На колко години станахте майка?

• 67 589
  • 675
  •   1
Отговори
# 600
  • Sofia
първото на 30, сега - ще видим  Wink

Това в България е голям проблем с тая възраст! Аз бях на 29 години, когато забременях с дъщеря ми и на всеки преглед не спираха да ми намекват и упрекват, че съм престаряла и съм хванала последния влак. Даже един доктор ми каза, че съм чакала прекалено дълго и вероятно детето щяло да бъде увредено, защото при такива "стари" така ставало! В същото време в чужбина на 35 жените им казват, че са в идеална възраст за първо.
За мен лично възрастта не е фактор - трябва да имаш 3 неща:
-възможност (сиреч да нямаш проблеми някакви сериозни)
-готовност (да си подготвена психически)
-подходящ партньор (ама и да не е, ако имаш предните 2, по-добре си го раждай и гледай!)

И последно: "Възрастта е нещо, което съществува само в ума ни. Ако не мислим за нея, тя не съществува." Марк Твен

Peace
Марк Твен едва ли е имал предвид раждането Rolling Eyes

# 601
Ами няма как да го питаме  Laughing

Имах предвид да окуража отчаялите се бъдещи мами, а това беше най-краткият и забавен начин.  Grinning
Защото ако почна да изреждам всичките примери на жени около мен, които успяха да забременеят и родят (90% без ин-витро) след "преклонната" според тукашните стандарти възраст от 37-38 години, мисля, че ще досадя доста.  Peace

Това в България е голям проблем с тая възраст! Аз бях на 29 години, когато забременях с дъщеря ми и на всеки преглед не спираха да ми намекват и упрекват, че съм престаряла и съм хванала последния влак. Даже един доктор ми каза, че съм чакала прекалено дълго и вероятно детето щяло да бъде увредено, защото при такива "стари" така ставало! В същото време в чужбина на 35 жените им казват, че са в идеална възраст за първо.
-подходящ партньор (ама и да не е, ако имаш предните 2, по-добре си го раждай и гледай!)

И последно: "Възрастта е нещо, което съществува само в ума ни. Ако не мислим за нея, тя не съществува." Марк Твен

Peace
Марк Твен едва ли е имал предвид раждането Rolling Eyes

# 602

Peace

Споделям мнението, крайно време е да спрем да робуваме на стереотипи.
Аз съм с репродуктивни проблеми, независимо, че съм се грижила за здравето си, а не защото съм искала да си поживея.
Възрастта не е фактор, който ще ме откаже да се боря за собствено дете. Simple Smile

# 603

Оф, няма угодия! Когато родих първото си дете на 22 години, майка ми изпищя:"Защо толкова млада, бе мамееее?" Когато родих второто си дете на 36, майка ми пак изпищя:"Защо на тези стари години, бе мамееееее?"
Няма нужда да се дърпаме за косите. Имаме време да раждаме от 18-20 до 45-6-7-8. Идеално е да стане във време, когато сме хем млади, хем образовани, хем стъпили си на краката, хем с тчония човек до нас, но и не дотам идеалните варианти пак са добре, стига да не са ексцесии от типа "дете ражда дете" или "50-60-годишна баба ражда".

# 604

Оф, няма угодия! Когато родих първото си дете на 22 години, майка ми изпищя:"Защо толкова млада, бе мамееее?" Когато родих второто си дете на 36, майка ми пак изпищя:"Защо на тези стари години, бе мамееееее?"
Няма нужда да се дърпаме за косите. Имаме време да раждаме от 18-20 до 45-6-7-8. Идеално е да стане във време, когато сме хем млади, хем образовани, хем стъпили си на краката, хем с тчония човек до нас, но и не дотам идеалните варианти пак са добре, стига да не са ексцесии от типа "дете ражда дете" или "50-60-годишна баба ражда".
Да са ти живи и здрави децата!   bouquet
Когато едно дете е желано и обичано, няма значение на колко години го раждаш!

# 605

За мен има,когато е този вариант "50-60-годишна баба ражда"

# 606
Хубаво е първо човек да осъзнае каква е отговорността към едно дете , а годините нямат голямо значение освен, ако не са в двете крайности  Peace

# 607

За мен има,когато е този вариант "50-60-годишна баба ражда"
Аз това за бабата не го вярвам, то ако беше толкова лесно, ехеее.
Не съм съгласна, че в България хората робуват на стереотипи, всичко си е до човек, среда, интелект и прочие. Не знам къде си раждала, Karlea, но лекарите при които аз съм ходила, когато бях бременна точно обратното отговаряха. Забременях на 33 г. и никой не ме е третирал, като рискова бременност, даже обратното - аз постоянно им го натяквах, пък те ми се смееха. И по времето на майките ни жените са раждали над 30, та в България това не е никаква новост. Глупостта, невежеството и лошото възпитание се ширят навсякъде..

# 608
Ние не се подиграваме на другите. Чудим им се на акъла просто.

Всъщност отглеждането на едно бебе не е само до сменянето на памперса, кърмене, било то в мола или извън мола и дундуркането, за да даваме предимства на младичките майки.
Годинките летят и какво става, когато детето започне да задава въпроси, да учи, да има домашни... Тогава майката гледа, мига и казва "Аз бях до тук! Оправяй се!". Защото, милата, от грижи по бебета е забравила, че понякога се пише пълен член и главна буква. Да не говорим, че думата "тъждество" не й говори абсолютно нищо.
И проблемите няма да се изчерпват само с училищните... Ама да не обобщавам и да не съм лош пророк.

Пустият му български манталитет, не си ли учил виШо в някой 'престижен' български университет, си неграмотен неудачник.

Първо, че е много жалко да смяташ този вид помощ за полезна. Второ, горките вие, които трябва до изкарате второ средно заедно с детето си, учейки напред уроците, че да може да помагате по всичко. .

Значи... за да се научиш как да пишеш, не е необходимо да завършиш българска филология. "Вишо" е някаква твоя глупост, тъпа подигравка, която аз не съм споменала, но да ти кажа, че се пише "висше". Университетът може да е престижен и без твоите кавички. Трябва да се завърши средно образование - това не е измислено в България, а е начин на живот в целия съвременен свят. Не включвам африканските племена и бедните държави. В Евпора средното образование е задължително.
И много жалко, че смяташ тази помощ за безполезна. Второ средно - не знам за какво да се кара. Ако си завършил първото, както трябва, не караш второ средно. И извинявай, ако вас в средното образование ви учиха как да пишете.
Младата майка определено не може да пише и да се изразява. Извинявай, ако това те праща в престижни и непрестижни университети.
И още веднъж - средно образование си трябва. И висше също. Така го е измислил светът и всички учат. Ама наистина всички учат.
Не живея в България и не ползвам образованието на "престижни" университети. В България има добри университети. Престижните са тук, където съм аз и са пълни със студенти. Дори не всички желаещи успяват да се класрат за тях. Стандарт! Европейски! Това е.
Иронията май ти е чужда?  Laughing

Нямам какво да те коментирам повече, ти свърши цялата работа.

# 609
  • София
Първото на 30, второто на 36.

# 610
  • SF

Ааааааааааааама ти си била много забавна!!! Много е сладурско да пишеш "вишо" вместо "висше". Това ли ти е иронията?
Чужда ми е тази ирония.
И няма какво да ме коментираш, да.

# 611

Ааааааааааааама ти си била много забавна!!! Много е сладурско да пишеш "вишо" вместо "висше". Това ли ти е иронията?
Чужда ми е тази ирония.
И няма какво да ме коментираш, да.

Иронията беше, че обикновено точно щрауси като теб, със заровена глава, се опитват да засягат на образование и грамотност.  Wink

# 612
Само да вметна, че правопис не се учи във "вишото"  Mr. Green Laughing И понеже имам такова, смея да кажа, че не там научих правилно да пиша и употребявам българският език!!! И има много майки, които не учат с децата си, защото са си тъпи, па макар и да са родили на по 20-30 години! Тук в този сайт има прецедент да не се уважава чуждото мнение, че дори да има мини войни, че някой не мисли, като нас!

# 613
Е, ако е само прецедент, то тогава добре!

# 614
Само да вметна, че правопис не се учи във "вишото"  Mr. Green Laughing И понеже имам такова, смея да кажа, че не там научих правилно да пиша и употребявам българският език!!! И има много майки, които не учат с децата си, защото са си тъпи, па макар и да са родили на по 20-30 години! Тук в този сайт има прецедент да не се уважава чуждото мнение, че дори да има мини войни, че някой не мисли, като нас!

Още имаш какво да понаучиш за употребата на българския език.

Общи условия

Активация на акаунт