За психично болните по улиците

• 9 196
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
Като цяло държавата трябва да бъде съдена и не по една точка само.
...

Ще реагира ли държавата?

Как си я представяш тази държава и какво ще се случи, когато я осъдят? Нали парите ще излязат пак от нашия джоб - твоя, моя, на останалите данъкоплатци? И как това ще прибере лудите от улиците и ще осигури тяхната и на околните безопасност?
"Държавата" не е някакво митично същество със собствена воля. Държавата - това са хората във властта и държавните чиновници. А те си имат имена - Иван, Петкан, Драган... Скрити удобно зад широкия гръб на държавата, точно те са хората, които със своите действия или бездействия нанасят вреди на всички нас. И на бюджета.
Вместо парите да отидат за разрешаване на проблеми, те се харчат за глоби и наказания. Наказват всички нас. И то заради Иван, Петкан, Драган... Точно и поименно
Докато не започне да се търси персонална отговорност на тези, които не си вършат работата или я вършат през пръсти, все ще е така и никога няма да се оправим.

Да, сетих се и за този момент . Просто не исках да го споменавам, тъй като ще отидем в друга посока. Ясно е, че дори при опит за промяна на статуквото ще пострадаме ние - гражданите.
И всъщност, да, права си. По принцип под "държава" все имам предвид управляващите, не се замислих  Laughing Както и да е, нали управляващите имат имунитет, той не важи ли в такива ситуации?  Thinking Пък и те не са единствените, има толкова стрити-покрити хора, за които закон няма  Wink За мен се получава уравнение с много неизвестни и без възможност за решение  Rolling Eyes

# 31
Държавата няма как да я осъдим в Страсбург, мисля, защото там се поема дело, което първо е минало през всички институции в съответната държава. Пък и да я осъдим, доколкото разбирам, проблемът е, че не е възможно тези хора да бъдат принудени да пият лекарства, а май и се плащат тези лекарства. Поне една съученичка така обясни, че  в един момент останали без пари и не можела да ги купи (въпреки, че е пенсионер заради болестта си, предполагам че би трябвало да ги получава безплатно), беше много зле. За жалост имам и друга, пак съученичка, която видимо е зле, но май техните не си признават пред себе си, че има проблем....
Човек като не иска да го лекуват, какво да го правим, не знам....

# 32
Как си я представяш тази държава и какво ще се случи, когато я осъдят? Нали парите ще излязат пак от нашия джоб - твоя, моя, на останалите данъкоплатци?
Именно.
Съденето в Страсбург става с конкретно оплакване и конкретно искане. И всяко съдене като цяло. (Започвам да звуча като политик  ooooh! )
Иначе някой ще прибере едни пари, които ще излязат от няколкостотин хиляди джоба и така.

# 33
и на мен ми се е случвало да имам разправия с един психично болен,на мен ми се струва,че всичко си му е наред,само се преструва.Като види жена,сама и започва едни сексуални набези.Един път дори толкова близко ми беше,че като нищо щях да го халосам.Като го заплаших обаче,той си тръгна.Добре,че беше ден и беше светло навън(прибирах се от работа).Би трябвало такива да ги прибират от полицията и да ги вкарват в психиатрията поне за седмица,на хапчета да ги държат и да викат някой техен близък,да ги прибира.Ами ако беше тъмно вън и аз сама чакаща на спирката,можеше и да ми посегне.Добре,че аз съм от по-боините и по-висока от него,та може затова да съм го изплашила...... #2gunfire

# 34
Както за повечето неща в нашата държава и за това не се търси решение. Тези хората имат нужда от грижа, ясно е, не говоря да ги карат да пият някакви лекарства. Но ако по някакъв начин пречат на обществения ред или могат да бъдат опасни, трябва да се вземат някакви мерки.

# 35
Истината е че близките на тези хора трябва да им помогнат и да поемат грижата .Въпросът е че държавата не дава никакъв шанс на роднините на болните да им помогнат , повярвайте ми така е ,блъсках си главата с полиция , държавна психиатрична болница и до кой ли не съм се допитвала , намерих решение- частна клиника , но въпросният беше изчезнал и когато се опитах да го пусна за издирване от МВР-то в града който живея ми казаха че след като има пълнолетие , той има право да не се обажда , опитах се да обясня ,че човека не е добре , щом не бил освидетелстван нямали причина да ми вярват .Как да го освидетелствам аз бе хора , аз веднага като се случи това да откачи ,търсих помощ от кой ли не , е никой не помогна . Парадокс - докато не навреди нА себе си или на другите не го прибираме да го освидетелстваме , като не е освидетелстван не го търсим . И 5 дни по-късно го намериха де , мъртъв на 300 км от нашия град в една градинка.

Последна редакция: ср, 04 мар 2015, 20:01 от MYSELF AND I

# 36
Много съжалявам.  Hug

# 37
след като има пълнолетие , той има право да не се обажда
За първи път чувам такава глупост!

# 38
И аз като останалите, бих те посъветвала просто да избягваш мястото. Пресичай на отсрещния тротоар и се движи около повече хора - в тълпата.
Аз преди 4-5месеца влязох в бебешки магазин за боди на сина ми и една жена, видимо с нестабилни нерви започна да крещи на продавачката "хайде мааааааа, дойде тая ку*ва /визираше мен/ и веднага на нея обръщаш внимание, обслужи мен мааааа, остави ку*вата, приказвай си с мен" Shocked личеше си, че продавачката я познаваше защото бе много спокойна и с умерен тон й отговори "Радке, плашиш ми клиентката" ама оная не спира, продължава.
"Остави ку*вата, че ще я изкарам за косата" и при тези думи не издържах и излязох ooooh!
Добре, че мъжа ми беше отпред с детето, че щях да си умра от страх. Пази Боже, ама луд човек - не знаеш какво може да очакваш ooooh!

# 39
намерих решение- частна клиника

А в частната клиника влизат ли по собствено желание или насила ги хоспитализират ?

# 40

Kaк бе???? Никой не може да ти държи сметка, освен ако не ти е работодател и не ти плаща заплата.. Пълнолетният човек решава и отговаря сам за себе си.  Peace

# 41
намерих решение- частна клиника

А в частната клиника влизат ли по собствено желание или насила ги хоспитализират ?

Процедурата по принудително лечение е все една и съща.  Sunglasses

# 42
  • Най-красивата страна
Миналото лято както си стоим пред блока с приятелката ми и си говорим ,изведнъж се чуват някакви викове и от втория етаж пада една саксия .Ние се скрихме под терасите.След малко падна още една.
После разбрахме,че там живее една луда баба .Намерихме синът и ,говорихме с него.Човека каза,че е наел болногледачка за майка си,но жената отишла до тоалетната и през това време лудата метнала саксиите.Нищо друго не можел да направи.Нямало да вкара майка си в лудница.

# 43
Положението си е направо страшно. Тъжното е, че не се взимат мерки, а вече колко трагедии се случиха, защото не се полагат никакви грижи за хората с психични отклонения.
Мен така един луд, на Раковска и Графа си ме наплю зверски в лицето, няма да ви казвам каква  Sick Sick Sick беше... Бях с мъжо и той тръгна да го бие, но аз го спрях, какво е виновен човекът, че не е добре.
Но държавата е абдикирала и от това, както и от много други неща и не знам дали някога ще се реши този проблем...

# 44

Kaк бе???? Никой не може да ти държи сметка, освен ако не ти е работодател и не ти плаща заплата.. Пълнолетният човек решава и отговаря сам за себе си.  Peace
Peace
не разбирам дали говориш с ирония, но имах предвид, че човек, освен че има право да не се обажда, информира и роднините си, че ще отсъства. Никой не изчезва просто така, не вдига телефона и не връща обаждане. Доколкото знам, може да се подаде сигнал след 24 часа липса на контакт - щом за 24 часа не си е видял телефона, за да ти отговори, вероятно нещо е станало.
Например момичето, което загина в Търново тези дни. И тя е била пълнолетна и с право да не се обажда, но започнаха издирване и видяхте докъде стигна издирването - дъното на Янтра.
На хората не им се занимава с освидетелствани, това е.

Общи условия

Активация на акаунт