Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 222 686
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 710
Букурещ не е Румъния, също както София не е България.

Престанете с това. По-напред и Зои казва, че София не била България.

София Е България. В София живеят сигурно 1/4 от българите. Да не би Берковица, където живеят 0,1% от българите, да е по-представителна за България от София? Какво е София, като не е България, може би е Америка или Зимбабве?

# 7 711

Оспорвам това да не се прави разлика между частен сектор и т.нар. "държава" или публичен сектор, който всъщност фалира, а не цялата териториална единица. Не е ли вярно? Значи на теб Попеа като ти кажат дуржавата фалира и ти разбираш цялата икономика с всички участници в нея?
[/b]
Аз не изпитвам сляпо преклонение пред никого, но в общия случай си е точно така. Държавата фалира - парите се обезценяват - всички фалират (или поне търпят огромни загуби) В Гърция това няма как да стане разбира се понеже валутата не е "тяхна" .

Е, как ще е така? Фалира държавният сектор, по каква логика да фалира и частният? ПО каква, защо да фалира? Защо да фалира Кока Кола, Макдоналдс, Кей Еф Си или гръцкият туризъм, или всички други такива? 
Наистина ли не намираш логика ?
Естествено ,че Кока Кола няма да фалира просто ще си намали бизнеса си в Гърция , същото важи и за всички останали международни фирми .Обяснението ми на лаик е : на първо място доверието и липсата на стабилност ,на второ място потреблението в Гърция в много по-голяма степен зависи от финансовата стабилност на държавата т.е . на издръжка на бюджета са много повече хора от ,която и да е друга държава в ЕЗ ,а сигурно и в ЕС. Държавна администрация ,държавни предприятия -съкращения , намаляване на заплати ,намаляване на пенсии .Увеличаване на базработицата ,понижаване на доходите -понижаване на потреблението .
Ще си е нужно време за да се уравновесят нещата , и търпение и бачкане .
Прекалено много хора зависят от бюджета там ,за разлика от страните с по-ефективна  и малобройна държавна /местна администрация и по-малко държавни предприятия.

Някой знае ли ,кога ще започнат преговорите ?

Разбира се, че ще намали бизнеса си, нали това написах и аз. Влиянието ще бъде по посока намалено потребление, но до фалит няма да доведе. Ок, на мястото на кока-кола сложи местни частни гръцки фирми, аз просто не им знам имената, дадох примери с тези, защото са франчайзингови, особено Макдоналдс и Кей Еф Си, което знаеш какво е. Без значение дали са международни компании, местните гръцки също се справят. Туризма, например. Дори да не говорим за Гърция, за която и да е държава. Държавният сектор е около 30%, което означава, че останалите 70 % нямат никакъв проблем, особено ако имат износ да си работят, вярно с намалено потребление, но избягващи фалита.

Да, време, търпение и бачкане, напълно си права. Peace

И аз се чудя, кога ще са преговорите?

# 7 712
Скрит текст:
Валутата няма никакво значение, абсолютно никакво. И Китай да фалира с неговата си валута юан, пак ще е същото. Какво общо има валутата с това, че държавният сектор не може да си плаща заемите? Никакво. Не правиш разлика между хиперинфлация и фалит на държава (държавен сектор). Когато България фалира нямаше никакъв почти частен сектор, никакъв, защото много скоро беше излязла от комунизъм. Да не говорим обаче, че дори и тогава малкият дял на частният сектор оцеля, че и си беше незасегнат, защото е частен и бивш комунистически. Затова и когато се говори за реформи една от тях е задължителна приватизация или още по - голямо намаляване на държавният дял в икономиката на страната. След години поне от това, което е видно държавата ще има само контролна и надзирателна функция, никаква друга, защото както казах институцията "държава" сама без заеми не може да се издържа. А всеки нормален знае, че не може вечно да си на заеми и е въпрос на време да гръмнеш и да кажеш "не мога повече". Това е абсолютно нормално и няма нищо не естествено в него. Либералите много отдавна казаха и познаха, че с "държавата" е свършено. Въпрос на време и най - вече технологии е да се смени тотално моделът, който имаме.Новият световен ред чука на вратата, но друго поколение ще я отвори за щастие, а дотогава строги икономии му е майката, нямаме избор.
И как се отрази на частният бизнес фалита в Аржентина? Затри се, така ли? Естествено, че ще има някакво влияние, защото ще се намали потреблението, но като цяло си остава богат. Това е същото както чувам непрекъснато разни хора "Леле", казват те, "България била бедна държава, ама гледай какви коли карат бе, гледай какви заплати вземат бе, да се чудиш от къде? Нали била бедна държавата". Аз си мълча, нищо не отговарям. То малко усилие се иска.

Чудя се, като те чета, Ана-Бел - някои неща, които казваш, са съвсем адекватни, и прас, точно до тях някое твърдение, което те кара да се чудиш и маеш. Имам чувството, че устройството на ценностната ти система търпи сериозни противоречия и ти нямаш никакъв проблем с това. Как може да твърдиш, че фалитът на една държава не се отразява по никакъв начин на частния бизнес? Ами нали всичко е навързано - банки, кредитни рейтинги, заонодателство, държавна конюнктура...Не знам какъв е твоят толкова чист фалит, при който пострадва единствено държавната администрация, а всички останали си стоят на другата планета.
Говориш за "новия световен ред", но не казваш как си го представяш, хем хвалиш либералите (което споделям), хем се противиш на тяхното отношение към длъжниците, въобще е трудно човек да разбере логиката ти.

# 7 713
... на второ място потреблението в Гърция в много по-голяма степен зависи от финансовата стабилност на държавата т.е . на издръжка на бюджета са много повече хора от ,която и да е друга държава в ЕЗ ,а сигурно и в ЕС.
Гледам, че спорът продължава да се вихри и в тези горещи дни. Да приложа едно проучване за заетостта в публичния сектор към 2013 година. http://www.oecd-ilibrary.org/sites/gov_glance-2015-en/03/01/inde … mp;accessItemIds=
Вдясно може да се увеличат табличките с отваряне на екселския файл. Гърция не може да се похвали с челно място. Нас, като член на ЕС, разбира се, ни няма, но последният ми спомен за четени цифри се върти около 750 - 800 000 души или 28 - 29% от заетите в икономиката. По този параграф сме ги отнесли отвсякъде.

# 7 714
  • София
въобще е трудно човек да разбере логиката ти.

Ако живее в Гърция, няма нищо чудно в това. Хората там много добре разбират какво се случва, но не искат да го приемат (да поемат някаква вина), защото ако го приемат, ще трябва да изпаднат в тотален когнитивен дисонанс, което води до душевни болести. Предпочитат да си заравят главата в пясъка и го правят с цената на всичко. И си искат парите на всяка цена - ужасени са да не ги сполети "българизация на заплатите".

# 7 715
Оооо естествено, то в Гърция от идиот нагоре живеят, вече съм подала заявление за лудницата, трета душевна болест ме подхвана  Crazy

Между другото, говори се за предсрочни избори на 8.11.

Последна редакция: нд, 26 юли 2015, 22:24 от Мαрия

# 7 716
  • София
Вдясно може да се увеличат табличките с отваряне на екселския файл. Гърция не може да се похвали с челно място. Нас, като член на ЕС, разбира се, ни няма, но последният ми спомен за четени цифри се върти около 750 - 800 000 души или 28 - 29% от заетите в икономиката. По този параграф сме ги отнесли отвсякъде.

Горе долу сходни сме. Ето я по-голяма табличка, с България вътре.

http://ikonomika.org/?p=7017

Интересно е, че в Скандинавието бият рекорда. То там си е социализъм отвсякъде.

# 7 717
Нас, като член на ЕС, разбира се, ни няма, но последният ми спомен за четени цифри се върти около 750 - 800 000 души или 28 - 29% от заетите в икономиката. По този параграф сме ги отнесли отвсякъде.

Така е. Спор няма.
Ние сме го закъсали яко
И ако продължаваме все така, включително и да увеличаваме заплатите на заетите в държавния сектор ни чака гръцкото чистилище.
Аз лично няма да заплача ако дойде тук тройката и уволни половината държавни служители.

Анабел-само моля те, нИдей повтаря думичката НИКОГА! Много често, да не кажа ВИНАГИ, живота те опровергава.
Гърците няма да дойдат на нашия стандарт сега, но ние ще ги задминем в бъдеще , а аз (също и много мои познати) живеят със стандарт по-добър от много гърци....тоест твоето Никога вече Е опровергано.
Също така искам да питам как точно САЩ са унищожили света през 2008 което унищожение някак съм успяля да пропусна ??? Оглеждам се и светът още си стои, а не помня нещо да ми се е случило драматично през 2008, освен че баба ми си счупи ръката...

# 7 718
... По този параграф сме ги отнесли отвсякъде.

Ние сме някакъв уникум неповторим и непредвидим. Само кажи по кой критерий и отнасяме всекиго от всякъде. Супер сме си, българите, супер са си балканци Simple Smile
Хайде , наздраве ! Аз съм с угърчинска сливова. Оригинална. В бутилка от фанта с капачка от кола. Направо от хладилника.

# 7 719
Ама моля ви се, Ани и Анабел, кога България е фалирала?! Недейте така!

Мария, лошо е това с изборите, политическа нестабилност се задава, но е и логично, не може управляващите да прокарват мерки с гласовете на опозицията, докато съпартийците им се цупят и гледат лошо. Само да не дойде на власт Златна зора, че ще стане страшно.

# 7 720
  • Earth
Скрит текст:
Валутата няма никакво значение, абсолютно никакво. И Китай да фалира с неговата си валута юан, пак ще е същото. Какво общо има валутата с това, че държавният сектор не може да си плаща заемите? Никакво. Не правиш разлика между хиперинфлация и фалит на държава (държавен сектор). Когато България фалира нямаше никакъв почти частен сектор, никакъв, защото много скоро беше излязла от комунизъм. Да не говорим обаче, че дори и тогава малкият дял на частният сектор оцеля, че и си беше незасегнат, защото е частен и бивш комунистически. Затова и когато се говори за реформи една от тях е задължителна приватизация или още по - голямо намаляване на държавният дял в икономиката на страната. След години поне от това, което е видно държавата ще има само контролна и надзирателна функция, никаква друга, защото както казах институцията "държава" сама без заеми не може да се издържа. А всеки нормален знае, че не може вечно да си на заеми и е въпрос на време да гръмнеш и да кажеш "не мога повече". Това е абсолютно нормално и няма нищо не естествено в него. Либералите много отдавна казаха и познаха, че с "държавата" е свършено. Въпрос на време и най - вече технологии е да се смени тотално моделът, който имаме.Новият световен ред чука на вратата, но друго поколение ще я отвори за щастие, а дотогава строги икономии му е майката, нямаме избор.
И как се отрази на частният бизнес фалита в Аржентина? Затри се, така ли? Естествено, че ще има някакво влияние, защото ще се намали потреблението, но като цяло си остава богат. Това е същото както чувам непрекъснато разни хора "Леле", казват те, "България била бедна държава, ама гледай какви коли карат бе, гледай какви заплати вземат бе, да се чудиш от къде? Нали била бедна държавата". Аз си мълча, нищо не отговарям. То малко усилие се иска.
Как може да твърдиш, че фалитът на една държава не се отразява по никакъв начин на частния бизнес? Ами нали всичко е навързано - банки, кредитни рейтинги, заонодателство, държавна конюнктура...Не знам какъв е твоят толкова чист фалит, при който пострадва единствено държавната администрация, а всички останали си стоят на другата планета.
Ами толко  да е просто!  Значи, Джъмбо получава кредитен рейтинг различен от този на Гърция , и в знак  на разцвет отваря още един магазин на Халкидики.  През това време  NBG взима необезпокоявано кредити от всички възможни институции на преференциална  лихва, защото собствениците са хванали Началника за шлифера все пак. Народно веселие цари на Синтагма - вече няма " държава", няма кого да притиска Тройката. Е, пенсионерите са малко кахърни,  но все пак могат да намерят работа в частния сектор - повечето от тях не са навършили 50.

# 7 721
Ох, всичко друго, само не и Златна зора  Praynig
Тогава със сигурност ще емигрираме по-рано от предвиденото.
Няма начин фалита на държавата да не се отрази пагубно на голяма част от бизнеса. То даже капиталовия контрол сега доведе до колапс не малко фирми, а какво остана за нещо още по-рестриктивно. Ако не бяха малко или много навързани, защо десетки хиляди гръцки фирми местят седалищата си у нас?

# 7 722
  • София
Скрит текст:
Как може да твърдиш, че фалитът на една държава не се отразява по никакъв начин на частния бизнес? Ами нали всичко е навързано - банки, кредитни рейтинги, заонодателство, държавна конюнктура...Не знам какъв е твоят толкова чист фалит, при който пострадва единствено държавната администрация, а всички останали си стоят на другата планета.
Ами толко  да е просто!  Значи, Джъмбо получава кредитен рейтинг различен от този на Гърция , и в знак  на разцвет отваря още един магазин на Халкидики.  През това време  NBG взима необезпокоявано кредити от всички възможни институции на преференциална  лихва, защото собствениците са хванали Началника за шлифера все пак. Народно веселие цари на Синтагма - вече няма " държава", няма кого да притиска Тройката. Е, пенсионерите са малко кахърни,  но все пак могат да намерят работа в частния сектор - повечето от тях не са навършили 50.

Охххх ooooh!
Хора, осъзнайте се. Държавата е в крах, това означава всички институции, които се финансират от държавата - училища, болници, полиция, армия, ХЕИ, държавни институции, които издават всякакви разрешителни и документи и пр. и пр. да колабират. Дори светофарите могат да спрат да работят, щот се плащат с държавни пари. Освен това не видяхте ли, че дори БАНКИТЕ затвориха! Моля ви се, недейте да говорите неща, които и децата знаят, че не са истина. Чукайте на дърво и се молете всичко да премине успешно и да се изпълнят изискванията на кредиторите, щото фалит на държава не е безболезнен ЗА НИКОГО.

# 7 723
... на второ място потреблението в Гърция в много по-голяма степен зависи от финансовата стабилност на държавата т.е . на издръжка на бюджета са много повече хора от ,която и да е друга държава в ЕЗ ,а сигурно и в ЕС.
Гледам, че спорът продължава да се вихри и в тези горещи дни. Да приложа едно проучване за заетостта в публичния сектор към 2013 година. http://www.oecd-ilibrary.org/sites/gov_glance-2015-en/03/01/inde … mp;accessItemIds=

http://ikonomika.org/?p=7017

Съмнявам се в това .
Но не в сравнението БГ-Гърция  е въпроса Anna-Bell търсеше връзка държавен фалит-частен фалит .

# 7 724
Popule, светофарите работят, спокойно Grinning. Понякога се чувствам в паралелна вселена като съм в Гърция и вляза в темата, живота продължава и в ежедневието си там дори не усещам кризата, а тук вече да им изказваме съболезнования.

Излезе една според мен леко конспиративна теория на план Б на Варуфакис, четете и коментирайте.

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/varufak … za-grexit-199385/

http://www.ekathimerini.com/199945/article/ekathimerini/news/var … el-banking-system

Общи условия

Активация на акаунт