МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 59-та ТЕМА

  • 85 444
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
  • София
  • Мнения: 3 034
Минавам да се отчета: хлябът ми стана много вкусен.
забравихте да показвате какво сте направили  #Cussing out

ето последният ми хляб - с маята на СофияМел....

добро втасване се получи


Имаше ли "помощ от приятел"/довтасване/  или машината сама си го сътвори?

# 616
  • Мнения: 7 779
всичко си беше както обикновено. единствено замених използваната до сега мая с тази на СофияМел. времето за втасване беше както при другите маи. единственото , което ми направи впечатление беше ,че коричката ми се струва някак си по-мека/жилава.  незнам дали е от маята , но това ми направи впечатление.

# 617
  • Мнения: 1 567
всичко си беше както обикновено. единствено замених използваната до сега мая с тази на СофияМел. времето за втасване беше както при другите маи. единственото , което ми направи впечатление беше ,че коричката ми се струва някак си по-мека/жилава.  незнам дали е от маята , но това ми направи впечатление.
bongo_2007, клавиш Shift нямаш ли на клавиатурата? Какво е това писане без главна буква в началото на изречението? В първи клас се учи това. Много е дразнещо.

# 618
  • Мнения: 7 779
имам , но не го използвам. нямам проблем с това  Joy

# 619
  • Мнения: 334
Малко късно за снимка, половината вече го няма Simple Smile Получи ми се леко вдлъбнат, вероятно защото течността дойде малко в повече. Киселото мляко беше 175мл., хапнах си от него, явно недостатъчно, добавих 100 мл. вода (50 отидоха за разтваряне на маята) и яйцето и то отиде към 300 мл.,а трябваше да е 245 по рецепта. Маята също може да е била в повече, четвърт (10,5 гр.) на 350 грама брашно. Абе май не е маята, водата е дошла в повече. Но стана вкусно.

Последна редакция: ср, 05 авг 2015, 11:32 от MaryJane

# 620
  • Мнения: X
Нямам  с какво да снимам. Хляба ми стана идеален и пак като козунак - с конци -явно от яйцето,млякото и олиото.
  И като се вземе в предвид ,че почти всичко беше на око. А маята нарочно супер малко - беше експеримент .
Моята мая беше около 1/8 от кубчето - съвсем малко. За около 400г брашно.
 

# 621
  • София
  • Мнения: 3 034
 Мери-Джейн, всичко е било в повече Peace.

Жармен, ти винаги си била номер едно, "на око"  bouquet!

# 622
  • Мнения: 334
Мери-Джейн, всичко е било в повече Peace.
А колко е точното според теб, Мунчо? За 350 гр.брашно и обикновена програма за бял хляб.
Апропо, маята е точно колкото според таблицата.

Последна редакция: ср, 05 авг 2015, 09:48 от MaryJane

# 623
  • Мнения: X
Температурите са високи -аз с 1/2 от нормално количество мая направих страхотен хляб вчера и не ми хлътна . Пробвай с по -малко мая.

# 624
  • Мнения: 334
Високи, високи, колко да са високи? 21 градуса е в момента. Ама ти си го месиш на ръка, втасваш навън и само печеш в хлебопекарната, аз нямам ни опита, ни мерака за това:)

# 625
  • Перник
  • Мнения: 5 056
Снощи установих, че едната бъркалка не се върти  Sad Като я въртя на ръка, оста се движи някак много по-леко от другата. Не се вижда нещо да е деформирано или да липсва. До онзи ден работеше нормално. Идея си нямам какво е станало, но нещата вървят към ново казанче. А това го взех края на април - началото на май.  Twisted Evil За Лидълската хлебопекарна става въпрос  Sad

# 626
  • Мнения: X
Високи, високи, колко да са високи? 21 градуса е в момента. Ама ти си го месиш на ръка, втасваш навън и само печеш в хлебопекарната, аз нямам ни опита, ни мерака за това:)
Къде прочете ,че си меся хляба извън машината - вчера процеса беше пълен - даже и бъркалки не вадих .
   Що за върховна глупост ще е да меся извън машината и да пека само Grinning
 Не знам какъв опит и мерак имаш -ама явно в заяждане ти се отдават повече  Joy

# 627
  • Мнения: 334
Не съм имала и най-малко намерение да се заяждам, съжалявам, че си го приела така. На мисълта, че месиш на ръка, ме наведе този твой пост:

Аз правя хляб за кратко време - защо не . Не го приемайте като заяждане - на ръка меся по-бързо и процеса ми е по-кратък . Замесвам с гореща вода - а в тоз топлик сега ще втаса за отрицателно време . Вярвам първо на собственият си опит и след това на писано слово и думи на анонимни люде.
  Зависи и от количеството замесено тесто и ако бабите ни - то зависи и на кой са бабите - щото на по-младите бабите хляб не са месили Grinning
     Машината улеснява процеса ,но го и удължава.
 Машина имам от няма и година ,меся от 12г насам . Да речем имам малко опит може да се каже.

С най-голямо уважение казах, че ти имаш опит, а аз-не, както и имаш мерак да месиш на ръка, а аз-не.
Няколко пъти казах, че аз работя с точни пропорции, защото нямам усет. Така че "сложих на око" радвам се за теб, ама на мене не ми върши работа. Mr. Green

Сега забелязах грешката, 1 гр. на 100 гр. е 3,5 гр. на 350 гр., тоест 3 пъти повече съм сложила ooooh! Но 3,5гр. посмъртно няма как да отделя и измеря.


# 628
  • Мнения: X
Сравних процеса за направа на хляб с машина и на ръка - времетраене. С машината е по-дълъг. Даже и за по-малко количество . 3 часа и повече.
  Аз нямам везна и меря с марителната лъжичка ,ако е суха мая или режа от кубчето на око .
  Имам заболяване на гърба и машината я купих за да улесни замесването . Помощник си  е - само дето пуска черно от осите . Още не съм сменила казанчето -  пролетта спрях да я ползвам - на децата им омръзна хляба . В къщи ядем малко хляб и един се мота цяла седмица.

# 629
  • Мнения: 3 020
Но 3,5гр. посмъртно няма как да отделя и измеря.

Не е фатално да сложиш примерно 4 гр. По-добре е от тройна доза - ако кубчето жива мая е 42 гр., режеш на 10 части.  Peace
Пък за по-лесно суха мая от 7 гр. на 2, или суха мая от 11 гр. на 3.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт