Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 224 408
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 3 750
  • София
...
Точно това исках да покажа, че още на 18 юни е прогнозирано това, което вече е факт т.е. не е неочаквано.
Прогнозата е изключително точна.

Не ми се навлиза в дискусии за прогнозите. Лесно можеше и да не е точна, а и със сигурност мога да извадя поне няколко от още по-сериозни източници, които не излязоха точни. Прогнозите са вероятностна работа.  Как да е, щом ви кефят...

Аз не споря. Все пак има хора, които разбират, прогнозират и познават (най-важното). Това е идеята.
Развоят не е напълно неясен. Донякъде може да се прогнозират събитията.  Peace

# 3 751
Май и вътре в СИРИЗА не са единодушни по повод последните събития:

"The dramatic developments following the call for a referendum has caused tension within the ranks of the governing SYRIZA party, with a number of Ministers and MEPs urging the Prime Minister Alexis Tsipras to accept the new proposal offered by Jean-Claude Juncker on Monday. Amongst these SYRIZA officers are the government Vice President Yannis Dragasakis and the chairman of the Economic Advisor Council (SOE) Giorgos Houliarakis, who reportedly had a heated exchange of words with PM Tsipras aid, State Minister Nikos Pappas in Brussels."

И двамата цитирани са икономисти, които явно по-добре от Ципрас виждат някои икономически усложнения от неговото бодро "ще им стиснем топките на кредиторите". Има и други гласове на разума, ама засега си остават без отговор.

http://www.tovima.gr/en/article/?aid=718060

Между другото, вчера четох, че последните предложения на Юнкер към Гърция са предвизвикали недоволство от други ЕЗ страни, които смятат, че й е отстъпено прекалено много. Тоест, ако гласуват да приемат предложението на референдума, има сериозна вероятност други страни да се надигнат и да поискат подобни облекчения и за тах. Абе тоя Юнкер какво си мисли и той, не знам - да не ги вади от джоба си парите, дето ги обещава на Гърция....

И един смислен коментар на Блумбърг - ЕЦБ си трайкат как биха класифицирали неплащане към МВФ днес:

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-29/will-greece-de … -player-won-t-say

Ципрас затова е така спокоен, явно Simple Smile

Последна редакция: вт, 30 юни 2015, 12:13 от Анонимен

# 3 752
Интересно ми е дали Ципрас просто се опитва да блъфира и с това да си предоговори по-добри условия или действително иска да извади Гърция от ЕЗ.
На моменти си мисля, че и той не знае

# 3 753
Пълни глупости са това със съда.
Никой няма да им обърне внимание на исковете, само ще се охарчат (ако има какво).
Никой не ги гони от ЕЗ, те сами ще се изгонят. Но всъщност не го вярвам наистина, по-скоро си представям продължаване на безкрайната агония.
ЕЦБ не е задължена да дава пари неограничено при всяко "дай". Има си правила и наличието на споразумение е едно от изискванията; другото е гаранциите да не се предоставят от банки във фалит; сигурно има и още.

Плашилото с разпада на еврото и на ЕС въобще вече няма ефект. Пазарите претръпнаха, рисковете са калкулирани, дори загубата на вложените в Гърция пари е калкулирана.

Гърция има една карта в ръце, и това е руското влияние. Но  те трябва да бъдат поставени на мястото им, защото иначе ще изсмучат ресурсите на ЕС до смърт (или ще наложат лоши практики, които ще доведат до същото). Така че евентуалното руско влияние може да се окаже по-малкото зло и те само да си мислят, че с четворка аса победата им е в кърпа вързана, докато не им извадят кралска кента.

# 3 754
Интересно, че не намирам нищо за това предложение на Юнкер в медии извън гръцките. А, намерих, Ройтерс:

http://www.reuters.com/article/2015/06/30/eurozone-greece-offer- … L8N0ZG01420150630

Някои подробности по предложението в Катимерини:

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_30/06/2015_551717

If the offer were accepted, the euro zone finance ministers could adopt a statement saying that a 2012 pledge to consider stretching out loan maturities, lowering interest rates and extending an interest payment moratorium on euro zone loans to Greece would be implemented in October.

Ако е истина и ако Ципрас приеме, Юнкер ще трябва да бъде също толкова любезен и с други ЕЗ страни, е, с чуждите пари, наистина, но няма да му се размине само с Гърция.

Последна редакция: вт, 30 юни 2015, 12:33 от Анонимен

# 3 755
Има и на други места за някакво предложение "last minute", обаче някъде пък четох, че бил отрекъл.  Така или иначе, Ципрас вече го е охвърлил, условието било да призове към "да" и да подпише споразумението. Пък Ципурата не се поддал гордо на шантажа.

Това е втори път, когато Юнкер по самоинициатила предлага неща, които не са съгласувани с всички членове на Еврогрупата. Първият път си оттегли думите, сега сигурно ще е същото. Олеква така, не е в негов интерес.

# 3 756
Има и на други места за някакво предложение "last minute", обаче някъде пък четох, че бил отрекъл.  Така или иначе, Ципрас вече го е охвърлил, условието било да призове към "да" и да подпише споразумението. Пък Ципурата не се поддал гордо на шантажа.

Това е втори път, когато Юнкер по самоинициатила предлага неща, които не са съгласувани с всички членове на Еврогрупата. Първият път си оттегли думите, сега сигурно ще е същото. Олеква така, не е в негов интерес.

Направо съм изумена. Това само показва как всеки може да стане за резил, не само нашите политици  Grinning

# 3 757
Четох, че Юнкер категорично отрича да е правил такова предложение. Но пък гръцката преса не се  уморява да тръби, колко се страхува Германия от напускането на Гърция. Който знае гръцки:

http://www.intos.gr/%CE%BF-%CF%86%CF%8C%CE%B2%CE%BF%CF%82-%CE%B3 … E%B3%CE%B5%CF%81/

# 3 758
http://www.reuters.com/article/2015/06/30/eurozone-greece-offer- … L8N0ZG01420150630
Това е съобщението от Ройтерс. Изглежда все пак има предложение и Ципрас трябва да отговори писмено до края на деня. Давали им 13% ДДС на хотелите и да обмислят от октомври ново разсрочване и намаляване на лихвите.
Отново почвам да губя интерес.

Искам и ние да имаме 13% ДДС.

Апропо, ББ обещал на Юнкер, че България ще даде 100 милиона евро за плана му. ooooh!

# 3 759
...

Зарежете българските медии и следете чуждите, ако искате да сте информирани.

Информирани е много силно казано. По - скоро някаква бегла представа за събитията. Политиците са наясно с медиините отразявания и съвсем целенасочено подхвърлят реплики, които да достигнат до ушите на "обърканото стадо".
Нищо от вестникарските писаници не стана истина тогава, няма да е истина и сега.  Peace

# 3 760
Склонна съм да вярвам, че е имало последно предложение от Юнкер, заради думите  на Московиси вчера сутринта, че Юнкер ще направи ново предложение.
После го отрекоха и така ще остане догадка, дали Ципрас го е отхвърлил или Юнкер не е посмял да го направи.

# 3 761

Прав си, ама....може пък да имат късмет. Друго не ни остана.

Ама ся щом Анабел в толкова отчаяна, няма какво да се направи - ще се мре......  Simple Smile

Е добре де, не ми ли прочете внимателно предният пост? Казах съвсем ясно, че  QE няма алтернатива и естествено, че действа добре, защото няма как да не действа добре да изсипеш голямо количество пари някъде.  То е ясно. Създават се пари. Това, което мен ме плаши е, че политиците и финансистите в близко бъдеще няма да могат да улучат момента с обратното свиване на паричната маса и тогава инфлацията породена от изсипването на необезпечени трилиони евра  ще направи такива поразии, че възстановяваването на икономиката може и да не се случи години наред. Скоро това ще се случи, въпреки че в пресата не го пише в прав текст и добре, че не го пише.

# 3 762
Давали им 13% ДДС на хотелите и да обмислят от октомври ново разсрочване и намаляване на лихвите.
Отново почвам да губя интерес.

Искам и ние да имаме 13% ДДС.

Не разбрах кой на кого давал 13% ДДС.

Защо искаш 13% като ДДС за туризма в България е 9%?

# 3 763
Не знам какво сте склонни да вярвате. Не виждате ли, че това е поредното действие на драмата?
Европа просто влезе в тона на гърците и си научи много бързо урока на финала.
Тези безкрайни "тука има - тука нема" са част от сценария. Както и крокодилските сълзи на Меркел, че фалит на Гърция ще срине целия ЕС са просто смешка. Те са за гръцката публика, а не за европейците.

Националните банки на всички страни от ЕЗ от вчера работят в условията на гръцки фалит, макар че той не е обявен и няма никакво значение дали ще бъде обявен. Щом и тукашната банка работи по такъв план, какво да коментираме за останалите?

А отслабването на еврото е нещо, което е добре дошло за ЕЦБ и много лошо за швейцарците, но и това вече сме го преживявали.

# 3 764
Някой в темата спомена ли нещо за това, което се случва със световните финансови пазари? Не знам дали загубите няма да са близки до размера на гръцкия дълг.

Общи условия

Активация на акаунт