Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 223 720
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 860
Не съм германофил.  Не съм никакъв друг фил, освен българофил. И бидейки българофил знам, че за нас е най-добре да се научим да бъдем като германци поне малко.

Ние, българите, нямаме друг шанс  да се измъкнем от тежкото си икономическо и геополитическо положение освен  с работа, работа и волска упоритост.

Немците направиха точно това. От една съсипана, разрушена, разделена страна станаха номер едно в Европа и са на път да станат номер едно и в света.

Време е да спрем да се сополивим, да мрънкаме колко ни е трудно, колко сме прецакани, колко сме нещастни, как сме били овце, с робска психика, да спрем да се възхищаваме от всичко що е чуждо и да презираме образа си в огледалото-долно е това поведение и деструктивно.... Време е да се спре с това: "искам да напусна тази страна-тя не се грижи за мен" . Няма да чуете германец да каже за Германия "тази страна". Няма.
Немеца просто запрята ръкави и бачка и го прави не защото е патриот, а защото е просто практичен. И като практичен човек знае, че никъде не е толкова добре колкото в родината , когато си я  подредил и уредил по свой вкус...

А нашего брата като иде в Гърция става грък. Като иде в Сърбия става сърбин. Като иде в Англия англичанин. Долна работа -и срамна. Време е да се тури край на това и българите да почнат да имат повече достойнство, защото с тази гръкоманщина, русофилщина, сръбска музика, с това чуждопоклонничество и прочее приличаме на цигански катун. А аз не съм виждала цигански катун да живее богато и достойно...

Като казвам да се спре с чуждопоклонничеството нямам в предвид да се залита в другата крайност-напротив-човек трябва да уважава другите, но да уважава първо себе си.

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 22:53 от Герри

# 7 861
Ама какви лихви, това е просто смешно! Най-високите в момента са под 4%, да не говорим, че всичко от ЕЦБ и по новия пакет е около 1% и по-малко. Няма такива лихви на свободния пазар, просто няма! Да не говорим, че там гръцките облигации са с доходност над 30%. Но и при тази лихва пак никой не ще да ги купува.

...
Човек би помислил, че след историческия експеримент със социализма оторизираните с политическа власт ще се научат да не се бъркат в естествените икономически процеси чак толкова радикално. Няма пример в историята на света, когато това да е свършило добре. И сега не вярвам в чудеса.

За лихвите - не са високи, естествено. Ето една публикация на телеграф по въпроса:

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11372369/Three-myth … ebt-mountain.html

Myth 2: Greece is paying punitive interest rates
Not really. Greece has managed to negotiate favourable terms on which it can service the cost of its loans and the interest paid by the country is far below that of Spain, Ireland, and Portugal (see chart below).

Myth 1: They can never pay it back. Ever.
Myth 3: "Greece won't recover without debt forgiveness"

Това е към януари 2015, лихвите,обаче, не са променяни от тогава. И за другите митове е интересно.

# 7 862
Не съм германофил.  Не съм никакъв друг фил, освен българофил. И бидейки българофил знам, че за нас е най-добре да се научим да бъдем като германци поне малко.

Ние, българите, нямаме друг шанс  да се измъкнем от тежкото си икономическо и геополитическо положение освен  с работа, работа и волска упоритост.

Немците направиха точно това. От една съсипана, разрушена, разделена страна станаха номер едно в Европа и са на път да станат номер едно и в света.

Време е да спрем да се сополивим, да мрънкаме колко ни е трудно, колко сме прецакани, колко сме нещастни, как сме били овце, с робска психика, да спрем да се възхищаваме от всичко що е чуждо и да презираме образа си в огледалото-долно е това поведение и деструктивно.... Време е да се спре с това: "искам да напусна тази страна-тя не се грижи за мен" . Няма да чуете германец да каже за Германия "тази страна". Няма.
Немеца просто запрята ръкави и бачка и го прави не защото е патриот, а защото е просто практичен. И като практичен човек знае, че никъде не е толкова добре колкото в родината , когато си я  подредил и уредил по свой вкус...

А нашего брата като иде в Гърция става грък. Като иде в Сърбия става сърбин. Като иде в Англия англичанин. Долна работа -и срамна. Време е да се тури край на това и българите да почнат да имат повече достойнство, защото с тази гръкоманщина, русофилщина, сръбска музика, с това чуждопоклонничество и прочее приличаме на цигански катун. А аз не съм виждала цигански катун да живее богато и достойно...

Като казвам да се спре с чуждопоклонничеството нямам в предвид да се залита в другата крайност-напротив-човек трябва да уважава другите, но да уважава първо себе си.

Е, като си права, си права. Как да отрека? Истина е.

# 7 863
  • София
Аз казвам, че причината хората да се чудят защо "богат народ-фалирала държава" е, защото просто частният сектор не е фалирал, има достатъчно пари да живее що годе нормално. Казах, че в условията на технически фалит, като Гърция в случая държавният сектор е този, който фалира, а не частният.

Ти пак не искаш да разбереш - Гърция не е фалирала още. Ще фалира, когато спрат да я кредитират. Не можеш да говорш за технически фалит, защото просто такъв няма - получи си транша с парите. Ако не го получи, тогава ще усетиш последиците. Сега само видяхте рекламната обиколка - тя включва 60 евро на ден. Обаче ако ЕС реши да не дава, тогава от рекламната обиколка, ще се озовете в реалнен фалит и тогава ще усетите последиците още по-тежко от сега. Разбери го това.

И честно казано, аз от частният гръцки бизнес не съм доволна - нито една от франчайз гръцките фирми не са на ниво - нито на оригиналите, нито на такива от други държави. Сори, факт. ИКЕА примерно продава суперскъпо в България, гръцки франчайз е. Просто е кофти.

Последна редакция: ср, 29 юли 2015, 00:48 от Popule

# 7 864
Аз казвам, че причината хората да се чудят защо "богат народ-фалирала държава" е, защото просто частният сектор не е фалирал, има достатъчно пари да живее що годе нормално. Казах, че в условията на технически фалит, като Гърция в случая държавният сектор е този, който фалира, а не частният.

Ти пак не искаш да разбереш - Гърция не е фалирала още. Ще фалира, когато спрат да я кредитират. Не можеш да говорш за технически фалит, защото просто такъв няма - получи си транша с парите. Ако не го получи, тогава ще усетиш последиците. Сега само видяхте рекламната обиколка - тя включва 60 евро на ден. Обаче ако ЕС реши да не дава, тогава от рекламната обиколка, ще се озовете в реалнен фалит и тогава ще усетите последиците още по-тежко от сега. Разбери го това.

И честно казано, аз от частният гръцки бизнес не съм доволна - нито една от франчайз гръцките фирми не са на ниво - нито на оригиналите, нито на такива от други държави. Сори, факт. ИКЕА примерно продава суперскъпо в България, гръцки франчайз е. Просто е кофти.

Кой ще спре да я кредитира? Айде малко в реалността. Точно фалирала си беше, това всички го разбрахме, макар че не беше обявила фалит. Ако ЕС реши да не дава ние да му мислим, не Гърция. Така както расъждаваш с ако, ако Гърция беше най - развитата страна, ако Гърция не беше взела кредити? Защо ми говориш, сякаш живея в Гърция? И ти ли това разбра? Аз да не би да възхвалявам частният бизнес, бе Популе, че чак и сорри. Не знам какво продава Иккеа, но знам, че като има пазар готов да плати такава цена, ще има и такива Икеа, ти какво очакваш?
Нали писахме сто страници какво е фалит.

# 7 865
Що така толкова малко хора те разбират newsm78 Има нещо в стила ти явно...пък толкова се стараеш да обясниш подробно. Дано в другите ти виртуални контакти си по-добре разбрана, там поне темата не е политическа, а?

И какво му е другото на това с QE на Драги?
Меркел е казала ясно, че и в следващите години Германия ще се придържа към политиката си на балансиран бюджет (не е ДУМАТА остерити, което е дало резултат, а стриктното прилагане на тази практика без манкиране и имитиране, като това очевидно никак не се е отразило на растежа, както плачат доста противници) и няма да прибяга до програмата за QE, против която те бяха от самото начало. Не е ли очевидна връзката? Германия винаги е пледирала, че проблемите на ЕС няма да се решат с печатане на пари, а с фискални средства. За сметка на това в страните, където не могат да си овладеят разходите, на драго сърце се включват в "златния дъжд" (Боже, и това определение срещнах Joy).

И за Гърция парите се дават основно от Германия, дето прилага точно омразното остерити (демек ограничава си разходите и събира данъци), и дето не използва печатаните от ЕЦБ пари (то как и да ги използва, като за немския дълг хората ПЛАЩАТ, за да го притежават, а не го купуват, за да спечелят от него). Още ли твърдиш, че това са едни виртуални пари, дето ги няма и не са истински, и дето само си ги прехвърлят насам-натам за парлама?

Големият дълг на Германия се натрупа от социалистическите им правителства. И да, още от разгара на кризата в Европа те успяха да излязат на плюс в бюджета, с което доказаха, че могат да се справят прекрасно не само при "лек полъх", но и при сериозна криза отвън. Но тогава Гърция беше още много тясно обвързана с целия общ пазар и решиха (вероятно с право), че цената на спасяването ще е по-малка от тази на излизането, а и смятаха (отново с право), че ще успеят да вкарат Гърция в правия път. Сега обаче нещата са различни: нито Гърция има такова значение за общата икономика на Европа, нито има необходимото дясно правителство, което да работи в правилната посока, а и стъпват на много по-ниска база, отколкото през 2012 г. Въпреки това Германия се поддаде на общия политически натиск от САЩ (с техния страх от Русия, обаче за чужда сметка) и от страните с неизправна фискална политика и се включи в една икономически неоправдана програма. И тук далеч нямам предвид цялата Германия, защото голяма част от християндемократите, самият финансов министър, както и мнозинството от избирателите бяха против.

Последна редакция: ср, 29 юли 2015, 09:28 от Анонимен

# 7 866
  • София
Скрит текст:

Кой ще спре да я кредитира? Айде малко в реалността. Точно фалирала си беше, това всички го разбрахме, макар че не беше обявила фалит. Ако ЕС реши да не дава ние да му мислим, не Гърция. Така както расъждаваш с ако, ако Гърция беше най - развитата страна, ако Гърция не беше взела кредити? Защо ми говориш, сякаш живея в Гърция? И ти ли това разбра? Аз да не би да възхвалявам частният бизнес, бе Популе, че чак и сорри. Не знам какво продава Иккеа, но знам, че като има пазар готов да плати такава цена, ще има и такива Икеа, ти какво очакваш?
Нали писахме сто страници какво е фалит.

Говоря за хората, които твърдите, че Гърция е фалирала, ама хората си били живеели отлично. Ами не си живеят отлично - трепери им дали ще си им дадат паричките. То кой обича да харчи спестявания за храна и битови нужди? newsm78 Опрат ли до там да не влизат свежи пари, а да се харчат спестявания, човек не може да се чувства спокоен.

Колкото до гръцкия бизнес, ако нещата продължат по този начин без реформи и изпълнение на исканията на кредиторите, рано или късно в един момент очаквам фалити, за съжаление...

# 7 867
Популе, в следващите 3 години не вярвам да има сътресения, защото ще си продължи командното дишане, както досега. Но не вярвам да се вдигне скоро капиталовият контрол. Въпросът е след края на този бейлаут дали ще има мегдан за продължаване на екстензията, защото е напълно възможно общественият натиск в страните-кредиторки да не допусне това.
И през ум не ми минава, че начело със Сириза е възможно да се постигне стабилен икономически резултат от самата Гърция.

# 7 868
Скоро тук в темата беше коментирано, как гърцки фирми се местят в БГ. Попаднах на една статия по този въпрос: http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/griechenland-flucht-vo … en-a-1045606.html Пишат, как гърци били теглили парите от сметките си преди затварянето на банките и сега ги носили в БГ, понеже по закон имали право да изнасят по 2.000 евро на човек при пътуване в чужбина. Така хора от Солун могли да пътуват всеки ден до Сандански и по този начин да изнасят до 14.000 евро на седмица, и то съвсем легално, и ги вложили в български банки.
Пише как много фирми са се преместили в БГ и как тамошните йм банкови сметки са ги спасили. Пише също че гърците сега откриват предимствата на БГ поради ниската бюрокрация, ниските заплати + осигуровки и ниските данъци.

# 7 869
Пише също че гърците сега откриват предимствата на БГ поради ниската бюрокрация, ниските заплати + осигуровки и ниските данъци.
Доживях да чуя че тук има ниска бюрокрация... Shocked
Явно в Гърция положението наистина е отчайващо...

# 7 870
Пише също че гърците сега откриват предимствата на БГ поради ниската бюрокрация, ниските заплати + осигуровки и ниските данъци.

И не само в Гърция, Гери! Който не се е сблъсквал с бюрокрацията в други страни, той си мисли, че тук е голяма и няма друга такава.  Wink

Онзи ден станах неволен слушател на разговор между адвокат и грък в едно заведение. Явно вече си беше прехвърлил фирмата в България и беше довел още 2-ма души за същото...

# 7 871
Скоро тук в темата беше коментирано, как гърцки фирми се местят в БГ. Попаднах на една статия по този въпрос: http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/griechenland-flucht-vo … en-a-1045606.html Пишат, как гърци били теглили парите от сметките си преди затварянето на банките и сега ги носили в БГ, понеже по закон имали право да изнасят по 2.000 евро на човек при пътуване в чужбина. Така хора от Солун могли да пътуват всеки ден до Сандански и по този начин да изнасят до 14.000 евро на седмица, и то съвсем легално, и ги вложили в български банки.
Пише как много фирми са се преместили в БГ и как тамошните йм банкови сметки са ги спасили. Пише също че гърците сега откриват предимствата на БГ поради ниската бюрокрация, ниските заплати + осигуровки и ниските данъци.

Интересна статия  newsm10 - авторът е с гръцко име и от Солун.
Von Giorgos Christides, Thessaloniki

Някой назад питаше наистина ли имало наплив на гръцки фирми в БГ - статията отговаря на този въпрос с данни от търговския регистър за 2014 - фирмите с гърцко участие в БГ са 11500 и са с 2500 повече от миналата година.

Laut dem bulgarischen Handelsregister waren im Jahr 2014 11.500 Unternehmen mit griechischer Beteiligung in Bulgarien tätig, 2500 mehr als im Jahr davor

Данните са стари - за 2014 още, а СИРИЗА натвори поразиите след януари 2015. Но щом и преди СИРИЗА го е имало, предполагам, че сега се е засилило.

Няма лошо, нека се хората да се спасяват от лудите си управници и да си въртят бизнеса, където могат.  

Последна редакция: ср, 29 юли 2015, 11:22 от Анонимен

# 7 872
Що така толкова малко хора те разбират newsm78 Има нещо в стила ти явно...пък толкова се стараеш да обясниш подробно. Дано в другите ти виртуални контакти си по-добре разбрана, там поне темата не е политическа, а?

Защо ли? Ами не знам ти как си го обясняваш? Що ли тия, които уж не ме рабират са все от "германският кръг"? Те и теорията на относителността или въобще всичко разумно и смислено, пак малко хора го разбират, нали? Затова пък ти не трябва да се притесняваш, теб всички те разбират.

И какво му е другото на това с QE на Драги?
Обясних назад. Ако искаш да се обзаложим, че ще има количествено изменение, пък ако ще Германия да се разчекне. Искаш ли?

Меркел е казала ясно, че и в следващите години Германия ще се придържа към политиката си на балансиран бюджет (не е ДУМАТА остерити, което е дало резултат, а стриктното прилагане на тази практика без манкиране и имитиране, като това очевидно никак не се е отразило на растежа, както плачат доста противници) и няма да прибяга до програмата за QE, против която те бяха от самото начало. Не е ли очевидна връзката? Германия винаги е пледирала, че проблемите на ЕС няма да се решат с печатане на пари, а с фискални средства. За сметка на това в страните, където не могат да си овладеят разходите, на драго сърце се включват в "златния дъжд" (Боже, и това определение срещнах Joy).
 Ами точно остерити, да строги икономии, освен ако ти нямаш информация данъците в Германия да са се повишили. Второ какво Меркел е обещала няма значение, защото бюджетът дали се е изпълнил се вижда чак края на годината. Има толкова много ситуации извънредни, които възникват, че и да "обещае" не означава, че ще се изпълни. Ти какво разбираш под думата "разтеж"?

И за Гърция парите се дават основно от Германия, дето прилага точно омразното остерити (демек ограничава си разходите и събира данъци), и дето не използва печатаните от ЕЦБ пари (то как и да ги използва, като за немския дълг хората ПЛАЩАТ, за да го притежават, а не го купуват, за да спечелят от него). Още ли твърдиш, че това са едни виртуални пари, дето ги няма и не са истински, и дето само си ги прехвърлят насам-натам за парлама?

Да, това твърдя. Количественото изменение са точно това "напечатани" пари, които влизат за малко, колкото да съживят икономиката и после се изтеглят обратно.
Виж моля те има достатъчмо литература по въпроса как се създават пари, за какво служат, кой създава парите. Кои хора плащат за дълга за да го притежават, но без да спечелят от него? Никой не си купува дълг за да притежава...дълг, като не печели от него. За какво тогава го прави? http://www.ft.com/cms/s/0/84a1ddc8-bce5-11e4-9902-00144feab7de.html#axzz3hGbvVMrv Ето как печелят.
Разбира се, че огромна част от парите са виртуални, само в балансите на кредитора и длъжника и точно това правят. Ти за първи път ли го чуваш това? Ми толкова хора са обезпокоени именно за това. Дори проф. Михаил Константинов, който не е икономист, но притежава логика и интелект, дори той е схванал как са нещата и човекът с право е загрижен за света, защото световните проблеми не идват от страни като България или Гърция. Световните проблеми идват от лидерите и затова те трябва да бъдат следени под лупа какви ги вършат, а не понеже са богати и силни и всички да им клякат с оголен гъз и да си мислят, че проблемите идвали от такива като Гърция. Народът има една приказка "евтин на брашно и скъп на трици". Същото е. Да се огледаме в световен мащаб и да смятаме Гъция за най - големият виновник и да мълчим като бълха в гащи, за кризата 2008 световна при това и кризата през 2011 в еврозоната, която криза всъщност отключи и гръцките проблеми та се видя кой какъв е. Единият лъгал и крал, а другият безхаберно давал. Е, така ли Германия управлява парите на данъкоплатците си? Така безхаберно? Еми, извинявай ама не може да си затваряш очите. А най - смешното от всичко е как българи се закъхарили за парите на германците, които давали на Гърция. Ми така са преценили, да й дават. А нашите милиарди еврофондове, кой ги дава? Защо ги дава и къде отиват? В Гърция поне нещо са направили с дадените им пари, пътища имат ако не друго, а  тук нищо. И не, не е малко времето на членството ни, други страни, с които редовно се сравняваме са доста по напред от нас за същото, че и по - малко време. Румъния поне магистралите си оправи, а е двойна на нас като размер. Присмял се хърбел на щърбел и направил сметка на чуждите пари, защо хората ги били дали, ми ще ги дадат, на когото преценят, ако не им ги върне, да са си отваряли очите, на кого дават.

Големият дълг на Германия се натрупа от социалистическите им правителства.
Не знаех, че Хелмот Кол е социалист. Германците започват със заемите още през 1992, защото извършват присъединяване на Източна Германия, а затова трябват пари. През 1997 взимат най - много дълг, а тогава е правителството на Кол. Защото отново присъдиняването им изиграва лоша шега, що се отнася до пари. Източна Германия е зле и трябват средства, които да се налеят за да я дръпнат нагоре. Някой смятат, че и до ден днешен има разлика между двете Германии. После обаче много бързо свикват със заемите, които може и от източната част да идват, кой ги знае. Кое правителство наричаш социалистическо, аз такова не видях.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_German_Governments

И да, още от разгара на кризата в Европа те успяха да излязат на плюс в бюджета, с което доказаха, че могат да се справят прекрасно не само при "лек полъх", но и при сериозна криза отвън. Но тогава Гърция беше още много тясно обвързана с целия общ пазар и решиха (вероятно с право), че цената на спасяването ще е по-малка от тази на излизането, а и смятаха (отново с право), че ще успеят да вкарат Гърция в правия път. Сега обаче нещата са различни: нито Гърция има такова значение за общата икономика на Европа, нито има необходимото дясно правителство, което да работи в правилната посока, а и стъпват на много по-ниска база, отколкото през 2012 г. Въпреки това Германия се поддаде на общия политически натиск от САЩ (с техния страх от Русия, обаче за чужда сметка) и от страните с неизправна фискална политика и се включи в една икономически неоправдана програма. И тук далеч нямам предвид цялата Германия, защото голяма част от християндемократите, самият финансов министър, както и мнозинството от избирателите бяха против.

Не е така. Никоя държава няма да рискува и да си въобразява, че едва ли не нищо не може да я събори. Понякога и лек полъх събаря, да. Тя Америка, която е най - мощната държава и дърпа абсолютно всички и всичко беше разклатена, та Германия няма. За какво са се потдали на САЩ не разбрах? Да спасяват Гърция? Глупости. Спасяват я, защото е член на ЕС и най - вече на ЕЗ и това е единственото разумно решение в момента. Никой няма да остави в двора си пожар. Ще го гаси веднага. А това, че не изглежда справедливо в очите на обикновеният човек и данъкоплатец, никой не го интересува от политиците. Има медии, които ще си свършат работата, нали за това са там, да фабрикуват обществено мнение и съгласие. Ще спрат да пишат и ще видиш как изведнъж всичко ще си дойде на мястото. Нещо за Украйна да чуваш? Там ще дават ли пари? Чух, че и там ще дават. Ами като имат, да ги дават. И хич не ги смятай за всесилни и всеможещи, не са.

# 7 873

И не само в Гърция, Гери! Който не се е сблъсквал с бюрокрацията в други страни, той си мисли, че тук е голяма и няма друга такава.  Wink

Онзи ден станах неволен слушател на разговор между адвокат и грък в едно заведение. Явно вече си беше прехвърлил фирмата в България и беше довел още 2-ма души за същото...

Мисля, че нашият проблем е не толкова бюрокрацията, дори не толкова корупцията в администрацията, колкото липсата на реално съдопроизводство. В една страна, където просто няма начин да си защитиш правата по съдебен ред с достатъчна скорост и степен на справедливост, не е възможно да се върти какъвто и да е бизнес, освен на границата на закона. А много инвеститори не са съгласни.

# 7 874

Интересна статия  newsm10 - авторът е с гръцко име и от Солун.
Von Giorgos Christides, Thessaloniki   

Да, статията е превод от гръцки  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт