Деца с диабет - тема 13

• 141 697
  • 577
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Здравейте, синът ми е на 15 години, от около 10 месеца е с диабет тип 1, сложихме му сензор почти веднага, сега е на Dexcom 1+ и вече и ние с баща му му следим захарта по - изкъсо. Инсулина с който е Актрапид и Инсулатард, вероятно скоро ще го сменим с аналогов. Захарите му са много непостоянни, лятото всичко беше наред и си мислих, че сме се ориентирали добре, септември ГХ му беше 5,5. От септември обаче нещата се промениха, дали заради стреса /училище и диабет/ или заради променения ритъм, не знам. От тогава има много хипергликемии, януари му мерих пак ГХ и беше вече 6,2, а междувременно сме вдигнали инсулина доста, сега си поставя 10-11-11 и базален 17Е. Спорта определено му влияе добре, смъква много единиците на инсулина които му поставяме, след спорт базалният е 14Е.
Общо взето е това, пиането ми е главно за яденето особено когато е на училище и междинките, които давате на децата. В началото му правих сандвичи, но му писнаха и не ги иска вече, купува си в междучасието, за междинки взима бисквити, но понякога страшно много му вдигат захарта. В къщи гледам да готвя с по - малко мазнина, той е много зояд и доста неща не яде, които биха били полезни за него. Гледам рецепти нисковаглехидратни за да може да си позволи по - голямо количество, защото като един тийнейджър е вено гладен. Взех ГХИЙ и кокосово масло, днес правих палачинки, като сложих вместо олио, кокосово масло с брашно от спелда, захарта му се качи до 20, незнам дали е от кокосовото масло или нещо друго. Честно казано, не винаги имам обяснение от какво се казча, едно и също яде, но ефекта често е различен. Вие как се справяте с яденето , занам че е различно за всички деца, но все пак, кое им понася добре, на училище какво ядат. В гимназията нямат стол и готвена храна няма как да я има, нещо сухо трябва да е, ама не ми побира ума какво да е.....
Още нещо с хипогликемиите как се справяте, той получава почти всеки ден и не винаги междинките ги покриват?

# 541
сменете инсулина и нещата ще се подобрят
независимо от протокола, който имате, поискайте рецепта от ендокринолога, за да купувате аналог докато приключите с човешкия
аналогът ще даде гъвкавост и по-добър контрол

# 542
  • София
Когато го диагностицираха казаха, че поне една година трябва да е на този инсулин, не разбрах причината.

# 543
изобщо не е необходимо
до колкото помня човешкият (който май не се използва никъде в европа) е по-евтин и затова се изписва

# 544
Когато го диагностицираха казаха, че поне една година трябва да е на този инсулин, не разбрах причината.
Мисля, че беше 6 месеца. На моето дете нито веднъж не му сложих от Актрапид и Инсулатард, веднага го започнах на аналогови (но все пак имам богат опит с доста инсулини !!!).
Да, трудно е храненето. Особено ако има мазнини, та дори и полезни, визирам кокосовото масло. Те задържат захарта нагоре.
Разбирам Ви напълно. Моето дете също не иска да носи домашни неща в училище, а купува боклуците. За съжаление, това много се отразява и на захарта. Говоря, говоря, но засега почти не ме слуша.

Бубанка, колко е голямо твоето и не е ли с помпа?

# 545
моите са две и вече не са деца
нито едното няма помпа, не искат за сега

# 546
моите са две и вече не са деца
нито едното няма помпа, не искат за сега
Леле, от това много ме е страх. ☹️
Вече има и пач помпа по каса, може и да знаят. Доста е добра, но е за над 18 г. Става при твоите.
Някой от вас има ли в родата? Много неприятно, че и двете ти деца имат ☹️

# 547
# 548
  • София
Минете на аналози, ще видите драстична разлика!
Не бива да имате нереалистични очаквания - захарите си играят, особено в пубертета, но вие сте с отличен гликиран, това е важното. Щом е злояд, според мен се съсредоточете върху нещата, които яде, и се научете да компенсирате тях. Оставете модерните "здравословни" храни, че могат много да ви подхлъзнат - вече сте го видели, всъщност.
Ако не сте, вижте скрития текст в първия пост на тази тема, огромна е заслугата на Elena123 за успешното преминаване на децата ни през бурното море на пубертетния диабет.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 10:06 от Льоня

# 549
  • София
Аз имам три деца, най - големия е с диабет, малките (  които не са толкова малки на 12 и 8год ), когато го виждат да се боде много се притесняват и само питат " нали аз нама да се раболея от диабет?". В рода ни няма диабетици, не се бях замисляла, че може и някой от тях да отключи диабет. Питах ендокриноложката за изследване, което да им се направи, но я ми каза единствено че мога през наколко месеца да им следя КЗ. Вие на другите ви деца правили ли сте изследвания и какви?

# 550
Има такова изследване, цинков транспортер или нещо подобно. Може и да бъркам името, но по-късно ще проверя как беше. Аз не съм го правила. В моята рода също няма диабетици (по-точно нямаше Confused)

# 551
  • София
Вие на другите ви деца правили ли сте изследвания и какви?
Имам само едно дете. И нямаме други диабетици в родовете.
Но и да направите изследване, то с  какво ще ви помогне? Най-много да започнете навреме инсулин. Божа работа, не го мислете.

# 552
  • Варна
Може да изследвате антителата, но това нищо не означава само по себе си. Аз имам позитивен цинк транспортер само, останалите (като ГАД) са негативни. Имам нормална КЗ и инсулин, тоест имам активирано антитяло, но нямам отключен Д1 за момента. Това единствено ми казва, че в бъдеще може да се случи.. така чеее - дали е плюс да се знае това - така - така, но според мен е по-скоро плюс, за да се внимава с детето и да се следи.

# 553
И според мен е плюс. А, и винаги може регулярно да се пуска Гликиран и така също ще се види дали захарта е била нормална или е имало някакви отклонения.

diksan, във вашата рода може да няма, но откъм бащата как е? При нас така се оказа, нищо, че при мен няма, откъм бащата са доста.

# 554
  • София
И в рода на мъжа ми няма диабетици тип 1, една баба с диабет 2 само, но той е различен.
Скоро ми попадна, че правят изследване на братята и сестрите на деца с диабет. Там се обясняваше, че ако се хване много рано, преди явно да е напреднал автоимунния процес, реалното настъпване на инсолиновата зависимост може да се отложи с 3, 4 години, което никак не е малко.

Общи условия

Активация на акаунт