КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

• 54 719
  • 734
  •   1
Отговори
# 315
Тъй де... то всякакви сушени плодове (та и локумът) са аналогични на стафидите.  Simple Smile
може и така да се каже. но аз примерно не предпочитам сушени кайсии защото придават киселичък вкус. докато стафидите са едни от най-складките. може би и фурмите. не съм пробвал козунак с фурми. Laughing

# 316
За първи път виждам точно такова оформяне.
http://hranatazadushata.blogspot.com/2012/03/blog-post_23.html
за мен това си е руло. Peace

# 317
  • Sofia
Аз в този смисъл имах предвид, че са аналогични всякакви сушени плодове, а иначе си е пак въпрос на вкус.
.. козунакът си е чист или със стафиди
Аз съм слагала и ананас, а и папаята е много сладка.  Иначе фурмите са най!  Simple Smile

Тинки, показаното от теб е с тип суха плънка, пък рулата са с по-мокра - тип мармалад/конфитюр или течен шоколад.  Simple Smile

# 318
По принцип и аз обичам със стафиди и портокалови кори, но имам мераклии и за шоколад и ще го опитам  Grinning

# 319
Напоследък съм харесала плънката на майка - разбити белтъци+смлени орехи, ще трябва да я разпитам точно какво слага. Много ми е вкусна. Peace

# 320
  • Балчик

Това е кранч.

# 321
  • София
Ако не се лъжа това се нарича "Руска плитка" или Кранч.  Peace. Не съм го правила т.е. не съм го оформяла по този начин. Трудно ми е, въпреки че го гледах миналата година много пъти.
Напоследък съм харесала плънката на майка - разбити белтъци+смлени орехи, ще трябва да я разпитам точно какво слага. Много ми е вкусна. Peace
Моята е с разбити белтъци и смлени орехи. Ако я искаш веднага я споделям.

Направих онова ....ами за мен си е "Козуначена торта", коя прекрасница пусна рецептата... newsm78 с кафето дето е. Много лесно и бързо се работи. Няма измесване на ръка, работила съм я с миксер и с дебелите бъркалки. Става точно за 10-15 мин.  Втаса прекрасно. Но....!! този сос който се прави с водата и кафето за мен е прекалено рядък, невъзможно е да се постави в/у тестото, та то си тече отвсякъде.... newsm78 щеше да потече и извън формата и затова аз си смесих нещата от шоколад, сос и орехи. Вече можеше да се работи. Направих го на пластове, както е указанието по рецептата, но според мен му е малко тази захар. Ще видя когато го опитам и ще споделя. Спазих и изключително точно пропорциите, до грамче. Ще пусна снимки на процеса, ама след малко. Сега го хвърлям във фурната.  Simple Smile

# 322

marchеva14, разбира се, сподели, моля те, ако е различна от майкината, ще имам две белтъчени плънки! Simple Smile  bouquet

# 323
  • София

marchеva14, разбира се, сподели, моля те, ако е различна от майкината, ще имам две белтъчени плънки! Simple Smile  bouquet
Винаги! Плънка  за един кг козунак:
3 шепи маково семе се попарва с горещо прясно мляко, оставя се няколко минути , около десетина да набъбне , изцежда се през цедка и към него се прибавя един разбит белтък на сняг  + 1 с.л какао+ 1 с.л ром + счукани орех около 2 шепи и захар на вкус. Може съвсем спокойно да се опитва, защото е много вкусно. Това е.  Слага се в/у тестото с ръка, намазва се обилно  плънката и се прехвърля на руло.

# 324

marchеva14 ,   bouquet  Със сигурност ще е вкусна и е различна, на майка мисля, че е само разбити на сняг белтъци със захар и смлените орехи.  Peace

# 325
  • София

marchеva14 ,   bouquet  Със сигурност ще е вкусна и е различна, на майка мисля, че е само разбити на сняг белтъци със захар и смлените орехи.  Peace
Давай я и нея ще я пробвам.
Сега пускам снимки на онази козуначена торта с кафе, аз така си я кръстих:
тестото вече е втасало..
Скрит текст:
втасва за втори път
Скрит текст:
намазано е вече с масло и посипано с орехи
Скрит текст:
и е изпечено
Скрит текст:
.
когато изстине ще му хвърля и шоколадовата заливка-поливка... Simple Smile Утре ще споделя дали е добре и на вкус. ТолкоЗ от мен.
пп не знам как Моренка ги прави на малки снимки.... newsm78
пп времето за печене при мен беше съвсем друго, а не по рецептата.

# 326

Само да питам! Simple Smile А козуначената торта съвсем добре си изглежда. Както съм с нощно кафе, с удоволствие бих я опитала! Heart Eyes  bouquet

# 327
  • София

Само да питам! Simple Smile А козуначената торта съвсем добре си изглежда. Както съм с нощно кафе, с удоволствие бих я опитала! Heart Eyes  bouquet
Да, добре изглежда, сега на вкус утре ще я опитам и ще кажа. Залях я и с шоколад, за съжаление на снимка  не е много красива, а в действителност е хубава. Шоколадът лъщи и блещи, успях да го докарам.  Simple Smile
Скрит текст:
[/spoiler]

# 328
Марчева, пращай по един резен, олигавих монитора рано, рано  Hug Много добре си изглежда!

# 329
Малко тъп въпрос да задам  Embarassed

Миналата година правих един козунак, на който при месене постепенно му се вкарва разтопено масло или олио  (не помня), но не помня на кого беше рецептата, само помня ,че беше успешна. Може ли ако някой се сеща за такава рецепта да ме насочи къде да я намеря отново.

Благодаря!!

Общи условия

Активация на акаунт