Съпруги на военнослужещи - 11

• 55 614
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
green eyes , благодаря  Hug Намерих тази рецепта
Скрит текст:
Традиционен козунак
Източник : BG Mamma

1.   6 яйца
2.   250мл. Мляко
3    300г. Захар
4.   1 ч.л сол
5.   200 г. масло или 150 г. св. Мас
6.   4 пакетчета ванилия
7.   есенция лимон
8.   кубче мая
9.   около 1 кг. брашно
Приготовление
Подмесва се маята – маята се натрушава в затоплена купа, добавя се 1 ч.л захар, 2-3 супени лъжици брашно и малко мляко(затоплено). Разбурква се да се получи каша с гъстотата на боза. Покрива се и се оставя да шупне.
Разтваря се захарта в гореща вода, така че да не остане и кристалче.
Затоплям мазнината, аз лично смесвам масло,св. мас и олио (горе доло  1:1)- 200г.
Разбиват се яйцата и към тях се добавя захарния сироп. Сместта се затопля.
В тава се пресява брашното и се прави кладенче.
Изсипва се затоплената яйчета смес и се започва бъркането, добавя се маята и по малко от млякото,солта,ароматизаторите. Когато започне да лепне тестото започвам да меся на плот и да добавям мазнината.
Когато се омеси тестото се оставя да почине (около 30-40 мин), ако в стаята е по хладно му трябва повече време. Хубаво е тестот да е покрито или с влажна кърпа или с найлон.
Следва биенето на тестото в плота. Казват да е около 100 пъти и аз така направих.  Следва нова почивка пак около 20 мин.
Накрая остава оформянето според вкуса на всеки! Следва ново втасване. Преди печене се намазва със жълтък разбъркан с малко вода и мазнина и се наръсва със захар.
У дома се обичат кизунаци без нищо.
Пекат се в предварително леко загрята фурна около 100 0. При слагането на козунака във фурната се пече на 180 - 2000.Във фурната слагам купичка с вода, за да не зисъхва козунака.Когато козунака се зачерви отгоре го покривам със фолио.

Аз сложих всички продукти(със стайна температура)в машината:първо половината прясно мляко с разтворената в него мая,след това разбитите яйца с останалото мляко,захарта,ванилията,после разтопеното масло,брашното върху него солта.Имах и есенция за козунак капнах малко и от нея,ванилията и пуснах машината на месене и втасване.В началото и помогнах малко с лъжица.След приключване на програмата посипах плота  с брашно,извадих тестото,разделих го на две.Плетох ги на плитка с три фитила.Първия го сложих в студената фурна и го пекох на вентилатор.(идеята я взех от Джема,за което много и благодаря bouquet)Другия втасваше в микровълновата,за да е на закътанко.След като се изпече първия,другия беше втасал вече и го пекох без вентилатор на загрята фурна.
За нея ли иде реч? Моля дай насоки и указания  Embarassed

# 181
Да, Стефи, тази е. Аз следвах нейните насоки - най-отдолу, които е написала.  Simple Smile

# 182
Честит имен ден на всички цветя! Пожелавам ви много красота и нежност, с които да направите и света около себе си по-прекрасен!  newsm51

# 183
  • София
Добра вечер мили военни момичета. Надявам се, че природата не е помрачила хубавото ви настроение и всички сте изкарали един прекрасен ден.

Благодаря на всички, които споменаха нас, цветята, с добро. Благодаря на момичетата, които ме поздравиха по телефона и със SMS-и. Не крия, колко ми е приятно...

Хубава вечер! Hug

# 184
  • Разпиляна във въображението
ПП: Miriel, Ние сме от Казанлък, но днес няма да имам възможност за срещи. Само за един ден ли ще бъдете?

Не. Заминаваме си в четвъртък след работа.

# 185
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ПРАЗНУВАЩИТЕ /тези, които носят имена на растения/ и ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ОСТАНАЛИТЕ.

stef87 Как сте днес с температурата? /дано да сте нямали  Praynig /
Сладки сънища.  smile3524

# 186
Добро утро мацки  Hug

От днес започва Страстната седмица, или седмицата на страданията - последната от живота на Иисус Христос. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик.

Откъде се взе този дъжд  Sad Аз така се надявах да се разходим днес, тъкмо и с Miriel се намерихме, а тя каква стана  Sad

СГГ, вчера стойностите на Т бяха 37,0 - 37,1 . Днес имаме уговорка с педиатърката да й звънна, за да видим какво ще правим. Според мен детето си е добре - яде, смее се, пищи, играе си..... Не ми се иска да го водя по разни лаборатории, където е бъкано с болни. Най-много там да го разболея.

Хубав и усмихнат ден на пук на лошото време  Hug

# 187
  • Разпиляна във въображението
Добро утро. Наистина кофти късмет. Дори и за ММ се сети, във Втори батальон е наистина, а то какъв дъжд Simple Smile

# 188
Добро утро момичета Simple Smile  Да ви почерпя виртуално и аз. Вчера рано сутринта се сдобихме с двама прекрасни племенника, малко подраниха, но пък направиха страхотен подарък на баба си за имения ден.

# 189
Miriel, все ще бъде благосклонно да е видим  Hug
Пате прекрасни новини! Да са живи и здрави, много палави, да бъдат радостта и гордостта на мама и тати!

# 190
  • Някъде в Европа...
Добро утро! Днес аз ви пазя и е съвсем нормално да вали Simple Smile. Колегите от моите наряди знаят кога да си носят чадър Simple Smile
Пате, честити племенници! Нали знаеш-лелята е втора майка. Да са живи и здрави, а на майката-бързо възстановяване..
Стеф, надявам се болестта да си е заминала вече!

От вчера си имам гостенче, племенникът ми е вкъщи и с моят син са голяма комбина. Типични деца на времето си - и двамата хванали тел. си и играят он-лайн един срещу друг. Е, пак си играят заедно, но в мрежата. Определено днешните деца нямат нашето детство...
Хубав ден желая, макар и дъждовен!

# 191
Добро утро!

Пате, честити племенници! Хубаво е да си леля!  Heart Eyes
AIR, значи и занапред можеш да казваш кога си наряд, че да сме готови с чадърите.  Mr. Green Права си за днешните деца и игрите им ... за съжаление.  Confused

# 192
  • Някъде в Европа...
Добро утро!

AIR, значи и занапред можеш да казваш кога си наряд, че да сме готови с чадърите.  Mr. Green Права си за днешните деца и игрите им ... за съжаление.  Confused
Четвъртък    Mr. Green

# 193
Очертава се дъждовна седмица значи.  Twisted Evil

# 194
Добро утро и от мен! Нямах никаква, ама никаква възможност да намина събота и неделя. Лаптопа потъна някъде в навалицата около ремонта, а когато го намерихме се оказа, че някой от баш-майсторите е резнал кабела  Sad Така че изобщо не съм влизала в нета. На патерица, но много от сърце-честито на всички с имена на цветя! Бъдете живи и здрави и само хубави неща да се случват на вас и близките ви хора!   bouquet
Пате, честита радост! На малките слънчица пожелавам да растат здрави и силни и много да слушкат, а на мама-бързо възстановяване!
AIR, много често си мисля за това, че нашите деца сега нямат това детство, което имахме ние. Ние живеем в голям град и ми е абсолютно невъзможно да си помисля да пусна сина ми / 8 г/ сам навън. Спомням си, била съм по-малка от него, когато с приятелчетата ходехме в една градинка близо до нас, без някой възрастен да ни придружава. Само казвахме къде сме и това беше достатъчно. Сега изобщо не може да става въпрос за това. Сега децата ни наистина предпочитат телефоните и компютрите пред игрите навън, но това може би е свързано с времената, в които живеем.
Радинка, опитай пак със снимките, интересно ми е.
Стеф, оздравявате ли?
Дунди, и ти стига кашля, ами го гони вече този бацил, който те мъчи вече толкова време!
Чакам петък....заминаваме за Копривщица..... Laughing
Хубав и усмихнат ден напук на дъжда ви пожелавам!

Общи условия

Активация на акаунт