Клуб на храбрата шивачка - тема 17

• 82 647
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
Bertichka докато шиеш бието опъваш щриха ли ?Никога не съм шила такова нещо ,а съм Мара подробната и искам да знам Embarassed

# 601
АКо иглата е 5-10ст не се учудвай, че не шие... На външен вид изглеждат еднакви, но с времето се усеща разликата между качествената игла и фалшивата.
Хубавите игли са някак "мазни" като прокараш пръстите си през тях се усеща разликата.

Плата за бието си е щрик. Колкото е по-плътен и с по-едра плетка, толкова ще ти е по-здрав ластика. Няма нужда от прекарване на вътрешен ластик. Това само за колани на поли и анцузи/клинове го правя
Никога не ми се е случвало да се обърне. Или не е достатъчно опъвано при шиене или е много мек плата на ластика newsm78

Уф, не знам - от две различни кинкалерии съм купувала иглите, не бяха 5-10 ст, не си спомням точно, може би повече към 50 ст. Посъветваха ме на лични (мерси!) да пробвам да я слагам малко по-нагоре или по-надолу, и така да пробвам. Още не съм пробвала. Ще проверя дължината, може пък в това да е проблемът, знам ли. Просто недоумявам на какъв принцип не шият тия игли. При оглед изглеждат напълно идентични! Побърквация пълна, пък и аз съм съвсем аматьор. Ако ми се счупи единствената 100-тица, край с мойто шиене.  Rolling Eyes

Извинявам се, че занимавах всички с някаква си игла толкова време Simple Smile. Ако не се получат нещата и след основно почистване и омасляване, ще се допитам до техник сигурно.

# 602
Bertichka докато шиеш бието опъваш щриха ли ?Никога не съм шила такова нещо ,а съм Мара подробната и искам да знам Embarassed
Да, задължително! Колкото повече опъва, толкова по-стегнато съответно. Зависи какъв ефект търсиш. Но не опъваш ли ще виси разбира се Wink
То това прибира и придава форма на дрехата.
Ако избрания плат, скойто ще правиш бие е по-тънък съответно бието трябва да е по-малко. Ще покажа примери с кучешки дрехи, които съм правила с различен ластик.

Това е едър и плътен щрик

Това е по-тънко трико пак някакъв вид щрик, но по-ситна плетка. Съответно и самото бие се оставя по-ниско или другия вариант е да се опъва повече, за да прибира, но пак е относително според модела.

Понякога за бие може да се ползва и същия плат от самата дреха. Получава се красиво, защото изглежда като от покривна машина, ако опънеш после един два прави тигела от външния край  Peace

# 603
Страхотни дрешки Simple Smile А откъде намирате такъв по-фин щрик?  Embarassed Не е да не съм търсила и питала на много места, ама не съм намерила, само супер дебел и груб.

# 604
  • FRANCE
Това ми е любимият урок за шиене на тениски (имаше един на немски за деколтетата но не мога да го намеря Sad) Тук е обяснено как се изчислява дължината на щрика http://www.livemaster.ru/topic/122115-shem-detskij-dzhemper?

Последна редакция: ср, 16 дек 2015, 22:18 от madame

# 605
Страхотни дрешки Simple Smile А откъде намирате такъв по-фин щрик?  Embarassed Не е да не съм търсила и питала на много места, ама не съм намерила, само супер дебел и груб.
На повечето места дори не знаят, че се нарича щрик. Просто си търсиш разтегливо трико с по-едра плетка  Laughing

# 606
  • София
А, Бертичка, казвай откъде купуваш такива свежарски цветове щрик Grinning Grinning
Аз където и да съм питала, ми показват максимум 2 цвята, едното черно, другото някакъв гаден цвят като керемидено кафяво, и едро, грубо.. дето не бих си го сложила на деколте или ръкави, да ми издере кожата Simple Smile

За жената, която иска да шие трика:
Аз бих си купила кройка (на пдф) от [urlhttp://www.threadsmagazine.com/item/3839/video-a-neckline-binding-for-knits]тука (Jalie)[/url]. Има страшно много видове, а размерите са така дадени, че покриват от малко момиченце до жена. Разпечатваш, лепиш, купуваш евтино трико за проби и почваш Simple Smile

# 607
  • София
Здравейте, да напиша и аз за щрика.
Всичко зависи от вида му,има основни 2 вида:
Със еластан
И без еластан
Когато щрика е с еластан- измерваш обиколката на деколтето и от нея махваш 8-10см,всичко зависи пак от щрика,има и по -стегнети и по-лигави.
Когато е само памук -тогава от обиколката се махва 1/3 .
Това са стандартните положения, преценява се от материала, има и други видове щрик: 2х2 ,виждала съм и 3х3 , но масовият е 1х1, колкото е по-лек толкова повече се налага да махнеш от обиколката.
И още нещо, написаното от мен е за възрастни,за детските дрешки е по-различно,защото там обикоките са по-малки, и отношението на  големината на главата спрямо тялото е различна.

# 608
Значи всяко едно трико, което е оплетено като ластик /в смисъл ластична плетка-няма значение колко на колко са бримките/ може да стане щрик, така ли?

# 609
А, Бертичка, казвай откъде купуваш такива свежарски цветове щрик Grinning Grinning
Аз където и да съм питала, ми показват максимум 2 цвята, едното черно, другото някакъв гаден цвят като керемидено кафяво, и едро, грубо.. дето не бих си го сложила на деколте или ръкави, да ми издере кожата Simple Smile
Да ти кажа честно изобщо не ги питам за щрик вече.  И на мен по кинкалериите само някакви гадни ластици ми показваха с фиксирана ширина и на безбожни цени  ooooh! А ако почнеш да търсиш конкретно ластик пак ще ти изнамерят нещо скъпо от сорта на 5лв метъра за 30 см ширина (и такива съм купувала и нищо не струваха  Whistling) Преди купувах от един склад за трика на коматевско шосе в Пловдив, но вече ми е страшно далече.... На 35-40 км от нас почти  Преди като ми беше склада на 2 км от нас ходих и за по 1кг трико да си избирам каквото ми трябва. Там жената много ме светкаше за видовете трика и имената им, както и за цветовете. Иначе съм боса та боса... Не ги разбирам термините хич.
След това почнах да зареждам от Какаду склада в Пловдив. Там много много не ги знаят материите, нито имената на цветовете. Ако им кажа че търся петрол например сигурно ще ми донесат нещо кафяво  Mr. Green
При тях ходя с мостри и казвам - искам такъв цвят или нещо с такава едрина на плетката на трикото и те ми показват какво имат Peace
По мое мнение не е нужно да е точно щрик. Както казах аз съм правила бието и с плата от самата дреха.
Последно дори се изхитрих и направих едни поло блузки на малката с нормално изрязано деколте (и тя като мен хич не понася поло). Яд ме е че не го снимах на урок, защото се получи страхотно и супер лесно!
Другия път ще снимам обезателно. Но като цяло изрязах от самото поло една лента и я приших на деколтето като по-тънко бие (ама как го обясних  Mr. Green май ще е по-добре да снимам)

п.п. ако някой иска името и номера на тази жена с триката в Пловдив да пише ЛС, защото не знам къде е визитката на фирмата ѝ и имам само телефона ѝ

# 610
  • FRANCE
Миналата година и аз направих всички поло яки на нормално деколте, но сега пък голямата иска да и направя поло на всички блузки Mr. Green Имаш ли идея това пък как става.  newsm78 Предполагам като обикновенно бие ама по широко, но как да уцеля размера newsm78 А иначе на дребната тениски поукъсели редовно им сменвм бието с някъкво подходящо на цвят трико, съответно с него удължавам ръкавите и после на талията  Mr. Green
Дебелият щрик е перфектен за удължаване на поукъсели анцузи

Иначе много съм доволна от "новите " ми дънки. Вечно ми се късат на колента а никък не съм фен на такива дънки; За това им спретнах една обърната апликацийка https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1516942755265014&set … ype=3&theater Мисля не е зле Blush

# 611
Бертичка, трика чудесни всякакви има на гръцкото магазинче за платове на "Иван Вазов" по стълбичките нагоре  Simple Smile Точно като за плетката им вече трябва да се пита на място.

Иначе не се сещам за коя жена с трика говорите в Пловдив  newsm78 Някъде назад в темите ли е ставало въпрос?

# 612
  • София
Миналата година и аз направих всички поло яки на нормално деколте, но сега пък голямата иска да и направя поло на всички блузки Mr. Green Имаш ли идея това пък как става.  newsm78 Предполагам като обикновенно бие ама по широко, но как да уцеля размера newsm78 А иначе на дребната тениски поукъсели редовно им сменвм бието с някъкво подходящо на цвят трико, съответно с него удължавам ръкавите и после на талията  Mr. Green
Дебелият щрик е перфектен за удължаване на поукъсели анцузи

Иначе много съм доволна от "новите " ми дънки. Вечно ми се късат на колента а никък не съм фен на такива дънки; За това им спретнах една обърната апликацийка https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1516942755265014&set … ype=3&theater Мисля не е зле Blush
Ширината на яката трябва да и е по вратлето ,но не стегнато, височината 21см, защото се шие сгънато и става 10см, и като го прегънеш още веднъж за да стане на поло- 4,5см.
Ако искаш полуполо- кроиш го 11см, след ушиване става 5см.

# 613
  • FRANCE
Благодаря

# 614
  • София
мерси, Бертичка! bouquet
Някой път като съм в Пловдив, задължително ще си направя fabric shopping tour Simple Smile
След това почнах да зареждам от Какаду склада в Пловдив. Там много много не ги знаят материите, нито имената на цветовете. Ако им кажа че търся петрол например сигурно ще ми донесат нещо кафяво  Mr. Green
При тях ходя с мостри и казвам - искам такъв цвят или нещо с такава едрина на плетката на трикото и те ми показват какво имат Peace
В софийските Какаду-та е същата работа Mr. Green Но аз открих един от продавачите, който малко повече разбира и го викам него да ми обясни като се чудя. Много пъти ме е спасявал Simple Smile

Абе, вие доста повече ги знаете термините Wink понякога като ви чета, едвам разбирам за какво говорите. Аз нали съм се учила сама от англоезичните блогове и като трябва да говоря за платове и шиене, първо на английски ми идват думите Grinning Grinning

Общи условия

Активация на акаунт