Деца с диабет - тема 13

• 143 907
  • 582
  •   1
Отговори
# 90
bubanka, благодаря ти, че сподели   bouquet Честно казано вече ми омръзна да се боря с Левемира и май аз ще настоявам повече от лекарката за смяна. Нашият проблем е завишаването на захарта около полунощ. Пробвала съм с увеличаване на сутрешната доза, която сега е 1Е. Дори с половинка да мръднем нагоре- следобедите са пълни с хипогликемии. Сега съм мръднала вечерната от 5Е на 6Е. Снощи приложих една схема, която преди е давала добри резултати, но днес не се получи. Вечерната доза я поставих не в 22ч, а на вечерята заедно с Новорапида. В 20ч захарта беше 14,6 + 5Е Новорапид и 6Е Левемир. Детето хапна манджа от кюфтета с картофи, картофите ги мерих 1ХЕ, хляб 2ХЕ и ябълка 1ХЕ. Бързият инсулин го поставих на корема, но нямах възможност да измеря в 21ч на пика, защото играеха пред блока. Ето какво последва през нощта:

21,45- КЗ 9,0
22,30- КЗ 5,5
23,00- КЗ 5,8
23,40- КЗ 7,5
2,00 - КЗ 6,6
4,00 - КЗ 6,5

Детето се събуди в 8ч и захарта беше 10,6. И до обяд е все с високи стойности. Сега се чудя дали след 4ч не е правил някъде хипо, защото обикновено реактивни стойности ги оправям дълго време и с голям зор. Та, избегнахме завишаването около полунощ, но пък сутринта е направо чудна  #Crazy

# 91
за голямото дете в подписа ти става дума нали?
високите стойности от сутринта до обяд са защото децата са резистентни към инсулина сутрин заради хормоналната заря - няма избягване  Tired
при тези ст-сти горе, нямаш нощно хипо - така мисля

# 92
  • София
Vesanka

Ама това са чудесни стойности. Радвай им се.

# 93
Да, за големия ми син става въпрос, на 10 години е. На тези стойности всъщност и аз им се зарадвах много, защото обикновено са други. Просто опитвам разни схеми, само и само да нагодим Левемира. Има ли вариант, примерно да меря и към 5-6ч и ако хвана там завишаването, да добавя корекция с Новорапид? Всъщност би могло да се получи, стига майката да не е умряла от недоспиване  ooooh!

# 94
да, получава се - аз съм ставала през 1 час  Crazy
не смея на теб да дам съвет, но аз правя корекции нощем с бърз, когато преценя, че се налага
от моя опит до към 6 часа сутринта ст-стите са добри, качват се след това
за това се старая да не оставям децата да спят до късно, но все пак в почивни дни не ги будя преди 8

# 95
  • София
Снощи приложих една схема, която преди е давала добри резултати, но днес не се получи.
Моят съвет е да изчакаш и да наблюдаваш поне два дена.
При нас последното вдигане на дозата на левемира се отрази след ТРИ денонощия. Ама пък как се отрази..

# 96
Като минаваща втори път през пустия пубертет ... първите колебания на малкия започнаха след 10-тата година, сега е на 11. Аз лично мисля че излизане на хормоните особено на тези на растежа няма. Когато меря през нощта и реша да сложа корекция тя просто изчезва няма я, тъмна дупка я изяжда.
За хормоните доц. Коприварова ми е обяснявала че освен че са рано сутрин, освен че имат и сезонна цикличност имат и месечна такава.
Аз лично компенсирам високите нива сутрин с малко повече бърз.

# 97
  • Пловдив
Дали с Левемир или Лантус (особено с абсолютно плосък Лантус), при това че в пубертета нуждата от базален е доста различна по часовете, или слагаш доза по часовете на най-голямата потребност и в часовете с ниска храниш допълнително ( когато е в интервала на чист базал), или слагаш доза по най-ниската потребност и в часовете с най-високата да добавяш  болусен.

Аз предпочитах да се ориентирам по най-високата нужда и за дохранвам при ниската потребност. лошото, че Ивелин не искаше нормална храна, а дояждаше със захар.

# 98
  • София
Когато меря през нощта и реша да сложа корекция тя просто изчезва няма я, тъмна дупка я изяжда.
Точно черна дупка! По-миналата седмица при захар 10 към 7 сутринта, направихме корекция с единица новорапид - в 9 ч. захарта беше 15 #Crazy

# 99
ООО, с Левемира ми е ясно, сърбала съм попарата. Миналото лято полежахме няколко дни в отделението в София. Отидохме с вечерна доза 5Е, на третия ден ни изписаха с 8Е #Crazy Но започнахме да слагаме и сутрешна доза. По принцип знам, че този инсулин точно има нужда от 3-4 дни, за да се усети новата доза. Леле, още докато се приберем, на следващата сутрин започнах да полудявам- КЗ на събуждане 3ммола. На следващата сутрин- КЗ 2 ммола. В крайна сметка си се върнахме на старите 5Е, достатъчно е било само включването на Левемир сутрин.

До скоро корекциите през нощта оправяха нещата, но напоследък имам чувството, че коригирам не с бърз инсулин, а с вода. Вече се изчерпвам откъм варианти, единственият който остана е минаване на Лантус. Всъщност незнам защо си мисля, че ще ни реши проблемите...сигурно и там ще са хамалогии...

# 100
в б-цата е нормално - стрес от непознатата обстановка и липса на движение, всички деца реагират с повишени захари

Лантусът не е абсолютно решение, но на мен ми се струва по-добър и удобен

# 101
  • Пловдив

Vesanka

В коя част от нощта добавките потъват ?

# 102

Vesanka

В коя част от нощта добавките потъват ?

Ами обикновено слагам корекция между полунощ и 1ч. Доскоро само така се регулираха нещата и сутрин се будеше с идеални стойности. Но, напоследък коригирам, а на сутринта е с още по- висока от преди корекцията. От няколко дни съм увеличила вечерната доза, защото сутрешната е невъзможно да я мърдам. Пробвах и нея да увелича, но следобедите ми прави постоянни хипогликемии. Най- ясно мога да обясня така: вечеряме между 19 и 20ч. На пика на Новорапида, КЗ се вдига до 8-9 ммола. До към 3-тия час от поставянето на болуса всичко е в нормите. След това вече започва покачване, което към полунощ вече е стигнало 13-14 ммола. А Левемира междувременно е поставен в 22ч. Та се чудя проблемът ни от сутрешната доза ли е или от вечерната  newsm78

# 103
  • Пловдив
Цитат
Та се чудя проблемът ни от сутрешната доза ли е или от вечерната  newsm78
Вече писах, че проблема ти е от сутрешната доза.
Прочети още веднъж на 5 стр. мой пост № 80.

Цитат
Пробвах и нея да увелича, но следобедите ми прави постоянни хипогликемии.
Следобед - това е на участъка на чист Левемир, след свършване на обедният болус???
В колко ви е обяд ???
Напиши с времето и захари как той протича.

# 104
Елена, още тогава послушах съвета ти и увеличих сутрешната доза от 1Е на 2Е. Първия и втория ден нямаше кой знае каква промяна. На третия ден се получи това:

8.00- КЗ 11,3   + 6,5Е НР в корем( обичайната доза е 6Е) + 2Е Л +закуска с 4 ХЕ

12.30- КЗ 4,3
13.00 -КЗ 4,3   + 4Е НР в ръка( това си е обичайната доза)+ обяд 4ХЕ

14.50- КЗ 3,8    + 1ХЕ кока- кола със захар

16.00- КЗ 10     + 2Е НР в ръка+ 2ХЕ следобедна закуска
17.30- КЗ 7,1

20.00- КЗ 10     + 3Е НР в ръка( това е обичайната доза при по- нормална стойност)+ вечеря 4ХЕ

21.00- КЗ 3,8    + 1ХЕ кока- кола
22.00- КЗ 2,5    + 1ХЕ кока- кола
22.40- КЗ 8,8                + 5Е Левемир
23.20- КЗ 11,0
0.30-   КЗ 12,6 + 1Е НР

На сутринта в 8ч. КЗ е 6,4. На следващия ден картинката е почти същата. По принцип докторката изписа режим с 4 хранения по 4 ХЕ. Много рядко пропускаме следобедното хранене, предимно се случва лятото, когато е спал до късно. Тези дни в 16ч яде сладолед. Опитвала съм много кратно да пропуснем някое хранене, така лесно ще се види дали сутрешната доза е наред. Но след закуска, успявам само да забавя най- много с час обяда. Все е гладен горкия.

Общи условия

Активация на акаунт