Деца с диабет - тема 13

• 140 713
  • 572
  •   1
Отговори
# 420
Ами да, наистина е така. Диабетът на фона на мнооого други диагнози е цвете  Peace

Аз едва сега го осъзнавам покрай примерно диагноза с интелектуални затруднения /умствено изоставане/ и други.

Определено много по-добре е да имаш съхранен интелект и някакви физически проблеми, отколкото обратното  Sad

То всъщност най-добре е и двете да имаш, ама ...

# 421
Здравейте. Днес минахме на ТЕЛК.Александра навърши 16 години на 15.08.На 16.08 подадохме документи.Вчера дойде писмото за днес.Не знам какво щеше да стане ако не беше дошло навреме. Както и очаквах процентите ни вече са 50, защото детето вече не е дете и минава на ТЕЛК за големи  Simple Smile> Български му работи.

Приятен ден.

# 422
  • Пловдив
Така е, Евгени. Толкова абсурди има, че просто не е истина. Важното е, че паричките са същите.

Ние също се сблъскахме с поредния абсурд. При възрастните (след 18 г) за да вземеш консумативи по здравната каса, трябва да лежиш 3 дни в болница. Иво влезе по пътека за декомпенсиран диабет + невропатия на долните крайници. На първата страница на епикризата също написана тази диагноза, а вътре при изследванията ГХ 5,9% и ЕМГ без усложнения.

МКБ в протокола за консумативи Е10.4 т.е. диабет с усложнение -невропатия.
Протокол за инсулин и в здравната книжка МКБ Е10.9 - без усложнения.
Добре, че жената, която приела документите за консумативите се оказа много разбрана и реши, че по-добре да остане МКБ с усложнения и само в Пловдив при ендото да се смени протокол. Другото - трябваше пак да се ходи до София за да пишат всички документи отново.
Абе ужас и само нерви!

# 423
  • по течението на реката
Здравейте! В последно време моят син увеличи дозата на NovoRapid и ни се изчерпаха всички запаси, а има още два месеца до новите протоколи. Ако някой от вас има излишен и би могъл да помогне ще съм много благодарна. А ако някой се нуждае от Levemir, имаме много.

# 424
  • Пловдив

mlambeva

Би трябвало ендокринологът да ви  даде нов протокол с увеличена доза.

# 425
  • по течението на реката
Благодаря, ще попитам.

# 426
Да ни е честито! В Америка са одобрили първия хибриден изкуствен панкреас. Ще се продава от Април 2017г. Засега е одобрен за хора с диабет над 14 г. Но съм сигурна, че скоро ще го одобрят и за по-малки деца.

Много се впечатлих, че в продължение на три месеца 163 души са го пробвали в нормално ежедневие и не е имало нито една хипогликемия! Даже ми е трудно да си го представя.

Бе то още малко ще трябва да се почака, ма това чакане е месеци само! Месеци! Много съм щаслива, заради внучката си. Това май е началото на края на ежедневния труд около диабета. Не че ежедневен, ежечасен...Само дето не знам дали ще може да се ползва с Либре, дано фирмата Абът направи нещо по въпроса.

# 427
  • София
Може ли да разкажете накратко за какво става дума? Ако е възможно, без линкове?  bouquet

# 428
чудесна новина!
и аз ще съм благодарна за допълнителна информация  Hug

# 429
kappucchino, аз ще помоля и за линк, но и с удоволствие ще изчета всичко, което пишеш тук като информация  Simple Smile

# 430
Не знам за кой точно изкуствен панкреас в Америка става въпрос, но аз съм поствала тук в темата преди доста време новина за това, ако е същото, де, защото тези новини се роят като пчели и понякога е трудно да се разграничи кое е ново и кое стара информация, препечатана от различни медии.
Изкуственият панкреас, за който аз говоря, е разработка на Университета на Вирджиния, под ръководството на българина Борис Ковачев. След това и в българските медии излезе много информация за него, ако се гугълне името му, ще се види за какво става въпрос.

Относно въпроса за Либре – за какво ще е Либре, ако има изкуствен панкреас?
В този случай Либрето се обезсмисля тотално.

# 431
  • Пловдив
Според мен, за изкуствен панкреас се говори, когато помпата върви едновременно с инсулин и глюкагон.

# 432
# 433
Според мен, за изкуствен панкреас се говори, когато помпата върви едновременно с инсулин и глюкагон.
+ сензор

# 434
Да, този линк, който е постнала Елена, за това става въпрос. Хибриден изкуствен панкреас е това, не е напълно автоматизирана система. На фирмата Медтроник е. Хибриден е, защото човекът подава болусен инсулин за храненията. Но след това помпата, заедно със сензора, поемат контрола. Ако се качва захарта, се покачва и подаването на инсулина. Ако спада, намалява подаването до спиране изобщо на подаването. Няма глюкагон в това устройство, т.е. не може да се говори за идеалния изкуствен панкреас. Но е първия, който контролира диабета чрез алгоритъм. Един вид, сложено е началото.

Днес четох още, разпръснато оттук оттам, това, което запомних е, че трябва да има нужда от мин. 8 Е инсулин за 24 ч., за да може да се ползва помпата. Затова при деца под 7 г. засега няма да се ползва, защото техните нужди са по-малки.
И да, няма да има нужда от Либре, наистина, но ще има нужда от мин. 4 убождания дневно за тестване, калибриране на сензора...А като отвикнеш от убождания, даже и нищожните 4 ти се виждат много Simple Smile Човек бързо свиква с хубавото. А и те ще бъдат явно повече от 4. И на мен не всичко още ми е ясно.
A най добре ще е като се открие лечение. Но дотогава, всяко улеснение и помощ в контрола на диабета е добре дошло!

Общи условия

Активация на акаунт