Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 222 687
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 45
А наистина ли тоя симпатяга от Сириза нямал нито един работен ден и
профила му съвпадал с тоя на Станишката?

# 46
  • MI
Нито Гърция, нито Франция, нито Италия ще излязат доброволно от еврото. Няма политик, който би направил подобно самоубийство.
На Ципрас само след два три месеца ще му се гледа сеира. Както на всеки един комунист, който се дуе на чичковците с парите.

Може и да излязат, Гери. За да не ги бият избирателите им. Натам е тръгнало, повярвай ми. Ако продължава така е въпрос само на време. Само тук имаме поговорка 'преклонена главица сабя не я сече'... Гърция е страна със силни анархистични и леви традиции, обяснимо с оглед на историята й. Същото за Италия и Испания. Няма да се разминат така лесно традиционните политици.

И не, не са платени от Путин като Сидеров. Просто се заиграват с това за да дразнят Германия.

Сега дали е комунист по БГ разбиранията? Почети за него и ще се изненадаш. Това е големият проблем на много българи - не разбират разликата между българските ляво/десно и европейските такива.

Прочети това интервщ ако още не си: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2015/01/17/2455 … _da_bezdeistvame/

# 47

Нещо се объркваш ,кой кого оставил,там се проведоха избори ,това да не са ти изборите по байганьовски,на ти 30-50 лв иди да гласуваш.Голяма част от хората са осъзнати ,в Гърция много често има стачки ,митинги хората отстояват своите права.Ти разсъждаваш или четеш спуснати опорни точки.Точно ти го е казал nelig.....Говори по конкретно ,не с познатите клишета за  сеири ,комунисти ,бля бля .......В Европа ситуацията вече е коренно различна от преди няколко месеца ,нещата са сериозни ....

Опорните комунистически путинистки точки са точно вашите.

Никакви стачки няма да спасят Гърция от съкращенията. Те са неизбежни, защото производството им е неконкуретно и защото няма пари да се поддържа огромния и неефективен държавен апарат.
Колкото и да "рипат" няма кой да им дава пари всеки месец, за да седят на бюрата...

Нели-Именно избирателите им ще ги бият, ако излязат, защото всеки един човек ще загуби личните си спестявания от една предстояща хиперинфлация.

Колкото и да ви се иска да не е така, но икономичекската логика винаги работи срещу тези, които хитруват и мързелуват. Еврото беше капанът за тези страни. Когато ядяха заемите беше добре, но сега реват. Ще пореват и ще се кротнат.  Сега няма мърдане. И тези популисти са нищо повече от едни най-обикновени клоуни. И Ципурас, и Льо Пен и даже Фарадж са едни най-обикновени смешници, изтикани напред от провалилите се казионни политици.

Последна редакция: ср, 28 яну 2015, 15:03 от Герри

# 48
А съкращенията дето са надвиснали над тях, както и приватизацията дето ги чака ще увеличи безработицата поне с още 10-15 %..
Национализацията имаш предвид.

Излизането от еврозоната изобщо не е концерт по желание, както много си мислят. То трябва да се гласува и то 100% от всички членки, иначе не става. Това важи за всички, не само за Гърция. ЕС си има закони, които се спазват.
Друг вариант е Гърция по собствена воля да скъса всички договори, които е подписвала навремето с ЕС, и да се впусне в един много дълъг юридически казус, който ще я натовари още повече финансово.
И задълженията й с евентуално излизане от еврозоната или дори от ЕС съвсем няма да се изпарят.
За мен гърците нямат печеливш ход в момента. Нито ще могат да си намерят друг благодетел, на който да харчат парите без сметка, както го правеха с манипулираните и фалшифицирани държавни бюджети години наред, нито пък ще могат да предложат нещо полезно, дори и на Евразийския съюз.

# 49
Ципрас се заиграва видимо и нарочно с руската карта за да има какво да изтъргува в замяна на опрощаването на заемите. И моето мнение е , че ще успее да договори намаляване използвайки страха от Русия.

+1.
Ще видим, но и аз имам такива предчувствия. Заиграването наистина е мигновенно и демонстративно.

Аз пък мисля, че няма да им мине номерът. Ще си платят всичко като попове до последния евроцент.
Нали искаше Ципрас и от еврозоната да излизат. Ама на бързо се отказа.

Четох, че обещал и излизане от НАТО, национализиране на гръцките банки, преразглеждане на всички приватизационни сделки от поне десет години, данък богатство в размер на...75% от дохода на богатите, безплатен ток за бедните, пълна отмяна на ДДС, опрощаване на дългове на тези, които не могат да ги плащат.

Нищо, като се срине под тежестта на популизма си, може да послужи като урок на другите популистки партии и избирателите - шарани.

# 50
А наистина ли тоя симпатяга от Сириза нямал нито един работен ден и
профила му съвпадал с тоя на Станишката?

Да, от 16 годишен ходел само по протести. 40 годишен с никакъв опит.

# 51
  • MI

Нели-Именно избирателите им ще ги бият, ако излязат, защото всеки един човек ще загуби личните си спестявания от една предстояща хиперинфлация.

Прочети интервюто, което ти цитирах и да видим дали е толкова неизпълнимо.... Не се говори за излизане от еврото а за преструктуриране на икономиката, преразглеждане на обществени поръчки (нещо, което са почнали в техните региони!), предоговаряне на дълга по начин, който да позволи растеж и инвестиране в икономиката. Това глупости ли ти се струват? На мен не. Просто се вихри някаква антикампания, дали пък не е свързана точно с някои от заегнатите потенциално интереси? Между другото в Италия са доста по-умерени в коментарите отколкото в БГ...

# 52
Anna-Bell,това дето си го чела ,в гръцката преса или нашата хахах.
Щото ние сме царе на глупостите тук .
Все пак не бъркайте комунизъм като понятие познато тук и в Гърция.Вие оправихте положението в Гърция,що не им предложите излизане от кризата,гледам ,Гери ги разпертушини,национализации,приватизации,пенсиите им намали ,колко злоба и глупост има по тая наша българска земя

# 53

Прочети интервюто, което ти цитирах и да видим дали е толкова неизпълнимо.... Не се говори за излизане от еврото а за преструктуриране на икономиката, преразглеждане на обществени поръчки (нещо, което са почнали в техните региони!), предоговаряне на дълга по начин, който да позволи растеж и инвестиране в икономиката. Това глупости ли ти се струват? На мен не. Просто се вихри някаква антикампания, дали пък не е свързана точно с някои от заегнатите потенциално интереси? Между другото в Италия са доста по-умерени в коментарите отколкото в БГ...
Много интересно. Това което съм подчертала без болезнени съкращения не може да се случи.
Тоест някой ще закрие и ще остане на улицата. Преструктуриране значи точно това-закриване, съкращаване на администрация и инвестиции в нови технологии. А инвестициите откъде? От Путин ли? Или от Мадуро?
Или все пак от "тройката кредитори"?
Ако искаш пари от някого, то изпълняваш условията, поставени от него. Предоговаряне може да се случи само когато държиш козове в ръкава си. А козовете на Ципурас какви са? Да излизи от еврото ли? Или да покани Путин у тях?
Истината е, че Гърция няма избор, освен да следва предписанията на тройката и да извърши реформите, от които ще боли....

И в ЕС много добре знаят положението на Гърция и никой не говори изобщо за опрощаване на дългове. Всичко ще си продължава така, както досега. Дали Ципрас ще е на власт няма никакво значение. Гърците, ако бяха наистина далновиден и умен народ нямаше да се поставят в това положение поначало.

Anna-Bell,това дето си го чела ,в гръцката преса или нашата хахах.
Щото ние сме царе на глупостите тук .
Все пак не бъркайте комунизъм като понятие познато тук и в Гърция.
Комунизмът навсякъде е един и същ. накрая стига до там, да липсва тоалетна хартия в магазините. Но така или иначе, на Ципурас няма да му позволят да се развихри. Ще го приземят много скоро.

# 54
  • На земята, която е всъщност звезда.
...
За мен гърците нямат печеливш ход в момента. Нито ще могат да си намерят друг благодетел, на който да харчат парите без сметка, както го правеха с манипулираните и фалшифицирани държавни бюджети години наред, нито пък ще могат да предложат нещо полезно, дори и на Евразийския съюз.

Peace Не ги виждам да изкарат дори половин мандат. И искренно се надявам гърците най- после да се примирят, че парите, които ми трябват за по- високи доходи те реално вече са ги изяли и изпили, а безкрайно кръшкане и извиване на ръчички просто няма как да стане. Както и да въртят и да сучат, рано или късно всеки си плаща сметката!

# 55
  • MI
Много интересно. Това което съм подчертала без болезнени съкращения не може да се случи.
Тоест някой ще закрие и ще остане на улицата. Преструктуриране значи точно това-закриване, съкращаване на администрация и инвестиции в нови технологии. А инвестициите откъде? От Путин ли? Или от Мадуро?
Или все пак от "тройката кредитори"?
Ако искаш пари от някого, то изпълняваш условията, поставени от него. Предоговаряне може да се случи само когато държиш козове в ръкава си. А козовете на Ципурас какви са? Да излизи от еврото ли? Или да покани Путин у тях?
Истината е, че Гърция няма избор, освен да следва предписанията на тройката и да извърши реформите, от които ще боли....

Да, ясно е че ще има съкращения. НО. Едно голямо НО. Едно е да съкращаваш и не правиш нищо за да работи икономиката и да се отварят нови работни места, друго е да резнеш кражбите от обществените поръчки например и да ти остане някой лев за инвестиране. Или и това е глупост?!

За тройката - има, има. Те тъпите американци на 2 пъти с обратни мерки на европейските излизат от по-тежки и от нашите кризи. Ама ние нали знаем всичко... Особено пък г-жа Меркел дето няма и икономическо образование, но иначе е експерт и не слуша и немските й критици какво казват (знаеше ли че и там са все повече противниците на политиката й)?

А знаеш ли защо Германия е успяла след всички глупости натворени през 2та световна и репарацииите, които би трябвало да плати да порастне и да стане световна сила? Жокер - не е точно заради трудолюбието на немците...

# 56
Няма да влизаме в разрушителни битки, но няма и да продължим с политиката на подчинение“, посочи само Ципрас.

Много хубаво им го е казал Ципарис

# 57
Anna-Bell, не знам аз само имам предчувствия, че ще натиснат по този начин.
И за сега съм склонна да мисля, че ще има смяна на курса.
Да изчакаме и ще видим Peace.

Иначе по отношение на икономиите и политиката на тройката в Гърция, днес се върти публикацията на Кругман. От тези цифри ясно се вижда, че гърците колана са го стегнали както са искали от тях.
http://www.nytimes.com/2015/01/26/opinion/paul-krugman-ending-gr … ghtmare.html?_r=1.
Имаше и признание на МВФ, че плана за спасението им е било грешка и всъщност е задълбочил рецесията, та лично аз предпочитам да избягвам критики по отношение на гърците, че били мързеливи и търсели лесното в лицето на популисти. По скоро го намирам за логично и им пожелавам успех в опитите да разхлабят примката.
http://www.mediapool.bg/mvf-prizna-znachitelni-greshki-za-gartsi … e-news207290.html

# 58

Да, ясно е че ще има съкращения. НО. Едно голямо НО. Едно е да съкращаваш и не правиш нищо за да работи икономиката и да се отварят нови работни места, друго е да резнеш кражбите от обществените поръчки например и да ти остане някой лев за инвестиране. Или и това е глупост?!

За тройката - има, има. Те тъпите американци на 2 пъти с обратни мерки на европейските излизат от по-тежки и от нашите кризи. Ама ние нали знаем всичко..
Сравняваш Гърция със САЩ? Я пак?
И как точно марксиста ще резне кражбите?? и ще му останат пари? Като спре приватизацията и налива държавни пари, които няма в губещи предприятия? Или като вдигне минималната заплата и пенсиите и спре да съкращава администрацията? Или като национализира банките? Joy
ПП: Ципурас вече обяви, че няма да излиза от еврозоната и излизането от НАТО ще е някой "друг път"....почна да се приземява момченцето.

А за икономическото образование на Меркел не се притеснявай. В Германия има достатъчно икономисти-мисля че си личи по икономиката им... Wink

# 59

Нели, за да имаш поне някаква яснота по положението в Гърция, според мен никой български източник не ти върши работа. Прочети финансово специализирани източници като Икономист или Файненшъл Таймс, може и големи финансови блогъри.

За еврото и долара- да, почти стигнаха паритет, но колко помнят, че през 2000/2001 доларът беше по-скъп от еврото. Така че всяко твърдение трябва да е свързано с тайм-лайн Simple Smile

http://ageconsearch.umn.edu/bitstream/26228/1/dp050321.pdf

Общи условия

Активация на акаунт