Да заведа ли дело за издръжка и родителски права?

• 26 856
  • 169
  •   1
Отговори
# 15
Leila, замислих се сериозно над предложенията ти. Колкото до това че се впечатлява какво има баща му и на мен не ми харесва, но той е още малък, уж разбира, но не съвсем. Иначе детенцето е много добро и послушно.

А колкото до живота на баща му, наистина се чувствам прецакана. Преди години той ми даде "мъжка дума" и от това сякаш най-много ме боли. Наистина може да се оправям и без него най-вероятно. Чувствам се прецакана и за това, че той много добре знае преди какъв живот съм водила и от колко неща се лишавам. През тези години си продадох колата и си купих по-малка и евтина, защото вече не можех да плащам каското на старата, купих /с кредит/ по-малко жилище и го обзаведох съвсем сама.
Знам, че сама съм си виновна, че стигнах до тук. Но desitkata77 тотално не си права. Бащата никога не е заявил нежелание да се грижи за детето. Напротив винаги е твърдял и твърди, че ние гледаме детето. И това, че използвам детето за собствени облаги беше наистина грубо. Аз заради детето се отказах от много неща, напуснах старата си работа, която беше свързана с командировки в чужбина, но ми носеше и два пъти повече пари, продадох си колата, преместих се. Но баща му не се лиши от нищо. Не смятам, че това е справедливо.

змия, не ми плаща вноска 500лв. и още 200-300лв отгоре. Писала съм, че той пое ангажимент да плаща вноската, като явно му стана неудобно, че като купих жилището и за обзавеждане в него вложих всички пари от продаденото си старо жилище и колата си и още като го купувах и вземах кредита, той каза "вземай го спокойно, аз поемам ангажимент да плащам вноската", но вече не я плаща, а ми дава всичко на всичко 200-300лв когато се сети.
И, аз не искам да го лишавам от родителски права, а правата да са мои и той да има право на лични контакти с детето, защото сега правата и задълженията са 50/50, поне по закон, реално ситуацията е друга.

# 16
moonlight_80 е как да не се сравнявам с бащата, нали имаме общо дете, за което към момента следва да се грижим по равно. Иначе като чета, явно сте прави, че издръжките са малки.  Аз все пак ще се консултирам с адвокат, да видя какво ще ми каже. Адвоката на баща ми, явно е в грешка, че може да се постигне издръжка от 500лв., тъй като бащата има висок доход и няма други непълнолетни деца, за които да се грижи. Но той е адвокат по търговско право и явно не ги разбира много нещата.

Но аз не мога да повярвам, че издръжките, които цитирате са нормални  Shocked нито, че е нормално да се лишавате, да давате всичко от себе си, а някой да хвърля 100лв месечно.  Tired

Аз родителските права не ги искам заради режима на виждане. Аз даже се радвам да се виждат, ако искат и през ден да се виждат. Но за да мога да получавам издръжка, трябва да са ми присъдени родителските права. Защото сега по закон ние с бащата си живеем в мир и любов и се грижим за детето.

# 17
  • София
Чудя се защо изобщо си раждала. Какво си смятала, че няма да имаш никакви ограничения, когато имаш дете ли? Че ще си още по-добре материално?

Освен това явно нямаш никакво понятие от родителски права. Те винаги са равни. Освен ако единият родител не е лишен от права. Съдът обикновено предоставя упражняването на правата на единия родител, но това не означава, че той има по-големи права. А ти така или иначе упражняваш правата.

Спри се, не бъди толкова алчна, за да не ти поднесе животът един урок, от който ще опознаеш гадната му страна по трудния начин.

# 18
500 лева издръжка можеш да постигнеш евентуално ако детето ти е с много специални нужди ( Пази Боже  ) и бащата е съгласен да ги дава.
Но щом се чувастваш толкова прецакана заведи дело с адвоката който те навива и сподели какво си постигнала. Аз имам предположение.
И още нещо, вместо да се сърдиш на живота че ти е натресъл ограничения, дай го това дете на бащата при същите условия които ти дава той. Хем ще си майка без ограничения, хем ще работиш, ще се развиваш и ще имаш голяма заплата.

# 19
Е стига де змия, сега пък защо съм раждала...

Ама и вие големи изказвания правите, защо съм го родила, да го дам на баща му /като такъв вариант няма/, след няколко поста ще ми предложите и в дом да го дам сигурно... Peace

Никакъв адвокат не ме навива, просто съм го питала съвсем общо. Аз нали за това я пуснах тази тема, да разбера дали изобщо е възможна такава издръжка /т.е. да разбера от първо лице дали някой я получава/.

И не мога да разбера какво лошо има за една майка да иска да се развива и да е добре материално, тя и детето й. За моето благосъстояние имам отговорност само аз. И за това на детето имам отговорност, но смятам че тук вече и бащата има.

БНД преди време ми обяснява как негов служител имал запор за издръжка от 70лв. и като я превели на майката, колко се радвала жената. Пък аз каква съм била неблагодарна. Ама като чета тук може и да е прав. Щом майките сме се поставили в положение да се радваме на 70лв  от бащата и то преведени насила.

# 20
  • София
Авторке, изключителен егоист си. Всеки нормален човек знае, че при сдобиването с дете се разделя с голяма част от времето си, вече мисли първо за детето, после за себе си. Разходите за детето са с приоритет.
Ако си искала да гледаш дете без да имаш никакви затруднения, да си беше купила картичка.

А да не можеш да се справяш финансово за себе си и детето с 2000+ лева означава, ще просто нямаш никаква идея за планиране на разходите или си обикновена прахосничка.

Но щом те влече, заведи дело.

# 21
Имаше една потребителка преди време което се хвалеше с висока издръжка ( 200 или 250 лева беше не си спомням точно ) Бившият и с възможности, тя също имаше разни претенции за знаеща и можеща. Та беше извоювала голяма издръжка, но от това което разказваше тук стана ясно че детето е с абсолютно разбита психика заради родителските простотии. Не твърдя че твоя случай е такъв ( онова беше абсурд някакъв ), но искам да ти кажа че парите които получаваше тази жена на месец не си заслужаваха цирковете и тормоза на който беше подложено детето и. Има един такъв момент в тези дела - преди да започнеш каквото и да било трябва да помислиш какво печелиш и какво губиш. Факт е че имаш дете чиито баща няма да оправдае очакванията ти каквото и да направиш. Развивай се, работи, учи ... казваш че имаш помощ, и се занимавай колкото се може по малко с бащата. Не сте заедно а прекалено много се бъркате взаимно в животите си. Ако поставиш дистанция и исканията си ( разумни ) ясно и кратко може би ще постигнеш повече. Вместо с дело можеш да опиташ със споразумение.
Не си мисли ча майките са много доволни на тия мизерни 70 лв. но когато доходите ти са силно ограничени, тези пари са огромна помощ. Аз живея в държава в която издръжките не са 70 лв. че и жената има издръжка и все по често мъжете отказват брак. Чувала съм и изказвания от рода на - по на сметка ми е да я убия и излежа отколкото да и плащам цял живот. Въпрос на гледна точка - за даващия и 5 лева са много за получаващия и 5 000 са малко.

# 22
moonlight_80 е как да не се сравнявам с бащата, нали имаме общо дете, за което към момента следва да се грижим по равно. Иначе като чета, явно сте прави, че издръжките са малки.  Аз все пак ще се консултирам с адвокат, да видя какво ще ми каже. Адвоката на баща ми, явно е в грешка, че може да се постигне издръжка от 500лв., тъй като бащата има висок доход и няма други непълнолетни деца, за които да се грижи. Но той е адвокат по търговско право и явно не ги разбира много нещата.

Но аз не мога да повярвам, че издръжките, които цитирате са нормални  Shocked нито, че е нормално да се лишавате, да давате всичко от себе си, а някой да хвърля 100лв месечно.  Tired

Аз родителските права не ги искам заради режима на виждане. Аз даже се радвам да се виждат, ако искат и през ден да се виждат. Но за да мога да получавам издръжка, трябва да са ми присъдени родителските права. Защото сега по закон ние с бащата си живеем в мир и любов и се грижим за детето.

Дори и да са пълнолетни другите деца, им дължи издръжка до 25-годишна възраст, ако учат, и тази издръжка спокойно може да е многократно по-голяма, отколкото издръжката на 7-годишно дете, на което образованието му е безплатно, учебниците също. Ако и съпругата няма декларирани доходи и се води безработна/домакиня, също се води на издръжка на съпруга.

# 23
То едно е колко получава бащата,друго колко е декларирал.Та ако не се осигурява на 5000 ,а на 2000 лв. делено на 3 деца + доказаното в съда колко е давал до сега може и да се прецакаш.Но реално според теб си се прецекала ,като си го родила това дете.
И пак да се върна на това,че ти дори и да вземеш издръжка 500лв ,като е при тебе детето другите негативи ,като разходки ,почивки и тем подобни ,които спомена в началото пак ще си останат за твоя сметка.С това как ще решиш проблема?

# 24
... защото сега правата и задълженията са 50/50, поне по закон, реално ситуацията е друга.
това 50/50  ти как го разбираш ?  по 100 лв ,по 200 или по 1000 лв ?
той може да твърди ,че 100 лв от него и 100 лв от теб са достатъчни за детето. и ще е прав.
ти може да казваш същото , но сумата да е 1000 лв.   и няма да си права. вервай ми  Laughing
едно е да искаш , съвсем друго е да ти го дадат.

# 25
  • гр. София
Kina77, ще се повторя отново - насочи енергията си към детето, не към баща му. Престани да завиждаш на живота му! Ти все това правиш! ooooh!
Не мисли, че като е малък и уж не разбира не си изгражда начин на мислене.... Това някой ден ще ти доведе други проблеми. Както ти писах по-горе - направи така с детето сега, че да ти е лесно да го гледаш после. Така или иначе това теб те чака, не баща му, дори и 500 лв издържка да ти дадат /което едва ли ще стане/. Поне си улесни живота. Пак една поговорка - "Бий дупенце, да ни биеш дупище". Не казвам, разбира се, да го биеш............ Peace
Не бъди наивна, а слез на земята и разбери, че няма такова понятие равни грижи, дори и в едно семейство. А пък в твоя случай съвсем.  Peace С 2000 лв трябва да си живеете царски двамата!

# 26
Бъди доволна, че ти дава толкова пари.
И не му прави сметка той колко има. След като си има семейство, ти си никоя.

Ако го осъдиш, ще ти присъдят по-малко, вероятно. Peace

# 27
След като си има семейство, ти си никоя.

Това звучи доста плоско. Аз съм майка на детето му, и не мога да бъда никоя. Все пак това, той го осъзнава. Поне сме интелигентни хора.

Но наистина се замислих за разходите. Следващия месец ще се опитам да ги намаля. Честно казано темата ми помага да си анализирам доста неща. БНД често ме пита "Имате ли нужда от нещо" и аз обикновено отговарям "не". Принципно съм свикнала да работя много и да се оправям сама /откакто завърших не съм разчитала на майка, баща, мъже/.
Снощи с БНД ходихме на вечеря и си поговорихме по темата. Казах му, че не ми е удобно да му искам постоянно пари. Казах и, че тук мислите, че съм егоистка, че съм прахосница и т.н. Grinning  Crazy Peace А той каза "щом си стигнала до там, че да се оплакваш във форум, значи наистина ти е трудно и си отчаяна"  Laughing Той е голям враг на всякакъв вид форуми.  Mr. Green
Аз му споделих, че мисля за дело, за да си регламентираме нещата и всичко да е ясно. Не съм му го казала като заплаха, а по-скоро за да го обсъдим.
Между другото се съгласи, че наистина може би е обидно за мен да му звъня за пари. Та стигнахме до извода, че ще ми превежда колкото прецени по сметка, пък ще видим... Ние и без това се виждаме често, така че ще има възможност да го коментираме пак.

# 28
Естествено, че не си никоя.
Като си помисля, че преди половин година имах "щастлива" връзка с мъж, който уж беше разведен, а се оказа неразведен, че и с любовница, си давам сметка как съм могла да попадна в подобна ситуация.
Не обвинявай себе си за чуждите лъжи! Върви смело напред и не мисли за неговия статус.
Според мен, към момента... от дело за издръжка няма смисъл.
Приеми, че такъв е животът. Че правейки такава стъпка, носиш и тежестта на отговорностите.

# 29
И каква е като е някоя - майка на детето на женен мъж, която си е точни никоя. Претенциите на бившите обосновани с аз съм майка на детето ти са меко казано смешни. Не се заблуждавайте че сте фактор в животите на бившите си мъже само защото сте родили деца. Колкото по рано се осъзнае че такава титла няма толкова по лесен ще е живота на всички.

Общи условия

Активация на акаунт