Табу ли е третото дете в България и защо?

• 200 470
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Почти безобидн@ , същия сценарий и в наше село Grinning

viva_style , и аз, и съпругът ми работим, а децата в никакъв случай не са занемарени и не се гледат сами. Не може да се обобщава. По-скоро е въпрос на приоритети и организация Wink

# 16
На колко години сте, че се връзвате на репликите на тъщата? Защо?
Имам доста познати с 3 деца, няколко с 4.
Не, не е табу да имаш повече от две деца.
Просто роднините ви са странни да ви дават съвети в тази посока.

# 17
Според мен е табу.Не разбирам..В миналото е имало много повече семейства с 3 деца,а сега такива са все по-голяма рядкост.И,да,задължително се смята,че третото е гаф,особено,когато първите две са разнополови.Оправдани са само случаите,когато първите две са от един пол или пък са от различни бащи.Тъжно,но факт.

Не живеем в онова време.
В миналото са се раждали масово деца и по време на война.
В по-развитите общества броя на децата намалява. Има защо, тенденцията е обяснявана многократно.
В частност, в БГ няма добри условия за отглеждане на малко дете. Това е възможност за по-малко работа на майката, адекватни детски надбавки, достатъчно градини и още един чувал неща, които да те подтикнат да си развалиш рахата с трето и четвърто. Аз, като си спомня какво тичане за ясла е било-само това ме отказва.

# 18
  • No Line On The Horizon
Когато бях дете познавах само едно семейство с 3 деца. Последните години много мои познати вече имат по 3 деца, а някои и по 4. Примерите, които давам са за осъзнати решения, в рамките на един брак.
Та определено не е табу. Радвам се на такива семейства, аз просто преценям за себе си, че нямам психическо здраве за трето дете. Някой ден може и това да се случи, не е като да не сме го обсъждали.

# 19
Всеки сам си преценява - според възможностите  и желанието. Ако и двете съвпадат - защо не. Аз дори за второ се колебая и то заради финансови причини.

# 20
И аз съм с трима (всичките аз съм ги раждала  Joy).
Имах нещастието да се разболея тежко по време на бременността и получих хиляди съвети да го махна, от хора (вкл. и мед. лица), които очевидно бяха неграмотни по отношение на проблема. ЧУли били.. Не е темата табу, а простотията е в повече.
Три деца е отговорност за трима човека, но и тройно щастие. Все повече са смелите Simple Smile. Ето, вчера вечеряхме в един ресторант, а до нас настаниха семейство с 4-ма Simple Smile.

# 21
все повече от познатите ми в България имат по три деца.

онова за по-развитите общества е пълна тъпотия, по тази логика цяла Централна Европа е недоразвита....

# 22
  • София
Не е табу, а това, което хората казват, говори доста за тях. По-добре такива хора да нямат три деца. Някои и по едно не заслужават да имат, ако смятат децата за бреме, необходимо обзавеждане и нещо, което просто щъка наоколо.
Слава Богу, не сме на нивото да раждаме деца за работна ръка в семейството.

# 23
През 80-те бях дете и усещах, че като че ли беше табу, или по-скоро се смяташе за проява на липса на класа. Перфектното семейство- момченце и малко момиченце с панделки. И Лада. Класа от епохата на зрелия соц. В класа имахме само едно момиченце с двама братя. Имаше малко по-нисък стандарт.

Има няколко вида семейства, които ограничават броя на деца по различни причини. Най-интересни са "имотните комбинатори", за които е неизбежно хората да се изпокарат за имоти и затова раждат по едно, за да няма после сърдене и съдене. Някои се престрашават и с 2 и това води до типичните за България съдебни битки за метър двор, които продължават с десетилетия.

От друга страна децата са си един вид работна ръка. Няма да копаят на нивата, но все пак могат да помогнат семейството като цяло да си разшири живота и да помагат за подновяване и контрол над разрухата. Носят идеи и живот децата, затова са вид работна ръка.

Значи според другарския съд е ОК да родя трето...като вид наказателна мярка за развода:)

# 24
В нашия клас детето, което беше от най-заможно семейство, беше средното от трима. Ха сега, де.

# 25
Този въпрос е толкова абсурден, че ми се струва, че темата е просто да поздравим и похвалим авторка! Наистина заслужава!  bowuu

# 26
  • Пазарджик
За някои е много важно и да се "нашарят". Сега като имам две момчета и непрекъснато ме питат за трето. Казвам им - и за трето съм сигурна, че ще е момче. Една позната на шега ми каза "Аааа недей тогава". Умрях от смях.

# 27
По-скоро е въпрос на приоритети и организация Wink
И постоянни доходи, които никъде не са гарантирани.
Не е табу трето дете в БГ, а в случая става въпрос за близнаци,
т.е. 3-то и 4-то дете.
Статистически 0,05% са семействата с 4-и деца.

Да, приоритети: образование, извънкласни форми на обучение, възпитание,
здраве (напр. едни брекети са в порядъка на 3000-5000лв) и не на последно място спокойна семейна среда.

# 28
Да приемем, че едно дете няма нужда от пет дейности, а може да мине и с една. И че не всяко дете се нуждае от брекети.

Ако имаш 1 дете, нормално е още на пет годинки да е записано на балет, джудо, рисуване и арфа. Като са две и нагоре, предполагам, че ще си изберат една дейност, като станат на възраст да могат да ходят сами и да се преобличат за нея. Ако имат талант, то ще си покаже. Но никоя балерина не е станала такава, защото майка й е искала и е била амбициозна.

Според БГ-Мама брекетите са минимум 7 хил. лева, иначе са некачествени и детенце няма да е перфектно.

# 29
Кои са тези развити общества само с едно дете?Германия?
Във Франция примерно е напълно нормално да имат хората 3 деца - и то не само арабите и чернокожите.Според мен слуховете и митовете идват от факта,че тези малцинствени групи раждат много повече от 3 и изведнъж 3 деца при белите французи са малко.
Около мен повечето семейства имат минимум две деца и до 3 стигат.Познавам и такива с 4.
Много често пречката на това да има семейство 3 деца,е че са се взели късно и времето им е попречило.
За себе си знам,че не искам повече от 2,но пък ще го видим Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт