Сапфир, освен другото (САЩ и застаряващия френски плейбой), Ципрас, като капитулира по исканията на кредиторите, всъщност не даде избор на Германия - в смисъл, че ако Германия беше наложила изваждане (което и аз като теб смятам, че е много по-евтиният вариант за ЕЗ), Ципрас щеше да изглежда мъченик в очите на останалите страни, особено на "непослушните", а масовото съзнание в Гърция, което и без това е повредено на тази тема, щеше окончателно да обяви кредиторите за Дявола, виновен за всичките им нещастия. Тоест, политически такъв ход би бил самоубийствен при това положение (на капитулацията на Ципрас) за Меркел, макар и икономически да е оправдан. Като прибавим имигрантите, НАТО, САЩ и Оланд, напълно я разбирам.
Ципрас избра капитулацията точно и единствено за да не даде възможност на Шойбле да извади Гърция от ЕЗ. Неслучайно обяви, че не вярва в тази прпограма. Остава вътре и продължава да създава проблеми на всички останали, естествено. Сега ще гледаме какво и кога ще договорят и как ще върви прилагането - и аз не мисля, че Ципрас може нещо на практика да направи, но ще е интересно кредиторите как ще отреагират неговото безсилие.
Няма механизъм, с който една страна да излезе от ЕЗ или ЕС принудително. Може само по нейно съгласие, това го коментираше немски анализатор. Шойбле не може да принуди никого да напуска. Фалитът е добре дошъл за длъжника, защото винаги му се опрощават и предоговарят заеми. Такова предоговаряне и с Гърция ще има. Ето виж какво представлява държавен фалит:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0% … D1%80%D1%83%D1%82
Излизане на Гърция вън от ЕЗ не само не е по - евтин вариант, а е скъп и изключително рискован, да не кажа направо гражданска война. А гражданска война в ЕС означава буквално начало на края на ЕС. Първо, Гърция ще се принуди да върне драхмата. Това как ти се струва? На мен ми изглежда точно като гражданска война, защото никой грък не иска драхма, а да избереш мъртва валута пред жива, това е самоубийство. Безредиците и хаосът са неминуеми. Второ Гърция няма да върне нищо, ама нищо на никого в условията на драхма. Ще повлече след себе си бая народ. Да не говорим, че пазарите ще реагират на секундата, защото това е прецедент, страна да излезе от ЕЗ, да си върне умрялата валута и да обяви пълната си ликвидация. Това на инвеститорите говори лошо за целият ЕС. Веднага ще започне отлив на капитали и хаос на борсите. А това всички знаете какво е. Такова нещо в историята на света не се е случвало никога и никой няма да го допусне. Ако всичко гореописано беше вариант веднага да са го направили. Всеки гледа максималната изгода, а този вариант е най - лош и неизгоден за всички.
Друго много важно нещо, недейте варва какво бил казал Ципрас и който и да било. Капка истина няма и никой политик никога няма да каже пред народа и медиите истинските си намерения и цели. Колко пъти се заканваха западните политици Шойбле, Мойбле, Меркел, Щъркел и какво? Нищо от заканите им не излезе вярно. Защо? Много просто, когато един политик излиза да говори публично, всяка дума е премерена за пред избирателите и медиите. Всяка дума. Зад тези думи стояъ сума ти политически пиари и социални "инженери". И вие да сте на тяхно място и вие щяхте да се съобразявате какво говорите пред публика. Пред публика е едно, на четири очи друго. Аз затова не вярвам на думи, само дела гледам. А на политиците делата са винаги или почти винаги обратни на думите им. За медиите пък да не говорим.