ЖЛЪЧКА - РЕЦЕПТИ, хранителен режим

• 103 463
  • 68
  •   1
Отговори
# 60
Не съм ползвала олио от гроздови семки,но ще си взема скоро.
Аз готвя основно със зехтин,много рядко с олио. Ползвам и масло, правя претопено,т.нар.гхи...

От гроздовите семки е страхотно! Вкусно и полезно.
Аз много се чудех за това гхи. Приятелят ми си прави, но аз така и не съм се осмелила да пробвам, но щом казваш, че го ползваш, май ще се престраша Simple Smile

А някой от вас случайно да хапва постни сладки? Simple Smile
Понеже сладкото ми е особен проблем, най-вече преди цикъл. Сега покрай постите има много постни сладки. Притеснява ме само това, че може би някои от тях се правят с маргарин....

# 61
  • Sofia
Направи си ги сама Wink импровизирай с продукти които можеш да ядеш

Вчера направих много вкусни бисквитки от таханова халва/150гр./,овесени ядки/1ч.ч./,50гр.кокосово масло и малко сода или бакпулвер/1/2ч.л./,омесва се на ръка,правят се топчета като орех,леко се приплескват и се пекат в/у хартия на разстояние,/з-то се разстилат/за около 10-15мин.,да не потъмняват много...стават като ореховки,но по-вкусни
Лесни и вкусни са локумките замесени с олио и бяло вино/по 1к.ч./,с типово или пълнозърнесто брашно.

Една супа си направих ,също моя измислица,но е вкусна и полезна.Сваряват се 2-3моркова и парче тиква,пасира се и се добавя 1/2к.ч.ориз,просо,булгур или овесени ядки...аз сложих трахана,като се свари добавих 2с.л.сусамов тахан и малко хим.сол,може и някакви зелени подправки,копър или магданоз.Вкусна е поднесена с кротони и сирене.

Последна редакция: пт, 27 мар 2015, 17:15 от Doli

# 62
Търсех нещо из интернет и случайно попаднах на тази тема. Прочетеното в нея ме накара да се регистрирам.
Миналата неделя ми махнаха "по спешност" жлъчката, с 14 камъни в нея, всеки с големината на нахут, да речем. Кризи не съм инала, да болял ме е корем, но не по начин, който да ме обезпокоява. До седмицата преди операцията, когато за първи път, всяка нощ ме болеше корем, в горната му част, усещане като "стягащ колан", гадно! От дясно горе, при натиск - болезнено. Търпях си аз де...и все си "обянсявх нещо", до събота, вечерта вече не се траеше - в болницата. Прегледи, скенер, видяха ги и ме задържаха там. В неделя "под ножа". В понеделник, на визитация, лекарят ми каза, че мога да ЯМ ВСИЧКО! Което и правя. Още в болницата, за обяд в понеделник, ми сервираха пълно меню - салата, супа, ястие с пилешко (по мой избор, имаше и с телешко, но аз предпочетох другото), десерт. Във вторник се прибрах у дома и си ядем както сме си яли винаги преди това. Да, ние не ядем нито мазно, нито пържено, но не се лишавам от нищо, което "е на масата".

Не можах да разбера какви са тия диети след операция, какво е това чудо!? Също не ми е ясно защо "си носите болните жлъчки"!?? Аз, допреди операцията, хабер си нямах, но още в неделя се разчетох по специализирани (западни) сайтове и - виж ти - единственото правилно е "болна жлъчка -> премахване"! Жлъчката е нещо като апендикса, ако е наред, си я носим, ако не - маха се и толкова. Една рутинна операция. В миналото имах доста често "подут корем", явно е бил от тая жлъчка. Сега почти "го няма"... И, да, проблеми с жлъчка са много, много често "генетично заложени". И при мен е така, или поне така си го обяснявам. Освен това жените са по-податливи. Има т.н. 6F - female, fat, fertile, forty, fair, family, неща, които "улесняват" заболяването й. При мен, освен fat, всичко е "налице".

Аз се чуствам прекрасно! Действието се развива в Швейцария,

Последна редакция: сб, 28 мар 2015, 21:46 от donnabonbonna

# 63
  • Sofia
Аз не смея да ям всичко,доста се ограничавам,спазвам диетата вече почти 2мес.,готвя само позволени храни.

Дори сега по-често съм с подут корем от колкото преди операцията.Забелязвам,че като ям тестени,макар да са пълнозърнести ми се подува,къркори корема,може би имам непоносимост към глутен...Карам я повече на картофи,ориз,крем супи,кисело мляко и извара,един път седмично пилешко,от зеленчуците засега моркови само ползвам.

Един много вкусен морковен кекс ще ви споделя,с променена рецепта заради мен...1ч.ч. настъргани моркови/сока си го изпийте/,1к.ч.тръстикова захар,1к.ч.олио,3 белтъка,1 ч.ч.типово брашно с 1ч.л.бакпулвер и малко сода,сока от 1/2лимон и малко от кората се настъргва,индийско орехче,канела и джинджифил.Изсипва се във форма с хартия и се пече 40мин.на 200-150градуса

Последна редакция: сб, 28 мар 2015, 22:21 от Doli

# 64
ОК, Доли, сега прочетох - махнала си я. И спазваш диета... Ми де да знам, на теб трябва да ти е волно. Simple Smile Както казах, мен "ме захраниха" още на следващият ден. Даже в неделя вечерта, СЛЕД операцията (следобед) получих вечеря, но - по разбираеми причини - нямах все още апетит и си поръчах само пълнозърнест хляб, масло, мед и чай. Хапнах си, и "спах като къпана". Simple Smile
Това е моят опит, но и никъде, ама никъде не прочетох по тези сайтове (предимно немски), че човек трябва да се лишава от нещо. Единствено предупреждават тук-таме "от преяждане" и усещане за тежест след това, ама де да знам, на кой не му е тежко, след като преяде?  newsm78
Повече смелост!  Wink

# 65
  • Sofia
Ако искаш заповядай и в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=778570.0

# 66
  • Пловдив
Жлъчката е нещо като апендикса, ако е наред, си я носим, ако не - маха се и толкова.

Наистина ли така смятат лекарите в чужбина? Това ме озадачи много. За апендикса може би съм убедена, че няма конкретна функция, но жлъчката.... Нали нейните сокове подпомагат храносмилането; нали мазнините се разграждат под нейно "ръководство". Това ми се струва много странно, но съм склонна да почна да мисля и в тази посока, че жлъчката не е чак толкова важен орган.
Аз все още се чудя как да й помогна на моята. Да може да си изтласква соковете и да не застояват в нея. И си стоя на диета...и си мечтая за едно кафенце с малко шоколад в неделя сутрин....  Моля й се да се оправи, за да мога да си го позволя ..... newsm17

# 67
Жлъчката е нещо като апендикса, ако е наред, си я носим, ако не - маха се и толкова.

Наистина ли така смятат лекарите в чужбина? Това ме озадачи много. За апендикса може би съм убедена, че няма конкретна функция, но жлъчката.... Нали нейните сокове подпомагат храносмилането; нали мазнините се разграждат под нейно "ръководство". Това ми се струва много странно, но съм склонна да почна да мисля и в тази посока, че жлъчката не е чак толкова важен орган.
Аз все още се чудя как да й помогна на моята. Да може да си изтласква соковете и да не застояват в нея. И си стоя на диета...и си мечтая за едно кафенце с малко шоколад в неделя сутрин....  Моля й се да се оправи, за да мога да си го позволя ..... newsm17

да, наистина Simple Smile (по принцип лекарите в Швейцария, аз не мога да говоря "за чужбина" като цяло, мислят и действат по много теми доста различно, от това, което чувам/знам в/от БГ)
Погледни, ако искаш, темата която ми е посочила Doli, писах и там сутринта.   bouquet

# 68
За мен изобщо не важат написаните по-горе неща-предполагам и за много други с отстранена жлъчка. Нито операцията ми беше рутинна, нито след нея мога да ям всичко... година по-късно все още си спазвам главните неща от диетата и въпреки това понякога имам оплаквания. Всеки човек е индивидуален и сам трябва да се усети какво може и какво не.
Функциите на жлъчката се поемат от черния дроб и всичко се прави с цел да не се натоварва той...

Общи условия

Активация на акаунт