Баба Марта бързала, на ЮНЧЕТАТА мартенички вързала - 10

• 38 732
  • 725
  •   1
Отговори
# 165
Цамбур при вас с въпрос.
С термин края на юни съм и ме е налегнала треска за пазаруване, ама се чудя какво да взимам. Първото ми дете е зимно и там колебания нямах, но предвид преходността на месеца, се чудя гащеризони от този тип: http://bg.nextdirect.com/en/g30564s2 ще ми трябват ли? Бодита с дълъг ръкав ще ми трябват ли? На изписването как са били облечени бебешорите ви? С 1, с 2 ката? Шапки ползвахте ли?
Ми, май това са въпросите засега. Благодаря предварително на отзовалите се!

# 166
Мами дайте съвет какво да въведа - пилешко, сирене или сьомга?
Освен зелен1уците, съм въвела заешко, жълтък и масло. На 8мес и 20 дни сме.
Сьомгата в купешките пюрета е супер малко, вариант ли е да купувам и приготвям?

# 167
  • София
Здравей, Шушулче!
Отговорите на въпросите ти са доста относителни. Много зависи какво ще е времето тогава, каква е нагласата ти относно обличането на новородено.
Моето бебе се роди на 9 юни. Денят на изписването беше топъл, но моето виждане е, че новороденото трябва да е добре облечено. И така беше с боди с къс ръкав, гащеризон с дълъг ръкав, шапка, памучна пелена. Навън й беше добре, но колата беше така напечена от юнското слънце, че вътре не се дишаше. Съответно в колата махнах шапката и пелената, разкопчах гащеризона. На излизане пак сложих шапката.
Бодите с дълъг ръкав ползвах през цялото лято. Зависи къде живеете, хладно ли е жилището или горещо и т.н.
Дано съм била полезна.  Hug

# 168
  • София
Гаги,
аз въведох първо пуешко, пилешко, заешко, след това риба.

# 169
  • София
Аз въведох пуйка - пиле - телешко-заешко - сирене - кисело мляко . риба още не съм.

# 170
  • Варна
Здравей, Шушулче!
Отговорите на въпросите ти са доста относителни. Много зависи какво ще е времето тогава, каква е нагласата ти относно обличането на новородено.
Моето бебе се роди на 9 юни. Денят на изписването беше топъл, но моето виждане е, че новороденото трябва да е добре облечено. И така беше с боди с къс ръкав, гащеризон с дълъг ръкав, шапка, памучна пелена. Навън й беше добре, но колата беше така напечена от юнското слънце, че вътре не се дишаше. Съответно в колата махнах шапката и пелената, разкопчах гащеризона. На излизане пак сложих шапката.
Бодите с дълъг ръкав ползвах през цялото лято. Зависи къде живеете, хладно ли е жилището или горещо и т.н.
Дано съм била полезна.  Hug

Напълно съм съгласна с Gwen. Скоро гледах снимките и е предимно по боди с къс ръкав, но винаги имах памучна пелена под ръка. Само един или два пъти посмях да го скипря с гащеризончета без ръкав, а ми бяха подарили разкошни.

# 171
  • Пловдив
Гаги, аз ги въвеждах в следната последователност -пилешко – пуешко – Заешко –телешко– риба, чак сега дадох кисело мляко, само агнешко дадох в един момент след като бяха яли доста време от другите меса Peace

# 172
Шушулче, тези бодита от link-а ги ползвах първите 2 седмици постоянно, после само когато бебето  беше в стаята с климатика. Първите няколко пъти го изведох с дълъг ръкав, но беше много топло и минах на бодита с къс ръкав до края на лятото и му беше о.к. На изписването бяхме точно както и на Gwen, само че долното боди беше тип потник. За шапчиците, мисля, че ако бебето ще спи на климатик, трябва да се ползват, но аз не съм от тези които си каляват децата  Embarassed. Бодитата с дълъг ръкав не ми бяха полезни дълго, а на есен вече ни бяха малки и останаха новички. Успех!   ylinfant

Gaggi, аз първо въведох месата - пуешко, телешко, агнешко, пилешко, заешко, после жълтъка и накрая сиренето. Риба смятам да пробвам скоро.

# 173
И аз да споделя за момата като малка. Шушулче  аз цяло лято изкарах с момата на вън в борисова само по боди с къс ръкав, без панталонки или нещо си. Носех пелена за като заспи. В къщи също седеше така облечена, но при нас си беше жега. За изписването само като се сетя и ми става лошо. Майка ми, явно си влезна в ролята на баба - класик, реши, че ще му е студено на детето и го изписахме със: боди с къс ръкав, камизолка, гащеризонче, шапка, пелена И още една дебела пелена, че да не настине. Слънцето си печешеее..... Абе гледам аз, че цвета на детето се променя, не е както трите дена прекарани при мене в болницата, постоянно си я гледах. Ама зашеметена, около мене няква суматоха, всеки нещо говори, наднича и аз докато разбера какво става с дъщеря ми, тя вече се беше претоплила. Много се ядосах, че не слушам себе си. Та, според мене боди с къс ръкав , от горе гащеризон с дълъг ръкав, от типа който си показала е ОК. Шапка - ако е топло и слънчево мисля, че е излишна. Две пелени - една по - дебела и една по - тънка и спрямо времето ще прецениш. Успех и леко раждане   Peace

# 174
И нас ни изписаха с боди с къс ръкав, гащеризонче с дълъг, шапка и пеленка. Беше топло, но в началото я държахме с дълъг ръкав, чак след две седмици я хвърлихме по късо ръкавче  Peace.
Гаги, аз дадох заешко, пилешко, пуешко, сирене, телешко и риба... Агнешко и свинско не съм още, но ме притеснява, че на ДК имало и свинско, ще видим  newsm78

# 175
Благодаря ви  Hug
А някой приготвял ли е сьомга за бебчето? Малко ме е шубе за тази от магазина.
А доматки въведохте ли?

Шушулче много е относително, и за температурите тогава, и за твоето усещане.
Аз например свалих чорапите чак август  Embarassed също и до тогава си ходеше с дълъг ръкав, а си спомням че други мами си ги държаха по памперс. Гащеризончетата, които си показала, за мен бяха и са много удобни и практични, спим само с такива.

# 176
Ние цяло лято бяхме с чорапки, но по боди с къс ръкав...
Аз риба не съм правила вкъщи, въведох домат с купешки пюрета. Почнах да давам от нашите манджи дето готвя, че иначе вече се изчерпах откъм комбинации.

# 177
Гърне ползваме още от както Ники стана на 7 месеца и сега всяка "голяма работа" се върши там. Слагам го след всяко хранене.

Смятам да го отбия на 1 година. Към момента имаме 7 хранения за денонощието, от които едното е през нощта. Ники яде 3 пъти твърда храна - заместени хранения - сутрин попара (от 2-3 дни), на обед плодово-зърнена каша и вечер зеленчуково-месно пюре (от вчера и жълтък въведох). Имаме и 4 кърмения за денонощие - сутрин, следобед, вечер преди лягане и нощем. Аз махам по 1 кърмене на месец, по на често не мога, ще гръмна  Mr. Green

Месата и млечните въведох така: пиле -> пуйка -> заек -> извара -> жълтък. За следващите няколко седмици съм планирала краве масло, козе сирене и телешко. Рибата ще я оставя, когато Ники навърши 10 месеца (водят я за алерген и ще я поотложа, мисля да започна с купешки пюрета, защото количеството риба в тях е доста малко, а може би след 1 година ще започна аз да му приготвям рибата).

Относно обличането на новороденото: времето през юни е много променливо - може да е 35 градуса, може и 15 градуса. Поне нашият последен юни беше такъв - обличах и събличах бебо като луда. Но и аз като една истинска българка, която "се страхува да не настине и да не се мине" обличах Ники с дълъг ръкав и ританки през първия му месец. Постепенно го разсъбличах до боди без ръкав и бос. 

# 178
  • София
Домати съм въвела аз.

# 179
ДобрУтро!

Да се изкажа и аз по обсъжданите въпроси:
Относно храните, които съм предложила на Филип до момента - от зеленчуците май-май всичко без зрял боб, леща, зеле и чушка (лука, домата, зеления боб и грах броя за въведени, тъй като съм ги давала в състава на готови пюренца); от месата - пилешко, заек, пуешко, предстои да въведа телешко, а с рибата ще изчакам поне 9 месеца да навършим, че колкото е полезна, толкова и се опасявам от това, че е алерген; от млечните продукти съм въвела само кр.масло, каня се да предложа тия дни извара (взела съм такова пюренце), а след това и ще се пробваме със сиренце, КМ ще предложа след навършени 10м...Жълтъка също съм решила да го отложа поне към средата между 9 и 10-ти месец Close

Относно уменията
на Филипче - и той си пада леко мързел, тежи му Д-то и съответно не може да го отлепи, че да се пробва да пълзи. Резултатът от опитите е само изтласкване назад с ръце (с тях е много активен и силен), в следствие на което в началото за два дни имахме две падания от леглото smile3560 докато ми дойде акълът в главата и вече за минутка не го оставям там без да съм на един скок разстояние за реакция Whistling

Относно кърменето и при нас нощното цоцане си го има и варира от едно (в най-добрия случай) до три продължителни и нервни, заемащи почти цялата нощ, когато го подлудяват зъбаците...А в последните 10-тина дни хипер яко го тормозят - такъв олигавен и бълващ слюнкана чучури и мехури не съм го виждала  дори когато пробиваха първите два и засега единствени зъби tooth

Относно диастазата, като прочетох повечко статии, ми светна  Bulb, че май-май също съм си я завъдила, макари първа степен от три възможни...Сега остава да измисля откъде да си крадна временце за упражнения. Преди да забременея може би 3-4 години практикувах "Петимата тибетци", с които се чувствах супер добре и тях искам също да си ги възстановя като комплексно  поддържаща духа и тялото система, ама кога, когаааа....

Да не пропусна за кажа  welcome на новодошлите в темата  bouquet
А по въпроса за обличане на новороденото юнче смятам, че бъдещата маматрябва да е подготвена за всякакви варианти на обличане точно предвид променливостта на времето Peace  Това правило важи и за изписването. Аз например се бях подготвила с комплектче от памучна жилетка с ританки шапчица и ръкавички, а за отдолу имах 1 боди с дълъг ръкав и 1 тип без ръкави, като бях решила, че именно кое от двете ще му облека на бебс, ще преценя в самия ден на изписването. Имах и памучна пелена за изписването, която ползвах за завиване при необходимост при разходки после до края на лятото.Иначе съветът на повечето акушерки и педиатри е поне през първия месец бебето да е облечено с дълъг ръкав и крачол, поради това, че организмът още не може сам да регулира температурата си..., но и това правило е субективно - ясно, че при големи жеги през деня да го държиш навлечено е глупаво. В крайна сметка се ръководех и от поведението на сина си, който ставаше неспокоен, усети ли се претоплен и тогава, като го поразхвърлях само по боди с къс ръкав и чорапки през деня, му олекваще. Към края на първия месец, виждайки че се чувства по-добре,  посмях да го държа по къс ръкав и нощем, наметнат с лека бархетна пеленка.

Толкоз от мен засега...Все още не сме се преселили при мама, баш-майсторът по ремонта нещо се замота и вкъщи сме като на стартова линия - свирне ли, че ще влиза, сме готови да се изстреляме...`ма това си е баси и изнервящото smile3560

Общи условия

Активация на акаунт