Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как можем да пазаруваме с децата си ефективно?
Как можем да научим децата си да се държат добре в магазина?
Как можем да управляваме исканията на децата по време на пазаруване?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как можем да пазаруваме с децата си ефективно?
Пазаруването с деца може да бъде приятно и продуктивно преживяване, ако ги включим в процеса и зададем ясни граници. Психолозите препоръчват предварително да обсъдим списъка с покупки със семейството и да се придържаме към него по време на пазаруване. Важно е да дадем на децата свободата да правят своя избор, но в рамките на определени ограничения, като например избор между две предложения. Освен това можем да ги научим за бюджета и преговорите чрез предоставяне на определена сума за харчене и насочване към разумни избори.
-
Как можем да научим децата си да се държат добре в магазина?
За да научим децата си да се държат добре в магазина, важно е ясно да поставим граници и ги включим в процеса на пазаруване. Преди пазаруването обсъдете списъка с нещата, които трябва да купите, и се придържайте към него, за да намалите молбите за ненужни артикули. Освен това обяснете концепцията за бюджета и ги научете как да правят разумен избор чрез преговори и размяна.
-
Как можем да управляваме исканията на децата по време на пазаруване?
За да управляваме исканията на децата по време на пазаруване, е важно да поставим ясни граници и да ги включим в процеса на пазаруване. Предварително уточняване на списъка с артикули за закупуване и придържане към този списък може да намали исканията за ненужни предмети. Освен това ефективно е да им обясним бюджета и да ги научим как да правят разумен избор, като ги насочваме към преговори и размяна.
-
Как можем да научим децата си да ценят парите?
Психолозите съветват - детето може да бъде научено да харесва пазаруването и да се държи прилично в магазина, ако го направим съпричастно - е, от определена възраст нагоре, разбира се. Казват, че ако предварително седнем с него и уточним списъка на нещата, които ще се пазаруват, и се движим в магазина по този списък, шансът то да поиска нещо допълнително е по-малък. А и винаги може да му се каже, че "това го няма в нашия списък". Пробвала съм, действа. Но само ако включиш в списъка и нещо персонално за него - например малко сокче и шоколад. Или нещо любимо - синът ми обича сирене "крема", и то задължително присъстваше в списъка...
Няма такава шопинг маниачка като нея! Жална му майка на бъдещия и мъж! Ще получава инфаркт по три пъти на ден! Понеже аз съм змей, ламя и видна гаднярка и на малката шопинг маниачка не и е идвало наум да се тръшка или да реве, че иска нещо, но тя му беше намерила цаката по друг начин. Застава там където има най-много хора и започва да реди едни жални-милни приказки на висок глас:"Ех, колко ли е хубаво това нещо! Сигурно е много хубаво, ама аз никога не съм го опитвала." И продължава да каканиже жално като братче на Гаврош, докато аз умряла от срам грабна с една ръка въпросното нещо, а с друга- нея за врата. Слава богу, като и въведох седмични джобни, нещата се уталожиха. Знае, че за седмицата разполага с определена сума и това е. Е, вярно, че профуква сумата още в понеделник, най-късно вторник, но си стои без пари до петък и не мрънка.