МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 59-та ТЕМА

  • 85 549
  • 750
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 1 978
Тестото лепнеше малко.
Мисля, че не може да втаса добре.

# 376
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
Много съм доволна от вкуса на хляба, само остава на външен вид да го докарам - отгоре е супер, едно хубаво куполче се получава, но бъркалките бъркат работата - като ги изкарам с куката едни дупки зейват и развалят цялостната картина.Прочетох, че махате бъркалките, но не ми е ясно кога - проверих в книжката, цикъл месене и втасване е 2часа и 20 минути, но не ми е ясно точно кога мога да махна бъркалките newsm78.

# 377
  • Мнения: 7 779
Тестото лепнеше малко.
Мисля, че не може да втаса добре.
направи го да не лепне

# 378
  • Мнения: 7 779
Много съм доволна от вкуса на хляба, само остава на външен вид да го докарам - отгоре е супер, едно хубаво куполче се получава, но бъркалките бъркат работата - като ги изкарам с куката едни дупки зейват и развалят цялостната картина.Прочетох, че махате бъркалките, но не ми е ясно кога - проверих в книжката, цикъл месене и втасване е 2часа и 20 минути, но не ми е ясно точно кога мога да махна бъркалките newsm78.
щом си прочела ,че се махат  би трябвало да видиш и кога се махат  Laughing
бъркалките месят. значи не е удачно да се вадят преди месене. ако ги извадиш след втасване има опасност да прецакаш тестото и да спадне. остава да се вадят преди втасването. и то преди последното втасване.

# 379
  • София
  • Мнения: 3 035
Много съм доволна от вкуса на хляба, само остава на външен вид да го докарам - отгоре е супер, едно хубаво куполче се получава, но бъркалките бъркат работата - като ги изкарам с куката едни дупки зейват и развалят цялостната картина.Прочетох, че махате бъркалките, но не ми е ясно кога - проверих в книжката, цикъл месене и втасване е 2часа и 20 минути, но не ми е ясно точно кога мога да махна бъркалките newsm78.

Каква е продължителността на програмата на която правиш хляб? С други думи какво е изписано на дисплея? Ако е около 3 часа както при Мулинекса, около 1.45-1.50 обикновено е последното премесване за 10-тина секунди. След него може да извадиш бъркалките.  Peace

# 380
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
Ползвам основната програма и тази за бърз хляб. Основната програма е с продължителност 3часа и 20 минути, бързата е час и двайсет минути. Да, Мулинекс ми е машината така че , ако правилно съм разбрала, ще махна бъркалките час и петдесет минути след началото на програмата.
Мунчо, благодаря ти за разяснението!

За бързата програма ще наблюдавам машината кога ще спре да бърка - то тя е много къса , няма да загубя много време Wink.

Последна редакция: чт, 30 апр 2015, 22:12 от Аелис

# 381
  • София
  • Мнения: 3 035
Ползвам основната програма и тази за бърз хляб. Основната програма е с продължителност 3часа и 20 минути, бързата е час и двайсет минути. Да, Мулинекс ми е машината така че , ако правилно съм разбрала, ще махна бъркалките час и петдесет минути след началото на програмата.
Мунчо, благодаря ти за разяснението!

За бързата програма ще наблюдавам машината кога ще спре да бърка - то тя е много къса , няма да загубя много време Wink.

Явно аз не съм обяснил точно, за което моля да бъда извинен Peace! 1.50 часа ПРЕДИ края на програмата, т.е., когато на дисплея Е ИЗПИСАНО 1.50 часа .

# 382
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
Mунчо, благодаря!

# 383
  • Мнения: 2 396
Здравейте и честит празник!

Моля за рецептата на Венета за подготовката на маята, че не намирам нейните рецепти  newsm78

# 384
  • Мнения: 7 779
какво и е на подготовката на маята ? нов метод ли има ?

# 385
  • Мнения: 1 080
Здравейте от скоро и аз си меся хляба  Laughing Днес за първи път слагам в машината пълнозърнесто брашно. Тестото ми започна да спада може би половин час преди да е започнало печенето. Имате ли идея къде е проблема? Струва ми се някак, че програмата идва дълга(т.е. времето за втасване). Спазвам пропорциите по една от рецептите в книжката и съответно препоръчаната програма (3.40мин).

# 386
  • Мнения: 1 978
Тестото лепнеше малко.
Мисля, че не може да втаса добре.
направи го да не лепне

bongo_2007
Благодаря ти много.  Grinning
Хляба ми се получи най-накрая. Стана перфектен.
Оказа се, че брашното е било малко.

# 387
  • София
  • Мнения: 3 035
Здравейте от скоро и аз си меся хляба  Laughing Днес за първи път слагам в машината пълнозърнесто брашно. Тестото ми започна да спада може би половин час преди да е започнало печенето. Имате ли идея къде е проблема? Струва ми се някак, че програмата идва дълга(т.е. времето за втасване). Спазвам пропорциите по една от рецептите в книжката и съответно препоръчаната програма (3.40мин).

Обикновено и хляб от пълнозърнесто брашно може да се омеси и изпече на основната програма.

# 388
  • Мнения: 1 080
Здравейте от скоро и аз си меся хляба  Laughing Днес за първи път слагам в машината пълнозърнесто брашно. Тестото ми започна да спада може би половин час преди да е започнало печенето. Имате ли идея къде е проблема? Струва ми се някак, че програмата идва дълга(т.е. времето за втасване). Спазвам пропорциите по една от рецептите в книжката и съответно препоръчаната програма (3.40мин).

Обикновено и хляб от пълнозърнесто брашно може да се омеси и изпече на основната програма.
Ще опитам, благодаря! Тя ми е по-къса с 30-40мин. Ако и там не се получи мисля, че има 2 бързи програми.

# 389
  • София
  • Мнения: 3 035
Здравейте от скоро и аз си меся хляба  Laughing Днес за първи път слагам в машината пълнозърнесто брашно. Тестото ми започна да спада може би половин час преди да е започнало печенето. Имате ли идея къде е проблема? Струва ми се някак, че програмата идва дълга(т.е. времето за втасване). Спазвам пропорциите по една от рецептите в книжката и съответно препоръчаната програма (3.40мин).

Обикновено и хляб от пълнозърнесто брашно може да се омеси и изпече на основната програма.
Ще опитам, благодаря! Тя ми е по-къса с 30-40мин. Ако и там не се получи мисля, че има 2 бързи програми.

Ако и там не се получи, значи подхода ти е грешен. Не се занимавай с бързи програми. Когато нямаш сигурна рецепта (разбирай такава, която си замесила 10-тина пъти успешно) се налага да следиш тестото още от замесването. При положение, че е с добра консистенция, остава да прекаляваш с маята или да слагаш топли продукти или и двете. Ще ти пусна една рецепта, която при мен е безпогрешна с бяло брашно от Софиямел и пълнозърнесто и грахам от Арчар, както и от Балван.

Всичко е в грамове, защото работя с кухненска везна:

Вода - 350гр.
Оливия/зехтин - 25гр.
Сол - 1 малка мерна лъжичка.
Захар - 1 малка мерна лъжичка.
Брашно грахам или пълнозърнесто - 350гр.
Брашно бяло - 250гр.
Мая жива - 7гр. или 1 малка мерна лъжичка суха. Аз ползвам суха от френската по 11гр. пакетчето.

Програма - основен бял хляб.
Препичане на коричката - средно.
За тегло на продуктите 1000 гр.

Машината е от големите Мулинекс-и с приставка за багети и 2 бъркалки.
Продължителността на програмата е 2.57 часа.

Общи условия

Активация на акаунт