Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 226 188
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 4 470

Зои, с 50€ на ден как ще им плати заплатите?
А защо си мислите, че целият паричен поток в обръщение  в Гърция минава по банков път, та мислите в рамките на това ограничение?

В Гърция, разбира се, не, но всички плащания за внос и транспорт към чужбина са банкови операции. Или ходят с куфарите с пари през границата?
Проблемът в Гърция не е липсата на пари, а невъзможността да се плащат стоките, чийто внос е жизнено необходим не само като нещата по магазините, а и за почти всеки етап на почти всяко производство.

# 4 471
В Гърция няма десни.
Нали ги видяхме преди това, че даже в миналото и те са еднакво виновни с Пасок за заемите.
Евентуално сегашната ситуация да е показно и оттук нататък да не се съпротивляват, ама много ме съмнява това...

Зои, с 50€ на ден как ще им плати заплатите?
А защо си мислите, че целият паричен поток в обръщение  в Гърция минава по банков път, та мислите в рамките на това ограничение?

Точно. Хем сами споделяте, че касовата бележка и разплащеното с карта там е екзотика, хем се чудите защо имат пари. Не помните ли 90-те в БГ и куфарчетата с пари, които се носеха по фирмите?
 Отделно колко време имаха и изтеглиха маса пари докато банките ги захранваше ЕЦБ.
Отделно точно в момента е началото на туристическия сезон и в страната влиза свеж ресурс евро в брой Wink.

# 4 472
  • Пловдив

Ако обаче Гърция бъде оставена да фалира, отпишат и се почти всички задължения, то Испания и Италия при най - малката криза ще направят абсолютно същото.
Има една малка подробност обаче,Гърция дори и да фалира и дума не може да става за отписване на задълженията и,те си остават.Друг е въпросът,че няма да ги плащат.

# 4 473
Свекървата на Зои не е проблемът на Гърция, тя е част от решението му, част от читавата част на населението, която все пак генерира някакъв продукт. Друг е въпросът дали към тези надници плаща някакви осигуровки и данъци за надничарите, ама нейсе.
Проблемът е, че покрай мнозинството тотални хрантутници в Гърция ще изгорят и малцинството произвеждащи все пак нещо.

Абсолютно! Обаче, Сапфир, за мен парадоксът е, че точно свекървата на Зои всъщност подкрепя Ципрас, този, който й окачва на шията още хрантутници и който загробва точно нейния бизнес! Ей това не мога да го разбера....

# 4 474
В Гърция няма десни.

Това е големият проблем на Гърция - няма десни нито сред политиците, нито сред избирателите. Или са нищожно малцинство.

Хрантутниците в Гърция не са висяли никога на шията на произвеждащите, а всички вкупом винаги (в една или друга степен) са висяли на шията на германци, французи, италианци и сие. Така че свекървата на Зои няма основание да се оплаква от левите правителства. Само че, като все пак развиваща някаква дейност, би трябвало да има достатъчно здрав разум, за да й е ясно кой може да й е от полза и кой може да й подпали наистина чергата. Всъщност Зои май спомена, че никой от нейното семейство не е гласувал за Ципрас, което е логично. Никой разумен човек, който развива какъвто и да е бизнес, пък бил той и на пясъчни основи и спонсориран, не може да гласува за подобен смешник.

Последна редакция: пт, 03 юли 2015, 10:48 от Анонимен

# 4 475
Точно. Хем сами споделяте, че касовата бележка и разплащеното с карта там е екзотика, хем се чудите защо имат пари. Не помните ли 90-те в БГ и куфарчетата с пари, които се носеха по фирмите?
 Отделно колко време имаха и изтеглиха маса пари докато банките ги захранваше ЕЦБ.
Отделно точно в момента е началото на туристическия сезон и в страната влиза свеж ресурс евро в брой Wink.

Така е, казах, че и ние удряме здраво рамо на братята гърци. Въпросът, обаче, със сигурността, ще става все по-сериозен - а вие помните ли обирите през онези години?

# 4 476

Ако обаче Гърция бъде оставена да фалира, отпишат и се почти всички задължения, то Испания и Италия при най - малката криза ще направят абсолютно същото.
Има една малка подробност обаче,Гърция дори и да фалира и дума не може да става за отписване на задълженията и,те си остават.Друг е въпросът,че няма да ги плащат.

Така е, не знам защо всички си мислят, че една държава като фалира и дълговете й автоматично се изпаряват. То и човек като фалира, не му се изпаряват....

Има разлика между това да ти опростят заем и да фалираш по него - огромна разлика, бих казала

# 4 477
Разбира се, сценариите са различни, ако свалят Ципрас, заем ще има по-скоро, но условията най-вероятно няма изобщо да са тези, за които в неделя гърците гласуват - това е другият парадокс на шоуто - за какво всъщност гласуват, като няма предложение вече.

Поради тази причина се наложи Юнкер и останалите да обясняват , че всъщност референдума е за или  против оставането на Гърция в Еврозоната-поне да му дадат някакъв реален смисъл.

Макар че, Веримадафакис твърди, че НЕ значело че притискали Европа до стената и тя горката веднага разписва още стотици милиарди папо...как точно хем я притискат хем я молят не знам...

Тези гърци са като наркоман молещ за нова доза дрога

# 4 478
Ахахах, добре, доста далеч от България съм там  Laughing
Много обичам обобщенията. Не казвам, че няма търтеи, но има и работливи, образовани и мислещи. По същата логика нас ни нареждат като циганите на Европа.
Баш. Даже да приемем, че имат 1 млн държавни служители (според докладите са по скоро 600 хил) пак остава бая народ да работи в частния сектор. Тези хора не виждам кои ще ги остави да работят по 5 часа на ден и да им даде 16 заплати накрая??
Като чета темата почвам да си мисля, че ние по комунизма не сме имали толкова държавни служители колкото Гърците в момента.

Проблемът в Гърция не е липсата на пари, а невъзможността да се плащат стоките, ..
Един ден банките нямат никаква ликвидност, на другия парите не са проблем?
Последно. Има ли някаква хартия за предпочитане в евро в тези банки или са изпразнили касичките?
ПП: Аз лично като видя потящ се политик да ми се кълне, че лично ТОЙ гарантира за депозита ми в банката, го пиша бегал, ама..

# 4 479
Парите в банките едва ли щели да стигнат до понеделник. Според мен има огромна вероятност да има рязане на депозити, както това се случи в Кипър.

ПП: Аз лично като видя потящ се политик да ми се кълне, че лично ТОЙ гарантира за депозита ми в банката, го пиша бегал, ама..

Е той и Варуфакис се пенеше, че  въпросът за капиталовия контрол не стои на дневен ред, няколко часа преди да влезе в действие. Толкова за вярата в това управление.

# 4 480

Последно. Има ли някаква хартия за предпочитане в евро в тези банки или са изпразнили касичките?

Пари в банките няма (те затова затвориха) или поне има за 2-3 дни при сегашните ограничение (чух цифрата 800 милиона вчера по телевизията), но има доста пари извън банките - изтеглените спесявания, свежи пари от туризма, предишни скътани под дюшеците или оборотни.

# 4 481
Много сте интересни как се закачате, а тълкуванията са ви уникални!
 Както и да сте начертали картинката Гърция до нашата 97- ма няма да дойде. Решение ще се намери, ще се направят отстъпки. Ще има финансиране, ре, отсрочки, опрощаване и каквото се сетите там. Дори и да фалира, нашия ужас няма да се повтори.
 Според мен сега играта ще е оставка на правителството, ако това с случи и дойдат новите-стари послушковци, ще намалее шума там. Ако, обаче Не- то надделее ей там ще е интересното. Аз чакам неделя, вие си разсъждавайте.
 Някъде да написах, че свекърва ми подкрепя Ципрас или стои със скръстени ръце до работниците? Такава работа вие, не сте виждали, то не е като висене във форума по цял ден!

# 4 482
  • София
Парите в банките едва ли щели да стигнат до понеделник. Според мен има огромна вероятност да има рязане на депозити, както това се случи в Кипър.

Е той и Варуфакис се пенеше, че  въпросът за капиталовия контрол не стои на дневен ред, няколко часа преди да влезе в действие. Толкова за вярата в това управление.

Хитър ход, защото гърците започнаха да се усещат, че работата не върви към добро и така той забави масовото теглене точно с необходимото време.  Peace

# 4 483
..

Ани, пак опираме до икономически понятия Simple Smile - международните разплащания не се правят в кеш, а на банкоматите от банката се тегли кеш. Има паричн амаса в обръщение, има електронни пари,  разни такива особености. Освен другото, никоя банка не държи в касата си парите, събрани от депозити, тоест, никоя банка не може да изплати всички депозити, ако й ги поискат наведнъж вложителиете -което се случва в Гърция в момента. Затова банковата система се крепи на доверие и на регулации. Затова и Буров е казал онова за вестника.

Пари - кеш, в банките имало в момента (според телеграф) само 500 милиона евро. Изчислили, че при тези ограничения ще стигнат едва до неделя, и това не е сигурно.

Последна редакция: пт, 03 юли 2015, 11:01 от Анонимен

# 4 484
Хитър ход, защото гърците започнаха да се усещат, че работата не върви към добро и така той забави масовото теглене точно с необходимото време.  Peace

Какво занчи "хитър ход" - това се прави винаги в такива случаи - виж Кипър само преди две години. Мисля дори, че закъсняха с този ход, но те не управляват, а играят покер и така им идваше играта.

Общи условия

Активация на акаунт