Да заведа ли дело за издръжка и родителски права?

• 26 843
  • 169
  •   1
Отговори
Надявам се като препатили, да ми дадете съвет.
Имам дете на 7 години, което отглеждам сама от раждането му. През целия този период с баща му сме в тиха дипломация, но на мен взе да ми писва и се чудя дали да не взема по-радикални мерки.
Когато забременях бяхме заедно от няколко месеца и знаех, че е разведен. В един момент се оказа, че е оттеглил молбата за развод, тъй като не иска да дели имуществото си. Като разбрах за това се "разделихме" и той до ден днешен е женен. Признал е детето ни още при раждането /макар, че когато му е удобно изразява съмнение, че е негово/. Той има още две големи пълнолетни деца от брака си. Тъй като той много искаше да родя детето, се разбрахме че няма да живее с нас, но ще се виждат често и ще помага за отглеждането. Всички роднини на БНД знаят за нас, но не поддържаме връзка, освен че няколко пъти детето се е виждало с баба си и дядо си. Моите родители ми помагат основно в отглеждането. През първата година купуваше много неща за детето, плащаше сметките за апартамента и т.н., с годините все повече абдикира от тази си заявена отговорност. Аз никога не съм искала нищо и не съм го притеснявала, но вече ми идват други мисли...
Аз и детето живеем в апартамент купен с кредит, като последната уговорка с баща му беше, да плаща вноската по кредита, която е 500лв на месец. Аз имам и лизинг за колата, който си плащам сама. От време навреме купува на детето по някой шоколад и това е. За Коледа му купи подарък за 50лв. с голяма неохота - бил скъп. Той не иска да взема детето естествено, тъй като живее с жена си. Имам и безсрочно съгласие от него да пътувам с детето в чужбина. И с две думи нямаме сериозни разногласия и проблеми. Но взе доста да си мени поведението и се притеснявам от няколко неща:
1. Той разполага с доста средства, има бизнес, има и голяма официална заплата /не я знам точно, но е над 5000лв/. Аз също имам добра заплата 2000лв., но ми се вижда нечестно аз да поемам всички разходи за детето и да се лишавам от много неща. Преди запознанството ни водих доста по-добър живот, позволявах си доста неща. Сега всичко отива за разходи по домакинството и детето. А той си живее охолно, пазаруване, почивки, ремонти и т.н. Аз едва смогвам да заведа детето на почивка два пъти годишно, тренировки, школи, лекарства, дрехи, обувки, училище  всичко аз поемам. Напоследък ми хвърля по 200, 300лв на месец и все нямал в него повече. Иначе много се гордее, колко добре гледано дете има.
2. Все още ми помага за детето, защото съм сама. Ако един ден си намеря приятел, смятам че съвсем ще зареже грижите за детето. По тази причина се чудя дали да заведа дело за издръжка и да ми я плаща официално, а не все да му се моля за пари. Единствено му притеснява факта, че могат да ми присъдят дори по-малка издръжка, от това което ми дава. Вие как смятате?

Знам, че има хора с много по-големи затруднения, но мен положението ме смазва психически, защото той ни поставя в зависимост. Парадира, че едва ли не е супер благосклонен. За това ми се иска да разбере по някакъв начин, че е длъжен да се грижи за детето пропорционално на грижите, които аз полагам. Не да казва, сега не мога да платя школата по английски, защото съм затруднен, а след два дни да заминава за Тайланд на почивка. Аз отдавам на детето цялото внимание, грижи и средства, а той не отделя и 10% от времето и средствата си. Мислила съм и да прекратя изцяло отношения с него, но пък искам детето да общува с баща си. Пък и все повече хора ми казват, че това че ще поемам цял живот всички грижи, няма да ме направи героиня.

# 1
  • гр. София
Аз не съм препатила, но не ми стана ясно на какво основание ще заведеш дело за издръжка? И за какви род. права говорим - детето е при теб... Според мен щом не сте имали сключен гр. брак не можеш да имаш никакви претенции към бащата. Но това е все пак мое мнение. Не съм много сигурна как точно стоят юридически нещата.
1. Още при изясняването на ситуацията преди 7 години е трябвало да ти стане ясно, че нещата ще се развият така. В повечето случаи става така. И друго нещо - с 2000 лв заплата двама души могат да живеят много добре, след като той ви плаща вноската по кредита за жилището. Е, не могат да ходят до Тайланд, но.... Обикновено хората след създаване на семейство и деца имат повече ангажименти от преди и това, че преди са водили един начин на живот в никакъв случай не значи, че след това ще продължат да живеят по този начин. Даже напротив.
2. И да, вероятно ако си намериш приятел ще спре да ти дава пари. Но пък въпросния приятел, ако е достатъчно съвестен и те обича, ще обича и детето и ще се грижи за него. Така че без пари няма да останете.  Peace 
Има и друго нещо: обикновено в семейството майката отделя повече време, грижи, внимание, което може да е свързано и с повече нерви, отколкото бащата. Това са мои наблюдения. 50/50 няма! Не се самозалъгвай! Така само се ядосваш повече и мислиш за тази зависимост, за която говориш! Не си зависима!

# 2
Leila, доколкото съм се запознала със закона в момента ние имаме равни родителски права. Аз дори като го записвах на градина искат и съгласието на бащата в документите, ако излизаме в чужбина също /за това имам и нот. заверена декларация от бащата/, т.е. родителските права към момента не са само мои. Също така бащата дължи издръжка на детето, тъй като го е признал. Т.е. признатите деца са равни пред закона независимо дали са извънбрачни или родени в брак.
Аз ще се консултирам с адвокат, но все още се чудя дали да прибягвам до тази мярка.

Иначе съм наясно с грижите на майката. Но ме е яд, че той изкарва нещата така сякаш 50/50 се грижим за детето, което не е вярно. Навива го например да започне да ходи на футбол, детето почва да иска, а тренировките ги плащам аз. Той сякаш не разбира, че всяко нещо струва пари.

И да, ако си намеря приятел, естествено ще избера човек, който да се грижи за нас, но това не освобождава биологичния баща от грижи за собственото му дете. Поне аз така мисля.
И си много права, че трябва да не се ядосвам. Явно съм с нереални очаквания и наистина се самозалъгвам.

# 3
  • гр. София
Kina77, наистина не съм запозната как стоят нещата юридически, както и писах. Може и да си права за това.  Peace

Колкото до грижите.......Всички мъже така мислят  ooooh! не се притеснявай. И той не разбира, че всяко нещо струва пари, защото не излизат от неговия джоб, пък и той както казваш е с добри доходи, така че според него това не е разход. Предложенията са хубаво нещо, но струват пари и време.

Правилно мислиш, че не го освобождава. И аз така мисля, но за съжаление мъжете мислят другояче.  #Cussing out

Моли се да не спре да ви плаща вноската по кредита.  Peace Според мен единствено това трябва да те притеснява. Друго не. Ангажиментите и разходите си ги имаш при всяко положение, а те ще нарастват с годините на детето. Не те плаша, но в момента не виждам поводи за притеснения и оплаквания, както казах детето още е малко. Хората са казали: "Малко дете - малки проблеми, голямо дете - големи проблеми". И повярвай ми - така е!  Peace Не се ядосвай и не мисли за това, защото именно това те поставя в положение на зависимост - мислите ти! Насочи си енергията в друга посока - към детето, не към баща му! Мисли какво да направиш сега, за да ти бъде по-лесно отглеждането на детето после /като стане по-голям/! Предполагам нужда от конкретни предложения нямаш!  Simple Smile  Peace

# 4
Ох, Leila, имам нужда от всякакви предложения. И аз вече не знам какво да мисля.
Който гледа дете сам знае колко е трудно. За тези пари аз работя много. Често ходя в командировки и моите родители гледат детето. За да не злоупотребявам, го оставям на грижите им само когато имам служебни ангажименти. Т.е. никъде не излизам сама. През всичките тези години гледам детето. Аз за това не съм си намерила и друг мъж. Не че не е имало кандидати, но аз нямам никакво време - работа, тренировки, английски и после домакински работи и гледане на дете.
Работя много, защото ме е страх да не остана без работа. Всички пари отиват за детето и нямам една стотинка спестена. Даже ми се наложи лечение и бях взела пари назаем, които още връщам.
Както казваш - моля се да не спре да ми дава пари поне за кредита. Но напоследък ми дава все по-малко, че нямал в него, не бил ходил до банката и т.н. - прави се на луд с две думи. Т.е. аз нямам сигурност за това какво ще ми даде и дали ще ми даде и за това говоря, че се чувствам зависима. Не смея да си купя един свестен крем за лице, за да не останем без пари. Дрехи и обувки почти не си купувам вече.
Благодаря ти за думите, много си права за мисленето.  bouquet
За това мисля за дело, някои приятелки ми дават съвет да имам присъдена издръжка, за да не се чудя всеки месец дали ще ми даде пари или не. Или дали ще изчезне някой ден. То сигурност никога няма, но пък да не се обвинявам, че не съм защитила правата на детето си един ден?

# 5
  • гр. София
Kina77, струваш ми се много объркана и притеснена. Първо трябва да се успокоиш, за да можеш да мислиш трезво и да вземеш правилното решение.  Peace
Аз те разбрах за какво се чувстваш зависима.  Peace
Колкото до предложенията - отстрани е много лесно да се дават съвети. Затова и се въздържам. Но ако все пак искаш - кажи!
Колкото до делото - първо със сигурност трябва да се посъветваш с много добър адвокат, който да се наеме да го води. Защото има и друго нещо - за човек с възможности е много лесно да си плати на адвокати и на който трябва още и да не бъде осъден. Тогава ще трябва да поемеш и разноските по делото. Вярвам, знаеш това.  Peace А и трябва добри доводи в твоя полза...... Да имаш присъдена издръжка е хубаво нещо, ама как ще си я извоюваш? 

# 6
имай и готовността издръжката за детето да падне до 120 лв (примерно).  и тези 200 и повече лв които сега ти дава да ти се виждат мираж.

# 7
Точно това ме притеснява, да не ми присъдят смешно малка издръжка. Като чета повечето хора вземат малки издръжки. Не знам съда наистина ли мисли, че един баща е достатъчно да дава например 100лв за детето си месечно. На мен детето ми коства много разходи - ежемесечно плуване, футбол, английски, храна, ходене на рождени дни, то расте - постоянно купувам дрехи и обувки, книги, учебници, тетрадки, лекарства, играчки, ходене на кино, сладкарници, театър и много други... Ако щете вярвайте, но над 1000лв месечно не знам просто къде отиват  ooooh!
Вярно е, че дете може да се гледа и с много малко. Но някак не смятам, че то трябва да носи най-евтините дрехи, да яде само филии с пастет и никъде да не ходи, при положение че има жив и здрав баща, който си живее нашироко. Детето е голямо и прави сравнение, например баща му какъв телефон има, какви маратонки има, какви ски си купил и т.н. Сега му е пуснал мухата за плейстейшън, щял да му даде половината пари. Да ама аз от къде да взема другата половина, която е 400лв. Даже си позволява да прави забележки, като купя нещо евтино, например какво било това яке за 50лв, не съм ли могла да купя някоя по-добра марка... #Crazy не ми била малка заплатата. Постоянно ми прави сметка на парите, като отида на фризьор и се чувствам виновна вече. Според него аз трябва да си давам всички пари за детето и ако не ми стигнат, той да ми "помага". Cry
Мен това най-много ме вълнува, ако докажа разходите за детето и съда вземе предвид доходите на баща му, ще ми присъди ли реална издръжка, или ще ми присъди 100лв., защото другите разходи не са от първа необходимост така да се каже.
Той бащата много си пази авторитета в обществото и ме е страх, че ако тръгнем по дела, съвсем ще се направи на обиден и ще се фръцне  Tired А аз ще му направя услуга, хем 100лв да ми плаща, хем да има повод да е обидения.

# 8
като знам повечето тук са с такива издръжки. и се справят.  значи е възможно.
гъз знае 2 и 200.  Laughing

# 9
  • гр. София
Издръжката едва ли ще е кой знае какво, ако изобщо се стигне до там.....Просто ограничи разходите! Ще ти дам някои предложения, които едва ли ще приемеш като чета, въпреки, че не обичам да се меся. Детето щом е на 7 /вероятно 1 клас/ не е необходимо да ходи на английски от сега преди да се е научил да чете на български. Безсмислено е. В у-ще изучават колкото е необходимо на този етап. Чужд език може да започне по-сериозно малко по-късно 3-4 клас. До тогава можеш и ти да му помагаш в къщи. Колкото до футбола и плуването - хубаво е, че спортува, но може и един спорт, не два. Дрехите, обувките.....когато умалеят, защото расте се купуват, но не е необходимо да е претрупан. Лично на мен не ми харесва, че се впечатлява от придобивките на баща му. Научи го да цени това, което има и да знае колко струва и колко ти коства! Трябва да има някаква ценностна система.  Peace
Познавам семейства, които живеят с по-малко и се справят. Ние също сме били така. Според мен обръщаш прекалено голямо внимание на живота на баща му. Може би ти се иска и да живееш така и се чувстваш прецакана. Но в това няма смисъл. Както е казал bongo 2007 човек знае 2 и 200.  Peace А вашето положение не е отчайващо! Трябва да решиш сама! Успех!  Peace

# 10
И на мен ми прилича по скоро ,че си впечатлена и искаш живота,който води баща му.Това те изнервя.Ще направиш
голяма грешка,ако заведеш дело.Ще му дадеш повод да не ти дава нищо.Не използвай детето за собствени обглаги.Дете се гледа по равно от родители,които са в едно семейство.Когато единия е заявил нежелание какво очакваш от него.
Живея с детето с хиляда лева месечно.От баща му не получавам и стотинка.Не съм и искала.Няма и на кого да го оставя ни на фризьор,ни на гинеколог да ида.И не се чувствам прецакана.През повечето време съм щастлива даже.Здрави сме,купуваме си каквото искаме,когато можем,почиваме за 3дни на море.Но пък ходим на басеин,река,пикник,барбекю..гледам само напред.

Колко точно пари искаш от баща му на месец?И какво друго искаш?

# 11
Какво смяташ че ще постигнеш с едно дело, или иначе казано смяташ ли че съда ще ти определи повече от това което получаваш сега. Още като си забременяла от женения мъж си била на ясно че може да дойде момент в който да ти се наложи сама да отглеждаш детето си ( без помощ или с минимална такава )
Всички искаме децата ни да ходят на курсове, уроци, спорт, почивки, но се разпростираме според доходите си. И за момент не съм си и помисляла че БНД е длъжен да плаща амбициите ми. А това със следенето на приходите, разходите ходенията на семейството на мъжа ми е любимо. И защо допускаш той да ти води счетоводство на разходите.
Като се сетя аз през какъв ужас минах с едно дело за излизане в чужбина направо се чудя на жени дето нямат проблеми как си ги създават от никъде.
По горе са го написали много добре - едно правилно разпределение на доходите - прави чудеса. С такава заплата може да се живее без никакви лишения.

# 12
  • София
Плаща 500 лева вноска по кредита и дава още 200-300 лева и не ти стига???? Shocked

Като жена, която е гледала сама детето си над 10 години ще ти кажа, че си нагла.

Не съм чела горните мнения.

А относно родителските права - няма начин да постигнеш успех в дело за лишаване на бащата от родителски права.

# 13
Ако си плаща вноската по кредита за апртамента в който живеете с детето и дава  по 200-300 лв ...... това си е  доста добре !  Масово издръжките са под 150 лв ....
Не завеждай дело за лишаване от родителски права - според мен е ще е грешка.

# 14
Моя съвет е спри да се сравняваш с бащата! Останалото много добре са ти го казали.
Аз живея общо с 800 лв. на месец, при това плащам символичен наем, защото жилището е ведомствено от работата ми , но засега в общи линии се справям, даже съм по-добре , въпреки че преди живеехме с бащата в добре обзаведен апартамент без наем, но едвам свързвахме двата края, защото освен половината сметки, които поемаше даваше около 200-300 лв. най много за храна и разходи и от там нататък аз се оправях, а иначе си беше с претенции. Сега дава 100 лв. издръжка, но я забавя.
Ако го осъдиш съда ще определи около 100-200 лв. максимо и отношеништа ви съвсем ще се развалвт. За режима на виждане ще определят 1 и 3 съб. и неделя и 30 дни лятото, но щом е момче и ходи на училище може и повече. Това не е гаранция обаче, че бащата ще спазва този режим.

Последна редакция: пн, 16 фев 2015, 11:41 от moonlight_80

Общи условия

Активация на акаунт