Отговори
# 30
  • София
Би ли ми ги споменала тези дисциплини, защото аз нещо съм ги изпуснала? А случайно забелязала ли си, че 65% поне от учителите са 50+ и са като коне с капаци? Била съм и от двете страни на бариерата и нещата са много криви Wink

# 31
  • София
Това не е причина да не ходи на училище. Всички деца имат и свестни, и лоши учители, но ходят, нали! Стига сте му търсили извинение в учителите! На дванайсет вече трябва да е усвоил думата "трябва". Не е на две!

# 32
OrleanAngel
Скрит текст:
Да ти спомена полезните предмети в училище? Според мен това са математика, български език, литература, история, география, биология, химия, физика, чужд език.. може и да пропускам.

Средното образование в България дава един добър старт и обща култура, естествено зависи и от учебното заведение. Ясно е, че в някое си измислено училище децата играят карти в час по английски.. ама не навсякъде е така.

Аз лично от моята гимназия съм научила много неща и съм доволна от 90% от учителите, макар наистина повечето да са 30+ и да не се дава тласък на младите преподаватели.

Имах позната, която тук не беше отлична ученичка, премести се в Германия и сподели, че я мислели за много ученолюбива и умна в класа им, защото била напред с някои предмети.

Спирам да спамя, дано авторката намери начин да мотивира детето си.
  bouquet

# 33
  • n/a
Сериозните уроци се взимат не преднамерено.
Заблуда е, че имаме кой знае каква възможност
да повлияем върху това - кое наше действие ще
послужи за урок до живот. Или бездействие.

# 34
А задава ли се въпроса "защо"?  Смятам, че трябва да се намери начин детето да се стимулира, а не взаимно да си вгорчавате живота. На сестра ми й е обещана екскурзия и знам, че няма да завърши с по-малко от 5.50. Аз учтиво й обясних , че средното няма да й свърши никаква работа, но без него няма да може да иде да учи в Холандия. Тя избира. Редовното посещение на училище и добрите оценки й осигуряват удобства.

Именно! Няма как да мотивираш някого с абстракции като извисеност, одухотвореност - не че това са лоши неща, разбира се Peace

Това не е вярно. Мотивацията е породена от потребностите, които съвсем не е задължително да са материални. Човек се състои от дух и тяло, и съответно и нуждите му не са само на физическо ниво. Потребността от любов може да провокира действия у мен насочени към търсене на половинка; музикалните ми интереси могат да ме накарат да се науча да свиря на някакъв инструмент само заради самото удоволствие от това; едно "браво, гордея се с теб" може да мотивира едно дете за определени дейности, не е задължително постъпката да бъде наградена материално. Такива подходи се използват при дресурата на животни. Мотивацията наистина е свързана и с очаквания, но е хубаво те да не се измерват само с материални придобивки.

# 35
Цитат
Тъй де, кажи кои са другите стимули?

Ами например http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B9%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%8 … D0%BB%D0%BE%D1%83

Всеки си знае - аз например съм учила  от любознателност. Било ми е приятно.

# 36
  • София
Къде твърдя, че не трябва? Просто казвам, че не е приятно и си трябва стимул Wink Смятам, че трябва да се намери къде е проблема и да се реши, сместо да се тропа по масата и да се казва "ами защото трябва"

Сиси Wink
Скрит текст:
Ммм математика - ако ми обясниш за какво ти е стереометрията и тригонометрията ще съм ти много благодарна

Български език - в 7 клас спира да се учи български език като цяло. Остава една гола стилистика и после дай като луд само литература. А там по литература всичко върви по строг план. Няма часове за свободни съчинения

Физика, химия, биология - тонове теория и рядко има нещо нагледно. Отново няма отделени часове да се гледат химични реакция или някакви физични процеси. По биология аз имах късмета да живея в Стара Загора и моята учителка ни водеше в Тракийския университет и сме виждали напречен разрез на око, на сърце , ембриони , дисекция на влечуго.

Географията - тя става. Скучна е, но нямам никаква представа как би станала по интерактивна и интересна.

Чуждия език е страхотен плюс ако разбира се не ви натирят някой перко .

# 37
  • София
Да, защото трябва! Ако няма други проблеми (в семейството, насилие в училище и т.н.), а е просто лигавене на пубер, който много си е повярвал, се налага да научи думата "трябва". На дванайсет много момчета ги пипва да се правят на велики, затова учителите се оплакват най-много от момчетата в тази възраст, дори не от гимназистите.

# 38
За последно искам да отговоря на заглавието на темата и да кажа, че най - големите уроци в живота, аз лично научих от собствените си действия и грешки.
Родителите ми винаги са били пример, взимала съм поука от техните думи, действия, грешки.. но за някои неща трябваше сама да се опаря, за да разбера, че така не бива.

OrleanAngel
Скрит текст:
Тъй като не сме по темата ще ти отговора за последно тук.
Далеч съм от мисълта, че всеки един урок от учебния план ще ти потрябва в живота. Аз лично съм учила висша математика в 12 клас, не ми е нужна за да си сметна колко дължа в магазина за хляб + още нещо, но по тази логика да учим само прости операции с числа, че видиш ли другите я ни потрябват, я не.
Голяма част от ненужните на пръв поглед уроци в училище, могат после да ти спомогнат за учението в университета (дадох пример с математиките, които на мен после ми бяха много от полза във висшето образование), а също и за бъдещата професия, естествено зависи в коя сфера ще е тя.

Разказвателните предмети са изключително полезни за общата култура на човека. Не е нормално човек да не знае историята на страната си, да не е наясно къде се намира на картата и прочие.

Чуждия език е някаква начална база за учението после на други чужди езици. Методиката е сходна, когато детето има опит с чужд език, по - лесно е да научи после и друг, например по - задълбочено.

Ако не е литературата, тогава масово децата няма да са прочели и една стойностна книга.
Развива се творческо мислене, логика, начин на изразяване и вникване в същината на нещата.

Hug

# 39
  • София
Любов и Логика, на 12 училището за детето е място за социализация. След като не иска да ходи, причината е в начина, по който се чувства с връстниците си, най-вероятно. И по принцип има много малко общо с "ползата" в смисъла, в който ние я разбираме. Аргументът за "полза", който то ви вади в разговор означава само, че детето адекватно ви преценява като отношение към приоритетите.

# 40
записвам се да ви следя

# 41
  • София
Сиси кога за последно влезе в час по литература?

# 42
Стимул?

Не е лишено от нищо, купуват му се дрехи, храна, играчки. Ходи на културни мероприятия, играе, ходи на почивки, на излети, на какво ли не. Обръща му се внимание. Какви стимули други?
Абе много безинтересно им става нещо на децата. То докато порасне и ще му се искат още по-яки стимули и стимуланти.

# 43
  • София
Тук вече е въпроса как се поднасят. В 7-ми клас ми обещаха една енциклопедия ако имам 6 за годината. Исках я и се напънах. Въпроса е колко силно я исках.

# 44
  • в рока
 Майсторството на педагога/ а и родителя/ е да превърне външната мотивация във вътрешна. Универсална рецепта няма, всеки случай е индивидуален. Категорично не съм съгласна, че средствата може да са само свързани с материалната страна. Никога като ученичка не съм била стимулирана по този начин. Учих заради удоволствието, удовлетворението, съревнованието ако щете /зависи от предмета.
 Много важна е приятелската среда. Може и да има проблем/конфликт с някой от класа или с определен учител.

Скрит текст:
Часовете по литература са едни от най-важните и съдействат за изграждането на стабилна обща култура, култура на изразяване, богатство на езика и още много.... Аз съм попадала на страхотни педагози, дължа им много. И да, често посещавам часове по БЕЛ.   

Общи условия

Активация на акаунт