Почитатели на исторически филми, period drama и екранизации по романи - 10

• 92 862
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
  • Вестерос
е аз ти я казах преди това , ама айде  Laughing

# 346
е аз ти я казах преди това , ама айде  Laughing

видях го със закъснение  bouquet  bowuu
сега ще се поровя, да видя аз какво ще изровя

# 347
Да, Peaky Blinders e екшън, но се отнася за Англия, а не САЩ ,както е в Престъпна империя например. То почти всеки сериал използва дадена епоха като хронотоп, но колко е исторически, е друг въпрос.  Но все пак Peaky Blinders може да се впише като исторически,а да кажем Дракула изобщо не е, въпреки че действието се развива през Викториянската епоха.

# 348
  • Вестерос
Аз само като видях моята любимка Лили Джеймс , че ще играе във Война и Мири ме спечели

http://www.imdb.com/title/tt3910804/?=nv_sr_2

Ето един по истинска история-много ми хареса Белле http://www.imdb.com/title/tt2404181/?ref_=nm_knf_i2

# 349
белле е хубав да, скоро го гледах  Simple Smile
лили джеймс е много готина, но не си я представям като Наташа  Simple Smile  даже изобщо

# 350
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Например такива герои е нямало, както и за детето на Клеопатра  Laughing Имаше и други неточности, сега само за тези се сещам.
Тези ли точно ти се набиха? Ами цялата главна линия Атия-Марк Антоний, тя не ти ли се струва доста по-голяма неточност? Можем да ги изброим стотина, но от друга страна се зачекват факти, които пък обичайно ги няма в историческите произведения за епохата:
*епилепсията на Цезар
*слуховете за сексуална връзка между него и Октавиан
*връзката между Октавия и първия генерал на брат и Агрипа (тя се е случила на по-късен етап, но това е подробност)
Знаеш ли, че всички платове за костюмите във филма са били тъкани ръчно по методите, използвани в Римската империя, оцветявани с познатите тогава багрила, че сенаторските тоги са избелвани с урина, както е било действително? Че за да се постигне уникалната атмосфера на сериала, са били провеждани консултации с историци в течение на години?
Отделно героите като психология на характерите са удивително акуратни спрямо не историческите романи на новото време, а точно автентичните римски исторически източници. Това се отнася най-вече за Октавиан, но и за останалите. Прочети малко Светоний, ако не ти се е отваряла възможност досега- мисля, че ще ти бъде интересен. В цялата линия на исторически образи абсолютна смешка е само и единствено Атия, останалите са много добре изградени.

# 351
  • Вестерос
Говорех като цяло за историята и хората, за Цезар се знае отдавна, поне аз знам за болестта и хомосексуалните му наклонности. Знае се също, не е популярно, че е бил отвлечен и дълго време насилван и като става Цезар си отмъщава на тези, които са го отвлекли. Бяха пропуснали и това, че е бил с рижа коса.
Иначе е пипнат доста- ти си изброила за дрехи и прочие, но чисто исторически е фантасмагория. Тези, които съм споменала са на примависта кое ми се е набило като несъответствие Simple Smile

# 352
чисто исторически е фантасмагория.
Не, не е. Чисто исторически възходът на Цезар след Рубикон, Помпеевите войни, заговорът срещу диктатора, ролята на Сервилия в него, периодът на триумвиратите, намесата на Клеопатра- всичко е точно и акуратно. Добре разказано, психологически и политически добре обосновано.
Или ти искаш да ми кажеш, че защото са вкарани фиктивни главни действащи лица (двамата легионери), то това прави всички реални исторически събития в сериала фантасмагория? Ми тогава и Quo Vadis е фантасмагория, и "Спартак" на Джованьоли, и всичко горе-долу, написано някога като исторически роман.

# 353
  • Вестерос
Джо , за да е нещо исторически акуратно, няма как да има измислени герои, бебета на Клеопатра от други , а не от Антоний и Цезар и тем подобни връзки, които реално няма данни да са истина. Сега се сетих и за лесбийската връзка на дъщерята на едната с майката на Брут ( не им помня имената). Имаше и неточности около Брут се сещам, но не помня дали със смъртта му беше или нещо друго. Чак толкова не го помня сериала с подробности, бая вода е изтекло от тогава ( да се чете бая сериали съм изгледала). Естествено главните неща е нямало как да ги прескочат в частност как Гай Юлий става Цезар , връзката му с Клеопатра, отношенията му с Корнелия Цина, после Антоний и Клеопатра, Октавиан и т.н.
Спартак също не е кой знае колко акуратен в доста отношения, затова и спрях да го гледам  Peace
Все пак да не забравяме, че и в историческите романи ИМА художествена измислица.

# 354
Все пак да не забравяме, че и в историческите романи ИМА художествена измислица.
Когато измислицата е свързана с измислените герои, това не прави целият роман исторически неакуратен. Неакуратно е да ожениш Наполеон за неаполитанска селянка в исторически роман. Не е неакуратно да ожениш измисления войник от наполеоновата армия, герой в горния роман, за същата селянка. Надявам се сега ме разбра какво искам да кажа Peace.

Майката на Брут се казва Сервилия Цепиона. Освен негова майка тя е полусестра на Катон Млади. Него помниш ли го поне от сериала, ако не знаеш ролята му в заговора срещу Цезар? Малко ми е странно да си говорим за степента на акуратност в сериала, след като ти не помниш имената на реалните исторически лица, имали ключова роля в събитията, чиято акуратност на описанието обсъждаме.
"Дъщерята на едната" е Октавия, сестра на Октавиан Август, съпруга на марк-Антоний, т.н. Също странно как запознат с римската история не може да я нарече по име, ами я посочва като "дъщерята на едната".
"Едната" е Атия, майка на Октавиан.
Да продължавам ли с уточняването на имената? Да не се окаже, че за теб те влизат в списъка на измислените герои най-накрая?

п.п. аз не твърдя, че "Рим" е документално акуратен. Казвам, че е общо акуратен с една голяма и няколко малки забележки. И в никакъв случай не е фантасмагория.

# 355
  • Вестерос
Искаш да ми кажеш, че това, че не помня Октавия и името на майка й, не знам историята им примерно ли? Брей. Ти явно помниш имената на всички фараони примерно, на всички персийски царе,  учила си ги по история, трябва задължително да им помниш имената , нали им помниш и живота и делата. Абсолютна липса на логика - не помня името-значи не помня историята.

За история мога да споря с теб само и единствено, ако си учила история в университет. История от сериали и художествени романи, не е история .  Peace

Никога не съм твърдяла във форума, че знам всичко и съм веща по всички теми. Такова изтъкване за мен е излишно и сега ще направя изключение. По някои съм и една от тях е историята. Затова и ми бъркаше в очите доста от несъответствията в сериала.

И отново да кажа, че и аз написах, че съм съгласна, че като цяло са спазили основната историческа линия, но не мога да им простя фантасмагориите.

Цитат
Да продължавам ли с уточняването на имената? Да не се окаже, че за теб те влизат в списъка на измислените герои най-накрая?
Този опит за заяждане го пропускам.

Последна редакция: чт, 05 ное 2015, 22:59 от Tiffany Aching

# 356
Не, не помня всички имена, но и не се изказвам на теми, по които имам бегли познания или бегли спомени. И като цяло се старая да свързвам обектите, за които имам някакво знание, с имена- по-лесно е да кажа "Хитлер", отколкото да го позиционирам в съзнанието си като "онзи австриец, рисуващ посредствени акварели и организиращ световен апокалипсис".
Исторически познания не се набавят само в университет, а и като гледам какво бълват университетите като кадри напоследък, дипломата на историк не гарантира знания. И ако не е история и университет, остават само сериали и художествени романи, така ли? Интересно, но пък и обяснява развоя на разговора Laughing.

Спирам дотук, понеже разумен разговор с подобни абсурдни вметки не може да се води, а махленски надвиквания има достатъчно по другите теми.

# 357
  • Вестерос
Сега и махленски  ooooh! "Беглите" ми познания не може да ги прецениш от 3 коментара за СЕРИАЛ!

Никъде не твърдя къде и какво съм учила, а само, че за история мога да споря. Сравнението ти за Хитлер и какво написах аз е изключително смешно.

Джо, не винаги може да си права. Приеми го като съвет, защото съм забелязала и на други места да се опитваш да налагаш твоето, а не е било правилното. Не приемаш критика- добре, но не е нужно да е с този нападателен тон, днес ти го казах и в друга тема.

# 358
Точно тук бъркаш, Тифани- не ти налагам мнението си, а съвсем културно ти обяснявам защо смятам, че не си права. Оттам вече като тръгна диалог, ми стана ясно, че хем употребяваш силни определения като "фантасмагория", хем нямаш съвсем ясен поглед над цялата фактология (тя включва и имена, колкото и да не ти допада това). Това обаче не е моя грешка и мой пропуск, че да се опитваш да прехвърлиш острия си и нападателен тон върху мен. Не е мой проблем как точно ти тълкуваш тона ми. По принцип спор и дискусия се водят неутрално, а не с чувство на обида.  По същия начин както и в другата тема- не ми е ясно защо реши да се припознаеш в мой отговор към пост на друга потребителка, че и да решиш, че специално съм си направила труда да ти наложа нещо Laughing.

И за да разсееш заблудите си, че се смятам за компетентна по всички въпроси- никога не бих се впуснала в дискусия относно сериалите за Войната на розите, точно защото там на мен ми липсва цялата фактология. Спор заради самия спор е махленщина, вече казах Simple Smile.

# 359
  • Вестерос
 Laughing Е не, Ок, все ми е тази. Аз не знам и не мога да коментирам фактология,защото видиш ли не съм се сетила две ИМЕНА. Горката аз   Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт