Норвегия- тема 46

  • 151 589
  • 595
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 2 829

Ах, Свалбард! Наистина ли живееш там Simple Smile Мечта ми е да дойда и макар, че живея относително близо до Свалбард така и не съм дошла на гости при белите мечки все още.

Момичета, имате ли представа с колко злато може да се пътува през летищата? Някъде някога съм чела, че максимумът е 5 гр?

# 151
  • София
  • Мнения: 884
Здравейте мили момичета. Ето ,че и на мен ми се случи да мина пре ада наречен мъртво раждане. Преди 3 дни родих мъртвото си момченце в 38 седмица, 3450 гр и 53 см. Просто една вечер му спря сърчицето, за мен по вина на лекар, и се наложи предизвикване на раждането. Душевната болка е повече от огромна, но сега трябва да се справя с препълнените си гърди. Бихте ли ме посъветвали как точно мога да спра кърмата си? В Ахюс ми казаха да стягам гърдите си около седмица и щяла да спре. Но първо , че болят ужасно, а и второ ме е страх от мастит и т.н. Какво бихте могли да ме посъветвате?
Сърцето на всяка мама се къса от такива новини Sad
Лактацията аз лично бих я спряла с пролактинов инхибитор. На българския пазар има такъв препарат - нарича се Достинекс. Евтин е, няма и 10 лв. По принцип е по лекарско предписание. Ако няма кой да ти го набави, можеш да ми пишеш и аз ще ти пратя от моята аптека.
Бъди силна! Hug

# 152
  • София
  • Мнения: 601
Здравейте, имам една молба към вас. Имате ли представа колко струват паркетните услуги в Холандия? Ако не ви затруднява, можете ли да ми дадете линкове към магазини с цени ? Не знам езика и ми е трудно да намеря информация.

# 153
  • Sofia
  • Мнения: 1 492
Здравейте!  Hug
Търся конкретна информация за Тромсьо и ако някой случайно живее там, ще съм много благодарна, ако може да ми помогне.  Hug

# 154
  • Мнения: 15 801
Здравейте мили момичета. Ето ,че и на мен ми се случи да мина пре ада наречен мъртво раждане. Преди 3 дни родих мъртвото си момченце в 38 седмица, 3450 гр и 53 см. Просто една вечер му спря сърчицето, за мен по вина на лекар, и се наложи предизвикване на раждането. Душевната болка е повече от огромна, но сега трябва да се справя с препълнените си гърди. Бихте ли ме посъветвали как точно мога да спра кърмата си? В Ахюс ми казаха да стягам гърдите си около седмица и щяла да спре. Но първо , че болят ужасно, а и второ ме е страх от мастит и т.н. Какво бихте могли да ме посъветвате?
Сърцето на всяка мама се къса от такива новини Sad
Лактацията аз лично бих я спряла с пролактинов инхибитор. На българския пазар има такъв препарат - нарича се Достинекс. Евтин е, няма и 10 лв. По принцип е по лекарско предписание. Ако няма кой да ти го набави, можеш да ми пишеш и аз ще ти пратя от моята аптека.
Бъди силна! Hug

Попадам по случайност е темата.
Мариета миличка имаш силната ми прегръдка. Дръж се , близките ти имат нужда от теб!
Аз самата съм изпадала  в такава ситуация два пъти и от лекарствата за спиране на късрма ми ставаше лошо и припадах. Една възрастна лекарка ми каза следната рецептата. Купуваш камфора на прах и правиш платнени пакетчета с тънък слой камфора. Слагаш ги в сутиена си вътре но от долната страна на гърдата само, зърното и горната част да остават непокрити с пакетчети камфора. На 4-5 дена сменяш. Предупреждавам че целият се вмирисваш  но ефекта на бърз и много безболезнен.
Отново силно те прегръщам.

# 155
  • Мнения: 6
Ре ге, ти и двата пъти в Норвегия ли си загубила бебчетата? Питам, защото една жена, раждала второто си дете в Норвегия ми разказа как в болницата са искали да предизвикат раждане по естествен път и са и вливали някакъв медикамент. От него, обаче, тоновете на бебето са спадали до под 10 и накрая тя сама е издърпала абоката и се е скарала с главния лекар. Казали и, че за тях секциото е много опасно и е по-важен живота на майката пред този на детето. С хиляди разправии са и направили секцио, за малко да изпуснат бебето. Знам, че е болезнена тема, но искам да кажа, че явно тук трябва да се разправяш постоянно с техните несъвременни разбирания за нещата. Аз също загубих едно бебче заради вирусна инфекция (според семейния лекар, който единствено изследва гърлен секрет с бърз тест тип лакмус), съпроводена с кашлица, хрема и температура над 39 градуса. Казаха ми да пия витамини и парацет, а след няколко дни от кашлица премина в много тежко състояние, вероятно пневмония. Никой не ми изследва белите дробове или кръвни показатели. След аборта пих антибиотик и се оправих за 2 дена. А тук всички лекари ми обясняваха как съм нямала нужда от антибиотик. Виждаха, че състоянието ми изисква незабавен прием в болница и никой не си мръдна пръста. Отвратена съм от това здравеопазване тук и всичко ми изглежда много страшно. Все едно съм в страна, в която единствено и само Бог може да ми помогне... Sad

# 156
  • Мнения: 15 801
Не, и двата пъти беше в бг. А във вашата тема съм по случайност, посъветваха ме да потърся при вас информация за добавка за дете - ескимо.

Що се касае до темата - в бг не е по- различно. Постоянно чета такива истории които ми разбиват сърцето и са причинени от лекарска грешка и най- често немарливост. Лошо е да знаеш че историите се повтарят , че лошите истории се повтарят....

# 157
  • Мнения: 2 829
shtarkel, в кой град си в Норвегия, ако не е тайна?

Първата година в Норге аз също бях шокирана от мдецината, лекарите и практиките тук. Явно свикнах. Макар, че има неща, които все още много ме дразнят.

# 158
  • Мнения: 6
Ре ге, съжалявам, че това ти се е случило в България. Може би защото там работих в ин витро клиника (аз съм ембриолог), съм свикнала на много висок професионализъм и тук ме изумява това, че лекар гинеколог не знае името на обикновен антимикотичен медикамент... И отношението, просто все още ми е странно и непонятно.
Самсара, близо съм до Осло.

# 159
  • Norge
  • Мнения: 2 311
В никакъв случай не влизам в ролята на защитник на здравната система тук, напротив, сама негодувам от нея след десетки години в страната.
И все пак; раждането по естествен път Е нормалният начин да дадеш нов живот, това е съвсем общоприето схващане и практика. Всеки недостатъчно комерсиализиран лекар би избрал да не реже безпричинно здрава плът.

Нормите и моралът в българското здравеопазване не ми се коментират.

# 160
  • Мнения: 6
Юхуууу Simple Smile Здравейте и от мен! Много се радвам,че най-накрая успях да се регистрирам и аз в сайта Simple Smile
Аз от 2г. Живея в Норвегия и по точно в Utvik . Бях и в Fjærland стахотни места със прекрастни гледки,да ,много малки селца без център или място като градски пак но все пак уникални Simple Smile Най-близкия голям град е  Берген на 5 ч или Fjørde 1ч ,Sogndal 1ч , ако мога да ви ориентирам.
Не отдавна започнах норвежкия .. ужас е(поне за мен) учих på vei в България като бях ,но тук в Utvik  този диалект въобще не Го харесват,та така почнаб ny norsk .. отново А-Б ..скука Rolling Eyes 
Та .. днес се събудих с въпроса " коя от двете големи вериги Coop или Rema 1000  е по-добра " сигурна съм,че сте Го обсъждали и преди но то има толкова много нови и нови групи и страници...
И ако може да ми дадете някой друг кулинарен съвет ,приятелят ми е норвежец и някак си българската кухня не му допада особено Sad
Много се радвам,че мога да съм част от тази група !!!! Поздрави от Vestland

# 161
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Узунова!! Завиждам ти за мястото, на което си, насред самите красоти на Норвегия.  Heart Eyes
Пътувала съм много , работила съм и в твоя регион, а Фьорде, и особено Мольой са ми любими места!  Hug

Виж, положението с езика е друго нещо :/ Интересното е, че по-маргиналните такива (nynorsk и диалекти) обезателно държат да покажат и да бранят своята идентичност  Sunglasses , но ето, проявяват нещо като нетърпимост спрямо твоя норвежки.

За "Coop" i "Rema" не знам какво да отговоря, защото не знам какво точно питаш  hug
„Рема“ е бакалин  Joy (имат обаче и някои локали с повече non-Food), “Кууп“ е система от магазини, където има такива с по-ограничено предлагане, и такива, с пълен асортимент. Гросистите им за плодове и зеленчуци са различни.
Струва си едни неща да се пазаруват на едното място, други - на другото. Например “Рема“ от години няма норвежки домати  Close

Колкото до кулинарията...приятелят ти не харесва нашенската кухня, а ти със сигурност не би харесала изцяло тяхната.  Grinning При мен решението беше един междинен вариант. Дори не бих могла да опиша как точно се получи, просто отваряш една книга или сайт,  започваш да пробваш и да следиш и за неговата, и за твоята реакция.
 Но има една съществена разлика между двете традиции: олиото в България и маргаринът тук  Sick Има консервативни личности, които биха ти казали, че риба, изпържена в олио, не мирише на риба; те си искат рибата в маргарин  ooooh! В този смисъл, дори само тази съставка да замениш в една норвежка рецепта, вкусът веднага би станал коренно различен за онзи, който е свикнал на друго.

Знам ли, запитай приятеля си за няколко неща, които са му любими и опитай да ги сготвиш. Вероятно не си струва да залагаш изцяло на кухня, която е вкусна само за него и предполагам, че постепенно ще стигнете до някакъв компромис, които изключва най-характерните (чети: странни) неща, каквито у дома са лозови сарми Laughing и саламурено сирене.
За щастие, моята половинка също не е любител на агнешкото, та с това при нас е отпаднал един голям проблем Simple Smile

Писах ли достатъчно?  Joy Само кажи и продължавам Simple Smile))))))

# 162
  • Мнения: 2 829
Пиши, пиши  Hug

И на мен ми е интересно да те чета, нищо, че повече от 3 г. съм в Норвегия Simple Smile

Моите яйца по панагюрски бяха много добре приети, но пък постните ми пълнени чушки не Simple Smile Сутринта видях остатъка от тях в кофата и  Shocked се скарах набързо. Като не му харесват, аз ще си ги изям.

Опита ми за шопска салата с местни продукти отново не бе приет с кой знае каква възхита. Както пък аз можех да преглътна grøt  с канела и в добавка резенчета свинско. И български и норвежки вариант на мляко с ориз не понасям.
Но пък мога вече да ям палачинки с бекон и сладко от боровинки.

# 163
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Е че да пиша  Hug
Аз днес съм в пасивна почивка, дай да я запълня с още приятни мисли за кухненски занимания.
Макар че по някое време някой тук ни беше направил забележка за преобладаващи кулинарни обсъждания. Rolling Eyes

Като споменаваш постни чушки...Явно им идват малко странни? Това лято приятелката във Варна ни кани точно на такива, но половинката вкуси и си избра нещо с месо, предвидливо приготвено в допълнение Simple Smile А пълнени с кайма яде с голямо удоволствие.

Шопска салата - кога със, кога без сирене, правя редовно. Харесва се. Това всъщност е единственият му компромис с бялото сирене. ОБАЧЕ! Grinning Не бива да има бучици из сиренето, то трябва да е прилежно настъргано.  Joy

Това за каша с канела и бекон...ох, недей, бе човек!  Cry Не ми е попадало, какъв късмет Praynig

Да кажа веднага (повече за Узунова), че аз, преди да се омъжа, бях работила тук много години. И все на места, където съм виждала богато сервиране, та имах много натрупан опит с тукашната кухня. И не ми беше трудно да се справя след смяната на семейното положение. Всъщност по-голямата трудност беше в това, че олио далеч не се намираше къде да е.

Дааа, като си помисля, когато за първи път дойдох тук, олио се продаваше само в един магазин в Осло и литърът струваше 80 крони.  bash И дано не бъркам, но по същото време кутия цигари може да е била около 25 крони. Последното, за да се добие представа за пропорциите.


Хехе, това с изхвърлянето им е обичайно. Един колега навремето получаваше краткотрайни загуби на съзнание като видеше как някой, когото е почерпил с ракия, се потърсва и отива да я изсипе в канала  Joy

Иначе, макар магазините да са пълни по всяко време, има неща, които просто не си струва да се купуват извън сезона. Вечната болка, зелето.  Confused Някъде след средата на август всичко приключва. И идва другото, извънземното. Опитвала съм, не е като да не съм. Не става работата. И зелеви сарми съответно правя с китайско зеле  Sunglasses

Аз и до ден днешен не разбрах в пустото му Fårikål как точно се нареждат ред зеле и ред агнешко. Силно се затрудних да го наредя за двама човека.  Joy Е, със свинско, де. Видът му стана толкова “апетитен“, че оттам нататък просто си продължих да готвя нашенското свинско със зеле и това е положението. Разбира се, само през лятото.

Тук са ми горчива мъка кренвиршите. Едни няма като хората, поне сред големите производители. За сметка на това sommerkotelettene са приказка!

Узунова, опитвала ли си да зарадваш половинката с вафли/гофрети? Много ги ценят.

А, за още нещо се сещам.  През първите ми години тук съм разговаряла и с готвачи по хотелите; помня как на думите ми, че в България ежедневната храна често е нещо готвено - вкусно, всичко на едно място и ароматно, те  правеха забележка, че да, сигурно е вкусно, но храната няма привлекателен, ако и не непременно изискан вид. С течение на времето човек нерядко признава правотата на опонента си или поне намира някакво средно положение между двете тези. Simple Smile

У дома хляб никога не присъства на масата за вечеря, картофите (ориз за съответните ястия) тук са неотменима част от сервирането и опит да ги замениш с хляб вероятно няма да се приеме с ентусиазъм.

Самсара, още?  Wink Hug



# 164
  • Мнения: 6
Хахахахаха ужас ,вафлите и то домашни(не се купува смес за вафли) се харесаха много, първото нещо което ми направи той беше Fårikål , ужас ..отново..
Извинявам се ама е голяма гадост .. въобще не обичам агнешко а той е привърженик на това особено на агнешките глави .. Бляк .. а аз така да обичам нашата кухня и упорито продължавам да я проготвям де .. макар,че и неговите ястия ми харесват все пак трябва да се научи и БГ кухня да яде Simple Smile Български зет ще става ,не може да а откаже на българската баба Simple Smile
А езика .. плаче ми се ,едвам успявам да отвикна от Hva и да премина на Kva .. не е нещо особено,но си харесвам båkmal.
Много ми се иска да стигнем до някакъв компромисен вариант с храната,обичам да готвя а норвежката кухня някак си ми се струва скучна .. та не е ли забавно да врътнеш едни зелеви сърми за 2 часа или аз съм мазохистка   Hug chef   А отколкото до мястото .. уникално е !! Сега по това време даже има и Aurora lights , fantastisk!!!

Общи условия

Активация на акаунт