Идеи за зеленчукова градина на балкона

• 101 732
  • 758
  •   1
Отговори
# 255
Има декоративна лоза – партеноцисус, която наесен се обагря много красиво в червено. Не съм пробвала на тераса обаче.

# 256
Без Хилти няма да стане - бетон е отвсякъде, даже не и асфалт. Sad
Скрит текст:

# 257
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Има декоративна лоза – партеноцисус, която наесен се обагря много красиво в червено. Не съм пробвала на тераса обаче.

точно за нея писах  Peace канадска лоза

линда,  преди години отглеждах (любителски, да не си помислите нещо) топките  Mr. Green на кралица Ана Mr. Green нещо средно между краставица и пъпеш, вкус и мирис на пъпеш, размер на корнишон, но закръглено.
рекламираха ги като много трайни и ароматни. първото не беше вярно, второто - горе-долу.
но беше забава за децата.

http://www.rareseeds.com/plum-granny-queen-anne-melon/

# 258
Нашия отел ще го махам. Изрязах, но ме мързи да изкоренявам. Дали ще си изсъхне без бой? Този сорт за мен не става. Вино няма да правим, за ядене не става. А да заема място за забава на косовете.... е, няма да стане. Simple Smile

# 259
Вчера насях доматите и в момента са в мазето.Могат ли да стоят там или няма да поникнат?

# 260
Вчера насях доматите и в момента са в мазето.Могат ли да стоят там или няма да поникнат?
Ако температурата е 22-25 градуса, завила си ги отгоре, за да се запази влажността, провери след три дни дали са поникнали и веднага на светло и малко по-хладно. Моите ги пробвах да поникват при по-ниски температури, ама не пожелаха. Сложих да се рътят нови, за да ги добавя в същите саксийки, че са различни сортове и преместих всичко на топло.

# 261
  • München, Deutschland
рътят = покълнат?

# 262
  • Пазете Гор

Рътят = да ги накарат да покълнат преди поставянето им в почвата.

# 263
St. Dobri - аз, защо пусна този сайт...  Crazy Очите ми останаха, място няма!

Моята ферма вече е превзела апартамента. На остъкления (северен, за съжаление) балкон изнесох 3те големи кашона спанак; ще го ползвам за поници, бейби-лийф и няколко растения ще оставя да си растат като нормален. Също там прехвърлих и част от лука; надявам се да не му е студено (Русе). В югозападния хол са репичките за листна маса, част от слънчогледовите поници и около 50 мини тавички, засяти между 26 и 28 февруари. Слава богу, надписах ги тоя път. В коридора са бурканите с кълнове иоще 2 кашона със слънчогледови поници, трифидите (експериментирам с жълтите, т.е. безхлорофилни, поници, дето толкова ги хвалят). В малката южна спалня, освен граховите и слънчогледовите поници, репичките, цвеклото и морковите за листа, са и всички останали тавички, които не се побраха в хола, както и подправките.

Имам няколко въпроса: тъй като всеки ден накисвам някакви семена за кълнове (бобчета мунг, жито, просо най-често, както и броколи, детелина), първата вода от накисването се изхвърля, но тук-там препоръчват да се ползва за поливане, тъй като съдържа много полезни вещества. В същото време малко се чудя дали би била полезна за покълващите в тавички - т.е. в тази вода повече инхибитори ли има или стимулатори? И дали, ако не я преваря, инхибиторите (предполагам, ензими) няма да се дезактивират, и ще имам хубава супичка с нутриенти за поливане?ь

Още един въпрос: какви тикви и тиквички са подходящи за балкон? Не ме интересува реколата; листата ме интересуват. Примерно, контейнер с размер на тенекия от сирене достатъчен ли е като обем? Viki_Kati, вашите тиквички кой сорт бяха и в какво ги гледа?

Успешна пролетна седмица на всички Simple Smile

# 264
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за инхибитори и тимилатори не знам, но ако семената са били третирани срещу плесени, гниене, вредители... всичко това се е измило  Peace

за балконско развъждане последното може и да не е толкова важно, но предните две са си нужни и в градината и на балкона Thinking

сортове тикви и тиквички  не мога да посоча, но декоративни кратунки би трябвало да станат.
мисля си, че може би в по-малки съдове/пръст просто растенията ще са ще са по-дребни.
на листа и на височина.
нещо като цветята, които отглеждаме в саксии и тези в нормалната им среда  ooooh!

# 265
St. Dobri, притеснява ме единствено това, че ако съдът е малък, ще ги измъча или уморя; поливането не е проблем. А за водата от семената - моя грешка, не уточних, че става дума за водата, която е от накисване на семена за покълване, т.е. те не са обработвани с химикали.

Кофтито е, че в повечето сайтове пишат за отглеждане в градини или даже промишлено, а конкретно за малки обеми има само анекдоти. Да вземе някой знаещ като Куркума да напише книжка ли за пишман-мичуринци?  Crazy

# 266
Как сте, мичуринци?  Grinning
При мен има свръхпроизводство на рукола и спанак; нямам условия за големи мащаби, така че ще бъдат употрбени съвсем мънички. Буйно растат и дайкончетата, и китайските репички, както и сминдухът, и, както обичайно, слъмчогледовите и граховите поници за зелена салата. За първи път сложих и леща за зелена трева за салата; би трябвало да е пораснала след 10 дена. Никак не ми върви на лукове, обаче. Sad Брасиките са много кекави, не знам даже дали ще оцелеят. Посадих и елда (buckwheat lettuce), няма и хабер да покълва, но май аз съм си виновна, че първо засях тавичка, а после прочетох как трябва да се прави. Утре ще пусна снимки.

Четох за тиквичките - има едни кръгли, Ница, които май са подходящи за малки пространства (като балкон). Ако имате конкретни препоръки кое става и кое не, пишете.  Hug

# 267
  • Пазете Гор
Спанакът е разумно да не се скубе наред, а да се разрежда. Оставените растения се развиват бързо и стават по-едри. По този начин от една и съща площ се получават няколко "реколти".

# 268
  • München, Deutschland
Отчитам се с 3 топнати лукчета във водичка - 2 са си глави стар лук, а 3тото са отрязан донякъде зелен лук. Едната стара лукова глава видимо расте. Simple Smile

Дали като се отрежат зелените стръкчета ще тръгнат нови? Докога така?

# 269
Дали като се отрежат зелените стръкчета ще тръгнат нови? Докога така?
Да, те ще си покажат докога. Щом растат и не жълтеят, ползвай.

Общи условия

Активация на акаунт