Идеи за зеленчукова градина на балкона

• 101 742
  • 758
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, искам да ви попитам, като отглеждате домати на терасата в тенекии (защото това мисля и аз да правя тази година), дупчите ли тенекиите за дренаж и може ли без да се дупчи, защото това означава, че терасата ще трябва да е във вода и кал....предполагам. Другия вариант е на подложки, но не ми идва на ум какви да ги измисля квадратни... Някакви идеи? newsm78

# 286
А защо трябва терасата да е в кал и вода? Така или иначе правиш дренаж на съда – камъчета, пясък, най-добре керамзит. После поливаш внимателно и като видиш, че започва да изтича отдолу, спираш да поливаш.
С малко повече опит може и без да пробиваш съда, стига да успееш да контролираш количеството вода, което наливаш.
Ако се спреш на пластмасови кофи от сирене, можеш да използваш капаците за подложки.

# 287
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush ние направихме дупките на 3-4 пръста над дъното. така на балкона не се излива нищо, водата се задържа ниско в съда, а домата си смуче от нея Blush

# 288
Като един балконски градинар от центъра на София,искам да кажа,че ако цял ден се нагрява балкона,трябва да поставите нещо под съдовете с растения.

# 289
  • Пазете Гор
"Водоснабдяването" на зеленчуците, отглеждани в съдове, е най-голямата ми главоблъсканица като градинар, и за съжаление и до днес нямам еднозначно добър отговор. Експериментирам, пробвам, подобрявам и така вече десетилетия, а до съвършенстото съм толкова далеч, колкото и до Австралия. За тая година ще опитам две неща: по-класна система за какпово напояване и елементарна празна пластмасова (бирена, разбира се) бутилка, забодена с гърлото, до степен на стабилност, в почвата на съда. Полива се в отрязаното ѝ дъно, и се предполага, че би дозирала водата.

Има разлики между раличните видове "балкони" - има закрити (лоджии), в които няма директен валеж, а има многочасови засенчвания, но има и открити, чиито микроклимат не се различава много от този в градината. Технологиите в двата случая имат малко сходства.

Днеска разсадих малко ягоди  - по три корена на една тенекия от сирене. Иделаният перииод за разсаждане на ягоди е есента, но просто ми попаднаха коренчета, та не можех да ги хвърля просто ей-тъй. Но и сега става. Ягода в съд не е лоша идея - приличен добив, издръжливост на суша и студ, минимални загуби на плод от вредители, достъпност на реколтата; проблемът е, че в повечето време на годината просто заема място.

# 290
Моят балкон е източен,с много светлина, но много открит и ветровит(висок етаж)
Много неща съм уморила...просто не издържат. Sad

# 291
  • München, Deutschland
Отчитам се с активен уикенд. Simple Smile

- Засадих мини камбички, едни черита, едно чудо с име "Балконски домат", на който нямало нужда да му се махат пичовете (едни такива израстъци м/у основното стъбло и клоните?).
- Преместих подправките навън - мента, магданоз и мащерка.
- Имам вече 2 саксийки с някакви издръжливи цветя.
- Пресадих няколко клончета корнишони в по-голяма саксийка. Куркума каза, че може директно в големия съд, но нямам, трябва да купя... Чудя се в една голяма саксия (размер за домат) колко растения краставички мога да сложа? Някой с опит?
- Посятият магданоз още не е покълнал, копърът покълна, ама изглежда много рехаво и странно... Някой да е сял копър?
- Останаха: едни черита разсад за преместване, още едно сандъче, за което да си избера цветя, засях чубрица, магданоз и копър + някакви цветя - ако нещо стане - ок, ако не - не...

# 292
Като един балконски градинар от центъра на София,искам да кажа,че ако цял ден се нагрява балкона,трябва да поставите нещо под съдовете с растения.
Какво например? Първо ми хрумна найлон, което ми се струва безмислено, евентуално някакви дъски или шперплат са добра идея. Но за тенекиите какво да измисля? Освен бяла боя нищо друго не се сещам. Те също много ще се нагреят, това проблем ли е? Евентуално ако не са тенекии ами туби от минерална вода 10л? Там пък ме притеснява пряката слънчева светлина по корените и пак ще има спарване...

# 293
Нямам опит с метални съдове,само с керамични и пластмасови.Балконът ми се огрява от слънцето през целия ден и въпреки редовното поливане,корените на растенията страдат,защото се нагряват от теракота.Някои съдове,повдигнах на стойки ,а под други поставих дървени подложки .

# 294
  • München, Deutschland
Големи керамични саксии нямам, пластмасови са и си имат чинийка само. Не съм имала проблем с корените досега, но опитът ми е само от 3 години.

Слънцето грее от около 10-11 сутрин докъм 6:20 вечерта в момента, лятото докъм 10 вечерта (в най-дългите дни).

# 295
Аз имам две тенекии, тях съм ги облепила със самозалепващо фолио - по-красиво е Simple Smile, а и мисля, че помагат срещу нагряването.
Това е само идея.
Другите са ми пластмасови саксии, не съм имала проблеми досега, но моят опит е само двегодишен.

# 296
  • София
Моят балкон е източен,с много светлина, но много открит и ветровит(висок етаж)
Много неща съм уморила...просто не издържат. Sad

И аз съм така. От няколко години опитвам, садя семена, покарат и като пекне слънцето, ги унищожава. Тази година имам повече място за местене и ще експериментирам на по-закрито и сянка. Сложила съм босилек, целина, ягоди и още нещо май имаше...  newsm78

Мъжът ми прави опити с домати. Разсада го правим в сандъче, тръгва прекрасно. След това сложихме по 2-3 растения в пластмасова кофа и изкарват по 1 домат - трагедия. А взехме семена от приятели, от градина.

# 297
  • München, Deutschland
Агент, и при мен босилек не става, и други хора са ми го казвали, а за доматите - 2-3 в една кофа ми звучи страшно много...

# 298
  • София
Босилека миналата година тръгна и беше супер, обаче направих грешката да го внеса вътре.
За доматите - налрая остава по 1 растение на кофа. Обаче стоя 1 домат? Може би трябва тор?

# 299
  • München, Deutschland
Я кажи колко ти е кофата. Да не е малка? Моите са огромни, при това гледам само черита и пак в другата тема за градините ми бяха писали, че според тях е малка.

Пръстта я сменям всяка година с напълно нова, не торя, дори в най-безвредната тор има нитрати, в естествената също. Нитратни мога да си купя и от магазина.

Също така, взимам си устойчиви сортове домати, които да не се разболяват и да раждат... Нямам идея как се правят тези модификации, но пише, че не са ГМО, поне не и по смисъла на закона.

Пръстта и самите растения купувам само от специализирани градински супермаркети, не взимам разсади от други хора, защото ще се ядосвам ако не станат.

Мисля, че всичките неща по-горе имат значение, защото приятелки с пръст от нормален супермаркет, такива, които взеха семена от селата на дядовците си и такива, които нямаха големи саксии, нямаха успех. На едната растението й умря 2 седм след като й го дадох, другата е произвела 3-4-5-6 домата за целия сезон, третата със семената на дядо си и тя произведе някъде 4-5. А аз имах 100тици черита...

Общи условия

Активация на акаунт