Идеи за зеленчукова градина на балкона

• 101 667
  • 758
  •   1
Отговори
# 135
  • Пазете Гор
Невъзможно е с памуче да се пренесе генетичен материал от един доматен цвят на друг. Не за друго, просто вижте как е устроен цветът! Нищо не пречи да търкате цветовете, но не мислете, че опрашвате нещо! Та то няма прашец на достъпно място, за Бога! С търкане ще върже почти толкова, колкото и без.

патладжани и сиврия в тенекия.

# 136
Аз преди години с тънка четка за рисуване ги опрашвах. Нямах тераса, а си посадих домат в хола. Пчели със сигурност не влизаха Simple Smile. 10 чери доматчета събрах - нищожна реколта заради много фактори, но пък опрашването със сигурност беше само от мен. Може би ако е придружено със звуци "бзззз бззз" би било по-успешно.. Wink

# 137
  • Пазете Гор
Пиша за трети път и се отказвам - цветовете на доматите се самоопрашват. Така са устроени, че нямате достъп до тичинките и не може да пренесете прашец от един цвят на друг, нито вие, нито пчели и каквото там бръмчи. Това, че сте ровичкали с четки и памучета не значи, че сте опрашили нещо.

# 138
Куркума, а има ли смисъл доматеното растение да се потупва леко, когато цъфти? Мисля, че нещо подобно бях прочела и заръчах на майка да помага на домата на балкона. Без вятър, полъх, потупване, ще се опрашат ли?

# 139
Куркума, а има ли смисъл доматеното растение да се потупва леко, когато цъфти? Мисля, че нещо подобно бях прочела и заръчах на майка да помага на домата на балкона. Без вятър, полъх, потупване, ще се опрашат ли?

Точно от това има смисъл. Куркума е прав, че с памук няма достъп до полена в тръбичката, но не е прав, че  доматът се самоопрашва(това е типично за доста ограничен брой растения). Полъхът на вятър, вибрациите на кацащите по цвета насекоми, помагат начаст от полена да премине през порите на тръбичката и то това е достатъчно за да върже растението. Само дето, то като е на балкона му се случва всичко това и според мен няма нужда от помощ. Помощ им трябва на тия по парниците.. Wink

# 140
Преди три години си засях две саксии магданоз и още го ползвам. Имам босилек, лавандула и маточина.
Тази година засях домат в голяма пластмасова саксия, ама много тънък и дълъг върви. Може слънцето да не му е достатъчно.

# 141
машина,   bouquet
Значи правилно съм разбрала. На майка съм връчила един Лабрадор и тя каза, че вече е завързал няколко доматчета. Много е подходящ този сорт домати за балкона, защото става ниско растение. Ще го видим и на вкус как е.

# 142
Абе , не знам дали опрашвам с памука , но е факт - от както го правя цветовете започнаха да връзват , иначе само прецъфтяваха и основата пожълтяваше и падаше .  newsm78  Сега чакам новите "завръзи" , така де тези , които са съвсем малки , защото първите красиви зелени доматчета паднаха в жертва на малката  Laughing

# 143
На майка ѝ казах само да потупва леко растението и тя го прави. Колко често, не зная. Първото доматче го видях, а после тя ми каза, че има още. Ще снимам, но трябва да се организирам.

# 144
  • Пазете Гор
....
Точно от това има смисъл. Куркума е прав, че с памук няма достъп до полена в тръбичката, но не е прав, че  доматът се самоопрашва(това е типично за доста ограничен брой растения). Полъхът на вятър, вибрациите на кацащите по цвета насекоми, помагат начаст от полена да премине през порите на тръбичката и то това е достатъчно за да върже растението. Само дето, то като е на балкона му се случва всичко това и според мен няма нужда от помощ. Помощ им трябва на тия по парниците.. Wink

Налага се да уточня кои цветове в ботаниката се наричат самоопрашващи се:
Това са цветовете, за чието опрашване не се пренася и няма как да се пренесе генетичен материал от друг цвят. Цветовете на доматите са такива. Какво стимулира самоопрашването вътре в цвета е съвсем отделен въпрос. Предполага се, че насекомите стимулират този процес чрез поклащането, - това и написах в пост 127 на предната страница.

Опадането на младите завръзи е проблем, и се засилва при засушаване на въздуха.

# 145
машина,   bouquet
Значи правилно съм разбрала. На майка съм връчила един Лабрадор и тя каза, че вече е завързал няколко доматчета. Много е подходящ този сорт домати за балкона, защото става ниско растение. Ще го видим и на вкус как е.

Хах, не очаквах, че толкова много може да порасне на балкона (според мене му е тъмно там и е преполят, иначе е топло)! При мене е около 30 см висок, но на открито, в градината.

# 146
  • Люлин
Имам 10 корена босилек в саксия на терасата, не са цъфнали, високи към 25 см.
Въпроса ми е кога да почна да режа или късам от тях.
Дали ако отрежа даден босилек ниско до пръстта той ще расте пак.  Rolling Eyes

# 147
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Имам 10 корена босилек в саксия на терасата, не са цъфнали, високи към 25 см.
Въпроса ми е кога да почна да режа или късам от тях.
Дали ако отрежа даден босилек ниско до пръстта той ще расте пак.  Rolling Eyes

по всяко време можеш да обереш по-едрите листа.
ако отрежеш ще се разклони, но не режи до земята все пак Simple Smile остави му малка височина и поне една-две двойки листа  Hug

# 148
  • Люлин
Благодаря за съветите Добри, както винаги си точна.  Hug
Досега сме купували рядко босилек от пазара и по спомен сме вземали цели стръкове.
Най вероятно е било на края на сезона.

# 149
Някой гледа ли тиквички на балкона? Боднах преди 10 дена няколко семки и вече кръстосаха, но се чудя в какъв обем съд да ги сложа? Аз ползвам PET бутилки(от вода), че хем идват без пари и уж нали не изпускат толкова отрови като обикновените саксии. Казаха ми, че 2л бутилка на корен тиквичка им стигало, но съм скептична - вие как мислите? Почвата ми е 2 кокос/1 биохумус (няма други съставки)..

Общи условия

Активация на акаунт