Примерна схема за захранване - 34

• 127 963
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
ако е гладно детето след кърмене може да дохраниш с А.М. Можеш първоначално да правиш малко примерно 1 мерителна лъжица,ако продължава да е гладно увеличаваш на 2 и така докато уцелиш точните мерителни лъжици или милилитри ,за да не е гладно повече.Моят син на 10 месеца изпиваше 190-200 мл. но всеки ден различно пие.даже като му никнат зъби рязко ги намаля на 150мл. че и по-малко.само за вечеря пие А.М..през другото време е на твърда храна.

# 361
Здравейте, моята бебка е на шест месеца и я захранвам от един месец. Въвела съм около шест-седем зеленчука и ябълка. Трябва да почвам месо. Кое месо е най-подходящо за първо, пиле или заек? Също така часовете на хранене са 7; 11; 14; 18; 21; Аз и давам пюрето в два и в 18 каша. Останалите хранения са ми АМ. Въпросът ми е дали може да давам пюрето в 11ч а Ам в 14ч и след това каша в 18ч. Идеята ми в 11ч да е по-гладна и да хапва повече пюре.

# 362
Здравейте Simple Smile Имам няколко въпроса за захранването.Четох,четох и май съм още по объркана.Питам тук,защото с педиатърката нещо не мога да се разбера.Така бебчо е на 5 месеца и 24 дена яде по 6 пъти на ден (7;10;13;16,19,22)по 150-160 мл. АМ.От 4 месеца и 23 дена давам плодово пюре след яденето в 10,като той изяжда около 30-40 грама и не иска повече.Днес дадох картоф за 1ви път на обяд.Така сега плодовото пюре кога да го давам и,ако започне да яде повече (например 125гр )млякото вътре ли да го слагам и да махна млякото от шише или да продължавам да си го дохранвам с шише.И като по натам вкарам каши кое кога да давам.Извинете най-вероятно доста глупави въпроси,но съм много объркана,според нашата педиатърка на 2м трябваше да давам сокове,после плодове,и тн.Само дето нито ми казва кое кога се дава(напр.закуска,обяд и тн.),нито по колко само ми се кара,че не давам сокове на детето Sad Благодаря предварително за отговорите.

# 363
Захранването е процес, в който детето се запознава с новите вкусове и тялото му привиква на различна от течна храна. Когато захранваш, докато детето не замести храненето с твърда храна, дохранваш с мляко. Т.е. изяло е достатъчно количичество пюре, няма смисъл от мляко. Хапнало е няколко лъжички, дохранваш с мляко, за да се нахрани. Плод/плодово пюре не се счита за самостоятелно хранене, защото плодовете нямат висока хранителна стойност. Т.е плод може да предлагаш в комбинация с каша или мляко или само малко плод между храненията, не с цел наяждане, а опознаване на вкуса.
Всеки нов продукт се въвежда на обяд,за да имаш време за реакция при евентуална непоносимост. Когато въведеш достатъчно храни, можеш постепенно да опиташ да заместиш хранене. Първо обяда, постепенно закуска, сл. закуска, вечеря. При всяко дете отнема различно време. Аз заместих обяд на 7м, закуска на 8м, сл. закуска на 9-10м, включих лека вечеря преди млякото като беше на 10м. Когато ми се стореше, че още е гладна, въпреки твърдата храна, давах да суче. От около годинка, година и 2-3м мина на 4 кратно хранене. Имало е дни, в които е била почти само на кърма, имало е дни да си търси другата храна. Строго индивидуално е. Няма нещо, което "трябва". Целта е да запознаеш детето с новите вкусове и те постепенно да заменят млякото. Успех Simple Smile

# 364
В добавка относно кашите се почва с безглутенови каши и после глутенови каши.аз почнах с оризова каша,после с бананово-оризова,елда,царевица после давах овес,ръж,ечемик,пшеница.

# 365
В тази връзка да попитам ръж и ечемик как въведохте? Ако е с готови каши бихте ли ми посочили марка или място, където се продават? Ако е с правени за ръж съм приготвила ръжени ядки, но за ечемика не знам как да го въведа.

# 366
Благодаря.Най-вероятно по-натам ще имам и други въпроси и пак ще питам  Embarassed Само не разбрах сега това плодово пюре да го давам ли, и ако да кога?

# 367
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
В тази връзка да попитам ръж и ечемик как въведохте? Ако е с готови каши бихте ли ми посочили марка или място, където се продават? Ако е с правени за ръж съм приготвила ръжени ядки, но за ечемика не знам как да го въведа.

Аз също давах от ядки, но Мая ги ядеше с променлив интерес. Ръжта с 300 зора я минахме... Въобще не й хареса. Давах ѝ брашно - ядките в блендера и най фината част кисна във вода и варя... Така горе долу го ядеше.
Ечемика е много твърдо зърно. Киснах го 24-48 часа - зависи колко време имаш. После се вари един час, дори и повече може и накрая го пусках на пасатор с плодове, каквито обича малкото. Имайте предвид, че набъбва доста при киснене и варене.
Успех!

# 368
Ръж и ечемик не съм въвеждала, те и в момента не присъстват в менюто й. Предполагам ако ги има като съставка в някой от видовете хляб, които купувам, е опитвала. Когато стана време директно въведох глутен. Иначе съм виждала на Тьопфер инстантни каши, които съдържат.

Плодово пюре можеш да си продължиш да го даваш както сега или пък да го включиш със следобедното мляко. Както ти е удобно. Постепенно можеж да минеш на плод с каша за СЗ или пък плод с нещо като закуска. Ти си определяш. Simple Smile

# 369
  • Germany
Здравейте! Предварително се извинявам, че не прочетох темата назад, но наистина не ми остава никакво време. Бебчо е на 6м, а от началото на 5 започнахме захранването, тъй като той показваше интерес към храната, а и има голям апетит. Имаше кратък период, в който се сърдеше и отказваше пюрето, понеже му ставаше скучно, докато се нахрани, но направихме пауза от около седмица и пак си хапва с удоволствие. Ето и нашето меню в момента:
06:00 кърма
09:00 кърма
12:00 зеленчуково пюре между 125-180г + кърма
15:00 кърма (от днес въведох ябълково пюре с няколко лъжички)
18:00 кърма
21:00 кърма
През нощта продължава да се буди на 3 часа за мляко, макар че има и нощи, в които пропуска едно или всички хранения, но рядко.
На кърмене пие около 120мл, проверявала съм с шише.
Досега съм въвела морков, картоф, пъщърнак, тиква, а днес започнах и с ябълка. Въпросът ми е със зеленчуци ли да продължавам и с кои и кога да включа месо? Също така от кога мога да давам каша (купила съм някаква на Хипп, която може да се приготви и без мляко)? Освен това по колко мляко би трябвало да пие бебе на 6м, струва ми се, че пие на често по малко, а затова и през нощта.
Освен това имаше период от няколко дни, в които кърмата ми беше значително намаляла и се наложи хранене с АМ за пръв път. Дадох Аптамил 1 Pre HA и от тогава има разстройство (вече трета седмица). Двва пъти бяхме на лекар тук и ми казаха, че е вероятно бактерия или вирус, но една позната лекарка в БГ каза, че може и да е от млякото, защото трябвало да се започне и то по схема. Та, захранва ли се и с АМ при кърмено бебе? И как, ако няма достатъчно кърма, за да се нахрани?
Извинявам се за дългия пост и благодаря предварително на отзовалите се. Simple Smile

Последна редакция: сб, 25 юни 2016, 20:34 от Chrissie

# 370
При положение, че имате толкова кърмения за денонощие, сигурна ли сте, че нямате достатъчно кърма? Суче ли, или давате с шише. Ако ползвате шише, махнете го и давайте от гърда. Сукането е най-добрата стимулация. Отделно, няма как от едно хранене с шише да знаете по колко изсуква. Бебетата изсукват различни количества, понякога по-малко, после наваксват. По колко трябва да пие....ами по колкото иска. Дъщеря ми я кърмих 1 година, давах като потърси, колко е изсуквала, не знам.
Кърмените бебета си се събуждат нощем...докато не отбиеш. С възрастта, не толкова от глад, колкото заради самото сукане, близостта с мама, навика.
С АМ трябва да се захрани, да. Дори имате късмет, че бебето го е изяло. Дъщеря ми не вкуса никакво АМ, направо рев като му усети вкуса. Защо НА формула? Доста са горчиви. Не е изключено да има непоносимост към този вид мляко. Много бебета, които са на АМ също сменят няколко вида мляко, докато уцелят "своето". Ако разстройството е от млякото, би следвало да спре като се изчисти тялото от това мляко. За бактерия са нужни изследвания. Бактериите не минават от самосебе си, трябва лечение. Ако разстройството продължи, аз бих пуснала изследвания задължително.
С АМ се захранва, както с всичко друго. Няколко глътки на обед, ако няма проблем, количеството се увеличава. Принципно не е възможно от днес за утре да Ви спре кърмата, след като кърмите толкова често. Понякога има леки смущения в лактацията, но минават. Имайте предвид, че включите ли АМ, постепенно изкуственото мляко ще замени кърменето. Бих Ви посъветвала да говорите с консултант, за да си продължите с кърменето. АМ да е някакъв много краен вариант. Успех  Peace

# 371
И аз се чудих за ХА?да не би да има проблем с белтъка на кравето мляко?обикновено затова изписват ХА.сменете си А.М.

# 372
  • Germany
Благодаря за отговорите.
Дадох НА, тъй като това ми препоръча лекарката ни тук.
Кърмата ми беше намаляла преди МЦ, както всеки друг месец (имам редовен цикъл от втория месец след раждането). Нямаше как да го слагам на гърда, защото от началото на месеца се върнах на работа, а ММ е по бащинство вкъщи. Денем изпомпвам кърма и му я дава с шише, следобед, вечер и нощем кърмя. Затова и знам, че изпива по 120мл средно, наблюденията са от около месец. След МЦ кърмата ми си възвърна количествата, та не се налага АМ в момента, но ще го сменя,ако пак се наложи. Simple Smile

# 373
Здравейте пак от мен:) Първо благодаря много за отговора.Направих си нещо като таблица кое кога мисля да въвеждам и ще съм много благодарна,ако иска някой по-разбиращ да й хвърли един поглед и да каже дали е добре.Естествено зависи и малкия какво ще реши и най-вероятно ще има промени,но ориентировъчно мисля да е така.Ако някой реши,че му се занимава  да ми пише да я кача Simple Smile

# 374
Дадох НА, тъй като това ми препоръча лекарката ни тук.
за да ви го е препоръчала или сте имали проблем с белтъка на кравето мляко или най-малкото хранителна алергия към храна.затова и пишат ХА-Хранителни Алергии.Макар че моя син какви ли не хранителни алергии проявява не са ни изписвали ХА.

Общи условия

Активация на акаунт