НВ-ВМХ, част 87 - за здравословното хранене

• 54 083
  • 746
  •   1
Отговори
# 75
  • SA
Попаднах на една нова книга, подходяща за нашата библиотека, на Richard Feinman - професор по биохимия и клетьчна биология. Книгата се казва -  The World Turned Upside Down и разбира се, става вьпрос за нашето хранене. Разгледах я доста набьрзо и ми се видя интересна, предвид и факта, че е написана от биохимик.

http://dox.bg/files/dw?a=89edb089a1
 http://dox.bg/files/dw?a=80bee1041e
А това е един нов блог на Керьн Томсьн, посветен на ВМ-НВХ, или Бантинг, както се нарича в Южна Африка:
http://sugarfreekaren.com/
Керьн, която заедно с Тим Ноукс организира конгреса в Кейптаун по вьпросите на ВМ-НВХ, е внучка на проф. Крис Барнард - лекарят, осьществил пьрвата сьрдечна трансплантация, който е истинска легенда тук.
В блога има резюме на някои от презентациите на конгреса, а предполагам и в бьдеще ще се изнася интересна информация.

Викито за сьжаление не е писала скоро.  Heart Eyes

# 76
  • Пловдив
Момичета, влязох в един спор и ви моля да изкажете мнение. Твърдят ми тук, че трябвало човек или да намали до минимум В, или да си живее на колкото В си пожелае. Нямало смисъл от частични ограничения - или всичко, или нищо...
Аз смятам, че да се ограничат или поне да се сведат до минимум хляба, сладкото, тестяното и пакетираните храни, все ще има полза, дори и да не са напълно изключени....
Понеже ми изглежда да е рационално, че колкото по-малко вредности яде човек, толкова по-голяма вероятност има да е здрав....Обаче отсрещната страна ми обяснява, че след като не се минавало изцяло на гориво мазнини, ползата била никаква...Thinking И аз се оказах изведнъж в принципно чудене какво да отговоря.... ooooh!
Кам, Heart Eyes благодаря за книгата! Hug

Последна редакция: пн, 16 мар 2015, 15:43 от yulinga

# 77
В смисъл, че тялото винаги ще предпочете по-лесното гориво, а именно въглехидратите? Това би трябвало да е така, но ако дневния прием е до 10 % не мисля, че обезсмисля режима. При такъв, а и по-нисък процент В тялото ще бъде в кетоза, когато ще гори мазнини. Поне така си мисля, че ще се случат нещата. Нека и другите да кажат.

# 78
  • SA
Юле, според мен не е вярно това твьрдение, че ако не сведеш вьглехидратите до вьзможен минимум( не знам този човек какво приема за минимум , де) , то няма смисьл от по-умерени рестрикции. Напротив, смисьл има и аз досега от толкова много литература от различни автори, които сьм прочела по този вьпрос, не сьм срещала никой да твьрди, че всички хора трябва или да живеят с 20-30 грама вьглехидрати дневно, или могат да ядат безконтролно такива. Стриктният подход се препорьчва при някои сьстояния и заболявания, няма да ги повтарям, защото сме ги обсьждали многократно в темата. Но има хора без подобни проблеми, които могат да карат и по-либерално.
Дьлготрайна хранителна кетоза сьщо така не се постига много лесно и не може да се твьрди, че е необходимо всички да бьдем в такава постоянно.
Естествено, че когато се ограничат, или напьлно изключат вредните храни, ефект ще има. Защото както калориите в храната не са еднакви, така и различните храни с формално еднакьв сьстав откьм вьглехидрати ( а и не само вьглехидрати, но понеже за тях говорим) сьщо не са еднакви.
Има и такова нещо като индивидуална толерантност кьм вьглехидрати. Някои хора спокойно могат да метаболизират по 100-150 грама дневно и да са си сьвсем добре. Други пьк започват да пьлнеят и при 40 грама дневно.  Тепьрва ще се откриват генетичните и други причини, които обуславят тези разлики. Ето, например вече е ясно, че различните хора имат различен брой копия гени - от 1-2 до 12, които кодират ензима амилаза в слюнката ( за усвояване на нишесте). Предполага се, че тези с повечето копия са по-приспособени кьм усвояването на нишесте, отколкото тези само с по няколко. Това е само пример за това, че хората сме различни.
Все пак обаче, мисля, че при редовно ядене на големи количества вьглехидрати, примерно надвишаващи 150-200 грама дневно, не е полезно за никого и рано или кьсно ще доведе до проблеми.

Последна редакция: пн, 16 мар 2015, 16:08 от kameloth

# 79
Отделно от това, дори човекът да консумира големи количества въглехидрати, не е без значение какви са те. Ако не иска да ги намалява, поне да махне неща като бяло брашно, рафинирана захар и всякакви преработени въглехидрати, да ги замени с цели продукти (плодове, пълнозърнести), пак е някаква полза.

Тук ще спомена, че и аз много харесах кваса от цвекло. Държа го по-дълго време, започва да щипе, става резлив и много червен с времето. 

# 80
  • Пловдив
Дискусията беше по повод на това, че обяснявах как майка ми, след много убеждаване, май най-сетне намали хляба и по-рядко си купува тестени закуски и разни други пакетирани гадости. Отсрещната страна ми каза, че това изобщо нямало никакво значение, все едно нищо полезно не правела за себе си, след като не минела изцяло на ВМ-НВХ (а още не съм постигнала такива успехи в агитацията.... ooooh!)

# 81
Всякакво намаление ще има ефект според мен - поне малко подобрение. Разбира се, може да не й е достатъчно само толкова, за да има всички желани ползи, но със сигурност ще има положителен ефект.

# 82
  • SA
Дискусията беше по повод на това, че обяснявах как майка ми, след много убеждаване, май най-сетне намали хляба и по-рядко си купува тестени закуски и разни други пакетирани гадости. Отсрещната страна ми каза, че това изобщо нямало никакво значение, все едно нищо полезно не правела за себе си, след като не минела изцяло на ВМ-НВХ (а още не съм постигнала такива успехи в агитацията.... ooooh!)

Естествено, че има полза от намаляване на тестото и пакетираните сладкиши.
Посочи на отсрещната страна статията, която пуснах тази сутрин за фруктозата - в това проучване ясно се демонстрира, че нейното отстраняване води до подобрение в здравето, без изобщо да става вьпрос дори за нисковьглехидратно хранене.
Естествено за тези деца далеч по-добре би било да минат на ВМ-НВХ, тогава сьс сигурност ще са още по-добре. Но все пак лекото подобрение е по-добро от липсата на такова изобщо.
hjkl;, за кваса, ако го сьхраняваш още по-дьлго време, този резлив вкус изчезва и става още по-хубав, поне за моя вкус. ( ама и аз голям специалист по кваса станах  Joy).

# 83
Благодаря за новата тема и полезните неща, които споделяте и коментирате!

И да не е гол запис, ще споделя с вас промените, които забелязвам след близо четири месеца на режима:
- Както писах с предишната тема, минусите в обиколки не са много сериозни, не съм ги и мерила, защото не искам да се вторачвам в това, но окончатлено имам панталони, които са ми широки, а от много време леко ми стягаха в паласките. Също така коремът ми е видимо прибран, скоро може и да видя наченки на плочки, също и ми се струва, че на цялото тяло са ми мааалко по-дефинирани мускулите. Тренирам предимно с Руми последните месеци.
- Подуването е много рядко явление, най-вече като кривна от режима.
- Всякакви възпаления в тялото ми като че ли изчезнаха. Малко страшно звучи, но имам предвид неща като възпалени венци, един мъдрец, който няма да се покаже, но много ме мъчеше преди, на периоди. Имам пиърсинг на пъпа, който често се възпаляваше и бях решила да махна, но откакто се храня по този начин изобщо не съм имала проблем.
- Кожата ми много се изчисти. И преди не беше в лошо състояние, но сега направо сияе, пъпчици много рядко ми излизат, но и да ги има, са незначителни.
- Косата ми започна да расте по-бързо, израстнаха и много нови косъмчета. Това дължа и на някои допълнителни грижи, но откакто съм на режима със сигурност косопадът ми значително намаля. Ноктите ми са много по-здрави.
- Сънят ми е по-качествен, събуждам се рано, при това отпочинала.
- По-спокойна съм сякаш, най-вече по време на ПМС, че тогава по принцип е най-тажко и яхвам метлата. Последния път дори не го усетих.
И все па да допълня, че не съм на съвсем строг режим - почти вска вечер си пийвам по малко вино, често имам и всеки ден плод. Когато излизам вечерно (1-2 пъти седмично), също пия алкохол - не много, но не го мисля чак толкова. Хапвам си вкусотии, сита съм, изпитва удоволствие от храната и се чувствам добре - какво по-хубаво  Heart Eyes

И да допълня, че чакам първата си поръчка от iherb, междувременно удържам положението с магнезиево олио и Вигантол.

# 84
Здравейте, от скоро съм на режима от няколко дни забелязвам че са ми излезли пъпчици по лице, крака, гърди дали е свързано с промяната в храненето, нормално ли е?

# 85
Ако се цели ефект отслабване и човекът за който става дума има по принцип малък енергоразход /сигурно майката на юлинга е възрастна/ и забавен метаболизъм /нормално явление за възрастни хора/, да не говорим за някакви заболявания, определено ограничаването на въглехидратите на принципа "колкото повече - толкова повече" ще проработи. Иначе ползите от спирането на тестени, пакетирани и рафинирани храни би могло до доведе само до освежителен и може би здравословен ефект, но не и очевидно отслабващ.

При млад човек, с висок енергоразход /спорт, физическа тежка работа, много активност/, само ограничавенето на тестени, пакетирани и рафинирани храни основно, при завишен прием на въглехидрати, може да доведе до невероятни резултати в промяната на телесното тегло.

В резюме, за отслабване :
малък енергоразход, слаб метаболизъм - много ниски въглехидрати
висок енергоразход, работещ метаболизъм - либерално въглехидрати /зависи от индивидуалните параметри/

Освен това, плодове = фруктоза = метаболизиране директно в черния дроб. Аз не бих препоръчала за отслабване на възрастен човек. Плодовете водят и до други "сладки" желания.

# 86
  • Пловдив
Ей, ама страхотни сте, благодаря ви за коментарите по този леко глуповат въпрос!  Heart Eyes Hug
Скрит текст:
Мда, май съм на път поне да убедя майка ми и с плодовете да не прекалява.
Но тя като цяло няма склонност да прекалява с която и да е храна, даже мисля, че прекалено малко яде. Само дето са все неподходящи неща (основно картофи, ориз, бобови, хляб не много, но тестяно; разни гадни колбаси, тулумбички и подобни.... Crazy). И със сигурност има метаболтен синдром и ИР, отделно е с астма и лекарствата, които си впръсква, вероятно също влошават цялостно нещата.... Crazy
Ех, винаги ми става драго, когато някой се похвали как добре се чувства на режима!  Hug

# 87
  • SA
deliberation , много надьхващ постинг! Поздравления!
Прави ми впечатление, че момичетата, които в последно време започват режима и споделят тук, подхождат много интелигентно - без мрьнканици само за килограми, "прегрешения" и най-вече с реални очаквания и тьрпение да трьгнат нещата в правилната посока.
NIA.M , не е от режима. Може да си алергична кьм някоя храна, или пьк да е вирусна инфекция.
Грийн, по принцип си права, но за един вьзрастен човек здравословните подобрения са дори по-важни, отколкото отслабването. Даже мисля, че пьрвото повече би ги мотивирало, освен ако не са с много изразено затльстяване.

Последна редакция: пн, 16 мар 2015, 21:24 от kameloth

# 88
hjkl;, за кваса, ако го сьхраняваш още по-дьлго време, този резлив вкус изчезва и става още по-хубав, поне за моя вкус. ( ама и аз голям специалист по кваса станах  Joy).
Самото цвекло ми хареса. Става като туршия, изчезна типичният вкус на сурово цвекло, омекна, леко кисело. По-скоро на вкус ми заприлича на морков, определено не е сладко.

# 89
Грийн, по принцип си права, но за един вьзрастен човек здравословните подобрения са дори по-важни, отколкото само отслабване.
вярно, ако основният му здравословен проблем не идва от наднормено тегло  Peace

Общи условия

Активация на акаунт