MasterChef България, Тема 1

• 47 542
  • 775
  •   1
Отговори
# 555
Някой се надяваше Виктор да е разведен, ама не има си даже три деца. Но татуирания ми приличаше на гущер

# 556
Зависи от държавата. Не знам как е в БГ, но в щатите например Шеф е най-главният в целият ресторант/ресторанти на хотел. Той коли, той беси...даже шефа на Храни и напитки му козирува.
По учебниците и в България трябва да е така, но познай дали е.

# 557
  • пак на Рив Гош
Зависи от държавата. Не знам как е в БГ, но в щатите например Шеф е най-главният в целият ресторант/ресторанти на хотел. Той коли, той беси...даже шефа на Храни и напитки му козирува.

Доколкото съм запозната, във Франция е подобно, особено в големите ресторанти с повече куверти или известен брой звезди Мишлен  Peace.
Организацията се нарича "кухненска бригада" (това по повод "бригадирите"  Mr. Green) и е създадена в края на 19 век от Огюст Ескофие на принципа на военно подразделение.
Най-отгоре е "шеф"-ът, който отговаря за всичко, измисля менютата, концепцията, подредбата в чинията, създава рецепти, избира доставчици и т.н.
Отдолу е "под-шеф"ът или наречен още "втори в кухнята", чиято задача е да помага на шефа.
След това идват "шеф"-овете на отделните постове, които отговарят за определени видове ястия - студеня кухня, месо, риба, сосове... После идват чираците и помощниците. Десертите и сладкарството са отделна зона, особено в луксозните ресторанти и хотели, които са под ръководството на майстор-сладкар.

Последна редакция: нд, 08 мар 2015, 21:53 от Роца

# 558
Ако трябва да бъдем точни, в скъпите ресторанти има много шефове  Mr. Green
 Най-най-най е Executive chef, а за тази длъжност не е казано, че трябва да имаш особени готварски умения, тъй като те не готвят. Общо взето те се занимават с абсолютно всичко - менюто, подбора на персонала, разни там сметки, избор на продукти и т.н. После вече е Chef de Cuisine или Head of the Kitchen, което вече е главният готвач, в различните ресторанти длъжностите му са различни - може да отговаря само за кухнята, но може и за кухня+зала. Под Chef de Cuisine вече е Sous-chef de Cuisine, което е именно помощника на главния готвач и лично според мен те имат дори по-тежка работа от главните, един су-шеф трябва да може да замести абсолютно всеки в кухнята, да прави графиците, да помага с всичко на шеф-а, естествено ако е огромен ресторант има няколко су-шефа.
После вече идват другите длъжности - много забравяна, но важна (въпреки това в България рядко срещана) е позицията на Expediter, Aboyeur или както тук го пише шпикера - човека, който е свързващо звено между зала и кухня, който казва поръчките в кухнята, често той помага и при украсата и след това предава на сервитьорите.
И от тук нататък са вече готвачите, които отговарят за различните части на кухнята - риба, студена, топла и т.н.

# 559
.

Последна редакция: нд, 08 мар 2015, 22:41 от MG18

# 560
  • Deutschland/HE
Гледахте ли Вучков бившия мвр министър при Диков.
Оказва се, че баце не му е отговарял  няколко дена подред, накрая Вучков е решил на заседанието да си подаде оставката.... Все пак няколко дни подред търси контакт с министър председателя, той не му отговаря. А ББ какъв е артист, изкара се отново жертва.... Ейййй ненадминат е Оскар му е малко

май обърка темите  Laughing

# 561
  • Ямбол
Тъкмо реших, че Вучков се е хванал да готви, пък то....

# 562
  • Sunshine state
Оказва се, че баце не му е отговарял  няколко дена подред, накрая Вучков е решил на заседанието да си подаде оставката.... Все пак няколко дни подред търси контакт с министър председателя, той не му отговаря. А ББ какъв е артист, изкара се отново жертва.... Ейййй ненадминат е Оскар му е малко
Laughing
Боже, не гледам новини и не следя политика, та си казах, че и тук ме настигна "проклятието", ама се успокоих, че е станала грешка..  Whistling

# 563

май обърка темите  Laughing
Така става като пиша от тел хахаха

# 564
Скрит текст:
Ако трябва да бъдем точни, в скъпите ресторанти има много шефове  Mr. Green
 Най-най-най е Executive chef, а за тази длъжност не е казано, че трябва да имаш особени готварски умения, тъй като те не готвят. Общо взето те се занимават с абсолютно всичко - менюто, подбора на персонала, разни там сметки, избор на продукти и т.н. После вече е Chef de Cuisine или Head of the Kitchen, което вече е главният готвач, в различните ресторанти длъжностите му са различни - може да отговаря само за кухнята, но може и за кухня+зала. Под Chef de Cuisine вече е Sous-chef de Cuisine, което е именно помощника на главния готвач и лично според мен те имат дори по-тежка работа от главните, един су-шеф трябва да може да замести абсолютно всеки в кухнята, да прави графиците, да помага с всичко на шеф-а, естествено ако е огромен ресторант има няколко су-шефа.
После вече идват другите длъжности - много забравяна, но важна (въпреки това в България рядко срещана) е позицията на Expediter, Aboyeur или както тук го пише шпикера - човека, който е свързващо звено между зала и кухня, който казва поръчките в кухнята, често той помага и при украсата и след това предава на сервитьорите.
И от тук нататък са вече готвачите, които отговарят за различните части на кухнята - риба, студена, топла и т.н.
И за да сме напълно точни, може ли да ми поясниш кой от всичките Chef  се грижи за облеклото на сервитьорите   newsm78
И защо слагате под един знаменател " Шеф храни и напитки" с управител на ресторант ?

# 565
My all зависи. Доколкото знам в Русия, например, Executive chef-а се грижи за тези неща, но пък в Централна Европа има места, в които и Chef de Cuisine се грижи. Има си управител на залата, но пък Executive chef и Chef de Cuisine имат много повече правомощия от него. Управител зала повече се грижи за графика на сервитьорите, барманите, хостеси и т.н. Такова обобщено понятие като "управител на ресторант" не се сещам да има в големи, известни ресторанти. Може и да е в мен грешката, но на такива места си има човек за всичко и пак ти казвам - думата на този, който ръководи кухнята тежи най-много.

# 566
Вчера в кое предаване са гостували тримата от журито, че да го потърся в сайта им, да ги видя?

# 567
120 минути на Светослав Иванов - БТВ.

# 568
Благодаря!

# 569
След изгледаните 3 епизода по-скоро бих казала, че ми харесва. И то защото максимално се придържат към оригинала. Изгледала съм всички сезони на американския (за това сравнявам само с него). И там участват блогъри, че дори някои участници работят в ресторанти като готвачи. И там има лек отенък на лична драма. Дано продължат така и не го побългарят. Малко ми е странно да не виждам магнетичния Рамзи и ми липсва чувството за хумор в журито, дано се поотпуснат.

И ако може да промените инфото на 1ва страница за Виктор Англелов, не  е бил шеф на "сосове"  Laughing , а "sous chef", което е помощника на главния готвач.

едит: не съм чела цялата тема, сега видях, че малко по-горе сте го обсъждали Simple Smile
Относно "управител на ресторант" , победителят в 4ти сезона на ЮС Лука го представяха като "restaurant manager".

Общи условия

Активация на акаунт