Табу ли е третото дете в България и защо?

• 200 507
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 30
Не, че е табу, просто в България манталитетът е такъв, че все сме със заровен нос в живота на другите. Обичаме да коментираме и да се възмущаваме на нещата, които не разбираме. Крайно време е да разберем, че когато дадена ситуация не ни засяга лично, не ни е работа да коментираме, съдим, да даваме оценка.
Лично аз съм привърженик на еднодетния модел, но и през ум не ми е минало да убеждавам в мнението си някой друг. Едно, две, три, пет деца или нито едно, това може да си прецени всеки сам.
А и има елемент на завист, мисля. Това, че искаш трето дете, предполага, че имаш средствата да си го позволиш. Хората са много обеднели и озлобени. И една кола за 1000 лв. да си купиш, ще ти завидят( някои), какво остава да си позволиш трето дете. Те така Wink
Моят съвет е да парираш " добронамерените съвети" с нещо от сорта на " Вие издържате ли ме-не. Някой ви кара да ми гледате децата ли-не. Тогава какъв ви е проблемът, с моето трето дете?". Grinning

# 31
  • Велико Търново
Би било страхотно да имам още едно трето дете, но не мога да си го позволя от чисто финансова гледна точка Wink

# 32
Какво ще реч табу?
Табу би следвало да е за някого с маргинален начин на живот и редовна употреба на маргарин.

За себе си мечтата да имам трето дете приключи, но инак адмирирам всеки с възможност да огледа качествено поколение да го направи.

# 33
  • София
Ако в богатите държави хората раждаха по повече от 2 деца, то нямаше да го имат демографския проблем и там, и да разчитат на вноса на емигранти. Лошото е, че и те си отглеждат социални хрантутници. Не е тайна, че доста хора емигрират, за да хванат социалните помощи за децата и си раждат. Руснаците в Германия му казват "социалка".

# 34
Ако в богатите държави хората раждаха по повече от 2 деца, то нямаше да го имат демографския проблем и там, и да разчитат на вноса на емигранти. Лошото е, че и те си отглеждат социални хрантутници. Не е тайна, че доста хора емигрират, за да хванат социалните помощи за децата и си раждат. Руснаците в Германия му казват "социалка".
По мои наблюдения те раждат,има много семейства с по 3 деца (в Германия,не чак толкова,признавам) обаче се губят в масата африкански и азиатски имигранти с по 4-5-6 деца.
Иначе за социалните помощи е вярно и поради тази причина затягат все повече и повече и е така лишават хора,които наистина заслужават...но това е друга тема.

# 35
  • София
Когато пожелахме трето дете, не споделихме с никого от "близките хора", защото когато родих близнаци т.нар. близки хора най-нагло вървейки зад нас си шушукаха на по-висок глас " Дали не са ни много?"
За наше нещастие така и не се получи третото детенце, за което дълго страдах. Но към днешна дата все по-често срещам хора с по три, дори четири деца и в тяхна компания понякога се чувствам "малодетна" . Щастливи и организирани хора с много свестни деца , за разлика от много други само с по едно.
Давай смело и се радвай на живота   bouquet Колкото повече толкова повече!

# 36
По мои наблюдения те раждат,има много семейства с по 3 деца (в Германия,не чак толкова,признавам) обаче се губят в масата африкански и азиатски имигранти с по 4-5-6 деца.
Иначе за социалните помощи е вярно и поради тази причина затягат все повече и повече и е така лишават хора,които наистина заслужават...но това е друга тема.

Така е. В Англия дори семейство с три деца е стандартният модел, независимо от доходите на семейството.

# 37
Да приемем, че едно дете няма нужда от пет дейности, а може да мине и с една. И че не всяко дете се нуждае от брекети.

А ако две от три се нуждаят от брекети?
Брекетите не са за красота толкова, колкото за корекция на криви зъби и захапки, заради които зъбите се развалят и се развива парадонтоза. Нека струват 4000, а не 7000 хиляди. Нека да не са брекети, а шини, от по 400 лв (но пък се сменят и се правят често по няколко за лечение).
Ами не е като да хвърляш боб като забременяваш-дали захапката му ще е обратна или не.

За късмет, аз имам само две деца, но и двете са с предписание за лечение. Да мие честито, както се казва, две от две.

# 38
Не, че нещо, но ако можеш да дадеш 4К, при положение, че има и вариант за 0,4К, то вероятно 8К няма да са непосилни. Така си мисля.

# 39
Считам, че всеки заедно с партньора си може да реши колко деца иска. Само да има възможност да ги гледа, а не да чака някой да му помага или да си мисли, че някой му е длъжен да му дава (защото видиш ли "Родих и на свекървата три внучета, а тя не ще да ги гледа, пък и пари не им дава..). Това последното започнах да го чувам много често - уж не им трябва помощ, а пак бабите и дядовците виновни, че не дали.
За мен три деца са си направо супер и сърдечно и доброжелателно завиждам на семейства с три малчугана както хаоса, който настава когато се появи такова семейство на около - Hug - нито им трябва компания, нито телевизор, нито касетофон - те са си достатъчно.
Що се отнася за това дали темата за три деца е тема "табу" - Не, не е. Темата за многодетните семейства се върти навсякъде, почти по всяко време, още повече в България малцинствата имат три и повече деца. По скоро е болна тема за народа - за едната част, че не могат да си го позволят поради финансови или други причини, за другата че хич не им пука за това дали могат или не могат и за трета, които се изхранват благодарение на соц. надбавки.

# 40
  • гр.Пловдив
Аз мога само да се възхищавам на такива български майки и бащи поели такава отговорност и имащи такива сили,средства и търпение за раждането и отглеждането на 2+ деца.
Евала Peace

# 41
  • София
По-скоро е въпрос на приоритети и организация Wink
И постоянни доходи, които никъде не са гарантирани.
Не е табу трето дете в БГ, а в случая става въпрос за близнаци,
т.е. 3-то и 4-то дете.
Статистически 0,05% са семействата с 4-и деца.

Да, приоритети: образование, извънкласни форми на обучение, възпитание,
здраве (напр. едни брекети са в порядъка на 3000-5000лв) и не на последно място спокойна семейна среда.

Ами то и с едно дете, и с пет деца все си трябват и постоянни доходи, и спокойна семейна среда.
Гаранция за нищо няма в тоя живот  Stop

# 42
  • Щастлива мама на 3 слънца
на мен ми прави впечатление как се правят толкова много аборти ..за да се избегне 3 то дете . И това повечето хора го намират нормално ,
Да при нас стана доста неочаквано 3 то дете ,но не съм и помисляла за такъв вариант
Аз сама си гледам децата и няма помощ .

# 43
Около нас има не малко семейства с 3 дечица, имаме познати и с 4 - всичките образовани и работещи хора, на които се възхищавам. Направи ми впечатление друго. След 2то детенце майките като че ли стават още по-организирани и по време на майчинството с 3то/4то изкарват допълнителни магистратури или работят от вкъщи.

За протокола - ние сме с 1, искаме поне още 1, а ако са близнаци - най-добре Simple Smile

# 44
  • София
И аз се радвам на 3 деца, но да са добре гледани. Въпросът не е само в парите, родителите могат и да капнат физически.

Общи условия

Активация на акаунт