Самоосигуряване

• 1 954
  • 3
  •   1
Отговори
Добър ден.

Бременна съм в 6м. и ми се наложи да кажа  на работодателя, че съм бременна поради естеството на работа. Взех си болничен занесох му го и той ми заяви,че са взели общо решение  от ръководството да ме съкратят. Не ми представиха документи и се разбрахме кой ден да отида да ги подпиша. Знам, че имат право да ме махнат и по време на болничния тъй като съм назначена по чл.70, ал1, със срок на изпитване 6м в полза на работодателя.
И така оставам без осигуровки, без доходи и в последствие без майчинство.
Имам трудов стаж над 10г., в различни фирми. Решавам да работя за себе си, да се самоосигурявам, за да не остана без майчинство.
Мога ли да работя на свободна практика?
Аз смятам, че мога  съгласно дефиницията в  т. 29 от ДР на Законът за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).
Там са изброени следните длъжности:
 "Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите;адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;
б) не са регистрирани като еднолични търговци;
в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване."
 Решавам да упражнявам свободна професия. Примерно се регистрирам, като самоосигуряващо се лице  консултант/в сферата на безопасност на храните, тъй като имам 10г.стаж, разбирам си от работата и във фирмите, където съм работила сме  се сертифицирали НАССР,IFS,ISO и др./, плащам си осигуровки всеки месец и това достатъчно ли ще е да изляза по майчинство дори и да не упражнявам дейност?
Плащат ли се някакви данъци? Когато дойде момента да изляза 45 дневния по майчинство какви документи ще са ми необходими да подам в НАП, НОЙ ???
Не знам към кого да се обърна за консултация и на каква цена?

Последна редакция: чт, 29 яну 2015, 18:46 от ludesiq

# 1
Мисля, че ако намериш някой познат да те назначи фиктивно и излезеш в болнични ще ти е по-изгодно, отколкото да се самоосигуряваш. При първия вариант ще плащаш само здравните осигуровки, които са 20лв на месец.
Попитай в темата за майчинството - там ще ти дадат най-добър съвет.

# 2
Здравей Sweetɣ.
Мерси за идеята, но нямам такива познати.
Така ще направя ако  намеря човек, който да се съгласи формално да ме води на работа, за сега не се очертава да открия фирмата благодетел.
За това търсех други варианти и реших, че мога да се самоосигурявам. Ще измисля нещо, винаги има решение. В краен случай,   доколкото разбрах ще отида на борсата и после ще взимам социално майчинство 100лв на месец за една година, тъй като нямам брак с мъжа ми. Имаме и още едно дете на около 2,5г, може и за него нещо да ми дадат. Ще продължа да чета другите теми във форума.  Циганките как успяват, да не съм по будала от тях. Работила съм от 18годишна имам 13г. стаж внасяла съм  всеки месец маса пари на държавата.
Разгледах други теми във форума има подробна информация за всичко, трябваше да прочета преди да пиша.
Приятен ден.

# 3
Дали имате брак или не, няма нищо общо със социалното майчинство. То се полага в случай, че нямаш необходимия стаж (12м.) или ако си безработна към момента на излизане в 45-дневния болничен. Ти имаш време до тогава, така че потърси вариант да те назначат някъде.
В сегашната ти работа не може ли да те оставят и ти да си поемаш осигуровките?

Общи условия

Активация на акаунт