Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 201
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 4 815
  • София
Герри, това е естествен процес, не мисля, че може изцяло да се избегне. Просто не го насърчавайте и хвалете децата по равно. Аз например хваля за усилие, а не за постигнат положителен резултат.

Лошото е, че отглеждам перфекционист и това ме плаши. Не харесвам такива хора.

Буквите и числата нямат звук/цвят при мен, но думите имат. Има думи, които ме отвращават. С миризмите също съм така.

L'Agent, по-скоро ще е мързеливичко  Laughing

# 4 816
  • София
Не съм ходила на градина, баба ми ме гледаше. На 6 ме пратиха на училище по Сендовска система. Имаха ме за генийче, понеже четях изразително и пишех без никакви грешки. На баба не й вървеше математиката, така че на четене и писане ме е научила жената Laughing.

Каква е тази Сендовска система?

На 5 четях и пишех гладко, на 6 умирах от скука в училище. Дъщеря ми обаче е вече почти на 5 и няма ама никакви изгледи да се научи да чете и пише скоро. Знае буквите, но отказва да срича. Не й давам зор, всеки си има собствено темпо. Много по-важно ми е, че рисува страхотно, пее по цял ден и се учи да язди с огромно желание.

Опитай с цели думи - така ги възприемат като точките на доминото - като картинка. На тази възраст не всички деца обичат да сричат, макар в градината трябва да започват да учат срички. На много деца им е трудно да свържат сричките в дума.

# 4 817
  • София

Любопитството е по подразбиране, то е присъщо на децата. А ученето на факти си е чисто декларативно знание, а без него нищо не може да се направи. Писала съм и друг път, пак относно подобни постове - дори да научиш думите е декларативно знание. Ученето на стихотворения и т.н. наизуст е тренировка на паметта. Препоръчително е детето да разбира какво е научило, но доста пъти децата първо наизустяват, при това съвсем спонтанно, а не разбират. Иначе нямаше да научават псувни, а като ги питаш какво означават, или да си казват, че не знаят, или започнат някакви свободни интерпретации. Ако едно дете няма капацитет на паметта, не може да научи никакви факти, по-скоро понятия, а после няма как да ги прехвърля между дългосрочната и краткосрочната памет, да ги държи в краткосрочната достатъчно дълго, за да може да оперира с тях. Любопитство без тухлички нищо не става.

За четенето - моите не можеха нито да четат, нито да пишат преди първи клас. Сричаха и знаеха доста думи, които бяха научили сами при гледане на един и същ текст с картинки или в контекст (с"салам" в магазина). Но учеха наизуст стихотворения и песнички съвсем целенасочено от моя страна.

# 4 818
За средното дете, то е нито най-малкото, нито най-голямото. Теорията е, че се чувства пренебрегнато. ТОва не важи в случаите, когато полът му е уникален, т.е. момче с две сестри или момиче с двама братя. Не знам доколко е така.

Иначе съм съласна в основни линии с Мамасита. Може да е защото аз на 6 (в първи клас) се научих да чета. За изпита за първи клас бях научила учебника наизуст и 'четях' през рамо. Много ги впечатлих.

# 4 819
  • София
Не съм ходила на градина, баба ми ме гледаше. На 6 ме пратиха на училище по Сендовска система. Имаха ме за генийче, понеже четях изразително и пишех без никакви грешки. На баба не й вървеше математиката, така че на четене и писане ме е научила жената Laughing.

Каква е тази Сендовска система?

На 5 четях и пишех гладко, на 6 умирах от скука в училище. Дъщеря ми обаче е вече почти на 5 и няма ама никакви изгледи да се научи да чете и пише скоро. Знае буквите, но отказва да срича. Не й давам зор, всеки си има собствено темпо. Много по-важно ми е, че рисува страхотно, пее по цял ден и се учи да язди с огромно желание.

Опитай с цели думи - така ги възприемат като точките на доминото - като картинка. На тази възраст не всички деца обичат да сричат, макар в градината трябва да започват да учат срички. На много деца им е трудно да свържат сричките в дума.

ОК, ще пробвам направо с цели думи, не ми беше хрумнало. Благодаря за съвета, Анди  Peace

Но дори и да не стане, аз като една доста неамбициозна майка, ще съм доволна и ако на 6-7 се научи. Абе важното е да се научи някога, но най-вече да обикне книгите. Те са вълшебство, за мен.

# 4 820
И аз искам децата ми да обичат да четат. Книгите са начин да се научиш на емпатия и самостоятелно мислене. Не ги насилвам с четенето, обаче.

# 4 821
Дали има значение полът на третото дете? Щото ако е момче, по-лесно ще се забележи мързел. Виж момичешкият мързел по-лесно се скатава;)

# 4 822
  • София - Рим и обратно
Да бе, скатава се. Голямата я е налегнал такъв уникален мързел, че ми иде да я изчегъртам от леглото, толкова ме дразни Close. Около нея и потоп да е - тя ще си лежи с телефона. Не знам дали е от пубертета, като малка беше много кротка, може би е било от мързел Laughing. Малката е огън, за сметка на това. Не спеше по цели нощи до 4 годишна, но пък сега виждам, че е наистина будна.
Ще взема да си родя едно трето, белким е уравновесено, като мен Flutter.

# 4 823
  • София
да, напълно възможно е числата да се усещат чрез цветове, звуци и т.н. Не помня кой композитор беше, казва обратното - "вижда" музиката в числа, в цветове и т.н. Обяснява се с близостта на области от мозъка и това, че различни части си говорят по съседство. Но най-важното е детето да научи числовата редица (да брои) и да свърже количество с числото, а числото се представя чрез графичния знак, при нас в арабски цифри.

# 4 824
  • София
Моят любим Ференц Лист е виждал музиката в цветове  Simple Smile

Ми раждайте, де. Около мен е пълно вече с хора с по три деца, голям купон е. Особено при братовчедка ми и най-добрата ми приятелка, няма и миг спокойствие.

# 4 825
  • София
В момента си пия кафето на спокойствие само с голямата след 2 седмици лудница с малкия и даже доживотна рента от по 10 бона на месец не може да ме накара да родя трето. Mr. Green

По въпроса за конкуренцията и подобни отношения между децата - забелязала съм го при еднополови и близки по години, независимо дали са 2 или 3. При моите почти няма такова нещо поради разликата във възрастта, пола и интересите.

# 4 826
  • София
Оф, не знаех, че трябвало да уча детето си да чете.
Сега ще се научи чак на 6-7 годинки... Crazy

# 4 827
 Че за какво му е на едно дете под седем години да чете? Laughing

# 4 828
  • Пловдив
Че за какво му е на едно дете под седем години да чете? Laughing
За да тормози по-големия си брат.

# 4 829
  • София
В момента си пия кафето на спокойствие само с голямата след 2 седмици лудница с малкия и даже доживотна рента от по 10 бона на месец не може да ме накара да родя трето. Mr. Green

По въпроса за конкуренцията и подобни отношения между децата - забелязала съм го при еднополови и близки по години, независимо дали са 2 или 3. При моите почти няма такова нещо поради разликата във възрастта, пола и интересите.

И аз забелязвам същото - при по-голяма разлика съревнованието липсва, отношенията са много по-спокойни.

Трето не бих родила при никакви обстоятелства. То вече и за второ ентусиазмът ми взе да се разсъхва..само при мисълта да нося пак големия корем, да си настъпвам циците по земята, пък после памперси, рев, никнене на зъби, бебешки пубертет..бррр  newsm43

Общи условия

Активация на акаунт