ДУБАЙ 9-та тема

• 85 010
  • 745
  •   1
Отговори
# 255
Страхотна тема!  Peace

Записвам се да чета. Онзи ден си резервирахме билети за след няколко месеца, но вече съм в процес на търсене на хотел и подготвяне на плана.  Simple Smile В кои квартали е най-добре да се търси хотел?

За визата вече прочетох, че е отпаднала, но имам въпрос за паспорта. Има ли някакъв срок, в който не трябва да изтича паспорта? Тоест, ако заминаваме март, а паспортът ми изтича април, проблем ли ще е? Защото за Русия ми искаха минимум 6м напред да ми е валиден, та се чудя сега дали да пускам нов, защото като заминаваме ще ми е валиден по-малко от 3м.

# 256
Надя, мерси, стана ми много по-ясно Grinning

В кои квартали е най-добре да се търси хотел?

За визата вече прочетох, че е отпаднала, но имам въпрос за паспорта. Има ли някакъв срок, в който не трябва да изтича паспорта? Тоест, ако заминаваме март, а паспортът ми изтича април, проблем ли ще е? Защото за Русия ми искаха минимум 6м напред да ми е валиден, та се чудя сега дали да пускам нов, защото като заминаваме ще ми е валиден по-малко от 3м.
.Vaya., районът зависи от бюджета ти Peace Кажи ориентировъчно какъв е, защото има и за 60лв има и за 6000лв.
Не може с 1 оставащ месец. Задграничният паспорт следва да бъде валиден минимум 6 месеца към момента на пътуването. Извади нов.  Grinning

# 257
  • София
Здравейте,

темата е страхотна и много полезна, ще я следя с интерес.
Дали можете да ми препоръчате БГ туристическа агенция или е по-добре сами да организираме пътуване до Дубай ?

Благодаря предварително.

# 258
Здравейте,

темата е страхотна и много полезна, ще я следя с интерес.
Дали можете да ми препоръчате БГ туристическа агенция или е по-добре сами да организираме пътуване до Дубай ?

Благодаря предварително.

Повечето хора, който пишат тук си организират сами пътуването. Назад по темите имаше споделен опит и с няколко ТА. Ако искаш да ти излезе по-евтино и да е съобразено изцяло с Вашите предпочитания е по-добре сами да си организирате всичко. Самата организация не е трудна и аз лично препоръчвам този вариант.

# 259
  • София

Повечето хора, който пишат тук си организират сами пътуването. Назад по темите имаше споделен опит и с няколко ТА. Ако искаш да ти излезе по-евтино и да е съобразено изцяло с Вашите предпочитания е по-добре сами да си организирате всичко. Самата организация не е трудна и аз лично препоръчвам този вариант.

Благодаря за информацията.
Това ще бъде първото ни пътуване до Дубай и не се чувствам сигурна сама да организирам, но ще продължа да се информирам от Вашия опит и може сама да се пробвам. Ще се ровя в старите теми, тъй като в тази не срещнах споделен опит с ТА.

# 260
Ами и аз да кажа няколко думи за нашата втора почивка в Дубай...
Станало е по-скъпичко, най-вече атракционите - с около 50%
Ако преди сафарите беше 200аед на човек сега е 300, вечерята с корабчето на марината също от 200 на 300, входовете по аквапарковете също са по-скъпи (добре че не ни влече), разходката с лодка на джумейра също е почти двойна цената...като прибавим и факта че преди за 1лв получавахме по 2.5АЕД сега за 1лв. получаваме 2.1АЕД и при 100лв разликата е 40 дирхама което не е малко
Този път взехме кола и честно казано не мога да преценя кое е по удобно.....дали с метро или с кола....според зависи. На някои места е трудно намирането на паркинг, ако вземете кола и искате да ходите в дейра просто не го правете - отидете с метрото, отделно всички навигации които ползвахме не бяха с промените и понякога се въртяхме в кръг. Явно толкова бързо строят пътища че навигациите не могат да смогнат. Май месец си е топличко и то не малко, особенно първият и вторият ден докато се аклиматизираме беше много зле, а ние пък решихме първидя ден в миракъл гардън да ходиме  #2gunfire и изпукахме, седяхме точно 30мин и си тръгнахме. Разболяхме се всички от температурните разлики по моловете и навън така че задължително връхна дреха в моловете. Сафарито отново беше на ниво, колкото и пъти да отида в дубай винаги ще ходим на сафари. Този път решихме да влезем в аквариума в дубай мол и влязохме с комбо билет демек и за Underwater zoo и беше страхотно, чак съжалявам че не влязохме и миналия път, така че който се колебае да не го мисли въобще...Ходихме и в делфинариума - също беше много хубаво, има първо шоу с фокуси после с sea lions, после с делфини, ако сте с деца ше умрат от кеф Simple Smile
Ние бяхме в Splendor Hotel Apartments в Ал Барша в огромен апартамент с 2 бани 2 спални хол и кухня 5 човека за който платихме общо 1500лв. Миналия път бяхме в Regal Plaza който е буквално на около 10м от входа на метрото, но този път бяхме с кола и това не ни касаеше.
Нещо което сега осъзнавам колко е важно и задължително особено ако сте с бебе или детенце е застраховката. Ние се разболяхме всички и използвахме застраховката за да отидем в болницата и абсолютно всичко ни беше безплатно - и преглед и лекарства и всичко. А болницата беше нещо уникално (да не ви се налага да ходите, но все пак беше....)
Та това е с няколко думи, ако някой има въпроси да пита.

Между другото и ние си купихме The Entertainment book и ни останаха много ваучери...има за сафарита, атлантис аквариума, дубай мол аквариума, вечери на марината с лодка, всичките аквапаркове и хиляди други така че който има нужда от ваучери да пише, може да се споразумеем. Както знаете ваучерите ви спестяват 50% от разходите за съответният атракцион Simple Smile

# 261
И за колата само 2 думи. Ако наемате кола задължително гледайте много внимателно колата преди да я взимате и описвайте и най-малките детайли драскотини., гледайте я отвсякъде дори отдолу защото ние не я преглеждахме отдолу на взимане а на връщане я гледаха и намериха някаква драскотина която естествено не е от нас но сега ще се опитат да ни вземат пари за нея....

# 262

ДУБАЙ

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА

Земята, върху която днес се намира  Дубай, е била собственост на Византийската империя, а след това на Сасанидска империя. В началото на 18 век Ал Абу Фаласа се заселва в Дубай, който по това време е подчинен на Абу Даби. През 1833 г. династията Ал Мактум завзема града, без да им е била оказана съпротива от населението. През 1841 г. градът страда от епидемия от едра шарка.
През 1892 г. градът попада под контрола на Великобритания. През 1894 г. квартал Deira претърпява голям пожар. До 40-те години на 20 век Дубай е малко селище. Активното развитие на града започва след откриването на петрола.

Национални празници 2015г     Рамадан 19.06-19.07 2015г

Скрит текст:
List of Holidays for Dubai in the year 2015
New Year’s Day is on Thursday, January 01, 2015
Prophet Mohammed’s Birthday is on Saturday, January 03, 2015
Ascension of the Prophet is on Saturday, June 06, 2015
Ramadan is on Friday, June 19, 2015
Eid al-Fitr (End of Ramadan) is on Sunday, July 19, 2015
Arafat (Haj) Day is on Thursday, September 24, 2015
Eid al-Adha (Feast of Sacrifice) is on Friday, September 25, 2015
Al-Hijra (Islamic New Year) is on Thursday, October 15, 2015
UAE National Day is on Wednesday, December 02, 2015

СТАРИ ТЕМИ
Тема 1. , Тема 2. , Тема 3. , Тема 4. , Тема 5. , Тема 6. , Тема 7. , Тема 8.

1/ КАК ДА СТИГНЕМ ДО ДУБАЙ:

Авиокомпании - към момента директен полет от София
WIZZ AIR  - кацат на летище  Al Maktoum International Airport (DWC)    
FLYDUBAI - кацат на летище Dubai International Airport (DHB) всяка сряда и неделя

С прекачване може да летите с:
Емирейтс, Аерофлот, Турските авиолинии, Австрийските авиолинии, Катарските авиолинии

2/ НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

Считано от 22 март 2014г., българските граждани, притежатели на обикновени паспорти, могат да пътуват за Обединените арабски емирства БЕЗ ВИЗИ, в рамките на 30 дни от датата на влизане в страната.

3/ ХОТЕЛ

Настаняването в Дубай зависи от финансовите възможности и лични предпочитания, като препоръчително изискване е в близост до хотела да има спирка на метрото.
При резервация чрез BOOKING - моля обърнете внимание, че в повечето случай обявените цени за Дубай не съдържат сити такса 10% и данък още 10% допълнително.
Най-препоръчани са хотелите в района на Ал Барша - Citymax Hotel Al Barsha, La Villa Najd Hotel Apartments, Pride Hotel Apartments, Auris Boutique Hotel Apartments

4/ КЛИМАТ

Времето в Дубай:

Точни часове на залез и изгрев

5/ ТРАНСПОРТ

Деца до 5 г. пътуват безплатно

Придвижване от летище до града:

ОТ ЛЕТИЩЕ DWC /WIZZ AIR/ - Ще пристигнете в Дубай /приемаме, че всичко с полета е ок и няма закъснения/ между 19,30 и 19,50. Няма друг полет по това време затова трябва по-бързо да минете. На летището си купувате или билети, или карти за пътуване. Гишето за билети е преди изхода от сградата, там където са гишетата за коли под наем. А автобусът спира пред терминала за заминаващи, вляво от изхода на пристигащи. Автобуса ще Ви свали директно на метро станция IBN Battuta.Пътят е 40 минути. Имате още 5 минути до перона на метрото. Спирката на автобуса е на 30 метра от входа на станцията. Автобусът е № F55. Тръгва на всеки кръгъл час и в двете посоки . Последният автобус от летището тръгва в 22часа.
От IBN Batutta за летището е добре да се хване автобус не по-късно от 18 часа за обратния полет към София, който е в 20,30 часа.

• КАРТА НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ
  • МЕТРО  
  • АВТОБУСИ
  • ТРАМВАЙ
  • ВОДЕН ТРАНСПОРТ
  • ТАКСИТА - таксито е сравнително изгоден начин на придвижване - съществуват 6 таксиметрови компании в Дубай.  Всички таксита са кремави на цвят, разликата е в цвета на покривите.
    Cars Taxi- сини покриви, National Taxi- жълти покриви, Dubai transport- червени покриви, Metro taxis- оранжеви покриви, Arabia taxis- зелени и Ladies taxis- розови
    Цени: Първоначална такса е 5 дирхама. Поръчка на такси през диспечерски център-  такса 8 дирхама, peak такса- 12 дирхама
    От летищата, Шарджа и Круизното пристанище- първоначална такса -25дирхама
    Минимална стойност на возене- 12 дирхама
    Стойност- на всеки - 585 метра- 1 дирхам съответно на 1 км. -  1,71 дирхама. Чакащо такси- 0,50 дирхама на минута, 30дирхама на час.

КАКВО Е NOL CARD?
Nol Card е смарт карта, която ви дава възможност да плащатe за пътуване в метрото на Дубай, автобуси, водни Автобуси, трамвай, както и зa паркиране. Има различни видове карти, но най-често използваната е NOL SILVER CARD. Струва 25 дирхама, от които 6 за пластиката и 19 включени дирхама. Валидна е 5г. Има дневен пас от 20 дирхама, ако се ползва само метро. Което означава, че може да пътувате неограничено само за 20 дирхама. Друга сума над тази, няма да ви бъде начислявана.

6/ ЕКСКУРЗИИ

http://www.arabiansafaridubai.com/
http://www.dubaifunholidays.com/dubaitours/dubai-excursions.php
http://www.choiceholidaysae.com/
https://www.arabian-adventures.com/en/tours-and-safaris/find-tours-and-safaris/dubai.aspx
https://www.raynatours.com/city-tours/tours-by-type/Combo-Deals-11693.aspx

КАКВО ДА ВИДИМ?

BURJ KHALIFA -    най-високият небостъргач, който някога е съществувал на света. Височината му е на цели 828 метра! В сградата 163 етажа и над 50 на асансьори, носещи със скорост от 18 метра в секунда. Ако желаете да закупите билети за времето по залез слънце, направете го достатъчно рано, защото местата свършват бързо.
BURJ AL ARAB -  четвъртият най-висок хотел в света. Намира се на изкуствен остров на 280 метра навътре във водата на плаж Джумейра
PALM JUMEIRAH - изкуствен остров под формата на палма със 17 листа, дълъг и широк по  5км. Най-добре се вижда от Palm Monorail
DUBAI MARINA - комплекс от яхтено пристанище и небостъргачи – жилищни сгради, офис сгради и хотели. Когато бъде напълно завършен броят на кулите ще наброява над 200. В хотелите от комплекса Дубай Марина се намират някои от най-хубавите ресторанти и барове в Дубай.
MADINAT JUMEIRAH - “Арабската Венеция”. Това е комплекс от луксозни хотели, вили в арабски стил, арабски пазар (сук) и водни канали с гондоли помежду им. Мястото е много приятно за разходка, с множество добри ресторанти и барове.
DUBAI GOLD SOUK - пазар на златото, намира се в Дейра.
MIRACLE GARDEN - най-големият парк с  цветя в света с обща площ от над 70 000 кв.м и с дължина на пешеходните пътеки 4 км. Паркът е събрал повече от 45 милиона цветя от различни видове, много от които за първи път са засадени в Персийския залив.
DUBAI FOUNTAIN - фонтанът в Дубай е най-големият в света музикален фонтан със собствена хореография. Намира се в средата на 120 дка езеро край небостъргача Бурдж Халифа.
EMIRATES PALACE в Абу Даби - Хотелът има частна ивица от плажа дълга 1,3 км. Притежание е на правителството на Абу Даби. Твърди се, че изящната постройка струва над 2 билиона паунда. Има дрес код за посещение на хотела. Мъжете трябва да са с дълги панталони.
SHEIKH ZAYED GRAND MOSQUE в Абу Даби - най-гостоприемната джамия в света. Джамията привлича повече от 1 млн. туристи годишно. Вътре не се допускат мъже и жени с къси панталони, потници, освен това жените трябва да са с покрити коси.  Ако не носите в себе си шал с който да се покриете, може да вземете абая (черна покриваща тялото от главата до петите дреха) на място. Трябва да се остави за залог лична карта.

КАКВО ДА ПРАВИМ?

ОБЗОРНА ОБИКОЛКА С BIG BUS
САФАРИ В ПУСТИНЯТА
АКВАПАРК AQUAVENTURE ATLANTIS
FERRARI WORLD
SKI DUBAI
ПЛАЖОВЕ
АБУ ДАБИ - Разстоянието от Дубай до Абу Даби е 130 километра и има редовни автобусни линии между двете емирства. В зависимост от това, дали сте отседнали в старата или новата част на града можете да ползвате различни автобуси. Автобус E100 тръгва от Al Ghubaiba Station в Бур Дубай , докато автобус E101 тръгва от автогарата до метростанция Ibn Battuta. Пътуването трае час и половина, а цената на билета е 25 дирхама, трябва да ги имате заредени в NOL картите , защото не приемат плащане в брой. В Абу Даби автобусът спира на автогарата до Al Wahda Mall. Информацията е взета от блога на zozinka.

МОЛОВЕТЕ:
http://www.thedubaimall.com/en/Index.aspx
http://www.malloftheemirates.com/
http://dubaioutletmall.com/contact-us
http://www.dragonmart.ae/howtogethere.html
http://www.ibnbattutamall.com/

РЕСТОРАНТИ

Сайт за мнения и оценки, менюта на ресторантите в Дубай

Идеи за нощни заведения

АЛБУМИ:

http://roje58.snimka.bg/travel/aquaventure-atlantis-the-palm.636708.25698125
http://roje58.snimka.bg/travel/dubai.635888
http://roje58.snimka.bg/travel/burj-al-arab.636162
http://roje58.snimka.bg/travel/burj-khalifa-dubai.636132

СПОДЕЛЕНО ОТ:
ЕваНиколова, mileto88, ilianagm, ivan_p, pipi_rz, Лу, VT_Mims, MayyaI, lunna pateka, jagoda_n, brazilia, kaio, tsachewa, lyuba84, plamenpel
И накрая, но не на последно място - блогът на roje -   Силно препоръчвам на всеки, който посещава Дубай самостоятелно или за първи път да прочете този блог. Вътре ще намерите примерна програма на допълнителните екскурзии и занимания, както и подробна информация за цени и начин на придвижване.
А някой да е бил в Skydive Dubai?

# 263
Здравейте! Планирам семейно пътуване до Дубай и Абу Даби за януари 2016г.
Имам въпрос  към вече ходилите, относно ориентировъчна цена за четиричленно семейство - двама възрастни и две деца - на 16 г. и 10 г., за  атракционните, сафарито,  Бурж Халифа, аквапарка и др. Интересуваме около 1000 евро дали ще ни стигнат за тези развлечения. 
Моля, да споделите, защото от сега организирам бюджета за хотели, полети и горе-долу искам да знам колко трябва да предвидя и за тези неща.  Hug 

# 264
  • тук-там
Някой от последно ходилите... Плажовете имат ли някаква промяна в дните? Общ, женски.....детски...
Ние летим утре...Други?

# 265
  • sofia
Някой от последно ходилите... Плажовете имат ли някаква промяна в дните? Общ, женски.....детски...
Ние летим утре...Други?
весело и прекрасно изкарване

# 266
Ние летим утре...Други?
Не май нямат промяна. Ал Мамзар в понеделник и сряда е само за жени и деца. На този до Бурж Ал Араб няма ограничения. За другите нямам наблюдения. Весело изкарване:)

# 267
Здравейте! Планирам семейно пътуване до Дубай и Абу Даби за януари 2016г.
Имам въпрос  към вече ходилите, относно ориентировъчна цена за четиричленно семейство - двама възрастни и две деца - на 16 г. и 10 г., за  атракционните, сафарито,  Бурж Халифа, аквапарка и др. Интересуваме около 1000 евро дали ще ни стигнат за тези развлечения. 
Моля, да споделите, защото от сега организирам бюджета за хотели, полети и горе-долу искам да знам колко трябва да предвидя и за тези неща.  Hug 

aко си приготвила 1000 евро само за атракционите като входове и евентуално разходи вътре в тях мисля, че би трябвало да стигнат, за спане бих препоръчал там където ние бяхме защото е голям апартамент с 2 спални и е 1500лв. за една седмица (Splendor hotel apartments) и е в ал барша на около 200-300м от mall of emirates. Иначе купувате си entertainment book и входовете ви навсякъде стават наполовина.

# 268
dream1984, благодаря за отговора.  Hug
Хотела, в който сте били съм го отбелязала като един от възможните за настаняване, само, че при нас излиза за 7 нощувки - 2 363 лв., но все пак ние сме с две деца. Както и по-горе писах искам горе-долу да направя сметка за парите, които ще ми трябват за развлечения - атракции, а хотела, сам. билети и храна, те са отделно перо.  Понеже все още не съм изчела всичко, не съм запозната относно  entertainment book.   

# 269
dream1984, благодаря за отговора.  Hug
Хотела, в който сте били съм го отбелязала като един от възможните за настаняване, само, че при нас излиза за 7 нощувки - 2 363 лв., но все пак ние сме с две деца. Както и по-горе писах искам горе-долу да направя сметка за парите, които ще ми трябват за развлечения - атракции, а хотела, сам. билети и храна, те са отделно перо.  Понеже все още не съм изчела всичко, не съм запозната относно  entertainment book.   

entertainment book е книга с ваучери за намаления на атракциите и много заведения. Когато сте повече хора е по-изгодно да си купите цялата книга (475 дирхама), ако ще посетите само едно или две места - тогава може да си купите само отделни ваучери от ибей. Принципът й е купуваш едно и получаваш същото безплатно. Има ваучери, както за възрастни, така и за деца и във вашият случай ще купувате само един билет за възрастен и един за дете и вторият ще влиза безплатно, което ще ви спести половината цена. Книгата е годишна и понеже ще сте през 2016 ще трябва да изчакаш за новата, защото сегашните важат само до края на 2015 година. За съжаление напоследък много вдигат цените и не се знае към вашата дата на пътуване какви ще са. Ориентировъчно мога да ти споделя цените на билетите за един възрастен (ще ги напиша в дирхами, защото и те много варират спрямо покачването на долара):
Бурж Халифа - 205 АЕД ако искате по светло и по тъмно
Аквариума в Дубай мол с зоологическата - 70 АЕД
Атлантис аквапарк - 250 АЕД
Плуване с делфини - 800 АЕД
Миръкъл гардън - 30 АЕД
Ферарито - 250 АЕД
Ферито в Марината - 50 АЕД
Абра при фонтаните на Бурж Халифа и Мадинат Джумейра - 65 АЕД
Сафари - тук е много различно от фирмите от 70 АЕД до 300 АЕД даже и за повече има
май това са основните Wink

Общи условия

Активация на акаунт