Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 319 270
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 1 155
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 091
Мини щолени, препоръчани от selleste

За около 40 броя са нужни:
🎄125 гр. крема сирене
🎄100 гр. масло /меко/
🎄1 яйце
🎄60 гр. захар
🎄270 гр. брашно от българска пшеница
🎄3 ч.л. бакпулвер
🎄1 ч.л. ванилия
🎄90 гр. сушени плодове /ползвах цитрусов микс и сушени череши на „Струма фрут“/
🎄70 гр. смлени ядки /ползвах белени сурови бадеми/
🎄50 гр. млечен шоколад /ползвах с лешници/
🎄За овалване: 50 гр. масло, 5-6 с.л. пудра захар и 1 ч.л. ванилия

По едрите сушени плодове нарязах на две. Бадемите смлях една идея по-едро. Направих го в чопъра на кухненския робот. Ако нямате такъв, просто ги счукайте добре. Шоколада нарязах на дребно. Смесих ги в чинийка.
В купа сложих маслото, крема сиренето, захарта и ванилията. Разбих ги с миксер на крем за около 1 минута. Добавих яйцето и разбърках за кратко. Добавих пресятото с бакпулвера брашно, микса от чинийката и оформих меко тесто в самата купа. Тъй като леко лепнеше, поръсих съвсем малко брашно на дъното /не повече от 1 ч.л./.
Тавата на самата фурна покрих с хартия за печене. От тестото късах малки парченца, които превръщах в топчета. Всяко от тях беше тежко около 24 грама. Подредих ги на разстояние едно от друго и сложих да се пекат в загрята на 170 градуса фурна за около 17 минути. Трябва да имат приятен лек загар. Аз проверих дали отдолу са се изпекли и това всъщност беше най-точният показател за готовност. Не ги препичайте. Извадих ги в голяма чиния и оставих да изстинат. В тавата подредих останалите топчета и пекох по същия начин.
Когато изстинаха напълно, намазах мини щолените от всякъде с течното масло, като за целта ползвах силиконова четка. Веднага ги овалях в пудра захар смесена с ванилия. Подредих ги в голяма чиния, а по-късно ги прехвърлих в металната ми кутия с капак за коледни сладки.

Ей ги моите щолени. Забърках направо двойна доза този път и май сложих повечко брашно. Винаги меря с везна, този път не знам защо реших направо със ситото. Прибрах ги сега по кутиите, доволно скрити в пудра захар Joy , утре ще видя как са.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 15:48 от Лале в дъжда

# 1 156
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 091
Мини щолени, препоръчани от Rodiva

Рецептата е подобна на тази на Селесте.
Следващия път се каня вместо масло да сложа мас.


# 1 157
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 091
Кюфтета на фурна от rummi_pl

На кг кайма смес слагам две яйца, чубрица, сол, черен и червен пипер на вкус. Два средни картофа ги настъргвам на най-дребното на рендето, измивам и изстисквам хубаво. Прибавям ги към каймата и малко галета. Пека на фурна, слагам хартия на дъното на тавата.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 14:19 от Лале в дъжда

# 1 158
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 091
Хляб от червена леща на Алечка

Всичко се мели в блендер, без семената. Става рядко, не е като тесто. Аз пекох на 180 гр. не знам колко време. Може да се направи и без сирене и ще си стане неутрално. Ако сиренето не е солено носва малко сол.

# 1 159
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 091
Хлебчета от леща, препоръчани от Sunny29

Могат да се съхраняват във фризера, иначе наистина не са много трайни.

Съставки
200 г червена леща⠀
20 г хуск⠀
60 мл вода⠀
1/2 ч. л. сол⠀
1 с. л. зехтин

Първите 3 съставки са основните, но може да добавите и всякакви подправки. В оригиналната рецепта има и сода и оцет, но според мен няма нужда.

Начин на приготвяне
Накиснете червената леща за цяла нощ (да я покрие вода).⠀
На сутринта изцедете с цедка (или просто премахнете водата) и блендирайте с 60 мл вода до хомогенна смес (тип смути/каша).
В купа добавете хуска, лещата и малко сол и зехтин – тук на вкус може да се добавят всякакви подправки.
Оставете да набъбне.
С ръка оформете хлебчета (питки) – малки или големи (може да са 4-6 или дори 9).
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути или до хубав загар/цвят.
Охладете и се насладете 🙂

# 1 160
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 091
Сладкиш Брауни, препоръчан от Sunny29




Аз спестявам част от втория шоколад, слагам около 150 гр. Захарта също леко намалявам, но съм го правила и по оригиналната рецепта. Става силно шоколадово,  но обикновено няма недоволни.

# 1 161
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 091
Телешка опашка в гювеч от Бубoлина

Опашката, картофи на едро, моркови на едро, гъби също на едро, скилидки чесън и всичкото това, обърках с пушен пипер, черен пипер,  малко чубрица и мащерка, сол и олио и го сложих в гювеча. Не съм добавяла течност и покрих плътно с алуминиево фолио и отгоре капака.
Сложих в студена фурна за 3 и половина часа на 170 С.
Облизахме си пръстите.

# 1 162
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 091
Рогчета, препоръчани от selleste

# 1 163
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 091
Торта с бишкоти, маскарпоне и сладко от rummi_pl

300 гр. бишкоти (аз използвах голям пакет Савоярди)
250 гр. Маскарпоне
200 гр сладкарска сметана.
 1/3 чаена чаша захар (ако използвате савоярди само 1 лъжица, понеже те са сладки)
Прясно мляко за напояване на бишкотите.
Смлени орехи за поръсване
Половин бурканче конфитюр от малини (ще стане с всяко сладко)

Разбъркаме сметаната, най-добре да е студена. Добавяме маскарпонето и захарта.
Изсипваме мляко в съд, подходящ за напоявате на бишкотите.
В кръгла форма с ринг редим ред напоени бишкоти, намазваме с половината крем, после ред напоени бишкоти, намазваме със сладкото, пак ред напоени бишкоти и завършваме с крем. Поръсваме с орехите и слагаме в хладилник за 3-4 часа. Това е.



# 1 164
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 091
Тесто за бухти и мекици от 2в1

Правя едни бухтички, които са с тесто като за палачинки (яйца+прясно мляко+брашно), просто слагаш повечко брашно, за да стане сместа като за кекс и да можеш да гребваш от нея с лъжичка. Пържат се в повечко олио. В сместа можеш да добавиш и натрошено сирене.

# 1 165
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 091
Бързи мекици без втасване, препоръчани от Sunny29

Продукти
брашно - 500 гр
суха мая - 1 пакетче
захар - 3 с.л.
олио - 3 с.л.
винен оцет - 1 супена лъжица
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
сол - 1 ч.л.
вода хладка - 350 мл
олио за пържене

Инструкции
 От всички продукти замесете меко тесто. Трябва да е еластично и разтегливо, но да не се лепи по ръцете. Ако е необходимо, добавете още брашно.

 Тестото не се нуждае от втасване. Мекиците се пържат веднага след като го омесите.

 Загрейте олиото в тиган. Късайте топчета от тестото и ги разтегляйте на мекици. Пържете ги докато придобият приятен червен загар и от двете страни.

 Поднесете топлите и вкусни мекици без втасване със сладко или сирене и напитка по ваш вкус.

# 1 166
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 091
Хрупкави тиквички на фурна от Rodiva

Цяло лято правя тиквичките на жулиени. Овалвам в сол, царевично брашно, черен пипер, яйце. Слагам върху хартия в тавата, поливам малко зехтин отгоре и слагам да се пекат. Стават уникално хрупкави и всички така най-много ги харесват. Не пих пържила вече тиквички. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт