Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 222 751
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 60
ПП: Ципурас вече обяви, че няма да излиза от еврозоната и излизането от НАТО ще е някой "друг път"....почна да се приземява момченцето.

Не вярвам изобщо да е хвърчал из облаците. Мисля, че гърците много добре знаят какво искат и вероятно ще го постигнат. Колкото и да е голямо, явно, желанието ни на някой друг да му стане много, много зле, за да оправдаем с това собственото си неблагополучие, до голяма степен споделям очакванията на Refrenolog.

# 61
Мдааа-неблагополучието на комунистите и путинистите може да бъде оправдано само със собствената им некадърност.
Положението, в което се намира Гърция се оправдава със същата тази некадърност.
Сега се опитват да се изтеглят за косата.
Пожелавам им успех.

# 62
Иначе по отношение на икономиите и политиката на тройката в Гърция, днес се върти публикацията на Кругман. От тези цифри ясно се вижда, че гърците колана са го стегнали както са искали от тях.
http://www.nytimes.com/2015/01/26/opinion/paul-krugman-ending-gr … ghtmare.html?_r=1.
Имаше и признание на МВФ, че плана за спасението им е било грешка и всъщност е задълбочил рецесията, та лично аз предпочитам да избягвам критики по отношение на гърците, че били мързеливи и търсели лесното в лицето на популисти. По скоро го намирам за логично и им пожелавам успех в опитите да разхлабят примката.
flambe, грешка е, да, но и на МВФ, защото кредиторите на Гърция не са гръцки банки. Затова повече от 80% от спасителните пакети отиват при чуждите кредитори. А те си чакат парите според погасителния план, който са подписали. МВФ няма нужда да се прави сега на ощипана кака - 3 години след като прибра парите с лихвите от Гърция. Нали те правиха погасителния план?
МВФ никога не ми е вдъхвал доверие за обективност, затова си имам своите резерви към тях.

# 63
  • MI
Сравняваш Гърция със САЩ? Я пак?
И как точно марксиста ще резне кражбите?? и ще му останат пари? Като спре приватизацията и налива държавни пари, които няма в губещи предприятия? Или като вдигне минималната заплата и пенсиите и спре да съкращава администрацията? Или като национализира банките? Joy
ПП: Ципурас вече обяви, че няма да излиза от еврозоната и излизането от НАТО ще е някой "друг път"....почна да се приземява момченцето.

А за икономическото образование на Меркел не се притеснявай. В Германия има достатъчно икономисти-мисля че си личи по икономиката им... Wink

Оффф, не ги сравнявам, сравнявам ЕС и САЩ. Как - ами в частта, където са спечелили местните избори са почнали, виж как. Нямам време да търся сега статии по въпроса, мисля че не на български го четох. Като ми остане време ще ти намеря, но са почнали точно с преразглеждане и разваляне на договори по обществени поръчки. Не знам ще се справят ли на национално ниво, но ако мислят така да действат подкрепям силно. Стига с тия комунисти, бе хора! Това да не ви е съюза или България?!

Скрит текст:
Ти за ДСБ ли гласуваш? Извинявай за любопитството, но на 99% сигурна  Laughing

Гери, ти прочете ли ми доводите? Тук много влюбени в Меркел, много нещо. Обясних ти защо ръста й така не е устойчив и е на гърба на останалите членки. По-подробно не ми се пише, има изписано много гигабайтове по въпроса - само на български мисля че няма. Защо ли?  newsm78

Попея, ако чаках на БГ медии да се информирам...  Laughing Въпросът е че и посочените от теб са много едностранчиви понякога. Не ми харесва неолиберализма, мисля че стана очевидно.

# 64

Обясних ти защо ръста й така не е устойчив и е на гърба на останалите членки. По-подробно не ми се пише, има изписано много гигабайтове по въпроса - само на български мисля че няма. Защо ли?  newsm78
Защо да не е устойчив. Какво пречи на останалите страни членки просто да спрат да купуват немски стоки. Какво им пречи (при липса на мита) да изнасят повече за Германия?
Проблема, както винаги, при свободната борба (пазар) е, че печели винаги по-силния. Но това е и изконният начин да се крепи един съюз-когато има един локомотив и накачени вагони. Може на вагоните да не им харесва, но не могат да се откачат.

А САЩ е ЕС не могат да бъдат сравнявани. Икономиката им се движи по доста различни стандарти. ЕС се доближи до САЩ с това, че разполага с обща валута, която "де факто" е конкуренция на долара, но все още ЕС разчита много на износа си, докато САЩ не толкова. Сега  общия пазар, който ЕС и САЩ смятат да направят ще сближи двата колоса максимално и не знам някой, който би могъл да им прави "конкуренция" дори и Япония.
Китай лека полека ще слезе от сцената, защото САЩ и ЕС вече подготвят почвата за връщане на производството.

# 65

Попея, ако чаках на БГ медии да се информирам...  Laughing Въпросът е че и посочените от теб са много едностранчиви понякога. Не ми харесва неолиберализма, мисля че стана очевидно.

Е, нека тогава възтържествува нео-кенсианството  Simple Smile

За Гърция  не ми се дискутира, ще поживеем, ще видим.

А за комунистите -в България не съм виждала да се продават на пазара издания на Сталин, Ленин, Маркс и Троцки. А в Гърция на Синтагма се продават от години. Също и по книжарниците - и дори се купуват, представете си. Не мисля, че има някаква разлика в изданията на тези автори, незасвисимо от езика. Гърците просто не са го преживели, а явно им се иска. Щом им се иска, могат да пробват Simple Smile

Между другото, всички сериозни икономически медии твърдят, че положението е различно от това през 2012 - ако помните, пак имаше големи въпросителни около дълга на Гърция и около правителството им и неговата политика. Дали наистина е така, бъдещето ще покаже Simple Smile

Последна редакция: ср, 28 яну 2015, 16:07 от Анонимен

# 66
Anna-Bell,това дето си го чела ,в гръцката преса или нашата хахах.
Щото ние сме царе на глупостите тук .
Все пак не бъркайте комунизъм като понятие познато тук и в Гърция.Вие оправихте положението в Гърция,що не им предложите излизане от кризата,гледам ,Гери ги разпертушини,национализации,приватизации,пенсиите им намали ,колко злоба и глупост има по тая наша българска земя

JoyВ нашата преса, естествено.

А, а, а, не аз никого не съм оправяла, моля те. Бъркаш ме с някого. Laughing

# 67
Много интересно. Това което съм подчертала без болезнени съкращения не може да се случи.
Тоест някой ще закрие и ще остане на улицата. Преструктуриране значи точно това-закриване, съкращаване на администрация и инвестиции в нови технологии. А инвестициите откъде? От Путин ли? Или от Мадуро?
Или все пак от "тройката кредитори"?
Ако искаш пари от някого, то изпълняваш условията, поставени от него. Предоговаряне може да се случи само когато държиш козове в ръкава си. А козовете на Ципурас какви са? Да излизи от еврото ли? Или да покани Путин у тях?
Истината е, че Гърция няма избор, освен да следва предписанията на тройката и да извърши реформите, от които ще боли....

Да, ясно е че ще има съкращения. НО. Едно голямо НО. Едно е да съкращаваш и не правиш нищо за да работи икономиката и да се отварят нови работни места, друго е да резнеш кражбите от обществените поръчки например и да ти остане някой лев за инвестиране. Или и това е глупост?!

За тройката - има, има. Те тъпите американци на 2 пъти с обратни мерки на европейските излизат от по-тежки и от нашите кризи. Ама ние нали знаем всичко... Особено пък г-жа Меркел дето няма и икономическо образование, но иначе е експерт и не слуша и немските й критици какво казват (знаеше ли че и там са все повече противниците на политиката й)?

А знаеш ли защо Германия е успяла след всички глупости натворени през 2та световна и репарацииите, които би трябвало да плати да порастне и да стане световна сила? Жокер - не е точно заради трудолюбието на немците...

Скрит текст:
И Маргарет Тачер няма икономическо образование, ама какво от това. И двете с Меркел са феноменални.

# 68
Anna-Bell,това дето си го чела ,в гръцката преса или нашата хахах.
Щото ние сме царе на глупостите тук .
Все пак не бъркайте комунизъм като понятие познато тук и в Гърция.Вие оправихте положението в Гърция,що не им предложите излизане от кризата,гледам ,Гери ги разпертушини,национализации,приватизации,пенсиите им намали ,колко злоба и глупост има по тая наша българска земя

JoyВ нашата преса, естествено.

А, а, а, не аз никого не съм оправяла, моля те. Бъркаш ме с някого. Laughing

Факт, че както си пищят за "хуманитарна катастрофа", пак си живеят по-добре от нас Simple Smile

Но за комунистите - не се заблуждавайте, че има разлика някъде. Живяла съм в Гърция и имам достатъчно поглед върху техния комунизъм и анархизъм. Просто те си мислят, че това искат. И защо да не опитат.

А Ципрас дойде на власт, защото казваше на избирателите това, което искаха да чуят. Подобно на нашия Симеон с неговите 800 дни. А как ще им го даде, на мен лично ще ми е много интересно да видя. Ако успее, трябва моментално да му дадат нобелова награда за икономика.

Последна редакция: ср, 28 яну 2015, 16:09 от Анонимен

# 69
Китай лека полека ще слезе от сцената, защото САЩ и ЕС вече подготвят почвата за връщане на производството.

По този повод във Форбс имаше цитат от някакво изследване "Ако през последните 20 години бяхме свикнали, че стоките са "Произведени в Китай", сега ще бъдат на фирми "Собственост на Китай". Има време, ще видим.

# 70
  • MI

Защо да не е устойчив. Какво пречи на останалите страни членки просто да спрат да купуват немски стоки. Какво им пречи (при липса на мита) да изнасят повече за Германия?
Проблема, както винаги, при свободната борба (пазар) е, че печели винаги по-силния. Но това е и изконният начин да се крепи един съюз-когато има един локомотив и накачени вагони. Може на вагоните да не им харесва, но не могат да се откачат.

А, що да не могат? Laughing Сега нямам време да ти отговоря подробно, после ще пиша. Зависи как поставиш отначало нещата и колко пари ти опростят... Не са модел за аустерити и те самите, ама хайде... Паметта на хората е много кратка.

А САЩ е ЕС не могат да бъдат сравнявани. Икономиката им се движи по доста различни стандарти. ЕС се доближи до САЩ с това, че разполага с обща валута, която "де факто" е конкуренция на долара, но все още ЕС разчита много на износа си, докато САЩ не толкова. Сега  общия пазар, който ЕС и САЩ смятат да направят ще сближи двата колоса максимално и не знам някой, който би могъл да им прави "конкуренция" дори и Япония.
Може, може. Само дето в щатите по-богатите щати поддържат стандарта на по-бедните. Иначе и те да се бяха разпаднали отдавна.

# 71
  • MI
И Маргарет Тачер няма икономическо образование, ама какво от това. И двете с Меркел са феноменални.
Питай шотландците какво мислят по въпроса  Laughing

# 72
Може, може. Само дето в щатите по-богатите щати поддържат стандарта на по-бедните. Иначе и те да се бяха разпаднали отдавна.
Детройт фалира преди 2 години, никой не го поддържаше и сега е един необитаем град.

# 73
Питай шотландците какво мислят по въпроса  Laughing

Какво значение има дали някои премиер е икономист? Че то аз не се сещам за нито един премиер, който да е икономист. Някой може ли да даде такъв пример?

# 74
  • MI

Но за комунистите - не се заблуждавайте, че има разлика някъде. Живяла съм в Гърция и имам достатъчно поглед върху техния комунизъм и анархизъм. Просто те си мислят, че това искат. И защо да не опитат.

Има огромна разлика между анархисти и комунисти  Laughing огромна

Този знаеш ли кой е? Дали е като нашите?
Скрит текст:
(между другото и аз не мисля, че е осъществима идеята, но да отричаме всичко...)
http://it.wikipedia.org/wiki/Enrico_Berlinguer
А този?  Laughing
http://it.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Napolitano

Общи условия

Активация на акаунт