Любов във въздуха витае, ЮНСКО бебе във корема весело играе. - тема 8

• 28 205
  • 726
  •   1
Отговори
# 675
Elle, и аз съм била злояда, от най-лошичките злояди деца. Та в този смисъл да ти кажа - не е виновна свекърва ти (макар че те са основно виновни за всичко Joy), а майка ти за детето. Моята майка така ме е "клела" заради злоядство - цял живот на стол да се храня, ММ да не обича, каквото ми е любимо и ... когато се опита да ми пожелае и за дете я спрях, но явно все пак и мисълта и хвана при малкия. Иначе сега сериозно - това с вафлите и бабите ми е до болка познато... Направо ме побърква и често се караме яко, ама не става и не става...
Значи, казваш на мама да се карам  Laughing. Обаче аз сега на сина ми да го "пожелавам" няма смисъл, защото след време снахата ще тегли, не той  Laughing.

# 676
Включвам се, без да съм ви чела много назад, ама просто да изкажа мнение.  Rolling Eyes
Дали е замразено, или сготвено на пюре, ястието губи полезните вещества. И в камерата и дори на пара. Така че , според мен най-добре суров вид, разбира се, което може. Дъщеря ми също не е от най-ящните, но не бих казала злояда. Яде много салати и пресни плодове. Готвени ястия не обича. Но смея да твърдя, че когато едно дете се оставя само да се докосне до храната и да разбере какво яде- форма, цвят консистенция, би изяло много по-голямо количество, дори и на игра(т.е. докато се опита да разбере какво представлява), отколкото когато е направено на пюре. Честно казано, аз също не бих яла пюре, в което не знам какво има. А купешките са точно такива. Както и ми е по-вкусно когато виждам цялостта на храната.
Мързел противно на очакванията ми напоследък нещо съм се взела в ръце, даже гладя Joy Не ми се е случвала откакто Маги стана на 1 годинка. И преди това не гладих. Rolling Eyes Ама сега ми се чисти постоянно и все трия прозорци, прах, ей такива неща. По малко на ден. Но пък всеки ден Wink Откакто е на ясла просто имам много свободно време и ми е скучно, може би затова шетам Rolling Eyes
Сега се вълнувам за празника в яслата, има стихче. Знае го, но едва ли ще го каже пред всички. Много  е срамежлива, иначе пее всички песни от яслата, но госпожите казват, че влезе ли друг човек замръзва, не й се чува гласа, пък камо ли  Rolling Eyesда има и публика Embarassed Много ме притеснява и факта, че всяко дете ще поднася подарък на майка си, като майката ще слиза на сцената да вземе подаръка и пак си сяда на мястото, чудя се тези деца после как ще стоят на сцената newsm78 На коледното тържество, хме без родители, като видя Дядо Коледа и почна един рев, изкараха я от залата. И така на целия диск после не се вясва. Но пък тогава 3 седмици не беше ходила и я заведох само за тържеството. Надявам се сега да се представи по-добре ида не се срамува много.

# 677
Привет на всички! Първо отчет и тук, вчера бях на ЖК, всичко изглежда добре, бебка си расте както трябва, засега няма нищо притеснително. Ще започвам май желязо, защото хемоглобинът ми е малко нисък и да не пада повече. Захарта този път ми е наред.

За стерилизаторите и МВ - аз ползвах много активно предишния път, имам стерилизатор за МВ на Авент. И аз не мисля, че може да има някаква вреда, МВ единственото, което прави е много бързо да затопли водата, която всъщност стерилизира шишета, помпи и т.н. Не се консумира тази вода след това. А и аз, като цяло, аз не се притеснявам особено от МВ, единствено докато работи гледам да стоя по-далече от нея, заради щитовидната жлеза, а сега и заради бебето. За преваряването - случи ми се няколко пъти, преди да вземем стерилизатора, много по-бавно и тегаво е. Особено ако се налага да се прави по няколко пъти на ден, както беше при нас. Със стерилизатора се родихме.

За притоплянето на храната на малката аз ползвам индукционен котлон - за секунди става и е доста по-икономично от обикновените котлони (за който не иска МВ). Нашия котлон доста интензивно го ползваме, а и са много удобни за носене по пътувания и почивки, ние си го взехме, за да мога да готвя на морето за щерка ми.

И аз не съм виждала (при нас и приятелки) връзка между късното захранване и злоядството. Дъщеря ми е захранена при навършени 6м, без заместено хранене до годинка, беше много ящно бебе, после продължи още малко да ящна и между 10м и 1г5м направо ми скъса нервите с яденето. Почти нищо, само кус-кус (без нищо, евент. малко масло) и още 1-2 неща. Тогава прибегнахме и до филмчета, докато яде, нещо, против което бях много. И моята логика принципно е, че дете няма да умре от глад при наличието на храна, но мисълта, че точно сега, когато расте толкова интензивно, може да започнат да и липсват важни хранителни вещества не побъркваше  ooooh! И то месеци наред, не инцидентно, а постоянно. Само това, че все още поемаше кърма ми даваше някакво спокойствие. Хранели сме се по час-час и половина, добре че мъжа ми си беше при нас и той се зае с това, защото аз просто нямах нерви. Не сме и тъпкали никога насила храна в устата, но с много уговорки, разсейване, бе ужас, ужас! Мина този период, в момента се храни чудесно (пу пу!), не е лакома, не е и злояда, има дни, в които не и се яде кой знае колко, ми не яде просто, после наваксва. Яде почти всичко, плодове, зеленчуци (не че си умира за тях, но ги яде), боклуци много рядко, солети предимно, шоколад чат-пат, вафли, чипс - май не е опитвала. Опитвам се от самото начало на захранването да и създам вкус към здравословна храна.

# 678
  • София
Цитат
Значи, казваш на мама да се карам  Laughing.

И от други знам, че майчините клетви хващали. Близка моя позната е с червени бузи, винаги и при най-малко притеснение, студ или горещина, за чаша вино да не говорим и става като домат. Тя все това повтаряше на майка си - как си можала с такива червени бузи да ме родиш. Та майка и така и пожела - момичета да имаш и бледи да са. Е жената има две момичета, едната е много бяла, чак прозрачна, другата е по-матова на тен, но и двете нямат грам руменина - нито с вино, нито с притеснение.

# 679
Цитат
Та майка и така и пожела - момичета да имаш и бледи да са
брррр, тръпки да те побият от тази майка. Не че вярвам в този тип неща, никак даже, но може ли така на детето си да кажеш ooooh!

# 680
  • София
Фотон, аз сега много мисля, когато трябва да кажа нещо на децата, даже и да са ме ядосали много. И аз не вярвам, но е факт - аз от 7ми клас не съм в къщи и се храня все някъде на столова, а ММ мрази боб яхния и фрикасе... това ми е най-любимото... синът ми е злояд, но не колкото аз бях... все пак мама не можа да го каже на глас Joy

# 681
леле,  не мога да ви настигна  Grinning Тъкмо да се включа по някоя тема и вие вече сте захванали друга  Embarassed

За водата и чаят:  те ще е чудо ако някое до 6ти месец пие вода или чай с охота  Mr. Green Стайна температура  Peace

meanwhile: Внимание, докато преглеждахте тази тема, в нея бяха публикувани 8 нови отговора.   Shocked

Децата стават злояди когато ги карате да ядат. Не ги карайте и няма да имате проблеми. Подхождайте балансирано спрямо вредните храни. Хем да не прекаляват, хем да им туширате интереса.

Рядко съм замразявала сурови или готови зеленчуци и пюрета до 1г. Сега замразявам манджи, защото съм на работа и не винаги смогвам да сготвя (но всичко се изяжда или изхвърля за 3 седмици максимум)
Пюрета правех със зеленчуците и плодовете според сезона, но тогава бе лято  newsm78 Мисля си пак да използвам сезонните продукти и останалото готови пюрета за разнообразие евентуално. Но то и зимата има основното за захранване: картоф, морков, тиква, тиквичка, карфиол и др. Подходящите плодове са оскъдни  Confused

# 682
snowflakely аз да те попитам какви точно храни за възрастни замразяваш?
може много да ви стана смешна, но като знам първия месец с баткото как не можех да мръдна от дивана от кърмене, сега се чудя живот и здраве преди да родя как да стерилизирам някакви ястия да имаме - ще ми се например мусака, ама знам, че тя замразена не е хубава...това за нас с ММ и детето, иначе то ясно че поне на салати и на пържоли ще караме доста, ама все пак ще ни се иска и нещо течно да хапнем...а пък на помощ много не разчитам, гледам ние да сме на линия

# 683
Понеже виждам, че става въпрос за злояди деца, не мога да не се включа  ooooh!
Рая като стана на 4 месеца и 1 седмица (дотогава само я кърмех) и категорично отказа на суче. Беше рев, дърпане... Не искаше да пие изцедена кърма. Пробвахме 6-7 вида АМ - уж от най-добрите - не искаше да яде и толкоз. Опитахме да я захраним с плодови пюрета по съвет на педиатърката - плюеше възмутена. Накрая от немай къде купихме най-обикновен Фризолак и Рая започна да го пие... После установихме, че в болницата преди да ми дойде кърмата (бях със секцио) са й дали 1-2 пъти Фризолак. Не съм на ясно как може да го помни повече от 4 месеца... Та, така, после с доста постоянство и усилия успяхме постепенно да я захраним. Никак не беше лесно. Установихме, че 1 бебе, ако не иска да яде, си безпомощен. Мъжът ми се правеше на клоун, за да се залиса Рая и да похапне нещо.
В някакъв момент ММ ме попита докога ще се притеснявам колко яде детето. Казах - докато стане на
годинка, после все се надявам да е достатъчно голямо, за да не умре от глад... Така и стана. А като стана на 1 годинка и 8 месеца Рая тръгна на ясла и там много се изненадваха, че ги питам дали яде. Казваха, че и допълнително си искала  Shocked Е, вкъщи това не се случва. И така и до сега. Не се впрягам много обаче. Гледам да яде полезни неща, пък колкото иска. В нормата е на кг., пък макар и на долната граница  Wink
Иначе за водичка предлагах от както се роди, без да настоявам. Рая е родена през зимата и в началото не искаше вода. Като се позатопли обаче започна да си пие. И сега не мисля да лишавам бебчо от вода. Още повече, че ще е лято.

# 684
Пилетта,
"за възрастни" силно казано. Просто когато готвя супа или някаква манджа - слагам в бурканче и в камерата.
Скрит текст:
Ако не съм успяла да сготвя - за нас взимам примерно китайско, а на детенце размразявам една манджа - китайското не е за него  Mr. Green Вкусът на храната си е ОК според мен, но аз ги съхранявам в стъкло и за кратко. Иначе всичко можеш да замразиш.
Няма нищо смешно, и аз 1вият месец не успях да се организирам - заради дете ли, кърмене ли...  newsm78
И за другото те разбирам... само голяма камера да имаш или фризер.

# 685
  • София
По въпроса с готвенето, пюретата и замразяването.
Пюрета готови почни не съм давала и на двете деца, много инцидентно, ако сме на почивка и случайно ми се струва, че нещо не е добре това, което съм приготвила аз. Правих пюретата за хранене на момента, бях се специализирала в мини-порция, не мога да се съглася, че купените били балансирани, а ние освен картоф и морков сме нямали разнообразие (на лекцията на 9месеца го казаха). Варях на пара картоф, морков, броколи, тиква, чушка, тиквичка, карфиол, спанак, червено цвекло, всичко. Месо давах основно заешко (баща ми гледаше зайци и мама ми беше стерилизирала малки бурканчета с бульон - като за две хранения). Сега мисля да си купя от някого домашни животни - зайче, пиле и пак така ще направя. Плодовете - нарязани на кубчета - праскови, кайсии, сини сливи - заварени в малки бурканчета, понякога съм слагала и морков при тях, не е толкова воднисто, когато се пасира, но плодови пюрета съм давала и купешки, мачках банан също - това ми беше първата храна за самостоятелно хапване - банан на кръгчета, оваляни в смлени бисквити.
За възрастни - когато сготвя повечко от нещо и виждам, че ще дойде повече от два пъти да се яде, ведната отделям в буркан с винт - докато е горещо, завъртам капачката и оставям да изстине хубаво, ако е било достатъчно топло капакът хлътва и това е, ако не, заварявам за 5 минути буркана в тенджера и пак готово - имам манджичка, когато не съм могла да сготвя. Често ми се случва да го правя с леща, боб,  кисело зеле - все неща, които за веднъж се хапват, после се побутват в хладилника, всякакви супи също става така да се съхранят, кюфтета с доматен сос, пиле с картофи яхния, винен кебап, - доста пъти преди да ходим на море (когато бяха малки децата) правих такива манджички за тях, защото ние можем и на салатки и рибка, но за тях не става.
Знам, че картофи и ориз не е добре да се замразяват, пробвала съм с мусака и пълнени чушки, не че не става за ядене, ама не е същото като е размразена.

# 686
  • Helsinki / Sofia
По въпроса с недаване на вода до определена възраст не съм съгласна. Наскоро една позната така щеше да си умори бебето, хем е от докторско семейство. Вода смятам да давам, ако не друго поне да се изплакне устната кухина. Както ще е и лято, още повече смятам, че е необходимо да се поема.

Аз като цяло готвя за момента. Дори и разни готвени ястия, най-много да има за още едно хапване и съответно нямам проблем със задържане на храна и изхвърляне на такава. Смятам и с бебчо така да процедирам. Приготвяне на храна за конкретно ядене. Вероятно може да се пробвам да замразя някои плодове, но ще видим.

Някой може ли да препоръча хубава книжка с рецепти за захранване на бебета?

# 687
  • Варна
Аз съм изключително доволна от тази книга и ме насочиха да си взема и следващата, както и книгите на Спок, от чиято първа книга също съм много доволна. Повечето въпроси и страхове коментирани тук, съм намерила отговорите и обясненията в тези книги. /И да вметна, че препоръките са от майки, приложили книгата на децата си, а не само от прочит на описанието/

# 688
  • Helsinki / Sofia
Мерси, Emily_D, мен по-скоро ме интересува обаче книжка за захранване и рецепти за домашно приготвяне на храната.

# 689
Оплаквам се:
Скрит текст:
FT 4 ( свободен Т4 ) 11.97 pmol/l реф. с-ти 12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.380 mIU/l реф. с-ти 0.27 - 4.20
anti Tg и anti TPO ( ТАТ и МАТ ) * Профил Виж по-долу
anti Tg ( TAT ) 25.02 IU/ml < 115
anti TPO ( MAT ) 8.97 IU/ml < 34

Нещо това FT4 е много ниско  Cry не спрямо реф. с-ти, а спрямо минималните стойности за 2ри и 3ти триместър Sad

Последна редакция: пн, 23 фев 2015, 19:53 от snowflakely

Общи условия

Активация на акаунт