За психолозите и семейните терапевти

• 55 840
  • 182
  •   1
Отговори
# 75
На спомени го карам , но мисля ,че това не е вярно !
На дъното е терапевта ! Той само изпълнява инструкциите , които тези, които са над него са дали .
Психолог или психоаналитик . В България психолози има много, къде качествени, къде не .. вършат работа . Психотерапевта организира работата занятията и т.н. и следи това, което се случва с този, който трябва да се лекува . Долу-горе е .. все едно да кажете , че за санитарката или медицинската сестра в болницата е необходима магистърска степен по медицина, те са най ниско !!! А това, че има медицински сестри, които могат да свършат повече работа от някой доктори е друг въпрос .. както и психотерапевти има такива, които могат да имат толкова опит с луди и душевно болни, че един психолог да трябва да се учи от тях ..
А за психоаналитици .. малко са по сложни нещата . Ако не се лъжа, даже в България няма къде да се преподава и учи психоанализа . Така че за псиоаналитик да се доредите малко трудно , говорим за такъв с ценз за психоаналитик .. но пък не е изключено и някой с завършена психология да ви спретне нещо интересно

Господи, нищо не разбрах. Нещата са точно така, както ги обяснява Гост, но с вметката, че психотерапевт може да е и друг специалист от хуманитарните дисциплини (примерно социален работник). Условието е да е преминал обучение в някоя от школите, примерно позитивна психотерапия, което обучение съвсем не е кратко...

# 76
За личностни проблеми, когато човек има някакъв вътрешен конфликт, на който не може сам да намери решение,  съм ЗА.
За семейни консултации, по-скоро НЕ.
На мнение съм, че за да стигне едно семейство до подобен вид помощ, то вече е опитало всичко друго, без резултат.А ако разривът е толкова дълбок и непреодолим, че нищо друго не е помогнало, не виждам как страничен човек ще "зашие" скъсаната връзка, след като двамата нямат желание сами да я "зашият".
Не знам дали се изразявам ясно.
Какво имам предвид:В семейството има проблем.И двамата са отворени към разговори, обсъждания, търсене на решения, за да го преодолеят.При такова действие в синхрон и общо желание за решение на проблема и промяна, най-вероятно е сами да стигнат до добрия изход за тях.
Обаче, ако единият не вижда проблем, или не му се занимава с това, или го смята за глупост, решение естествено няма.В такъв случай дори и семеен терапевт едва ли би успял.
Затова мисля, че стигне ли една двойка до семейна помощ, то тя вече тотално е закъсняла и нещата са обречени.

Скрит текст:
Аа, ето къде бил ключа от бараката ......да не се чудя вече на крайно неадекватните и извратени постове.      Mr. Green     
Татко ми беше психотерапевт , пък аз само му помагах .. в психодиспансера 
И за пореден път се оказах права...как пък поне веднъж не сбърках, бе.   

# 77

Скрит текст:
Аа, ето къде бил ключа от бараката ......да не се чудя вече на крайно неадекватните и извратени постове.      Mr. Green    

ти първо бараката виж къде е, после търси ключа  newsm62

# 78
Скрит текст:

Скрит текст:
Аа, ето къде бил ключа от бараката ......да не се чудя вече на крайно неадекватните и извратени постове.      Mr. Green    
Тя бараката ясна, никне във всяка тема.....чудно ми беше само защо ключа е толкова сбъркан и все не става, и не става.....сега нещата си дойдоха на мястото.    Simple Smile

Извинявам се на останалите за отклонението, няма повече.      bouquet   

# 79
Скрит текст:

Скрит текст:

Тя бараката ясна, никне във всяка тема.....чудно ми беше само защо ключа е толкова сбъркан и все не става, и не става.....сега нещата си дойдоха на мястото.    Simple Smile

Извинявам се на останалите за отклонението, няма повече.      bouquet   

сори , ама на мен ми става  tooth

# 80
З
Какво имам предвид:В семейството има проблем.И двамата са отворени към разговори, обсъждания, търсене на решения, за да го преодолеят.При такова действие в синхрон и общо желание за решение на проблема и промяна, най-вероятно е сами да стигнат до добрия изход за тях.

Краси, не е така.
Дори и да съзнаваш, че имаш проблем -за да го решиш, трябва да си изясниш от къде идва.
Именно за това е терапевта - да ти помогне да бръкнеш по-дълбоко в себе си и да стигнеш до корена на "проблема".

# 81
Виждам, че се коментира семейна терапия - няма как да не се намеся - това ми е тясната специалност. Simple Smile Не искам да оборвам ничии виждания, не всеки е нужно да вярва в конкретни методики и модели, още повече че за тези, които нямат доверие в някое направление е трудно да се помогне по какъвто и да е начин, самозащитното поведение и нежеланието да се излезе от собствения хоризонт са най-честите пречки дадена терапия да бъде резултатна.
В общия случай обаче, семейното консултиране/терапия помага и то до степен, че "провалени" семейства заживяват щастливо, а на пръв поглед "идеални" семейства стигат до решението за развод. (Ако някой се учуди, целта на семейната терапия невинаги е запазване на семейството като функционираща единица).
Основната грешка на непознатите с психологията е, че смятат, че когато те самите са наясно, че имат проблем могат като зрели хора да седнат, да поговорят и да си го решат. Камъчето, което обръща каруцата обаче е, че много често заявеният проблем всъщност не е ядрото на тяхното нещастие. Откриването на истинската пробойна се случва в хода на терапията.

# 82
  • София
Предполагам, всъщност сигурна съм, че натрупването на проблеми, води единствено до отдалечаване на партньорите. А после се започва с обвинения от страна на единя (разбира се, без да осъзнава, че чрез тона си, чрез позите си го прави) и затваряне в себе си, при другия (или реакция на контраатака). И в тези случаи, когато има наслагване, единствено психотерапевт или психолог, биха били полезни (точно, за да съумеят да стигнат до същността, без "поредния" скандал)
Бих ползвала подобен род помощ, но мисля, единствено, ако е изпитан специалист, защото това "да се месиш в хорските работи", да намериш същността на проблемите, а после и представянето им по подобаващ начин, да си обективен... не всеки го може

# 83
Виждам, че се коментира семейна терапия - няма как да не се намеся - това ми е тясната специалност.
В общия случай обаче, семейното консултиране/терапия помага и то до степен, че "провалени" семейства заживяват щастливо, а на пръв поглед "идеални" семейства стигат до решението за развод. (Ако някой се учуди, целта на семейната терапия невинаги е запазване на семейството като функционираща единица).

Тези които се чувстват идеално семейство изобщо не стигат до семейно консултиране. Целта обикновенно се задава на първата консултация и тя по принцип е за изглаждане на взаимоотношенията.

# 84
няма нищо по хубаво от това, да попаднеш на всеотдайна психоложка  tooth
много са сърцати и готови на всичко за да оправят проблемите на някой ..
за жалост често техните проблеми са по големи и от тези на "пациентите" им  tooth

отивайте .. няма да съжалявате  smile3521

# 85
  • София
Ох, марсо-то пак в тема за семейство...
Моля, някой да отвори специална тема за марсо, нещо от рода на "дайте му препоръки за психиатър". В заглавието, обезателно, трябва да присъстват и думите "как се чувства жената..." и " семейство", че иначе няма да и обърне внимание...

Марсо, това са сериозни теми, за хора, за които семейството е нещо от рода на пристан на спокойствие и уют, на разбирателство, доверие, на честност, а не едностранно задоволяване на дефицити някакви...

# 86
Ох, марсо-то пак в тема за семейство...
Моля, някой да отвори специална тема за марсо, нещо от рода на "дайте му препоръки за психиатър". В заглавието, обезателно, трябва да присъстват и думите "как се чувства жената..." и " семейство", че иначе няма да и обърне внимание...

Марсо, това са сериозни теми, за хора, за които семейството е нещо от рода на пристан на спокойствие и уют, на разбирателство, доверие, на честност, а не едностранно задоволяване на дефицити някакви...

много мило , че реши да ми обясниш какво е семейството  newsm53

ако имам други въпроси към теб .. мога ли да питам спокойно newsm03

# 87
Май някой хора първо трябва да почетат малко и тогава да се изказват....

# 88
  • София
Прекалено големи различия имаме с теб, относно усещанията за семейство, деца, ако щеш и обкръжаващ ни свят. И не, не желая да ти обяснявам нищо- имаш си собствен живот, собствен мироглед и ценностна система.
Опитвам се, колкото е възможно по- мило, да ти обърна внимание да спреш да оспамваш теми, които за някои са сериозни. Имам предвид тези, за които семейството е важно и биха жертвали собственият си комфорт (в допустими граници, разбира се), за да намерят и разрешат проблемите си. Не по детински и незрял начин, а с отговорност, подобаваща на голям човек.
Така че, опасявам се, при възникнали допълнителни въпроси от твоя страна, ще трябва да поговориш със съответните специалист в областта.

# 89
Явно не познаваш значението на думичката ирония . Ще пробвам друго яче тогава .

Летяло си едно малко врабче посред зима. Било студено, паднало премръзнало и бездиханно. Минала една крава по пътечката и я присвил стомаха. Наакала кравата врабчето без да иска и подминала. Добре, обаче на врабченцето му станало топло от лайната и се съживило.
Толкова било щастливо, че е живо, та от радост зачуруликало весела песничка.
Минала една котка, чула песничката и излапала врабеца неразумен.
Какви са поуките от тази мъдра приказка ?

- Не всеки, който сере отгоре ти, ти мисли злото.
- Не всеки, който те вади от лайната, ти мисли доброто ..

Общи условия

Активация на акаунт