Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 223 012
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 620
те все пак теглят по 50-60 евро на ден , стига им ,
иначе загубите бяха по 100 млн евро на ден за държавата ( или нещо такова четох ) ...

# 7 621
Анабел ,
и ти като МГ18 все натам биеш , спри се
Бойко Борисов няма абсолютно нищо общо с Ципрас , не е имал , няма и да има ,
общото с Ципрас е Атака с техните ''1000 лв. заплата и 500 лв. пенсии'' или БСП с ниската цена на тока , но и там не се хващат толкова много ....

Не е вярно. Има общо, разбира се, пълен популист е. На него не са му необходими обещания от рода на  "1000 лв. заплати", просто защото той обещава или лъже "догодина сме в еврозоната и в Шенген", "справих се с контрабандата, построих ви магистрали, зала Арена Армеец, построих ви метро" и други глупости, на които неговият електорат е чувствителен, защото уж бил по Ентелегентен и нямало да се върже на простотии като Сидеровите. Просто играе в  друга популистка пазарна ниша, която не се различава по нищо от Сидеровата, освен че е по - голяма.  Нямаше никаква програма нито сега нито преди, само повтаряше "Станишев и Доган". После започна да пее "Пеевски". Каква разлика виждаш? И сега народа пак му ръкопляска, защото казал, ние на Гърция гаранти няма да ставаме. И хората ама доволни ама подскачат, ама браво бе, какъв политик, бе. Така, така, хак да им е на мързелите. Смях. Ципрас номер две, че и по зле, че оня поне вЕрно се репчи, а нашият като насран и английски не знае, смее се само. Да, точно Тодор Живков номер две е. Не отричам за нас е идеален, да. Олицетворение на Ганьо. Нещо да прави реално, не, разчита на световната икономическа конюнктура, щом светът е добре и ние също. Първият мандат какво казваше : "светът е в криза, как да сме добре". Абсолютен популист "народен" Ганьо Живков.

# 7 622
О,моля ви нищо общо няма Ципрас с Бойко дори и той не е такъв популист ,нито пък комарджия .Не знам на каква база ги сравняваш  newsm78
Та тези гласували за него в никакъв случай не могат да бъдат сравнявани с гласувалите за Ципрас и пируващите и танцуващите след охи-то .
Anna-Bell това което описваш като гръцкия народ е гадно ,и не не сме същите ,предполагам и те не са чак такова стадо ,което няма връзка с реалността .
Не е нужно да разбираш от икономика за да знаеш ,че вечно  назаем няма как да живееш,при това не да оцеляваш , а да живееш .

# 7 623
Аз затова дадох примери за неща видими и от обикновените хора. Как по дяволите се скрива празния банкомат ?

Ама хората не обвиняват Ципрас за него, а Меркел. Това е разликата, те си знаят, че заради онези е празен банкомата, а Ципрас е мъченикът. Онези не дават. Ключът тук е кой дава.

# 7 624
Скрит текст:

Права си - това за авансовия данък   (тоест, не на края на годината, а в момента на получаване) е в плана на Тройката за предварителните мерки от юни 2015 - за корпоративен данък и индивидуален предприемач, а не за физически лица :

Замислих се - а какво пречи работодателят да не го изплаща всеки месец, а да го задържа за себе си като оборотни средства? Имаш ли наблюдения върху това?

наблюденията са ми скромни.
В края намесеца по електронен път се подават пенсионните и здравните удръжки, ДОД, както на работодателя, така и на служителя. Анализ на брутната заплата, % удръжки, сума ДОД и т.н.
Сега се подават данъчните декларации за 2014. Знае се (примерно за мен) каква е сумарната сума за бруто заплата (за изтеклата 2014), сумите от пенсионни издравни осигуровки, сумата ДОД. След подаването се преизчислява ДОД и ако удържаната сума е по-малка ти идва честитка, че трябва да се доплати Х евро.

Мисля че, специално за ДОД,  трудно може да се задържи като оборотни средства.
но предполагам, че хватки винаги могат да се намерят и измислят.

За едноличните фирми доход до 50.000 евро се облагат с 29%, над тази сума с 33%. Едиснствено не знам от кога влиза в сила. 

Благодаря за разяснението  Peace Вероятно ще вкарат това и за бизнеса, пък ще видим дали ще се увеличи събиаремостта. То май по-скоро контролът е слаб, не че няма закони.

# 7 625
а пенсионната реформа ?
какво променя тя ?

# 7 626
  • Earth
Ама аз съм посочила и разни неща като увеличаване на безработицата,  канселитане на туристически резервации и прочие. А сега и кир Зорба знае, че тройката пак идва. Имаше протест на държавните служители. НЕ Е КАТО ДА НЕ ЗНАЕ НАРОДА. Или поне , не такъв голям процент какъвто е рейтинга на Ципрас. Знаят я истината. Не в икономически детайли , реазбира се.
А на въпроса откъде идват парите , също  много добре му знаят отговора. Научиха го през годините.

# 7 627
О,моля ви нищо общо няма Ципрас с Бойко дори и той не е такъв популист ,нито пък комарджия .Не знам на каква база ги сравняваш  newsm78
Та тези гласували за него в никакъв случай не могат да бъдат сравнявани с гласувалите за Ципрас и пируващите и танцуващите след охи-то .
Anna-Bell това което описваш като гръцкия народ е гадно ,и не не сме същите ,предполагам и те не са чак такова стадо ,което няма връзка с реалността .
Не е нужно да разбираш от икономика за да знаеш ,че вечно  назаем няма как да живееш,при това не да оцеляваш , а да живееш .

Ами тогава как си обясняваш разтящият рейтинг на Ципрас? Щом са рационални и имат връзка с реалоността. А гръзкото охи, какво е? Дебела връзка с реалността? Аз нищо лошо не казвам за гръцкият народ, аз говоря за всички народи по принцип, а тук прочетох такива неща за гърците, за които думата "гадно" е направо комплимент.
Ами не знам ние уж не сме пред фалит, но такъв евтин популизъм като "Бойковата харизма" досега и при гърците не съм видяла. А сме стабилна държава и би трябвало малко от малко някакви програми, някакви идеи, някакви каузи да имат нашите политици. Та ние нямаме политически ценности, нито либерални, нито десни, нито дори социалистически, ние сме държава на конюнктурните политици, т.е. щом световната икономика е стабилна и ние сме с нея, но в нашенска си българска криза с минимална заплата почти 200 евро и много важно държава без канализация в 21 век, без пътища и с хм...валутен борд, но иначе стабилна. Та за тази година дългът ни се увеличи така както никога досега. И за какво? За изплащане на стари заеми. Същото като Гърция, само че ние не смеем да просим заеми, че стриктно изпълняваме европейските разпоредби не за друго, а да не се набием в очи на "даващите". Интересно ми е какви реформи направи Борисов, че и това май обещаваше?

# 7 628
Анабел, всеки политик трябва да е и малко или повече популист, иначе няма да остане дълго в политиката. Ключът е в мярката на това "малко или повече" -и в това мярката на ББ е, поне засега  (пу-пу!), далеч от тази на Ципрас. А и какъвто и популист да си и колкото и да не разбираш от икономика, най-важното за един управник е да умее да си избира съветници - аз дори съчувствам на Ципрас за избора му. Може да не са най-кадърните, но поне да не залагат цялата държава  на покер със слаби карти и блъфиране.

И пак казвам - дори ми е страшно да наблюдавам това в Гърция, защото осъзнавам колко лесно се манипулират избиратели. Надявам се силно имунитетът, който имаме от прехода и преживяния бой, да ни пази от такива като Волен с големите обещания и леко лудия поглед. Пу-пу!  На гърците проблемът е, че дълго време не са били бити и са станали глезени.

Надявам се Ципрас да успее да използва доверието, за да направи тези реформи. Макар да не го  вярвам.

П.С За нашите политици и положението в България има друга тема.

# 7 629
тия , които говорят , че ББ бил популист са все фенове на БСП , не е ли странно ....

# 7 630
  • Earth
Ако работиш в туристическа агенция и си загубиш работа, не е икономически показател. Това се усеща пряко от народа. Както и протеста държавните служители. Та там са хиляди !

# 7 631
Не знам как да си опиша рейтинга на Ципрас ,честно все пак не говорим за необразовани хора .
Не мога да приема паралел между Бойко и Ципрас ,просто съм обективна не съм им фен нито съм гласувала за герб.Нищо общо нямат ако трябва да избирам ,залагам на Бойко.
За реформи Бойко си взе реформаторите  Laughing Ще видим .

# 7 632
Ако работиш в туристическа агенция и си загубиш работа, не е икономически показател. Това се усеща пряко от народа. Както и протеста държавните служители. Та там са хиляди !

Анета, в реалната икономика (малко е смешно, все едно има нереална икономика Simple Smile, но имам предвид хората извън държавната администрация, служителите на реда, армията, от сорта), е малко рано да усетят поразиите - да, виждат спада на резервациите, но още е разгара на сезона и вероятно съкращения няма.Безработицата тръгна нагоре, но все още е малко увеличена. Искам да кажа,икономката е инертна машина, трябва време да се усети - според мен до зимата. Държавните служители са най-бързо и пряко засегнати и затова реагират веднага със стачки. Мисля, че сезонът на стачките тепърва започва. И Ципрас тепърва ще види голям зор, ако изобщо се реши да прилага това, което подписа. 

Засега армията, полицията, пожарната се държат много добре, въпреки че и техните заплати сигурно са засегнати - дано да продължава все така.

# 7 633
  • Earth
Моята теза е , че голяма част от демосът се досеща дори интуитивно, за делата на Ципрас. И въпреки всичко има рейтинг. Даже тук една потребителка не свали розовите очила, виждайки че той дефакто няма план Б.

# 7 634
Моята теза е , че голяма част от демосът се досеща дори интуитивно, за делата на Ципрас. И въпреки всичко има рейтинг. Даже тук една потребителка не свали розовите очила, виждайки че той дефакто няма план Б.

Има го и този момент - хората предпочитат да вярват и да се самозаблуждават, защото така се спасяват от когнитивния дисонанс, причинен от разминаването между техните убеждения и реалния свят. Понякога помага, ако обективно нямаш изход, понякога пречи, ако обективно имаш изход, но самозаблудата ти пречи да осъзнаеш, че имаш нужда от него, и така го пропускаш.

Да не говорим за трудността човек да признае дори пред себе си, че е сгрешил в преценката си Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт