Преди две седмици покани детето да и погостува за няколко часа.
Малката ядяла портокал нарязан на парченца, баба й нещо й казала, а тя в знак на отрицание размахала вилицата близо до очите си, с което изкарала акъла на баба си така, че била порицана с възклицанието" Как може да си такава глупачка?!". Естествено, детето сподели това, аз културно направих забележка на майка ми да се въздържа да използва квалификации от този род.Понеже тя и без това съжаляваше, че го е казала, приключих с темата дотам.
Вчера малката пак беше на гости при баба си. Като се върна и дойде време за къпане, я оставих да се поплиска малко сама. Като влезнах в банята, заварих детето съсредоточено да си оглежда крачетата. Попитах я какво има, да не би да се е натъртила някъде. А тя ме заби с въпроса:"Мамо , вярно ли е, че крачетата ми са напълнели ей-тук, горе?". "Не"- отвърнах и я попитах това пък откъде й е дошло на ум. "Ами, баба така каза", отвърна дъщеря ми.
Побеснях. Обадих се на майка ми и я посъветвах да внимава какво и как коментира пред детето, защото му е твърде рано да го пълни с комплекси. "Ами наистина е понапълняла", изрепчи се майка ми. С доста твърд тон я посъветвах да внимава за собствените си килограми; че това е вторият път, в който ще преглътна неприемливите й коментари и иоценки и след третия път ще вижда детето само в мое присъствие.

Пояснявам-детето е почти на 6, високо е 1.20, тежи 24 килограма, тренира редовно и е с добре оформени за възрастта си мускули. Силна, подвижна и пъргава е. В никакъв случай не е слабичка, но също така, не е и дебела. Коремчето й стърчи по детски, но е твърдо и няма сланини по него.
И още нещо- двете се обичат много. По никакъв начин не мога да си обясня поведението на майка ми, освен с възрастови промени