Ние, българите, нямаме друг шанс да се измъкнем от тежкото си икономическо и геополитическо положение освен с работа, работа и волска упоритост.
Немците направиха точно това. От една съсипана, разрушена, разделена страна станаха номер едно в Европа и са на път да станат номер едно и в света.
Време е да спрем да се сополивим, да мрънкаме колко ни е трудно, колко сме прецакани, колко сме нещастни, как сме били овце, с робска психика, да спрем да се възхищаваме от всичко що е чуждо и да презираме образа си в огледалото-долно е това поведение и деструктивно.... Време е да се спре с това: "искам да напусна тази страна-тя не се грижи за мен" . Няма да чуете германец да каже за Германия "тази страна". Няма.
Немеца просто запрята ръкави и бачка и го прави не защото е патриот, а защото е просто практичен. И като практичен човек знае, че никъде не е толкова добре колкото в родината , когато си я подредил и уредил по свой вкус...
А нашего брата като иде в Гърция става грък. Като иде в Сърбия става сърбин. Като иде в Англия англичанин. Долна работа -и срамна. Време е да се тури край на това и българите да почнат да имат повече достойнство, защото с тази гръкоманщина, русофилщина, сръбска музика, с това чуждопоклонничество и прочее приличаме на цигански катун. А аз не съм виждала цигански катун да живее богато и достойно...
Като казвам да се спре с чуждопоклонничеството нямам в предвид да се залита в другата крайност-напротив-човек трябва да уважава другите, но да уважава първо себе си.