КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

  • 54 680
  • 734
  •   1
Отговори
# 225
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Ми то и тестото може да си го забъркаш по твоя си рецепта (поне аз така бих направила  Laughing), пък да ползваш само плънката с кафе и шоколад...  Тя обаче ми се вижда доста течна, както пише в рецептата, че се получава от захарта и водата "не много гъст сироп". И после орехите са натрошени, не смлени, та не остава ли течна се чудя...  Thinking
Въобще само плънката бих ползвала (ако ми харесваше) пък изпълнението както обичайно, не като в рецептата.  

Аз пък кроасани замислям в близките дни... най-близо уикенда разбира се.  Simple Smile

# 226
  • София
  • Мнения: 12 219
...................... Тя обаче ми се вижда доста течна, както пише в рецептата, че се получава от захарта и водата "не много гъст сироп". И после орехите са натрошени, не смлени, та не остава ли течна се чудя...  Thinking
.............. 

Аз пък кроасани замислям в близките дни... най-близо уикенда разбира се.  Simple Smile
Да, много е течна и това ме притеснява , че ще изтече... newsm78 Затова исках и девойката която е правила този сладкиш да сподели повече, няма я засега.
кроасанчета,.. твоите кроасанчета ги правих преди няколко седмици. Жестоки са!!

# 227
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ааа, не така. Филмите изгледахме,сега искам и кроасаните да пробвам, де. Къде да ги търся, моля за упътване. Simple Smile

# 228
  • София
  • Мнения: 12 219
Ааа, не така. Филмите изгледахме,сега искам и кроасаните да пробвам, де. Къде да ги търся, моля за упътване. Simple Smile
Готова си, веднага, молим..
http://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_21.html
Много са добри, пробвай ги. Все едно са купени от Париж. Сложни са и си трябва търпение, на мен доста време ми отне...що теста отидоха в началото в боклука...
Моренче, душа, не се сърдиш , че аз пуснах линк до твоите прекрасни изкушения, нали.. Heart Eyes

# 229
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Много благодаря. Hug

# 230
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Ама, разбира се, душа, кой завари и ги знае - той. Не съм ги заключила я.  Grinning
Джема, аз не бих казала сложни, а времеемки и трудоемки и то първия път. Пък като има човек опит с тесто...

# 231
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Начинът на правене на кроасан тесто ми е ясен, правила съм отдавна бутер тесто домашно, я и на теория наизуст го знам, преподавам го все пак. Просто исках да сравня пропорциите. Благодаря, ще пробвам. Hug

Аз тази сутрин горещи, горещи ви нося пак козунаци с квас. Двата най-хубави отиват вакуумирани във фризера за Великден, а другите за вкъщи и за колегите ще нося да дегустират, че се зарибиха да им занеса и готов захванат квас. Simple Smile

Вече достатъчно укрепна и стана много хубав, няма никаква кисела жилка в козунаците. Втасаха за 7 час. Странното е, че по-малките втасаха по-трудно, а големите по-добре. Всъщност не е странно,действително по-голямо количество тесто се развива по-добре. Затова започнах печенето от големите, за да довтасат останалите.









# 232
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Много хубави, Джема - релефна и подредена плетка.  smile3501

# 233
  • Мнения: 76
Джемма, прекрасни са станали козунаците. Тези дни ще направя нов опит с традиционен, но с квас.

# 234
  • София
  • Мнения: 336
Поздрави на всички майсторки! Надничам често - често в темата и всеки път все повече възхищение е почитание будите в мен   bouquet

Правя козунак по рецепта на милата ми баба, която беше невероятна майсторка. Като нейните точно не знам дали някога ще ги докарам, но е факт, че с всяка изминала година ми се получават все по-добре  Simple Smile
Тестото за бабиния козунак е почти на ръба на невъзможността да се меси, но пък после стават едни влажни, влажни и много сладки козунаци, а миналата година и конци бях успяла да им докарам   chef

Сега ако може да ви питам нещо:
Мазнината по рецепта ми е 1/2 олио, 1/4 масло и 1/4 мас. Понеже от доста време не използваме рафинирано олио, а шарлан, чудя се дали може да направя за козунака 1/2 масло и 1/2 мас само?
Шарлан не искам да рискувам да слагам, че да не бие на слънчоглед твърде много (в баница го намирам за очарователно, но не и за козунак).
Не че е проблем да взема една бутилка олио де, но миналогодишната така и я бях забравила, и си граняса та ме хвана яд, че трябваше да я хвърля.

# 235
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Таря, не би ли могла да вземеш малко олио от близките ти? Само мас и масло не съм ползвала, но не виждам защо да не може. Шарлан и аз не би слагала, поради същите съображения.
Дай и бабината рецепта, а?!  Grinning  Много обичам такива - от старите тефтери, изпробвани от поколения...  Crazy

# 236
  • Мнения: 3 451
Момичета искам да ви напиша една рецепта и да изкажете вещото си мнение.За мен продуктите нещо не ми се връзват като съотношение.но дамата твърди обратно.Може пък аз да не схващам.8 яйца.500гр захар.лимонова кора.400мл прясно мляко.300мл олио.2кг брашно.1 кубче мая.

# 237
  • Мнения: 1 080
Майка ми само с масло и мас прави козунак, не е проблем  Peace

# 238
  • Мнения: 76
Таря, хубаво е да се комбинират растителна с твърда мазнина. Правила съм само с мас, слага се по-малко от предвиденото количество мазнина, стават по-меки не са сухи.

# 239
  • Мнения: 1 775
има и малки бутилчици олио, може такава да си вземеш Peace

Общи условия

Активация на акаунт