да може да функционира и при лек и среден дискомфорт. Иначе ако се разтапя от едната игра...какво го чака в училище не е истина...

Моето бъди сигурна,че функционира всякак.Не е все хепи,но не ме притеснява да го гледам и правя такъв.В градината няма никакви проблеми.Винаги е хвален от госпожите от три групи.Единственото,което ги притеснява,че много тича.

Предполагам и в училище ще разбере,че няма как да е все ОК.Поне досега не е показвал обратното.Винаги знае как да се държи вкъщи и как в градината,на гости или някъде другаде,но това не означава,че го възпитаваме като войник.

Върши почти всичко,което е изброила Jesus,но не защото ние сме го карали или защото му казваме,че така трябва.Обича да е самостоятелен,но ако не правеше всичко това,за мен нямаше как да е някакъв проблем или да считам,че е длъжен да го прави.

# 110
Съгласна съм, че очаквания може и трябва да има, но съгласи се и ти, че за да има очаквания, трябва да е свършена работа в тази насока, при това от родителите.
Защо само навън, ако времето е лошо и стои затворено цял ден, все някоя и друга минута домашно лудуване може да му се отпусне. Да не разтягам локуми - човек не трябва да бъде твърде категоричен, но аз вярвам, че с търпение и разбиране, човек може да доведе всяка работа до добър край.

# 111
Различни методи водят до сходни резултати.

# 112
Може би голяма част от проблема дойде от това,че съм единствено дете и не знам какво е да имаш брат/сестра да делиш внимание и грижи  с някой друг.Винаги ми се е струвало страхотно отстрани и съм завиждала на хората,които имат очаквах и той да се радва и да се грижи заедно с нас.

Отново нереални очаквания  Simple Smile . Да имаш по-малки брат/сестра изобщо не е безкрайна песен. Повярвай ми, аз имам по-малка сестра, която обичам и с която имам прекрасни отношения. Малките често са дразнители, трябва постоянно да се съобразяваш с тях, често да отстъпваш, пипат ти вещите и т.н. Ползите идват на по-късен етап, когато малкия поотрасне и можете да играете заедно, но и тогава не винаги си доволен. Ако непрекъснато му обясняваш колко е гот, че е батко, а той не мисли така само му създаваш грешната представа, че не реагира правилно и има нещо грешно у него. Аз започвам и сега понякога разговорите си с големия като казвам "Разбирам, че брат ти те дразни, но ....", не му казвам "Виж колко е готино да имаш брат, трябва да му ....". По първия начин му влизаш в положението, но имаш изисквания, по втория му вменяваш вина.

Ели в градината правят основно това-да оцветяват,а той се справя зле и изобщо не старае.Опитвам се да се упражняваме в къщи за да настигне останалите.Ако правим все това ,което харесва той а той избира най-лесното как ще се научи на нови неща?

Разбирам , но трябва има баланс и ако времето ви заедно е малко не е редно да го запълваш с допълнителни уроци. Това не е "да му обърна внимание" според неговите разбирания, това е да му досаждаш и да го тормозиш. Особено, ако го правиш всеки път и то след градина. Полезните занимания остави за събота и неделя. Освен това оцветяването е занимание, което развива фината моторика, но разглобяването с отвертка на старо радио или телефон вършат същата работа, а са много по-интересни за момчетата. Искам да кажа да си малко по-изобретателна и не толкова праволинейна. Има в Интернет достатъчно статии и насоки как се развива моториката намери други начини.

Когато всички те питаха обръщаш ли му достатъчно внимание след раждането на бебето имаха предвид дали се забавлявате заедно, а не дали си отделила време за да му сготвиш вечеря. Детето не оценява на тази възраст колко време ти е коствало да му сервираш филе миньон, то би предпочело да се гъделичкате на кревата и да го гушкаш повече време, а после да хапне един сандвич. Изобщо когато имаш две деца често се налага да направиш оценка на цялото си ежедневие и домакинство, за да имаш време и сили за качествено обръщане на внимание на всички. Ако се налага взимаш го по-рано от градина, ако се налага чистиш по-рядко, ако се налага на второто дете обръщаш по-малко внимание за сметка на първото, за да избегнеш ревността. С времето нещата се наместват. Но няма начин голямото да ти "влезе в положението", нито да обърнеш толкова внимание на малкото, колкото си обръщала на голямото, когото е било едно! То за това третия брат в приказките винаги е най-оправен, 'щото от малък получава най-малко внимание и се налага да се справя и сам.

Въпроса за границите наистина е много важен.Аз съм научена че неприемливото поведение,лошото държание с възрастните,незачитането на тяхното мнение и състояние не е правилно.Научих се да бъда добро и послушно дете според тяхните възгледи мислех че това е нормалното поведение.Нашето поколение е отгледано и възпитано по друг начин не знам дали е по-добър или лош.
Лашкаш се от едната крайност до другата. От това да малтретираш детето до това да го оставиш да яде само шоколад, за да е доволно има много други възможности за възпитание. Поговори със съпруга си, определете някакви разумни граници и изисквания и ги спазвайте винаги.

# 113
Той определено не е бавноразвиващ се просто изостава.Проговори късно още не може да разказва и  не е много общителен.Предпочита игрите навън,а нещата които развиват финната моторика най не ги обича.Все търси някое палаво и диво хлапе да беснеят заедно та и в градина има проблеми покрай това последно време.
Може би голяма част от проблема дойде от това,че съм единствено дете и не знам какво е да имаш брат/сестра да делиш внимание и грижи  с някой друг.Винаги ми се е струвало страхотно отстрани и съм завиждала на хората,които имат очаквах и той да се радва и да се грижи заедно с нас.
Ели в градината правят основно това-да оцветяват,а той се справя зле и изобщо не старае.Опитвам се да се упражняваме в къщи за да настигне останалите.Ако правим все това ,което харесва той а той избира най-лесното как ще се научи на нови неща?
Въпроса за границите наистина е много важен.Аз съм научена че неприемливото поведение,лошото държание с възрастните,незачитането на тяхното мнение и състояние не е правилно.Научих се да бъда добро и послушно дете според тяхните възгледи мислех че това е нормалното поведение.Нашето поколение е отгледано и възпитано по друг начин не знам дали е по-добър или лош.

"Айнщайн е проговорил късно. Някои твърдят дори, че той не е проговорил до четири годишна възраст. Доктори дори измислили спорен термин - "синдром на Айнщайн", за да опишат състоянието на изключително умни хора, чиято реч се забавя."!!!!!!!!!!!!!!

Това, че детето не харесва да прави определени неща, не означава, че изостава. Хората не сме еднакви- един може да рисува, друг да е добър спортист, трети математик и т.н. Не сравнявай детето с другите. Всяко дете е уникално! Търси неговите силни страни и му помагай да се развива. Щом обича да тича и лудува го запиши на различни видове спорт, разбери какво му харесва да прави и го подкрепяй, вместо да си мислиш, че изостава, щом не обича да рисува.

Последна редакция: нд, 18 яну 2015, 17:34 от mari73

# 114
И аз мисля, че ще му се отрази добре ако го запишеш на спорт. Говори с него, какво би имал желание да прави, кое му е интересно. Спортът облагородява и възпитава дисциплина у човека.

# 115
преобладаващото мнение в темата е, че не говорим за изоставащо дете.

Самата майка каза, че има изоставане в развитието. Очевидно е, по описаното от нея поведение, че детето изостава.

Да се къпе само? На 5 години?
Ъ... да. Какъв е проблемът? Нагласяш водата на душа и го оставяш да се сапунисва. Може да помогнеш за гърба примерно, но иначе го оставяш да се изкъпе.

Ти собствени деца имаш ли?
Да, три. Никога не съм играла "Не се сърди човече" с 2-годишно, но сме играли игри с топка, с пъзел, с други играчки... при които е имало победители и победени.

На 5 години да се къпе само?!?!?!?  ooooh! Да си ляга по команда?!? Да слуша и да се съобразява...?!? Да не се цапа?!?!? ooooh! Ти отглеждаш войници, направо ще са готови за професионалната армия.
И ти ме разби! На 5 години да НЕ може да се къпе само?!?!?!?! ooooh!  Да не си ляга, когато му кажеш?!?!?!  ooooh! Да не слуша и да не се съобразява?!?!?!?!  ooooh! Още на 5 вече да не те слуша.... Да се цапа постоянно?!?!?! Ти какво отглеждаш? Каква работа си свършила?

# 116
преобладаващото мнение в темата е, че не говорим за изоставащо дете.

Самата майка каза, че има изоставане в развитието. Очевидно е, по описаното от нея поведение, че детето изостава.

Самата майка това си го е решила, за да успокои самата себе си, че не се справя с отглеждането. Изобщо не ми е очевидно детето да изостава по някакъв показател.

Оф, 5-годишно да се къпе само Stop Аз 15-годишна си играех на реклами по половин час в банята, докато не свърши водата в бойлера, та тогава да се усетя, че ще си остана с шампоанена глава и ще се мия със студена вода Laughing Представям си ако оставя 5-годишното какво къпане ще падне Mr. Green Може да му дам, разбира се, гъбата и да се поотърка колкото може, ама да го оставя да се къпе само - смях ме напушва като си представя какво ще е Laughing Особено след игра навън, с прашните крачета и пясък къде ли не - абе ти верно ли имаш 3 деца?!

# 117
На 5 години да се къпе само?!?!?!?  ooooh! Да си ляга по команда?!? Да слуша и да се съобразява...?!? Да не се цапа?!?!? ooooh! Ти отглеждаш войници, направо ще са готови за професионалната армия.
И ти ме разби! На 5 години да НЕ може да се къпе само?!?!?!?! ooooh!  Да не си ляга, когато му кажеш?!?!?!  ooooh! Да не слуша и да не се съобразява?!?!?!?!  ooooh! Още на 5 вече да не те слуша.... Да се цапа постоянно?!?!?! Ти какво отглеждаш? Каква работа си свършила?

.....явно никаква!

ПС: Ти си майката за пример, браво! Върви ги строй децата, че току виж си изпуснала нещо....

# 118
Хайде не се карайте.Децата ни обичат и ние тях.Още не са си стегнали багажа да вървят у баба си ,защото сме лоши майки.Много важно дали може да се къпе на 5 г.Виж ако е
зелено и се храни фотосинтезирайки щях да завидя малко на майката,че не готви.Така,че не издребнявайте.

# 119
Хайде не се карайте.Децата ни обичат и ние тях.Още не са си стегнали багажа да вървят у баба си ,защото сме лоши майки.Много важно дали може да се къпе на 5 г.Виж ако е
зелено и се храни фотосинтезирайки щях да завидя малко на майката,че не готви.Така,че не издребнявайте.

Що, бе?!? Няма дребнавости тука! Доказа ни се на половината от пишещите в темата, че не сме добри майки, децата ни са калпазани и не сме свършили никаква работа. Ей сега отивам да си посипя главата с пепел!  Whistling

Но има и чудесни майки с деца за пример - слушат, спят по заповед, къпят се сами, перфектни отвсякъде!

Общи условия

Активация на акаунт