МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 59-та ТЕМА

  • 85 589
  • 750
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 28
Здравейте, от скоро съм притежател на хлебопекарна  first fa-5152. И по принцип съм доволна, прави страхотен бял хляб, но имам няколко въпроса. Всичките ми опити да направя хляб с типово или друг вид брашно се провалят, първоначално хляба бухва, а после спада и стои вдлъбнат. Използвам същата рецепта, като за белия хляб(с него не съм имала такива проблеми). Много ми е мъчно, че не мога да направя здравословен хляб. Втория ми въпрос е свързан с грамажите, по принцип пекарната е за 750,1000,1250 гр., но ако продуктите са за 1 кило тестото винаги ми се залепва за стъклото и не се изпича. Та се чудя дали да не намаля маята?

# 286
  • София
  • Мнения: 3 035
От три години пека хляб в моята хлебопекарна и за първи път имам такъв проблем.
При така наречена "памук погача" адаптирана за машината, коричката явно се е вдигнала, но 30 минути преди края е вдлъбната? В рецептата пишеше 1 пакетче френска мая, но ми се видя много и сложих две чаени лъжички. Дали това е причината?

По празниците имаше поръчка за 4-5 такива хлебо-погачи Simple Smile и винаги слагах по 2 малки мерителни лъжички мая от френската. Нямаше провал(хлътване). По-скоро водата/течността е била в повече. Ако си сложила по-големи яйца примерно, готово - течността веднага идва отгоре.

# 287
  • Мнения: 28
Не знам дали тук е мястото, но можели рецептата за памук погача изцяло е хлебопекарна, май не съм я срещала.

# 288
  • Мнения: 469
От три години пека хляб в моята хлебопекарна и за първи път имам такъв проблем.
При така наречена "памук погача" адаптирана за машината, коричката явно се е вдигнала, но 30 минути преди края е вдлъбната? В рецептата пишеше 1 пакетче френска мая, но ми се видя много и сложих две чаени лъжички. Дали това е причината?

По празниците имаше поръчка за 4-5 такива хлебо-погачи Simple Smile и винаги слагах по 2 малки мерителни лъжички мая от френската. Нямаше провал(хлътване). По-скоро водата/течността е била в повече. Ако си сложила по-големи яйца примерно, готово - течността веднага идва отгоре.

В рецептата няма яйца.
Ето я: http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/2014/10/blog-post_2.html
Течността си беше супер, топката тесто стегната. Дали две чаени лъжички не е била много Sad

# 289
  • София
  • Мнения: 3 035
Верно съм се отнесъл нещо с яйцата Joy! И аз работих по абсолютно същата рецепта и с две лъжички от същата мая нямаше провал. При третия хляб добавих за проба пълнозърнесто брашно. Пак бухна, но малко по-малко и вътре не беше на конци и къдели като козунак а беше като обикновен хляб. Явно истински памук става само от хубаво бяло брашно. По-скоро може да е превтасал от по-топла вода и мляко.

# 290
  • Мнения: 469
Верно съм се отнесъл нещо с яйцата Joy! И аз работих по абсолютно същата рецепта и с две лъжички от същата мая нямаше провал. При третия хляб добавих за проба пълнозърнесто брашно. Пак бухна, но малко по-малко и вътре не беше на конци и къдели като козунак а беше като обикновен хляб. Явно истински памук става само от хубаво бяло брашно. По-скоро може да е превтасал от по-топла вода и мляко.
Мда, може да е било по топло млякото, а и аз също сложих 1/4 пълнозърнесто брашно.

# 291
  • Мнения: 8 001
Какво правите от лепкавия хляб? Пак ми се получи така, но малко по-добре.

# 292
  • Мнения: 7 779
и след изпичането ли е лепкав хляба newsm78

# 293
  • Мнения: 8 001
и след изпичането ли е лепкав хляба newsm78

Да де, след изпичането. Не съм пробвала допичане, но еднъж бях пробвала във фурната и беше неуспешно.

# 294
  • София
  • Мнения: 10 648
Някой да сподели дали има проблем с хлебопекарните от последната промоция (Силверкрест) - дали изпича горната кора добре?
Последните два хляба са ми с 600г брашно и стига до половината (с квас) и понеже за осигурация ползвах предимно бяло брашно - забелязвам че и двата пъти кората почти няма загар, не е сурова както предната пекарна ги правеше, дали не е от това, че е до половината висок хляба (около 10см е) от казанчето? На средна степен на препичане го правя, ще пробвам някой път с мая, бял хляб (по-добре личи) с максимален обем.

# 295
  • Мнения: 7 779
и след изпичането ли е лепкав хляба newsm78

Да де, след изпичането. Не съм пробвала допичане, но еднъж бях пробвала във фурната и беше неуспешно.
след изпичането излиза с твърда кора , независимо препечена или не , но все пак е твърдо. при теб е лепкаво. сигурна ли си че тестото се е пекло ?

# 296
  • Мнения: 8 001
Лепкяво е вътре. Кората е добра. Мисля да пробвам да го доизпека сега на филии, въпреки, че хляба е от вчера.

# 297
  • Мнения: 3 020
Някой да сподели дали има проблем с хлебопекарните от последната промоция (Силверкрест) - дали изпича горната кора добре?

Ти нали отдавна я ползваш  Rolling Eyes, в началото така ли печеше?
Ама защо все се мисли за проблем с партидата?  newsm78 То и на фурна да печеш, все различно става. Няма как една машина, особено с такива тънкости като втасване /което зависи от много неща/ и печене /което пак зависи от много неща/ да вади досущ еднакви хлябове.

Имаш опция и за връщане, нали знаеш  Wink

# 298
  • Мнения: 7 779
Лепкяво е вътре. Кората е добра. Мисля да пробвам да го доизпека сега на филии, въпреки, че хляба е от вчера.
явно тестото ти е било много влажно за да остане почти такова и след печенето.
прави по-сухо тесто.

# 299
  • Мнения: 851
Celika, пробвай с клечка дали не е сурово и ако нещо, допичай.
Аз съм доволна от Силвъркреста, хлябът се вдига на милиметри от капака, но не импровизирам много от основните рецепти. Вчера правих с бяло, типово и пълнозърнесто, пак така се наду. Проблемът е, че не спирам да ям.
Вие как си съхранявате брашното и маята?

Общи условия

Активация на акаунт