Бебешката количка - цяла наука за второ висше №29

• 85 860
  • 739
  •   2
Отговори
# 315
  • Варна
Аз пък съм на точно обратното мнение.
Второто ми дете ползва количка с анатомична седалка и се чувстваше чудесно, спеше с часове в количката.

Ще ви дам един пример, надявам се ще е полезен на тези които имат колебания.

Има едно нещо, което се нарича Red Castle cocoonababy.
То е предназначено и се препоръчва за недоносени и новородени деца.
Най - грубо представлява един кух овал (гнездо) с опъната върху него много фина мрежа, по - нежна от дамски чорапогащник.

Та в това нещо което аз наричам гнездо, новороденото е в полу-фетална позиция на тялото – поза, максимално близка до тази, в която то е прекарало близо 9 месеца в утробата на своята майка. Едновременно с това, „кукун”-ът е доказал неоспоримо ефикасността си по отношение на болезнените през първите месеци колики и често срещания рефлукс при бебетата. Положението на краката на спящото в „кукун” бебе е повдигнато, постигнато чрез подвижен редуктор. Това от своя стана допринася и за лесното изхождане на новороденото. Главата му също е в повдигнато положение, откъдето идва и възможността за лесното опознаване на заобикалящия го нов свят.  

Така, сега ако всичко това е подходящо и полезно за едно новородено или недоносено бебе, то за едно по - голямо дете в никакъв случай не би било неудобно.

Повече информация за Cocoonababy може да намерите тук: http://www.redpoint-bulgaria.com/cocoonababy/

Разбира се всеки родител сам взема решение каква да бъде количката която да ползват той и детето му, но се надявам да съм бил полезен на тези които имат притеснения и колебания.

Последна редакция: вт, 07 апр 2015, 08:29 от РОШКО

# 316
Аз пък ще подкрепя моята позиция с елементарен пример.

Е, като е толкова удобно защо не си спим в такива анатомично чупнати легла.  ooooh! Толкова ли са тъпи производителите, че правят матраците равни. Открихме страхотна ниша за бизнеса с матраци, който и без друго все нещо ново ни представя, а не се е сетил за нещо толкова удобно и недостижимо.

Хайде, да не представяме дефекта като ефект!  Sunglasses

# 317
Тези гнезда са предназначени за деца докъм 3 месечна възраст. Пък и не съм запозната в неонатологиите децата да спят по такъв начин.
Аз не бих купила такава "анатомична" количка.

# 318
Може ли да ми кажете какво ще се случи ако новородено, сложено по гръб, с крачета нагоре, направи рефлукс?

# 319
  • Варна
Аз пък ще подкрепя моята позиция с елементарен пример.

Е, като е толкова удобно защо не си спим в такива анатомично чупнати легла.  ooooh! Толкова ли са тъпи производителите, че правят матраците равни. Открихме страхотна ниша за бизнеса с матраци, който и без друго все нещо ново ни представя, а не се е сетил за нещо толкова удобно и недостижимо.

Хайде, да не представяме дефекта като ефект!  Sunglasses

Всъщност това, че матраците са равни, не означава, че вие спите опъната като пружина Simple Smile

Ако се замислите вероятно ще се сетите, че най - новите матраци от мемориформ всъщност следват извивките на тялото за да ни е по - удобно.

Ако пък се сетите каква е позата Ви в моментите в които гледате телевизия, четете списание или си почивате вероятно ще установите, че краката или са свити или са на близката табуретка, лежанка и т.н.

Но както написах и по - рано всичко е въпрос на избор на родителите, посоченото от мен е само един различен поглед на нещата
Спорът е излишен

# 320
  • Варна
Може ли да ми кажете какво ще се случи ако новородено, сложено по гръб, с крачета нагоре, направи рефлукс?

Мога да Ви кажа, разбира се.
Мога да Ви кажа също, че схващането, че децата трябва да спят обърнати на една страна или по корем е остаряло и грешно и може да доведе до внезапна смърт при малките деца.

Нови препоръки на Американската академия по педиатрия* за намаляване на риска от синдрома на внезапна смърт на кърмачето (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS), които се основават на доказателства от проучвания след 2000 година, бяха публикувани в края на 2005 в списание Pediatrics (1).

Основна препоръка в указанията е, че поставянето на кърмачето в странично положение по време на сън не е толкова безопасно, колкото се считаше до момента и трябва да се избягва.

Въз основа на резултатите от многобройни клинични проучвания за рискови фактори за внезапна смърт се приемат: поставяне на кърмачето по корем по време на сън, наличие на меки завивки и предмети по време на сън, пушене през бременността, претопляне, малка възраст на майката, преждевременно раждане и/или раждане на дете с ниско тегло, мъжки пол.

Въз основа на данните от изследванията, здравните власти започват широко да пропагандират поставянето на детето по гръб по време на сън, с цел избягване на риска за внезапна смърт. AAP публикува официално становище по проблема през 1992, а две години по-късно започва голяма национална кампания „Да се спи по гръб“ (Back to Sleep).

Няколко проучвания, включително две големи изследвания на територията на САЩ, показаха, че страничната позиция е свързана с повишен риск за SIDS. Те са подкрепени от резултатите от изследвания в Нова Зенландия и Великобритания. Данните от проучване в Норвегия доказват, че поставянето на кърмачето в странично положение в комбинация с наличието на симптоми на инфекция, увеличава многократно вероятността за внезапна смърт.

В миналото спането по корем на бебетата се е считало за по-безопасно заради евентуално повръщане. Според някои лекари, бебетата нямат достатъчно сили да си обърнат главата, ако повръщат и може да се стигне до задушаване. Днес обаче повечето лекари смятат, че само при определени заболявания е препоръчително спането на бебето по корем.

Източници:
http://spisaniemd.bg/md/2006/02/novi-preporaki-za-namalyavane-na … art-na-karmacheto

http://e-zdravey.com/bg/zashto-e-nay-zdravoslovno-i-bezopasno-be … da-spyat-po-grab/

http://mamanbg.blogspot.com/2010/04/blog-post_3555.html

Ако поровите в Гугъл ще намерите още много текстове.

# 321
  • Пловдив
Рошко изказа просто едно мнение от друга гледна точка, не го намирам за излишно. Защо в форума някой като запее извън общия тон трябва да се скача срещу него? На мен лично са ми страшно полезни като търся отговор именно двете гледни точки по дадена дискусия. Само последния ти пост Рошко , идва в повече, тук сме жени с бошуващи хормони , моля щадете ни!

# 322
  • Варна
Рошко изказа просто едно мнение от друга гледна точка, не го намирам за излишно. Защо в форума някой като запее извън общия тон трябва да се скача срещу него? На мен лично са ми страшно полезни като търся отговор именно двете гледни точки по дадена дискусия. Само последния ти пост Рошко , идва в повече, тук сме жени с бошуващи хормони , моля щадете ни!

Наясно съм, че теми за опасност от смърт, безопасност и др. не ви се нравят особенно и се извинявам ако не съм поднесъл по правилен начин текстовете, но ако не сте запознати с тях няма да има и как да предотвратите евентуална опасност.

Направило ми е впечатление, че една голяма част от акушерките продължават по инерция да дават препоръки каквито са давали преди 10-20 -30 години.
Нещата обаче се променят във времето и те би следвало да се съобразяват с тенденции за да са им адекватни препоръките.

# 323
  • Berlin
Малкото бебе, когато спи по гръб, спи с глава на една страна. Даже мноооого изкривена настрани, колкото аз не мога сега да се обърна.
Cocoon на български е пашкул и няма нужда да вкарваме нови думи.Кукун имам предвид.

# 324
Аз също не бих взела количка с анатомична чупка в седалката. Това беше основния ми критерий при избора на количка.

# 325
  • Варна
Тези гнезда са предназначени за деца докъм 3 месечна възраст. Пък и не съм запозната в неонатологиите децата да спят по такъв начин.
Аз не бих купила такава "анатомична" количка.

Това, че е предназначено за деца до 3-4-5 месеца може да означава само едно, че е достатъчно удобно за новородени деца които са най-малки и нежни и за тях грижата трябва да е още по - голяма.

Не сте виждали в неонатологиите защото повечето от тях не разполагат с апаратура която е жизнено важна за новородените поради липса на средства, какво остава за "пашкулите"

Информацията която мога да дам е, че няколко болници в София, Варна, Сливен и предполагам Пловдив разполагат с такива "пашкули" които са били дарени от една фондация за недоносени бебета и са предназначени за деца с тегло под 2.8 кг.
Ето малко информация:http://www.premature-bg.com/iniciativi-i-novini/item/246-oficial … ata-startira.html http://www.premature-bg.com/iniciativi-i-novini/item/274-fondaci … ezdo-za-bebe.html

Cocoon на български е пашкул и няма нужда да вкарваме нови думи.Кукун имам предвид.

Вземам си бележка, просто не мислех, че терминологията има чак такова значение тъй като темата е с друга насоченост.

# 326
  • София
Аз за това и казах, че за мен е проблем и за мен е компромис. И че тя трябва да си реши за нея(в този ред на мисли инфото на Рошко ще й е плюс)... не че по принцип е  нещо лошо.
За мен: (и нямам нужда сега някой точка по точка да ме оборва, защото това ми е личното мнение)
Проблем е именно защото е за по-голямо дете.  Проблем е, че от една възраст краката  и от това нещо стърчат. Проблем ми е, че при по-евтините колички често чупката е прекалено голяма. Проблем ми е, че са общо по-тесни тези седалки. Често ми е проблем  и сгъването с тези седалки на количките. Проблем ми е, че тази седалка е неподходяща за деца под 6 м.(според производителя им, независимо от гонрното за пашкула, което не е точно същото), а не всички бебета са ок да пътуват до тогава в кош за новородено. Проблем ми е, че ако ми се наложи тази чупка затруднява смената на памперса вътре  в количката и т.н.

Сега по-странното относно спането на равно - кошовете за новородено масово са си равни...т.е. детето докато е с повишен риск от рефлукс, внезапна детска смърт и т.н. производителя ни предлага равен кош, след 6 месеца, когато вече този риск е по-малък да ги слагаме в това... за мен тук не идва толкова  идеята -безопасност, колкото комфорт.
От тази гл. точка бих предпочела кош за новородено с позиции на матрака на наклон или без кош за новородено, с основен кош с т.нар. пълно легнало, което най-често има мин., но достатъчен наклон.

Бебетата, които са сложени на равно - дали количка, кош, легло, шезлонг и т.н. също не са опнати като струна, при малките крачетата така и така са си в позиция жабка пък главичката им е на една страна...

Последна редакция: вт, 07 апр 2015, 10:50 от Angel_Dust

# 327
  • Варна
Проблем ми е, че са общо по-тесни тези седалки.

С това не съм съгласен, от наблюденията ми повечето колички, независимо от видът на седалката имат еднакви параметри като широчина, дълбочина и височина.
Не отричам, че има изключения, но са рядко и не са в зависимост от вида на седалката, а по - скоро от производителя.

Сега по-странното относно спането на равно - кошовете за новородено масово са си равни...т.е. детето докато е с повишен риск от рефлукс, внезапна детска смърт и т.н. производителя ни предлага равен кош, след 6 месеца, когато вече този риск е по-малък да ги слагаме в това... за мен тук не идва толкова  идеята -безопасност, колкото комфорт.

Няма такова нещо като "повишен риск от рефлукс".
Рефлуксът е нещо което или го има или го няма.
Моите и 2те бяха с рефлукс.

Връзката обаче с равната позиция и рефлукса или внезапната смърт липсва
Както съм споделил, връзката е между спането на една страна и по корем, а не зависи от това дали е равно или не.

Темата за внезапната смърт и рефлукса е в следствие на показания пашкул, който пък беше показан за да се види, че анатомичната позиция всъщност не е толкова лоша, че дори и може да бъде полезна за някои неща.

# 328
  • София
Да, но рефлукса често се израства след 6 месец или малко нагоре, също детето е вече по-заякнало така да го кажем и дори и да  почне да повръща може да се обърне, надигне и т.н. А така или иначе вече над 6 месеца в каквото и да било детето не пътува легнало, освен ако не спи разбира се.
Докато едно новородено с рефлукс или просто инцидентно повърнало няма как да си помогне така да го кажем в един кош с пълно легнало. И пак идва момента - анатомичните седалки за количка са от 6 месец нагоре, а до тогава бебето пътува в кош за новородено с пълно легнало положение.
Пашкулът който показваш колко колички го ползват в кош за новородено?  Анатомичната седалка на колко колички е за новородени?
Колко бебета пътуват в количките си по корем или настрани?

Просто инфото ти за мен е по-полезно по темата как да държим, слагаме да спи и т.н. бебето в къщи, а не толкова за бебешката количка, а вярвам, че и всяка бъдеща майка, която се рови в нета за количка е изчела и поне 10 статии за рефлукса при бебета и за внезапната детска смърт и какво да прави, за да намали рисковете за бебето си.

# 329
  • Варна
Да, но рефлукса често се израства след 6 месец или малко нагоре, също детето е вече по-заякнало така да го кажем и дори и да  почне да повръща може да се обърне, надигне и т.н. А така или иначе вече над 6 месеца в каквото и да било детето не пътува легнало, освен ако не спи разбира се.
Докато едно новородено с рефлукс или просто инцидентно повърнало няма как да си помогне така да го кажем в един кош с пълно легнало. И пак идва момента - анатомичните седалки за количка са от 6 месец нагоре, а до тогава бебето пътува в кош за новородено с пълно легнало положение.
Пашкулът който показваш колко колички го ползват в кош за новородено?  Анатомичната седалка на колко колички е за новородени?
Колко бебета пътуват в количките си по корем или настрани?

Просто инфото ти за мен е по-полезно по темата как да държим, слагаме да спи и т.н. бебето в къщи, а не толкова за бебешката количка, а вярвам, че и всяка бъдеща майка, която се рови в нета за количка е изчела и поне 10 статии за рефлукса при бебета и за внезапната детска смърт и какво да прави, за да намали рисковете за бебето си.

Рефлуксът се израства на различна възраст, а може и да не се израсте и да се наложи операция, но това е др. тема.
Както споделих по - рано децата имат възможността да си обърнат главата още от най-малки, рискът за задушаване след повръщане е нищожно малък когато детето е разположено по гръб.
Не съм твърдял, че пашкулът се ползва в детските колички, той не се събира в тях, но ако би било възможно нямаше да е грешка.
Анатомичните седалки не са предназначени за новородени.

Моето твърдение е съвсем друго, а именно, че ако за новороденото не е проблем да е в анатомична позиция, то за по - голямото дете също не е проблем.

Общи условия

Активация на акаунт