Трудно проговаряне -тема 18

• 136 024
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
Тук при нас филийка черен соден хляб без нищо си се смята за здравословна закуска. Всики деца обичат хляба. И моята понякога си дояжда така след вечеря.

# 676
Здравейте!

Едвам успях да изчета темата дотук и колкото повече четях, толкова повече въпроси се появиха. Ще се опитам да опиша ситуацията при нас и моля за съвет.

Дъщеря ми е на 2г. и 2 месеца. Като 7-месечна почна да казва ба-ба, ма-ма насрички, на 1г. и 1 м почна да казва ''айде'', а към 1г и 6м ''айда-да-да''. Понякога излизат разни звуци - ш,с, даже з, ж, от гласните - а, е. Не съм я чула да казва никога чисто и или о. Когато я попитам къде е еди кой си предмет в книжка например го посочва. Изпълнява прости команди от сорта на''дай ми топката'', но когато командата стане по-дълга, мисля, че се обърква или губи интерес към командата.

На 1г.  и 6 м нейният педиатър ми каза,че било рано да се притеснявам за говоренето, че логопедите не се занимават с толкова малки деца и че не поправят липсата на говор, а грешния говор, че била по-скоро за детски психолог. Доверих му се и още не съм я завела нито на логопед, нито на психолог, обаче имам усещането, че нещата не вървят. Комуникира с мен като показва или ъ-ка към нещото,което иска и понеже аз си я познавам и удовлетворявам общо взето желанията и нямаме огромен проблем, но същевременно се притеснявам, че изостава.

Не си играе с други деца, по-скоро седи настрана и сякаш се чувства по-добре,когато са по-малки от нея (някакъв вид превъзходство ли) или по-големи, които не и взимат просто играчките, а влагат някакво разбиране към нея. От дни ходи на ясла за 1ви път, там само реве, не яде, не пишка на гърне и не се заиграва. Вкъщи през деня е без памперс, но я изпишквам на гърнето по мое усмотрение, общо взето успешно, но през нощта и на следобедния сън е с памперс. Все още се буди през нощта и търси вода/кисело мляко с вода. Буди се понякога повече от 5 пъти, но тъй като си смуче палеца, предполагам, че ожаднява, а после пък и се допикава...

Досега съм я гледала 95% от времето аз, малко баба и, която е в друг град и баща и, който си е плътно на работа. Свикнала е много с мен, но понякога си мисля дали като и изпълнявам толкова желанията се демотивира да говори? Не знам дали е наследствено, но баща и е проговорил късно, с ходене по логодеди и тн. Сега всичко му е наред и затова все чувам от него "ами аз като съм проговорил късно да не би нещо да ми има'', но този отговор все по-малко ме задоволява.

Извинете за дългия пост, но се опитах да обрисувам най-добре ситуацията.

Въпросите са:
към кого да се обърна най-напред: към психолог ли, към психиатър ли, към логопед ли? Да и правя ли ЯМР и други такива процеди,колко са наложителни наистина?

Лично аз все си мисля, че развитието и е нормално като изключим говора. Само платено ли е в Св. Никола? Живеем в жк Слатина.

Благодаря предварително на всички, които споделят мнение!  Simple Smile

# 677
Jingle_Gill писах ти в другата тема. Според мен - детски психолог, детски невролог и след това логопед

# 678
  • София
Aз пък бих препоръчала първо логопед.  Нищо чудно всичко да си е наред.

# 679
Ние започнахме първо с невролог, но при нас бе обусловено от късното прохождане. В Св. Никола приемат с направление 7. На нас ни излезна едната епикриза, отново с диагноза Разстройство в експресивната реч, но силно ме притеснява този граничен интелект, и то без да се броят говорните показатели...Сега чакам да се върне логопеда и да приключим и обследването в св. Никола. Като се замисля, вече над 3 години непрекъснато сме по лекари Tired
Сещам се и друго, което не мога и не мога да изкореня - идентифицира ме с ''мама'', но често се обръща към мен със собственото си име, както и към баща си. Confused

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 10:25 от Julia_21

# 680
Би ли споделила кое точно те притеснява в граничният интелект? При нашето обследване специалистите бяха изненадани от възможностите му и това, което правеше. Ест. имаше и неща, с които не се справи (са нарисува квадрат, да направи тунел и някаква триизмерна форма като гледаше от картинка). И той бил много граничен, много под съмнение. Още нямаме епикриза заради предстоящо влизане в болница заради допълнителни изследвания.
Ще кандидатстваме и за ресурсно подпомагане в ДГ. Водим го два пъти на логопед. Края на октомври и началото на ноември сме обмислили и ХБОТ. Ще включа диета, пробиотик, ГАБА, рибено масло (ще помоля ако може да препоръчате марка и вид или кое в състава да гледам когато избирам), сега приема в12 но ниска концентрация. И още някои добавки.

# 681
Ние започнахме първо с невролог, но при нас бе обусловено от късното прохождане. В Св. Никола приемат с направление 7. На нас ни излезна едната епикриза, отново с диагноза Разстройство в експресивната реч, но силно ме притеснява този граничен интелект, и то без да се броят говорните показатели...Сега чакам да се върне логопеда и да приключим и обследването в св. Никола. Като се замисля, вече над 3 години непрекъснато сме по лекари Tired
Сещам се и друго, което не мога и не мога да изкореня - идентифицира ме с ''мама'', но често се обръща към мен със собственото си име, както и към баща си. Confused

Здравей!

Знам че от дете до дете има огромна разлика и че колкото и да ви питам вас, родителите с опит по въпроса, няма как да определите дали моето дете е нормално или не...

Направление номер 7 не е ли за хоспитализация? Има ли начин да минем през детски психолог там без хоспитализация или аз бъркам тотално нещата? Понеже четох темата назад, разбрах, че вашето дете е било при логопед в Пумпелина, а на мен те са ми на около 10-на минути път (живеем в Слатина). Даже бих попитала дали има или дали вие сте търсили детски психолози в района?
Буквално сме на една крачка от центъра за инвалиди, но все си мисля, че мястото ни не е там.

Ако може и Доника да се включи по темата, бих била много благодарна!

В момента детето ми е болно след като изкара няколко дни в ясла и изобщо не знам как да процедирам. Хем ще трябва да свикне с яслата, хем с още един човек  - логопед. Да изчакам ли още заради яслата или да не отлагам? Пиша го, защото адаптацията и там е много зле - цял ден реве, не яде, не пие, не ходи по нужда, а гледам другите деца вече се заиграват...???

# 682
Можеш да отидеш на психолог без хоспитализация. Децата са различни и въпреки негативите към педиатрите, доверете му се. Не е нищо страшно да се посети детски психолог.

# 683
Йоко, предполагам, изненадани са от детето ти в добрия смисъл. Не знам защо тогава то е определено  също с граничен интелект, поне така разбрах от написаното. На моето му е трудно да се справя дори с невербални задачи, споделяла съм и друг път. Та не знам кое при нас е първопричината - неговоренето или интелектуалното изоставане...За рибеното масло - аз давам Ескимо Кидс. Jingle_Gill , не сте хоспитализирани в буквалния смисъл, ходите само по времето на обследване, на конкретни дати за по-малко от час. Ние преустановихме с Пумпелина поради логистични причини, но не ми допада и начина на обучение - няколко деца в стая и т.н.

# 684
  • София
Според мен е добре първо да се мине през педиатъра, детски невролог , психолог, ако той прецени детски психиатър и логопед за накрая. Логопедът за десерт, защото може да ви постави диагноза, която не му е в компетентността.
Водила съм сина си на психолог, невролог, педиатър и всички казаха да не го водя на логопед. Но аз съм птица упорита и го заведох. Логопедката се изказа ,постави диагноза, на втората минута от разговора искаше да съдейства за вкарването му в някаква спецаилна детска в Младост, каза, че има маркери за аутизъм. Почнаха работа- тя го дърпа, влачи, той реве. Реди за 2 минути някакъв пъзел, той се заинтересува, тя го дърпа и влачи друг, той реве, тя му подава малумна играчка за "награда". От 40 минути час, детето ревеше 30 в пълна истерия. тя му крещи "реви по тихо в другата стая има друго дете". тя го влачи за ръката и вика "сега ше му покажа авторитети, той няма представа и се налага".
Детето проговори след като навърши три години. Лошата новина за мен е , че пак наистина ще трябва да потърся логопед, защото доста неясно произнася думите и слято.

# 685
Логопеда може ли да поставя диагнози?

# 686
  • София
Ако е нормален и адекватен човек, не би трябвало да постави диагноза. Такива диагнози се поставят след обследване и даже и тогава не са категорични.

# 687
Да но май си позволяват. И та мен мш се случи преди години.
Как и какво да направя, че да каже думата след като я е повторил буква по буква? Например казва н-о-с-и но но цялата дума не иска да я каже. Не знам дали не му е трудно или не желае.

# 688
Логопедът не е лекар, че да поставя диагнози, но изглежда си позволяват.
йоко , не зная колко е голямо твоето дете, според мен му е трудно. Моето до скоро казваше мо и ре отделно като срички, но цялата дума ставаше аме. Отделно да казваш буква, по буква и след нея цяла дума май е за по-големи дуца

# 689
На 3 г и 9 м. Не е толкова малък.

Общи условия

Активация на акаунт