Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 225 000
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 3 585
  • София
Банките са затворени от днес. Поддържам връзка с приятелка-гъркиня от Серес. Много е притеснена  Rolling Eyes

# 3 586
Барбара Везел от Дойче веле:

"От самото начало това гръцко правителство нарушава всички политически и дипломатически правила. При това не става дума само за обикновена нелюбезност или за революционна прямота. Гръцките представители се държаха едноврменно надменно и безсрамно, без да е ясно на какво се опират техните безгранични претенции. По принцип те искаха от европейските данъкоплатци да финансират тяхното правителство без ограничения във времето и без условия. При това дори обиждаха другите страни от еврозоната. А е просто глупаво да се опияняваш от собствената си реторика, докато страната ти върви към пропаст.
Алексис Ципрас завлича Гърция в бездната не защото няма друга възможност, а от суета и властолюбие. Еврозоната не пожела да се подчини на неговите изисквания и сега той рискува страната му да изпадне във фалит и да излезе от единното европейско валутно пространство. А това е повече от безотговорно, тъй като от месеци насам гръцките граждани му показват, както сочат проучванията, че няма мандат за подобен ход. Ако благото на Гърция му бе присърце, той можеше да приеме последното предложение на кредиторите. Това би му осигурило време чак до ноември, за да стабилизира икономиката и да продължи преговорите на спокойствие.

Той обаче взе решение против своя народ - в полза на радикалната левица на собствената си партия и нейната идеология. Ципрас ще влезе в историята като поредния провалил се гръцки премиер - и то дори повече от предшествениците си. Ако не се случи чудо, Гърция ще потъне в хаос и ще фалира. Затова гърците трябва час по-скоро да прогонят Ципрас и неговото правителство.[/i]"
http://offnews.bg/news/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82-_12/%D0%A6%D0%B8 … D1%8F_525105.html

# 3 587
  • София
Някой може ли да ми даде линк към анализ на специалист, който наистина разбира от банки, по темата: "Евентуалните ефекти на кризата в Гърция в/у нашите банки с гръцко участие"?
Четох официалното съобщение на БНБ, но ми се иска да прочета и нещо от експерти, че кой ли не се упражнява по медиите на тази тема през последните дни.  Tired

# 3 588
Някой може ли да ми даде линк към анализ на специалист, който наистина разбира от банки, по темата: "Евентуалните ефекти на кризата в Гърция в/у нашите банки с гръцко участие"?
Четох официалното съобщение на БНБ, но ми се иска да прочета и нещо от експерти, че кой ли не се упражнява по медиите на тази тема през последните дни.  Tired

Morgan Stanley специалисти ли са?

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/bylgariia-e-v-nai-goliam-ri … ot-grexit-194474/

# 3 589
Защо, в какво се състои плюсът? Е тогава гърците що не минат бързо към драхмата, като е такъв минус да са в ЕЗ, ами всичките панически си къткат еврата зад плочкие в баните? Абе ти да не си на 16 години? Толкова ли ти е къса паметта, та не помниш 1996 г.?

Плюсът, че не сме в еврозоната се състои в това, че няма да понесем директни загуби от евентуален гръцки фалит.
Плюсът на драхмата е в това, че може да бъде девалвирана /което е обичайна препоръка на МВФ при спасителни програми за закъсали страни и от която мярка Гърция беше лишена поради липсата на самостоятелна валута/. Това може да е позитивно за икономиката, но не и за спестяванията и е нормално панически да си теглят еврата и да ги кътат където сметнат за добре.
Бих искала да съм на 16, но уви, през 1996 бях в зряла възраст. Което не ми пречи чисто егоистичните ми спомени да са само слънчеви. Не помня колко продължи този период, но животът смайващо поевтиня. Мисля, че едноцифрена сума, обменена сутринта, стигаше за обяд и вечеря в кръчма. Цените така и не догониха долара. Разбира се, че не е хубаво /въпреки че знам ли - донесе ни валутния борд/ и не бих пожелала да се повтори, но това са субективните ми спомени и не са плашещи.
Продължавам да смятам, че фалит няма да има, въпреки че малко изпуснах събитията от последния месец.
Той фалите е налице, но комунистите винаги отричат до последно... Mr. Green
Интересното в този случай е, че фактическият фалит е налице от 2010 година и левите са тези, които не искат да го отричат. Но и аз се надявам да бъде намерено смислено решение, въпреки че изгледите са все по-малко.

# 3 590
  • София

Morgan Stanley специалисти ли са?

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/bylgariia-e-v-nai-goliam-ri … ot-grexit-194474/

Благодаря!   bouquet

При всички случаи са по-специалисти от някои наши такива.  Wink

# 3 591
Съюзът създаден богатите да стават по-богати, бедните по-бедни?

Кой е станал по-беден в ЕС? Гърците ли? Аз друго съм чувала.

Ми незнам и аз друго знам, точно като теб. Моята колежка се върна вчера от море от Гърция и каза, че нито банките са затворени,  банкоматите си работят, въобще нищо от това, което българските медии разпространяват.
Естествено, че колежката не е представителна извадка това го знам, но все пак е очевидец на неистини, прокламирани от българските медии.
Ами те от тази сутрин не работят. Колежката ти се е върнала вчера, доколкото прочетох.
Ако искаш питай някой, който се връща утре да подтвърди.
Продължавам да смятам, че фалит няма да има, въпреки че малко изпуснах събитията от последния месец.

Мерси, Гери. Да, колежката вчера се върна, така е. Аз като Фламбе си мисля, че ще избегнат пак фалита. Ще видим.

# 3 592
Няма нищо лошо и ненормално във фалита, а гърците и след него ще са по-добре от нас. Лошото е после какво следва да се случва със смешката наречена ЕС.

# 3 593
Лошото е после какво следва да се случва със смешката наречена ЕС.

Подозирам, че каквото и да се случи, вероятно ще е дълго и мъчително и пак ще сме изтеглили късата клечка да живеем в интересни времена.

# 3 594
Лошото е после какво следва да се случва със смешката наречена ЕС.

Подозирам, че каквото и да се случи, вероятно ще е дълго и мъчително и пак ще сме изтеглили късата клечка да живеем в интересни времена.

Да, така е. Ама мисля, че няма да има сътресения, кой знае какви. Виж ако Германия обяви фалит, вече е лоша рабита, много лоша.

# 3 595
Защо, в какво се състои плюсът? Е тогава гърците що не минат бързо към драхмата, като е такъв минус да са в ЕЗ, ами всичките панически си къткат еврата зад плочкие в баните? Абе ти да не си на 16 години? Толкова ли ти е къса паметта, та не помниш 1996 г.?

Плюсът, че не сме в еврозоната се състои в това, че няма да понесем директни загуби от евентуален гръцки фалит.
Чрез валутния борд ние де факто сме в ЕЗ с всичките произтичащи от това задължения, без обаче да можем да ползваме благините. Падането на еврото директно се отразява и на нашите активи, както навсякъде в ЕЗ. Така че изречението ти няма основание. Но нали и без това печатат пари, за да свалят еврото (предвид бъдещото споразумение със САЩ), а то, пущината, не ще и не ще да падне под 1.12.
Плюсът на драхмата е в това, че може да бъде девалвирана /което е обичайна препоръка на МВФ при спасителни програми за закъсали страни и от която мярка Гърция беше лишена поради липсата на самостоятелна валута/. Това може да е позитивно за икономиката, но не и за спестяванията и е нормално панически да си теглят еврата и да ги кътат където сметнат за добре.
Бих искала да съм на 16, но уви, през 1996 бях в зряла възраст. Което не ми пречи чисто егоистичните ми спомени да са само слънчеви. Не помня колко продължи този период, но животът смайващо поевтиня. Мисля, че едноцифрена сума, обменена сутринта, стигаше за обяд и вечеря в кръчма. Цените така и не догониха долара. Разбира се, че не е хубаво /въпреки че знам ли - донесе ни валутния борд/ и не бих пожелала да се повтори, но това са субективните ми спомени и не са плашещи.
Явно затова така високомерно се произнасяш за ползите от девалвацията, че дори и хиперинфлацията (която е 99% сигурна в гръцкия случай), защото не си загубила в един миг спестяванията от целия си живот, не си живяла с 5 долара заплата месечно, която да тичаш да обмениш незабавно в близкия чейндж, че иначе няма да ти стигне и за 2 дни, не си минавала с половин кило боб седмично, което да разреждаш с вода и брашно до следващото ядене. Много ми е интересно, ако не беше част от това малцинство привилегировани късметлии да си получават доходите във валута по Виденово време, дали щеше да приказваш така лековато? Ама като ти слушам червените приказки и с тия признания за положението ти по онова време, почвам да си изграждам ясна представа за това от кои точно хора си.
При хиперинфлация в Гърция също ще има десетина процента, които ще намажат, и за които катастрофата за мнозинството ще е добре дошла. В девалвацията няма нищо позитивно за икономиката, позитивите идват от мерките за отстраняване на причините за девалвацията, или иначе казано - различните форми на валутен борд. Девалвацията само съсипва дребните икономически субекти, на чийто гръб всъщност се гради всяка икономика.

Интересното в този случай е, че фактическият фалит е налице от 2010 година и левите са тези, които не искат да го отричат. Но и аз се надявам да бъде намерено смислено решение, въпреки че изгледите са все по-малко.
Твоето смислено решение е задраскване на дълговете и продължаване на пачангата в необозримото бъдеще. Ама няма как да стане това.

# 3 596
Ми незнам и аз друго знам, точно като теб. Моята колежка се върна вчера от море от Гърция и каза, че нито банките са затворени,  банкоматите си работят, въобще нищо от това, което българските медии разпространяват.
Естествено, че колежката не е представителна извадка това го знам, но все пак е очевидец на неистини, прокламирани от българските медии.

Българските медии само превеждат от големите чужди медии, така че не им приписвай несъществуващи грехове, те и без това си имат достатъчно трески за дялане Simple Smile

Ройтерс, 28 юни, неделя:

http://www.reuters.com/article/2015/06/28/us-eurozone-greece-idU … KBN0P40EO20150628
Greece imposes capital controls as crisis deepens

http://www.theguardian.com/business/live/2015/jun/28/greek-crisi … ndum-bailout-live
Greek crisis: Banks shut for a week as capital controls imposed

събота, 27 юли
http://www.reuters.com/article/2015/06/27/us-eurozone-greece-idU … KBN0P40EO20150627
Euro zone readies for Greek default after Tsipras referendum call

Има го във всички големи международни медии - затваряне на банките и капиталови ограничения

Фалитът е налице, ако на 30 юни не направят вноската към МВФ, поне досега Лагард това твърди. Но налагането на капиталов контрол (на български - ограничения за теглене от банки) определено е мярка на страна във фалит или поне съвсем близо до фалит. Но само по себе си това не е формална причина за фалит, то е следствие от фалит. Фалитът е отказ или невъзможност да си направиш вноска по дълг, освен ако не ти го опростят или разсрочат кредиторите.  

Последна редакция: пн, 29 юни 2015, 13:20 от Анонимен

# 3 597
Обама (той нали все се изказва в стил "дайте да дадем") призовал да се опрости част от дълга на Гърция. Ами не виждам проблем, да извади 5-6 милиарда от американския бюджет и да плати непосредствените дългови вноски, щом иска толкова да помогне  ooooh!

# 3 598
Обама (той нали все се изказва в стил "дайте да дадем") призовал да се опрости част от дълга на Гърция. Ами не виждам проблем, да извади 5-6 милиарда от американския бюджет и да плати непосредствените дългови вноски, щом иска толкова да помогне  ooooh!

Абсолютно. Никой няма да му се разсърди, нито гърците, нито ЕС Simple Smile

..
Мерси, Гери. Да, колежката вчера се върна, така е. Аз като Фламбе си мисля, че ще избегнат пак фалита. Ще видим.

И аз до сега не вярвах, че на ЕС чиновниците ще имат топките  да поемат този негатив, обаче нещата натам вървят. Като цяло за мен имаше и такава вероятност, да ги направят шоу-кейс за другите, но все пак сътресението за ЕЗ и ЕС е сериозно.

Ще ми е интересно какво ще кажат гърците на референдума, предвид досегашните проучвания, че голямото мнозинство от тях не иска излизане от ЕЗ. Макар че този референдум е закъснял, освен това е много идеологически замислен и много силно манипулиран.

Последна редакция: пн, 29 юни 2015, 13:33 от Анонимен

# 3 599
Няма нищо лошо и ненормално във фалита, а гърците и след него ще са по-добре от нас. Лошото е после какво следва да се случва със смешката наречена ЕС.
Смешка а?
Но всички вие трупате евра в банките. Мисля даже, че и долари не пипате вече... Mr. Green

А Германия фалира само когато е воювала 5 години срещу целия свят. Това скоро не се очертава, така че аз не бързам да се смея на ЕС.
Даже си мисля, че един шваба във Франкфурт май се кани да се смее.

Общи условия

Активация на акаунт