Влюбване и любов – каква е разликата?

• 5 458
  • 17
  •   1
Отговори
Айде да отворя една дълбоко психологическа тема Simple Smile Колко е такава не знам всъщност,но има много противоречиви мнения по нея.Каква е разликата между залитване,влюбване и любов? Ще кажете,ами много просто-залитането е краткотрайно,влюбването идва бързо и  е онзи трепет когато си подвластен единствено на чувствата си и изобщо не мислиш и отлита бързо,а любовта  е чувство,което си осъзнал вече с разума си,нещо дълбоко,което преминава през кризите на живота и оцелява...Да де,ама те в някои случаи нали вървят ръка за ръка? В смисъл,залиташ по някой първоначално,после се влюбваш в него и накрая го заобичваш силно.Значи,не са ли едно и също нещо под различни имена и различни фази?! newsm78 И в тази връзка добрия секс ако е сериозна предпоставка за влюбване да кажем,достатъчен ли е само той? А да видим сега

Последна редакция: пт, 27 мар 2015, 10:50 от Редактор*

# 1
Влюбването е хормоналния пик в отношенията !
Онова състояние в което химичния ти състав се променя и те прави неспособна/бен да мислиш рационално и трезво .
Всичко друго губи стойност спрямо обекта на чувствата . Човек в това състояние започва дори себе си и своите интереси да пренебрегва зареди другия .
Състояние което не трае дълго , обикновено около месец, два .  Но при различните хора, различно, а зависи и от ситуации в които попадат влюбените .
Любовта пък .. идва по-късно - след хормоналния пик и нещата леко полека започват да утихват .
Това спихване или утихване в общия случай трае около 2-3 години. Това е любовта . После пък идва ред на обичта , ако е останало уважение, възхищение и няма някакви остри несъвместимости по между им  ... може да откарат до старини

# 2
огромна

# 3
  • София
Мдаа, това може да го разбереш само, когато (и ако) субектът отговори на твоето залитане, респ. на твоите чувства.
Ако си паснете.
В противен случай, за да е любов - трябва да е безпрекословна, т.е. - не ми отговаря на чувствата, с друга е, но аз го обичам, защото това е любов. И нещо повече- щастлива съм, защото той е щастлив с Друга.

Повечето пъти, по мое мнение, става въпрос за влюбване/залитане (сексуално привличане). Учените са установили, че тежкото влюбване си е заболяване, не по-малко тежко от депресия, наркомания и пр. Simple Smile

# 4
  • Сф
За мен влюбването е краткотрайно и наистина зависи от това дали ще откликнат на чувствата ти- и да , както е писано по- горе, сексуалното привличане има значение- просто се случва и никой не е застрахован. И не е задължително след това да го обикнеш субекта.
За любовта, пак според мен , е необходим по- дълъг период и определен съвместен живот и цели.
Не мисля, че залитане, влюбване и любов вървят по този ред както е написала авторката и разбира се , че са различни неща. Какъв е всъщност дълбокия психологически  проблем ? Бъркаме боя с е..нето? Wink

# 5
Думи, изкуствено създадени за да опишат дадено чувство. Думи, различни в представите на различните хора, различни в различните етапи от живота като цяло и в конкретика.

Хубава тема за философстване, нещо което не е от силните страни на този под/форум.

# 6
И аз забелязвам,че на никой не му се философства май Simple Smile

# 7
  • София
Може да прерасне от едно в друго, но никак не е задължително, може да си останеш просто на фаза залитане и до там всичко да приключи. Не са едно и също, но нищо не пречи да прелеят от едно в друго. А може и някоя "фаза да бъде прескочена".
Все едно питаш каква е разликата между  чувал съм за него, познати сме, приятели сме и най-добри приятели сме...

# 8
За мен влюбването и любовта не се покриват много. В смисъл, че винаги, когато съм се влюбвала силно, отчаяно, с онзи трепет и желание да бъда до точно този човек, то определено той е бил  някой, който не бих могла да обичам  Confused И в повечето случаи когато са откликвали на чувствата ми, ако това се е случвало, сме се разделяли не след дълго, просто защото съм осъзнавала, че не са за мен.
Любовта е друго чувство - да искаш да дадеш, да помогнеш, да обгрижваш, да простиш  и може да стане с човек, в когото никога не си бил влюбен. Може би любовта идва и по-късно, с годините, с преживяното заедно.

# 9
  • София
Имам богат опит с влюбването и познавам любовта в много от нейните лица.
Та, на база на този опит, сякаш мнението ми се доближава до това на Марсо.
Въпреки това, съм се убедила, че човек не бива да назовава нещата с такива определения, защото сякаш ги ограничава в някакви рамки.
Имало е случаи, например, мислейки, че съм залитнала, после съм осъзнавала, че си е било чиста проба любов!

# 10
Психолозите казват, че залитването или това да си падаш по някого трае максимум 4 месеца - http://factualfacts.com/science-facts/psychologists-say-a-crush- … ed-to-be-in-love/. След това почва да се превръща в любов, мисля, че това е разликата между двете.

# 11
Думи, изкуствено създадени за да опишат дадено чувство. Думи, различни в представите на различните хора, различни в различните етапи от живота като цяло и в конкретика.

Хубава тема за философстване, нещо което не е от силните страни на този под/форум.
+1
Как да знаем кой какво влага в думите, щом само той си усеща конкретното чувство? Да не говорим колко променлива величина са и чувствата, и смисълът, влаган в думите.

# 12
  • София

+1
Как да знаем кой какво влага в думите, щом само той си усеща конкретното чувство? Да не говорим колко променлива величина са и чувствата, и смисълът, влаган в думите.
Да, абсолютно е така

# 13
Ако някой успее да дефинира точно любов, моментално ще стане нобелов лауреат  Simple Smile
Могат да се направят само някакви щрихи, общи, които биха могли да изсветлят малко смисъла който се влага в думата , но точна дефиниция няма как да се направи .

# 14
Здравейте имам нужда да споделя нещо което ме измъчва срещах се с един стар познат между нас пламна нещо много силно направо огън правихме секс цял един ден беше невероятно но сега той трети ден не ми се обажда каза ми че много му допадам и аз усещам че всичко е взаимно но защо той не ме търси моля споделете мнение не спирам да мисля за него искам да съм с него Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт