Да заведа ли дело за издръжка и родителски права?

• 26 851
  • 169
  •   1
Отговори
# 45
Издръжката на децата по принцип се определя от два фактора - от нуждите на децата, и от финансовите възможности на бащата.

Ако бащата е с инвалидна пенсия да речем, която е под минималната заплата съда взима ли го предвид или минимума на издръжката е фиксиран. От чисто любопитство се интересувам.

# 46
Днес мярнах това. Може да ти е полезно!
http://plovdiv.dir.bg/news.php?id=18522701

Да, много хубав пример как се изнудват бащи. ooooh!

Е,какво значи изнудване?Става въпрос за неговото дете,не за съседското. Така, че не виждам нищо нередно, при баща с висок доход, да се претендира по-висока издръжка за НЕГОВОТО дете.

# 47
  • София
Издръжката на децата по принцип се определя от два фактора - от нуждите на децата, и от финансовите възможности на бащата.

Ако бащата е с инвалидна пенсия да речем, която е под минималната заплата съда взима ли го предвид или минимума на издръжката е фиксиран. От чисто любопитство се интересувам.

Абсолютно некомпетентна съм в тази област, разсъждавах по казуса по-скоро от морална гледна точка. А цитата го извадих от въпросната статия. Съжалявам че не мога да помогна!

# 48

Минимумът е фиксиран.  Peace

# 49
Много деца са чужди на бащите си,защото са родени да бъде изнудван за пари.И точно тези майки се чудят ,защо не дава,като има.Ами не иска.Човека не отрича,че е негово не иска да се грижи за него.И не иска ,защото му е ясно ,че майката ги харчи не точно по детето.Ми като е толкова наясно как да вземе парите на таткото да се понапъне и да изкара голяма заплата.Длъжна е.Все пак е и нейно туй дете.Не може той да дава 800лв пък тя да не работи.

# 50
desitkata, убедена съм, че има и такива случаи. Но, като цяло не мисля, че една жена ражда дете, за да бъде средство за изкарване на пари. Това е много евентуално.Ако има такъв тип "бизнес"мислене, сигурно оценя и момента на риска. Но, говорим за нормалния, по-разпространен вариант - просто бащата е дезинтерисиран, и свири отбой. И жената да се оправя,както може...не му пука. Добре, за нея да не му пука, но за детето???Всяко действие има последствие.
И ако един мъж е наистина мъж, трябва да има достойнството да ги понесе. То, детето, не се е "самосъздало", в процеса участват двама. За последствията също трябва да отговарят двама.

# 51
Защо тази жена си е затваряла очите, че богатият лекар е плащал по 150 лв. за първото си дете?
Защо не е настоявала да плаща и за него 800 лв.?
Ето къде е двойния стандарт и алчността. Naughty

# 52
Имам чувството, че доста от хората пишат в темата, неща които нямат нищо общо с моя случай. Даже не разбирам част от доводите  newsm78 Като чета, колко обиди отнесох, които не знам на какво се основават  Rolling Eyes
Аз не съм родила детето просто ей така, както и за да изнудвам някого. Както казах работя и имам добри доходи, които на мен са ми напълно достатъчни. Толкова ли е непонятно, че искам финансова помощ за отглеждането на детето от собствения му баща.
Детето си беше планирано и от двамата и беше общо решение раждането му. Бащата си общува с него редовно, както и има изисквания да учи в определено училище, да спортува, да е добре облечено и т.н. Предлагала съм му да не ми дава пари, а да купува дрехи за детето /но той по магазини мразил да ходи/, да купува играчки например, подаръци за рождени дни, на които детето е канено /нямал време/, да плаща таксите за школите /можел да забрави.../.
Подозирам, че част от пишещите изобщо не си вярват на думите, а единствената им цел е да ме обиждат. И стига с тия безплатни учебници и издръжки от 100лв, които били достатъчни. По дяволите, майка ми и баща ми си гледат котката със 100лв. месечно. Stop

# 53
Че той нали дава доста повече от 100 лв.?
И кредит плащал, без да е длъжен.

# 54
Сега като каза за котката съм съгласна да заведеш дело.Казваш на съдията за котката,той за да не се изложи,че принизява детето с котка ще присъди поне 500лв.Ти си на ход.Само да не объркаш нещо и да дадат детето на майка ти.Тя едва ли храни котката от издръжка платена от някой котарак.Успех.

# 55
Любовниците не са добре приети защото са повод за разпадането на много семейства. Ти твърдиш че сте планували заедно с женения мъж създаването на детето, питам се ако въпросния беше общ работник със заплата 1 000 лв. примерно пак ли щеше да е същото положението. В една от публикациите си реши да се сравняваш по права с жена му, което пък беше меко казано неумесно. И като за капак изтъкна разхода на котката на родителите ти. Е, помисли защо отношението на някои от пишещите в темата ти е такова.
Съгласна съм че децата са отговорност и на двамата родители и няма нищо лошо да имат качествен живот ако може да им бъде осигурен такъв. Обаче ти искаш твоята заплата да е само за твоите разходи, а разходите на детето да се покриват изцяло от бащата, което няма как да стане. Още повече че той много тънко се измъква - не обичал по магазините, забравял за таксите, ..... оправдания или по иначе казано мек отказ.
Целта на пишещите не е да те обиждат това е форум в който си помагаме и утешаваме, целта е да ти покажат че ако имаш амбиции да налапаш света вероятността да се задавиш е по голяма отколкото да го преглътнеш.

# 56
Повечето мнения в темата са просто отвратителни. Не писах досега, защото на практика не мога да помогна, не знам какво би отсъдил съда.
Но напълно разбирам авторката, че тя просто иска да има някаква сигурност. Да има присъдена издръжка и да се превеждат парите по банков път е най-надеждния вариант, няма какво да се лъжем.
Но защо тръгнахте да й гледате в канчето Sick Да, очевидно не мизерстват и заплатата й е достатъчна да живее някак с детето си. Но това, че е достатъчна освобождава ли бащата от отговорност? Още повече мъжът не си държи на думата (доколкото разбрах казал е, че ще покрива вноската по кредита, а не го прави) и на вас и това ви се струва нормално и недостатъчно основание, че да се заведе дело.
В случая с лекаря също ми се виждат нормални нещата. Щеше да е пълна подигравка да плащаше издръжка от 150 лв. Sick 800 лв. не са чак толкова крупна сума. И повече може да бъдат разходите за едно дете на месец.

# 57
Кой е казал, че не трябва да има присъдена издръжка?
Но риска тя да е по-малка от сега даваните пари е доста голям.
В смисъл, авторката сега има достатъчно добра финансова подкрепа и ако се полакоми за още, може да се окаже в по-неизгодна позиция.

# 58
  • Шумен
Издръжките, които се присъждат в български съд към момента са около 150 лева максимум. Това с нуждите на детето и финансовите възможност на бащата е на хартия. Моето дело за издръжка беше септември 2014. При заплата на бащата около 1000 лева доказана и дъщеря на 15 години - 150 лева. Вярно е , че стана със споразумение на самото дело. Ако беше без такова можеше и по-малко да бъде. Смисълът на завеждане на дело за издръжка е, че получаваш изпълнителен лист, ако бащата реши, че е плащал достатъчно и вече не може или пък бави издръжките и ги плаща, когато му скимне.

# 59
Аз пък не разбрах ,защо свеждате отговорността на бащата до пари само.
Няма ли желаеща майка да осъди бащата да гледа детето,като е болно , да го води той на зъболекар и лекар ,а не тя.
Тя като не и стигат толкова много пари да го даде на баща му да го гледа.Мисля ,че той няма да и иска издръжка.Пък тя ще си харчи само за нея и ще спре да мърмори.

И пак казвам ,че е безотговорно майката да иска родителски права над детето,а да няма с какво да го гледа.После да води дела за издръжка за суми по големи от заплата ,която взема.И да мрънка ,че не и стигат.Ами няма да и стигат./това не е към авторката тя има добра заплата/

Общи условия

Активация на акаунт